Dodaj do ulubionych

Amarylis - jak hodować

15.02.05, 00:28
Witam, dostałam dziś z okazji Walentynek Amaryllis, poczytałam już troszkę i
zapewne jest to Hipestrum, ale to mi akurat zupełnie nie przeszkadza :)
Niestey nie znalazłam dokładnych informacji jak należy hodować ten kwiat i
prawdę mówiąc nie mam pojęcia o hodowli kwiatów. Wyczytałam że należy wykonać
drenaż (??) lub że można go trzymać w samym żwirku bez ziemi. Proszę o
informacje jak należy pielęgnować kwiat, jakie ma wymagania, może potrzebuje
nawożenia (czym??). Będę wdzięczna za przystępne opisanie wszystkich czynności
oraz nazw np. preparatów, ponieważ jak już pisałam jestem laikiem.
Dodam że kwiat jest w doniczce ktorą prawie całkowicie wypełnia bulwa (czy
mogę i powinnam go przesadzić?), ma diwe łodygi jedną z liśćmi, drugą z
pąkiem, mogę na maila przesłać jego zdjęcia, niestety nie umiem ich umieścić
na stronie. Pozdrawiam i z gówry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bea75 Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 11:00
      szczerze mówiąc traktowałam zawsze Amarylisa jako jednorazowy kwiatek (o ja
      okrutna ;-)) - po kwitnieniu po prostu usychał - myślę że jest to roślinka jak
      każda z bulwą która ma swój okres wzrostu i kwitnienia a potem zamiera aż do
      następnego posadzenia (niestety mnie nigdy nie udało się drugi raz otrzymać
      kwiatów z tej samej bulwy - zapewne należy je zadołować w ogrodzie aby je
      wzmocnić czego nigdy nie robiłam)
      a tak poza tym należy po prostu podlewać i zachwycać się :-)
      pozdrawiam
    • amadyn Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 11:17
      Witam.
      Na razie nie przesadzaj rośliny. Najlepiej właśnie rośnie w ciasnej donicy.
      Powinna być posadzona tak , by 1/4 cebuli wystawała nad powierzchnię ziemi,
      a przestrzeń pomiędzy brzegiem doniczki i cebuli nie była większa jak 2 cm.
      Temperatura uprawy powinna wynosić 20-24 C.Początkowo podlewamy umiarkowanie ,
      a później wraz z rozwojem liści więcej. Wiosną i latem nawozimy raz w tygodniu
      płynnym nawozem np. Florovitem. We wrześniu zaprzestajemy podlewania i roślinę
      zasuszamy. Po zasuszeniu ( październik ) usuwamy liście a bulwę wykopujemy ,
      czyścimy i przechowujemy w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 4-8 C. Na
      przełomie stycznia i lutego, sadzimy do nowej ziemi i doniczki dopasowanej do
      rozmiaru cebuli.
      amadyn
      • naise Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 14:21
        Bardzo dziękuję za cenne rady. Mam nadzieję że mój amarylis będzie żył dłużej
        niż rok. U mnie tylko kiepsko z miejscem do przechowania go na zimę - mieszkamy
        w bloku w małym mieszkaniu, które jest dość ciepłe (bardzo słoneczne). Czy mogę
        cebulę włożyć do worka (np. lnianego) i położyć gdzieś koło okna? Nie bardzo mam
        pomysł gdzie go w zimie trzymać, bo na balkonie mimo wszystko za zimno. I tak
        jak pisałam mamy bardzo słoneczne mieszkanie, w lecie w domu jest upał, żeby
        kwiat miał światło muszę go postawić na oknie, tyle że od godziny 14 słońce
        okropnie świeci centralnie w nasz okna (wszystkie) - czy amarylis to zniesie?
        • amadyn Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 18:38
          Można cebule przechować w lodówce, tam gdzie zwykle przechowuje sie warzywa.
    • naise Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 20:44
      O super! Czyli na najniższej półce. Ale musi mieć ciemno? Może leżeć sobie w
      lodówce w czrnum przewiewnym worku? Bardzo przepraszam za tyle pytań :)
      • amadyn Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 20:57
        Musi mieć ciemno. Może być w jakimś plastikowym, ażurowym pojemniku lub torebce
        papierowej itp. Chodzi o to by cebula miała dostęp powietrza i nie gniła.
        • zyga5 Re: Amarylis - jak hodować 15.02.05, 21:41
          Ja też mieszkam w bloku z ciepłą piwnicą.Problem roślin cebulowych rozwiązałem
          w ten sposób,że przechowuję je w kanale garażu zasypane suchym
          torfem.Skrzyneczki jedna na drugiej nie zajmują dużo miejsca.Tak już jedną zimę
          przezimowały.Pozdrawiam Zygmunt
          • naise Re: Amarylis - jak hodować 16.02.05, 11:01
            Dziś zauważyłam że na jednym liściu są dwie czerwone, rozmazane kropki, jakby
            coś kapnęło. Co to może być?
            • naise Re: Amarylis - jak hodować 24.02.05, 21:41
              Witam udało mi się zrobić zdjęcie tych czerwonych kropek. Czy mógłby mi ktoś z
              tym pomóc, co to jest?

[URL=img181.exs.cx/my.php?loc=img181&image=24luty47gn.jpg]http://img181.exs.cx/img181/2413/24luty47gn.th.jpg[/URL]
              • naise Re: Amarylis - jak hodować 24.02.05, 21:42
                [URL=www.imageshack.us]http://img181.exs.cx/img181/2413/24luty47gn.jpg[/URL]
                • naise Re: Amarylis - jak hodować 24.02.05, 21:42
                  img181.exs.cx/img181/2413/24luty47gn.jpg
                  Przepraszam teraz powinno działać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka