Dodaj do ulubionych

Milin, czy clematis

28.08.11, 21:37
Wcześniej we wątku pisałam, że chciałabym posadzić clematisy pod kratką altanową, ale teraz tak myślę, że będę musiała trochę poczekać, aż zasłonią tę kratkę i zastanawiam się jeszcze nad milinem amerykańskim, bo też mi się podoba, i powiedzcie mi czy milim szybciej pójdzie po tej kratce. Bardzo zależy mi na szybkim porośnięciu tej kratki czymś fajnym i kwitnącym, no i wieloletnim. Teraz jestem w kropce i nie wiem. Doradzicie. Może ma ktoś milina - jak to w praktyce wygląda?
Obserwuj wątek
    • dorkasz1 Re: Milin, czy clematis 29.08.11, 07:56
      Z milinem jest tak, że po szczególnie ostrej zimie np. jak ta ostatnia, potrafi wymarznąć aż do samej ziemi. Nie da się go tak jak clematisa "poskładać" i schować. Ale dosyć szybko odrasta. Jeśli kratka jest duża i solidna, to może wisteria? Przymarzają jej końcówki, ale i tak trzeba je przycinać, a jest chyba najintensywniej rosnącym pnączem.
      • leloop Re: Milin, czy clematis 29.08.11, 08:28
        wisteria jest dość niebezpieczna, to strasznie silne bydle po kilku latach zdolna jest "przestawić" pergole. sama widziałam potężne, wiekowe pnie wisterii, które "zdjęły" z domu żelbetonowy balkon :) moja wisteria zaczyna przestawiać ogrodzenie, na szczęście została posadzona w tym miejscu, żeby właśnie to ogrodzenie zastąpiła :)
        wiciokrzew jest chyba lepszym rozwiązaniem, winobluszcz również :)
    • horpyna4 Re: Milin, czy clematis 29.08.11, 07:58
      Milin jest bardzo potężnym pnączem, na kratkę niespecjalnie się nadaje. Poza tym kwitnie dopiero po kilku latach. No i sam z siebie nie będzie oplatał kratki - on ma korzonki czepne.

Do posadzenia przy kratce lepsze są pnącza wijące się, chwytające się wąsami lub ogonkami liściowymi (jak wspomniany klematis). Może być np. jakiś wiciokrzew; on się powinien skutecznie owinąć, chociaż na początku czasem trzeba go nieco naprowadzić (niektóre gatunki wiciokrzewu wiją się dość słabo).
      • dorkasz1 Re: Milin, czy clematis 29.08.11, 08:31
        Jak słaba krateczka, to zrobiłabym duet wiciokrzewowo-clematisowy, a dołem różę okrywową np. 'The Fairy'.
        • asta6265 Re: Milin, czy clematis 29.08.11, 08:59
          Dziękuję bardzo dziewczynki, jak zwykle pomogłyście mi w podjęciu decyzji. Zostanę przy clematisach i faktycznie połączę je jak dorkasz prawi z wiciokrzewem, :) Kratka nie jest zbyt mocna więc to chyba będzie najlepsze rozwiązanie:). Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka