15.04.05, 14:09
Prosiłabym o parę technicznych uwag.

Chcę posadzić ze 20 w szklarence i trochę do gruntu.
Z czego paliki i na jakim sznurku powinny się piąć?

Jakim nawozem (i kiedy) je potraktować, jeśli nie mam gnojowicy?
Obserwuj wątek
    • tram_ktos Re: POMIDORKI 15.04.05, 21:47
      Paliki - z czego się da. Może być drewno (czubek przenzaczony do wbicia w
      ziemię można opalić w ogniu - wolniej gnije), metal (pręt). Wysokość - to
      zależy od odmiany. Ale w gruncie wystarczy gdzieś w granicach metra, maks. 1,3
      m wysokości podpory ponad ziemią. Do podwiązania najlepiej taśma z materiału
      (bo sznur będzie ranił rośliny). Wiąże się na "8". W gruncie prowadzi się 2-3,
      maks. 4 pędy na każdym krzaku. Resztę się wyłamuje (najlepiej póki małe).
    • tram_ktos Re: POMIDORKI 15.04.05, 21:52
      Chyba gnój i nie w pełni przerobiony kompost są najlepsze. Można kupić suche
      nazwozy kozie, ptasie. Potem rozrobić w beczce, do tego nawrzucać pokrzyw i
      podlewać po tochu przez cały sezon.
    • hanka31 Re: POMIDORKI 15.04.05, 23:48
      A do podwiazywania najlepsze sa rajstopy, pociete na paski. I nie tylko do
      pomidorów sie nadaja , podwiązuję równiez wysokie byliny a nawet peonie.
      • nnike Re: POMIDORKI 16.04.05, 00:17
        No to niedługo startujemy :)
        • gebo13 Re: POMIDORKI 16.04.05, 00:43
          Startuj z powodzeniem!!!Do podlewania pomidorów dobre są (na powietrzu)doniczki
          lub inne pojemniki bez dna,częściowo zakopane przy systemie korzeniowym
          pomidorów......Jak wiemy ,pomidory nie lubią wody z góry!
          Pozdrawiam....
          • tram_ktos Re: POMIDORKI 16.04.05, 11:59
            I podczas przesadzania sadzi się je głębiej niż przedtem rosły - nawet 10-20 cm.
            • nnike Re: POMIDORKI 16.04.05, 13:39
              Kompost rozłożony, przekopany, teraz pora szukać sadzonek, bo własnych w tym
              roku nie mam. Będzie to moja własna, pierwsza w życiu "plantacja" :)

Dzięki za wszystkie rady :) Od siebie dodam, że wiem o "wilkach" i będę je
              skubać, jak tylko się który pokaże ;)

Oczywiście każdą następną radę przyjmę z radością.
              • tram_ktos Re: POMIDORKI 17.04.05, 11:11
                No to jeszcze mi się przypomniało.
                1) Pomidory powinny rosnąć w pełnym słońcu.
                2) W niektóre lata atakują je różne zarazy. Czasem potrafią wszystko zniszczyć.
                Ale to zależy od danego roku. Można wtedy pryskać. Po osłoną raczej to nie
                grozi, bo te parchy z deszczem przychodzą.
                2) Pomidorów w gruncie nie powinno się zbyt często podlewać, bo to je
                rozleniwia i ich korzenie, zamiast wrastać się głęboko w poszukiwaniu wody,
                rosną tuż pod powierzchnią ziemi. Wtedy wystarczy że zrobi się sucho, Ty akurat
                wyjedziesz gdzieś, czy zapomniesz podlać i kłopoty gotowe. Kiedyś słyszałem
                wręcz, że w zasadzie każdy pomidor powinien dostać wiadro wody po posadzeniu i
                na tym koniec. Oczywiście jak rozrobisz nawóz w wodzie, to co jakiś czas trzeba
                podlać, ale lepiej lać rzadko i dużo niż co 2-3 dni po trochu.
                • nnike Re: POMIDORKI 17.04.05, 17:49
                  Chyba jednak zostanę tylko przy szklarniowych.
                  Czy te również rzadziej podlewać?
                  • zyga5 Re: POMIDORKI 17.04.05, 22:04
                    Ja sadzę początkowo pomidorki do dość dużych doniczek/w tej chwili kwitną.W
                    doniczce ziemia szybciej się nagrzewa i korzoki lepiej rosną.Nocą w namiocie
                    foliowym jeszcze je dodatkowo okrywam agrowłókniną podwójną.Są przecież noce
                    jeszcze minusowe.Jeśli nie zmarzną do 15 maja to będą najwcześniej.W nocy z
                    przymrozkami stosuję ze dwa znicze z obu stron namiotu.Wskazane też zapylanie w
                    początkowym okresie pierwszych gron oraz przy wysokiej temperaturze.Na gruncie
                    uprawiam tylko pomidory samokończące karłowe.Mogą rosnąć prawie bez palików.Na
                    powierzchni dachu namiotu foliowego pomiędzy folią a konstrukcją założoną mam
                    cieniutką agrowłókninę.Ociepla,nie skrapla się woda i nie kapie na rośliny co
                    powoduje gnicie kwiatów a potem owoców,ochrania przed dużym słońcem/nie trzeba
                    malować/.Powodzenia w uprawie.Zygmunt
    • marvill Re: POMIDORKI 18.04.05, 11:02
      Sadzę w szklarence wysokie stare odmiany od kilku lat z powodzeniem na czarnej
      folii - odpada pielenie, dłużej utrzymuje się wilgoć i ciepło w glebie. Pod
      dachem mam rozciągnięte sztywne druty do których przywiązuję sznurki, robię na
      dole pomidora oczko o owijam go delikatnie dookoła łodygi - dalej już prawie
      sam sie pnie do góry. W szklarni nie należy zapominać o wietrzeniu, gdy zrobi
      się sauna i jest wilgotno to mogą pojawić się różne "grzybki" i całą
      plantację ... trafi.
      Co do nawozu w sklepach ogrodniczych widzałem paczkowany obornik.
      Pozdrawiam.
    • ka1311 Re: POMIDORKI 18.04.05, 11:35
      Moje metody na pomidory są takie:
      wiązanie podkolanówkami cienkimi
      zasilanie obornikiem granulowanym - do kupienia w niektórych centrach
      ogrodniczych
      każdy pomidor przed posadzeniem dostaje w korzenie dwie garście rozmoczonego i
      odciśniętego chleba. Chleb zbieram cały rok, resztki, które w każdej kuchni
      zostają suszę na kamień i trzymam do wiosny. Zbiera mi się tego tak ze trzy
      spore reklamówki. Na wiosnę do pomidorów jak znalazł. U mnie rosną w kompletnym
      piasku VI klasa ziemi) i udają się super.
      • nnike Re: POMIDORKI 18.04.05, 11:52
        Jesteście super!!
      • kruszynka-91 Re: POMIDORKI 21.04.05, 23:33
        Ka1311 a czemu chleb?Czy on cos robi dobrego?
        • gebo13 Re: POMIDORKI 21.04.05, 23:58
          No to się wychylę.....Chleb lekko zakwasza ziemię i doskonale nawilża i jeszcze
          coś z penicyliny.....
          • kruszynka-91 Re: POMIDORKI 22.04.05, 00:09
            SUPERRR wiadomość.Mam dużo chleba!
            Małgosiu jestes nieoceniona!!!
            • gebo13 Re: POMIDORKI 22.04.05, 02:00
              To nie moja wiedza!!!!!!!!!!!
              • kruszynka-91 Re: POMIDORKI 22.04.05, 10:38
                Czy Twoja czy nie twoja ale moja wiedza jest od Ciebie i za to Ci dziękuję!
                • araukaria_ge Re: POMIDORKI 09.05.05, 18:33
                  dzięki za ten chleb.... ja go stosowałam tylko pod piwonie... a czytam, że i
                  pomidorkom służy
                  • betucha1 Re: POMIDORKI 05.07.05, 09:29
                    Witajcei ja jestem poczatkujaca i ja jeszcze dodam ze pod korzenie wkładam
                    pokrzywe sasiadka mi powiedziala :))

a i wogóle w beczce robie sobei nawóz z pokrzywy i podlewam nim wwszystko co
                    jakis czas
                    • sandraa1 Re: POMIDORKI 05.07.05, 12:27
                      wczoraj byla u nas ulewa i wialo okropnie no i pech chcial ze mi sie pomidorki
                      polamaly. Gorzej jeszcze bo mam tylko 3 i poniewaz to moj pierwszy ogroden nie
                      obrywalam ich wcale. MAm jakby duze krzaki. Podwiazalam je znowy ale nie wiem
                      czy jeszcze cos z tego bedzie. chyba je za nisko przedtem podwiazalam. ale coz
                      czlowiek uczy sie na bledach.
                      • zyga5 Re: POMIDORKI 05.07.05, 17:17
                        Taką złamaną łodyżkę nawet z kwiatkiem można wsadzić w ziemię i to się
                        przyjmie.Oczywiście ustawić w ciepłym i nie słonecznym miejscu.Ja ustawiam w
                        namiocie foliowym między dużymi pomidorami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka