agunia_mamunia 27.02.05, 02:04 witam.kupilam korzonek clematisu "ernest markham".mam pytanie czy moge go juz zasadzic w domu a pozniej, jak ustana przymrozki wyniesc go na patio?czy poczekac i zasadzic go juz na zewnatrz.agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 SADZENIE 03.03.05, 12:58 Sa dwa warainty: jeśli roślna ma już liście i jest w stanie wegetacji wsadzic ja w domu do donicy, a gdy jest w stanie spoczynku przetrzymac w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu do wiosny. jak tylko ziemia nie będzie zmarznięta i temperatury będą dodatnie mozna ją wysadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_mamunia Re: SADZENIE 03.03.05, 14:34 dzieki serdeczne za odpowiedz.otoz rosline kupilam juz rosnaca(3 korzonki) wiec wsadzilam do duzej donicy i ustawilam ja w pokoju o nizszej temperaturze.widze ze pieknie i szybko rosnie ,podlewam co dziennie.tylko sie martwie czy roslina nie biedzie miala za malo slonca bo patio mam na polnocna storne.co myslisz? agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 WYMAGANIA 03.03.05, 14:44 Rośliny te dobrze rosną w półcieniu i cieniu. Mam te rośliny posadzone na północnej ścianie i pięknie kwitną. Jaka to jest odmiana? Czy oby nie wymaga dużego słońca? Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: WYMAGANIA 04.03.05, 00:11 odmiana 'ernest markham' lubi zdecydowanie sloneczne stanowiska - wtedy kwitnie najobficiej; poradzi sobie tez w polcieniu, ale jesli twoje patio ma wystawe zdecydowanie polnocna, to niestety musisz sie liczyc z tym, ze kwiatow bedzie mniej... (ale za to moga sie intensywniej wybarwiac); natomiast roslinie jako takiej nie bedzie to raczej zbytnio przeszkadzac:) Pauli Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: clematis 04.03.05, 07:41 Jeszcze dodam ze bardzo wazną rzeczą jest to by gleba zbyt mocno sie nie przegrzewała , proponuje sciłkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_mamunia Re: clematis 04.03.05, 14:41 a co to znaczy"scilkowanie"czy mozesz wytlumaczyc?czy ziemia moze sie przegrzewac jak kwiatek bedzie stal p o polnocnej stronie?dziekuje bardzo za porady. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: clematis 04.03.05, 14:51 Witaj, przepraszam za literówke, mówiłem o ściółkowaniu. Moze i sie nie przegrzeje ale te rosliny lubią mieć wilgotno przy korzeniu, a sciołkowanie opóznia proces parowani. pozdrawaim przemo Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: clematis 04.03.05, 14:53 moim zdaniem po polnocnej stronie nie:))) a wysciolkowac warto zawsze kazda rosline, dzieki temu wilgoc sie utrzymuje w glebie nieco dluzej, chwasty maja utrudnione pole dzialania... sciolkuje sie roznymi rzeczami - mozna kora lub torfem (oczywiscie to raczej dla kwasolubnych), czasem nawet trocinami; mozna wloknem kokosowym... chodzi po prostu o to, zeby kilkucentymetrowa warstwa przykryc powierzchnie ziemi i tyle:) Pauli Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_mamunia Re: clematis 04.03.05, 15:19 dzieki serdeczne ze szybka odpowiedz.jak dobrze miec ekspertow w zasiegu reki:).pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: clematis 06.03.05, 07:47 Clematis - nogi w cieniu, głowa w słońcu, tak piszą w pismach ogrodniczych. Zamiast ściółkowania można posadzić obok clematisu niskie byliny, tak żeby zasłoniły ziemię wokół. Odpowiedz Link Zgłoś