Dodaj do ulubionych

Ogrodzenie ogrodu

12.05.06, 14:06
Jakie ogrodzenie wybrać. Rozważamy płot z elementow ozdobnych betonowych.
Chronią przed wiatrem i wscibskim okiem sasiada, ale przysłaniają
horyzont.Jakie jest Wasze zdanie ta temat takich ogrodzeń. Dodaję-moja
znajoma powiedziala, ze nie będzie mnie znac, jak zrobie taki plot.
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: Ogrodzenie ogrodu 12.05.06, 18:10
      to jest faktycznie b.trudna decyzja, trezba wziąć kartke i wypisać po jednej stronie zalety i wady ogrodzeń; nie ma innej rady- uwzględnić przede wszystkim Wasze preferencje, możliwości finansowe tudzież własne fizyczne, estetyczne, trwałość, wkomponowanie do całośći, przepisy budowlane itd, itd.
      opinia sąsiadki wg mnie jest najmniej istotna; zawsze można argumentować na własną korzyść, np; że chce się miec murek skalny- Jola
      • basia961 Re: Ogrodzenie ogrodu 13.05.06, 06:36
        Twoja znajoma dobrze mówi...Płotami z betonowych elementów grodzono tereny
        przemysłowe, teraz "wkroczyły" do ogrodów...
        Stawia się takie ogrodzenie faktycznie bardzo szybko i łatwo. Jest trwałe. Cen
        nie znam. A piękne jest to co się komu podoba.
    • podyanty Re: Ogrodzenie ogrodu 13.05.06, 08:50
      Zwrocilam uwage na te betonowo-ozdobne ploty w czasie jednej z moich ostatnich wizyt w karaju
      przodkow (zadkow ?). Sa tragiczne !
      Na pocieszenie dodam, ze u nas coraz czesciej spotyka sie rownie tragiczne ploty z tzw Cororbond
      (metalowy, piecowo malowany). Nasi sasiedzi walneli sobie taki w wlasnie w obrzydliwym kolorku (kawa z
      mlekiem). Ogrodzili trzy strony posiadlosci i na szczescie chwilowo zabraklo im szmalu wiec nas nie
      nagabuja a przepiekna biala Banksia Rose moze sobie rosnac swobodnie.
      Taka ciekawostka : wg tutejszego prawa sasiedzie partycypuja w plocie 50/50, jak sie nie dogadaja to ci
      niechetni maja obowiazek uiscic 50% kosztu standartowego 1,5 metrowego plotu drewnianego.
      • basia961 Re: Ogrodzenie ogrodu 14.05.06, 06:30
        Po postawieniu takiego płotu można zacząć następny wątek "czym zakryć paskudny,
        betonowy płot?" :)))
        W kraju twoich "zadków" nie ma obowiązku partycypowania w kosztach ogrodzenia bo
        nie ma obowiązku grodzenia działek. Ale jeśli płot stoi to sąsiedzi mają
        obowiązek wspólnie dbać o jego konserwację i naprawy.
    • bazylissa Re: Ogrodzenie ogrodu 14.05.06, 12:59
      Z tego, co piszesz, wynika, że nie jesteś do końca przekonana co do betonowego
      ogrodzenia. Na pewno nie niesie ono doznań estetycznych i pomyśl, czy już nie
      zastanawiasz się, jakie rośliny zakryją ten widok. Ja bym odradzała, są
      zdecydowanie ciekawsze rozwiązania. A tak na marginesie - jak to wychodzi
      finansowo?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka