11.06.06, 08:01
mam w oczku liczne wesole zabki. Bawia sie, skacza i jest fajnie. Tylko...
nie kumkaja. U sasiadow kumka ile wlezie, u mnie cisza. Zeszloroczne zabki
dawaly taki koncert, ze hej! a teraz nic. Czy ktos ma pomysl co sie stalo?
Pamietam jak malego kotka uczylam miauczec:)))) ale jak zaby nauczyc?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Zaby 11.06.06, 08:18
      O głosach żab pisałem już kilka razy. Kumkają tylko dwa gatunki kumak nizinny i
      kumak górski. Rechoczą lub skrzeczą trzy gatunki żaba zielona jeziorkowa i
      śmieszka. Coś co można porównać do rechotu wydaje tez rzekotka. Inne gatunki
      nie rochoczą czy kumkają lecz wydają głosy które nijak nie kojarzą się z żabim
      głosem. Przypuszczam ze w twoim jeziorku baraszkują albo młode osobniki (nawet
      nie napisałaś jaki mają kolor) albo są to żaby które już zniosły skrzek i nie w
      głowie im rechoty.
      Jurek
      • ewa553 Re: Zaby 11.06.06, 08:54
        sorki, nie wiedzialam nic o zabach, unikalam ich do tej pory jak ognia, dopiero
        w "moich" sie zakochalam:)))) Zabki sa faktycznie chyba mlode, bo bardzo
        malutkie. Kolor maja dziwnie ciemny, przyjrze im sie dzisiaj dokladnie.
        Czy jak dorosna, to beda dawac koncerty`Gdzie sie podzialy moje zeszloroczne?
        Jak dlugo zyja zaby? Powinno im sie u mnie podobac, bo jest dosc roslinnosci,
        pelno irysow czesciowo na brzegu, czesciowo w oczku. Jakies fajne krzaczysko
        (nie ja sadzilam, wiec nie wiem jakie), niezapominajki, kaczeniec i rozne
        plywajace po wodzie zielone i lilie wodne. Jest dosc cienia i pelno kryjowek w
        okolicach korzeni. Pociesz mnie, ze zaczna kumkac!!!!
    • ewa553 ogledziny zab 11.06.06, 20:46
      upal byl dzis niemozebny, moze wiec dlatego tylko dwie wesole zabki sie
      pokazaly? W kazdym razie dokonalysmy komisyjnych ogledzin. Jedna byla mala,
      druga wieksza, ale obie mialy ten sam kolor: ciemnozielonobutelkowy, biodra
      ciemne takie szaro-czarne i po jednym szerokim czarnym pasku od oka wzdluz
      grzbietu az do pupy zabiej. To - Panie Jurku - jakie to zabki i czy beda
      kumkac? Mam nadzieje, ze zajrzy Pan tu jeszcze aby to wyjasnic. Pozdrawiam.
      • joasia72 Re: ogledziny zab 12.06.06, 16:52
        W międzyczasie pooglądaj zdjęcia na stronie
        oczkowodne.net/strony/animals.php#amphibia
        masz tam odnośniki do żab zielonych, brunatnych i ropuch.

• ewa553 Re: ogledziny zab 12.06.06, 18:34
          dziekuje Joasiu. Poogladalam, poczytalam, ale mojego "modelu" nie znalazlam.
          Widocznie w Niemczech sa inne rasy?
          • wari Re: ogledziny zab 12.06.06, 23:34
            Na pewno któryś z gatunków tzw. żab zielonych. Najprędzej żaba wodna. Jak
            dorosły samiec to będzie rechotał, młode nie mają takiej potrzeby :). W
            Niemczech są te same gatunki płazów bezogonowych co w Polsce, jest tylko jeden
            dodatkowy: pętówka babienica.
            • ewa553 Re: ogledziny zab 13.06.06, 08:48
              dzieki za wyjasnienie. Jest wiec nadzieja, ze bede miala - jak zeszlej jesieni,
              fajne koncerty. Poniewaz na dzialce nie spie, moge sie tym naprawde delektowac.
              Wczoraj w tym upale siedzialy te dwie (gdzie do licha poszla reszta?!?!?!)
              na brzegu i wygrzewaly sie w sloncu. Zastanawialam sie jak znosza to silne
              slonce, w koncu zyja w wodzie, a wiec wilgoc jest im mila? Przyznam sie ze
              nawet podeszlam troche blizej zobaczyc czy oddychaja:))) Byly tak rozleniwione,
              ze nawet na mnie nie spojrzaly... Oddychaly, jasne:))
        • 1966f Re: ogledziny zab 15.06.06, 09:48
          Bardzo dobra linka -ta o żabach.Nareszcie wiem co u mnie łazi i skacze.Ja też
          nie wiem gdzie podziały sie wszystkie żaby.Wczoraj zobaczyłam jedną młodą
          ropuszkę szarą.Mają śliczne oczka.
    • ewa553 Hurra! Hurra! 13.06.06, 22:40
      Jedna z moich zab koncertowala dzisiaj!!!! Ale jak: siedziala na wodzie (jak
      ona to robi?) wydymajac policzki tak, ze myslalam iz pekna te balony (wiem,
      wiem, to nie policzki) i dawala glos, ze hej! Stalam oniemiala z zachwytu, a
      druga zabka siedzac na brzegu zdawala sie tez byc pelna podziwu. No wiec
      niewazne juz jaka to rasa, najwazniejsze, ze to nie sa niemowy!
      • brynia2 Re: Hurra! Hurra! 13.06.06, 22:44
        ewa553 napisała:

>.... najwazniejsze, ze to nie sa niemowy!

Czyli, masz kumate żaby ;-)))
        • ewa553 he,he:))) ntxt 13.06.06, 23:15

• venus22 Re: Hurra! Hurra! 13.06.06, 23:31
          >>Pamietam jak malego kotka uczylam miauczec:)))) ale jak zaby nauczyc?<<

na pewno nielatwo ale za to jak naucza sie miauczec to przysporza ci duzo
          kasy :)

Venus
          • joasia72 Re: Hurra! Hurra! 13.06.06, 23:39
            Hahahahaha... No, jedna umie rechotać, drugą koniecznie naucz miauczeć:))))
            • ewa553 Re: Hurra! Hurra! 14.06.06, 08:10
              hehe, na ten koncert juz sie ciesze:))))
              • horpyna4 Re: Hurra! Hurra! 14.06.06, 08:19
                To żabsko koncertujące, to samiec. I w ten sposób popisuje się przed wybranką,
                taka serenada z użyciem balonów rezonansowych.
                • ewa553 Re: Hurra! Hurra! 19.06.06, 09:18
                  No i wyobraz sobie, ze chyba jego popisy byly slyszane na odleglosc, bo wczoraj
                  stwierdzilam, ze nie mam juz dwoch zabek, lecz kilka!!!! Zycie wrocilo do
                  oczka:))) Jest cudownie. Choc znajoma skarzyla sie wczoraj wieczorem, ze nie
                  moze sie skupic na grze w karty, bo zabka za glosna:)))) ale podejrzewam, ze
                  jej po prostu karta nie szla i szukala wymowki. Reszta gosci byla koncertem
                  zachwycona. Czekam az zaczna znowu nad oczkiem - jak w zeszlym roku - kolowac
                  wazki.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka