ina24 25.04.06, 22:27 Mili ogrodnicy, powiedzcie co może urosnąć na jałowej piasczystej glebie i żeby do tego jeszcze, to co urośnie było ładne. Nawożenie odpada, miejsca na kwiaty może z ar.Poradźcie coś proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tram_ktos Re: ziemia jałowa 25.04.06, 22:33 na przykład dziki jałowiec, zwykła sosna, brzoza, wrzosy, tarnina, łubin żółty Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: ziemia jałowa 25.04.06, 22:39 Dziękuję za wrzosy i łubin, drzew nie mogę, mam już jałowiec i dwa świerki, a sąsiedzi krzycza, że im składniki pokarmowe wyciągają... Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:00 berberysy - cale mnostwo wielkosci i kolorow, mozesz tez poszalec z jalowcami, tez znajdziesz sporo... moze byc jeszcze irga pozioma, tawuly, pigwowiec, maly deren (do 80 cm), mniejsze odmiany forsycji, karagana, moze tamaryszek, oliwnik, rokitnik... a sasiedzi jak krzycza za jalowca, to mozesz ich wysmiac:) rozumiem, ze brzoza wyciaga, ale bez przesady - jalowiec?? poza tym - co ich obchodzi, co ty masz u siebie? Pauli -- mmm... mam na ciebie ochotę.... Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:16 Dziękuję, a w rewanżu kawałeczek poezji: "...Ach ten dzień w kolorze śliwkowym, berberysu i głogu ma smak...". Spiewał kiedyś krakowski bard Leszek Długosz, o berberysach,jesieni i nalewkach:",...A my tak po kieliszku, po troszeczku wspominamy calutki ten czas..." Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:02 ina24 napisała: > Nawożenie odpada Wielce ciekawe stwierdzenie. A dlaczego odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:20 Nie ma kto nawieźć. Nawoziciel nieobecny i co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:28 zaraz, jak to nieobecny?? nigdy nikogo tam nie ma?? przeciez nie nawozi sie raz w tygodniu!! Pauli -- mmm... mam na ciebie ochotę.... Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: ziemia jałowa 25.04.06, 23:40 Pani Janka z lewej ma 73, od drogi porzucono, bo ziemia jałowa, z prawej nowi właściciele właśnie potraktowali perz jakąś substancją i znikli, a tym ostatnim moje świerki i jałowiec obniżaja plony, no to masz... A jeżeli już ktoś przywiezie nawóz, to jeszcze trzeba go przekopać, a kopaciel też nieobecny. No i chyba na podjęcie jakiejś decyzji w tym sezonie za póżno, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: ziemia jałowa 26.04.06, 05:53 Nawóz to nie tylko obornik, są też granulowane nawozy do sypania, nawet dziecko da sobie z tym radę. A sąsiadom powiedz, żartem niby, że ich marchewka żle wpływa na twoje jałowce... Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: ziemia jałowa 26.04.06, 06:05 z czego się tylko da, trzeba robic kompost i rozsypywać po działce; macierzanki lubią piaski, kocanki, gożdziki różne, mikołajek,lawenda,wiśnia i jeszcze dużo innych- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: ziemia jałowa 26.04.06, 08:47 Dziękuję Wam wszystkim, skorzystam z rad i życzę pięknych, kwitnących ogrodów. Też będę miała taki, za jakiś czas... Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: ziemia jałowa 26.04.06, 08:57 Odkryłam przepiękne drzewko i kiedyś na pewno je kupię, jak stanie już nowy domek i na pewno posadzę gdzieś blisko okna od sypialni :) pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C5%9Bnia_pi%C5%82kowana Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: piasek- jeszcze 26.04.06, 08:58 jeszcze dodam , że wszystko ma swoje wady i zalety, a piasek ma ta zaletę, że się szybko nagrzewa i może być z tego niezłe podłoże jak będzie sie do niego dawać kompost i wszelkie duże frakcje organiczne- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: piasek- jeszcze 26.04.06, 11:08 Poza tym można sadzić rośliny, które nie znoszą stojącej wody po zimie, albo po deszczu. A takich jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś