IP: 10.10.41.* 25.10.01, 12:22
Mam na balkonie wrzos .Zaczely sie mrozy i nie wiem co z nim teraz zrobic.Szkoda mi go wyrzucac , moze
wstawic go do domu i wiosny znowu na balkon. Jezeli tak to gdzie go postawic? Moze go przyciac?
Zupelnie nie wiem jak z nim postapic.Prosze , pomozcie!!
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Wrzos 28.10.01, 09:00
      Witam na forum Gazety!
      Niewielkie obficie kwitnące krzewy takie jak wrzosy z rodzaju Calluna, Daboecia
      i Erica, należy przycinać corocznie. U nowo posadzonych krzewów w pełni wiosny
      wycinamy sekatorem słabe pędy oraz pędy z pąkami kwiatowymi, wtedy w środku
      krzewu młode pędy wyrosną u nasady starych. Przez kilka następnych lat, w pełni
      wiosny usuwa się przekwitłe kwiaty, a także pędy martwe, chore i uszkodzone.
      Niestety, krzewy te należy wymieniać co 10 lat, gdyż krótko żyją nawet przy
      najlepszej pielęgnacji.
      Jeśli wrzosy są posadzone w dużych naczyniach należy je obłożyć
      styropianem, aby roślinom nie przemarzły korzenie. Mniejsze pojemniki wstawiamy
      do skrzynek wypełnionych suchymi liśćmi. Gdy nie ma mrozów należy rośliny, co
      pewien czas lekko podlać, aby nie wysychały, szczególnie wtedy, gdy stoją na
      słonecznym balkonie.
      Wrzosy „balkonowe” żyją jeszcze krócej i właściwie najlepiej jest je
      sadzić na nowo każdej wiosny. Na koniec ostrzeżenie – zbyt silne przycięcie
      zdrowych pędów może spowodować obumarcie rośliny. Pamiętajmy również ze wrzos
      pospolity nie znosi żyznej ziemi! W czarnoziemie może nie doczekać do jesieni.
      Najodpowiedniejszy jest piasek z dodatkiem tak zwanej ziemi wrzosowej.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka