bojana 18.07.06, 14:47 Jak/z czego zrobić jakiś prosty i mało kłopotliwy w zainstalowaniukompostownik? Zaczynam odczuwać potrzebę posiadania takowego i nie wiem nic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q.bek Re: kompostownik 18.07.06, 16:30 To zalezy ile masz miejsca w ogrodzie. Widzialem ostatnio kompostownik robiony przez grabarza. Moze to brzmi makabrycznie ale kompostownik byl calkiem calkiem:-) Prosty do zlozenia i praktyczny. Plyty maja nawiercenia i trzeba je tylko poukladac z poziomica w reku a pozniej poskrecac srobami. Ale sa i inne wersje w sprzedazy. Na przyklad kompostownik okragly z drutu lub siatki - praktyczne bo przenosne. To jest wazne bo kompost powinno sie od czasu do czasu przerzucac z jednego miejsca na drugie. Przenosi sie tylko rusztowanie obok i pozniej ten kompost ktory byl na wierzchu laduje na samym dnie. Najlepiej jest ulokowac kompostownik w cieniu jakiegos drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: kompostownik 18.07.06, 16:51 Dzięki, czyli generalnie się toto kupuje, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
jusss Re: kompostownik 18.07.06, 17:02 ja mam kompostownik produkcji domowej, co prawda z wykorzystaniem przeszkód naturalnych ;) tzn kompostownik jest w rogu ogrodu 2 ścianki to ogrodzenie - murek i siatka do sąsiadów a z przodu i z boku mam prostą konstrukcję z jakiś dech, czy też starych drzwi od szafy i wbitych pionowo w ziemię metalowych prętów na których te dechy się opierają, konstrukcja banalna, średnio estetyczna ale mi to nie przeszkadza bo ją roślinki zasłaniają, no i można ją zamontować z powodzeniem obok i móc przerzucić kompost. Odpowiedz Link Zgłoś
karola_pp Re: kompostownik 18.07.06, 18:55 A ja w końcu zrezygnowałam z kompostowników "domowej roboty" i postanowiłam wydać nieco grosza. Kupiłam przedwczoraj taki: www.artgarden.pl/product_info.php?cPath=141&products_id=13698 Jescze nie dotarł. Jestem ciekawa jak się sprawdzi. Moja siostra ma podobny i jest bardzo zadowolona. Wrzuca sie rośliny i in. odpadki górą tymczasem od dołu systematycznie robi się próchnica, którą można wydrapywać przez te małe okienko na samym dole. Pojemnik jest zielony, więc nie będzie zbyt widoczny w ogrodzie i estetyczny. Do tej pory tez miałam wynalazek o ścianach z muru domku gospodarczego, płotu sąsiada, dechy i sterty cegiełek. Wszystko przykryte folią. Teraz będzie ładniej. A czy praktycznie? Myślę, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: kompostownik 18.07.06, 22:58 Wygląda ciekawie, co ważne dość praktycznie. Nawet przy największych chęciach nie mogłabym sobie na nic mniej praktycznego pozwolić;-) Muszę chyba jeszcze włozyć wiele wysiłku w znalezienie czegoś o podobnych funkcjach, ale szpetnego. Zupełnie poważnie zastanawiam się czy taki kompostownik byłby potencjalnym obiektem pożadania miejscowej ludności;-) Ostatnio ich łupem padł 2-3 metrowy kawałek grubego sznura oraz duża gruda smoły:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kryzysowa_narzeczona75 Re: kompostownik 19.07.06, 14:29 znalazlam tanszy, moze link ci sie przyda www.allegro.pl/item116452203_okazja_estetyczny_i_trwaly_kompostownik_najtaniej.html Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: kompostownik 19.07.06, 15:50 Dzięki, ale chyba jednak zmontuję coś czego nie da się kraść;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: kompostownik 18.07.06, 22:38 Z tego co mi wiadomo do kompostu powinien być stały i swobodny dostęp powietrza. Tak więc optymalne rozwiązanie to albo zwykła pryzma kompostowa (czyli brak kompostownika) albo kompostownik ażurowy, np. z zaimpregnowanego drewna. Ja wybrałem na ogródku tę drugą opcję, przy czym mam 2 kompostowniki. Kupiłem je w markecie w formie desek z odpowiednimi wycięciami. Deski pierwszego kompostownika były już pomalowane. Natomiast drugi zestaw to surowe drewno. W związku z tym całość pomalowałem impregnatem. Przy składaniu przydatny okazał się gumowy młotek. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: kompostownik 19.07.06, 14:16 ja mam takie same cuda 2. Tylko swoje obilam folia od srodka, z pustym dnem. Swietnie spelniaja swoje zadanie. Jeden pelny obsadzilam cukiniami. Glupi pomysl, bo kompost osiadl i troche za gleboko siedza... Lepiej sadzic na pryzmie kompostowej. Te plastikowe troche za bardzo plastikowe jak dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: kompostownik 18.07.06, 23:16 Wow, jestem pod wrażenie tego co właśnie przeczytałam na temat kompostowania, zobaczcie: ogrod.to.jest.to/ogrody/k_kompost.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: kompostownik 19.07.06, 07:34 dziekuje bojana za ciekawy link. Bardzo spodobala mi sie uwaga na marginesie: lepiej robic kompost zle, nic nie robic go wcale:)))) Wg opisu mam idealny kompostownik, sto w polcieniu itd. Ktos mi poradzil i to stosuje: co pare tygodni mocno podlewam ten kompost. Szczegolnie teraz w te upaly jest to chyba wazne. Mowie chyba, bo jestem poczatkujacym ogrodnikiem, a rady ktorych chetnie slucham, sa czesto sprzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
greenfingers Re: kompostownik 20.07.06, 23:03 a kiedy przerzucacie wasz kompost? Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: kompostownik 20.07.06, 23:58 Mam murowany w ziemi,gdzieś na metr może trochę mniej.Trudniej się z niego wyciąga ale przynajmniej go nie widać.Jak wsypuje granulki przyspieszające proces kompostowania to po pół roku mam super ziemię a bez granulek po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: kompostownik 21.07.06, 07:42 jak to przerzucac? Mieszac? W takim duzym typu container jaki mam, nic sie nie miesza. Ale mam inny problem: przejelam po poprzedniku kompostnik taki jak za krola Piasta krolowal na polskiej wsi: muroana scianka, w srodku kompost. Stal juz chyba pare lat, tak ze jest to w miedzyczasie ziemia, ale niezbyt piekna. Na wiosne uszczknelam sporo i wylozylam na grzadki, ale byla to mozolna praca, bo pelna w tym pestek sliw!!!! i kawalki patyczkow, ktore sie nie rozlozyly. Lezy ta pozostala ziemia teraz ot tak, niczym nie przykryta, w polcieniu a ja sie pytam, jak to bedzie na wiosne, jak bede chciala reszte zuzyc na grzadki, aby sie tego wogole na przyszlosc pozbyc, bo chce tam komorke na narzedzia zbudowac. No wiec pytanie do Szanownych Tych Co Sie Znaja: czy jest szansa, ze ta ziemia dalej pracuje? Ze sie choc te cholerne patyczki rozloza? Przesiewanie tej ziemi to byl dla mnie horror. Czy mam ta ziemie podlewac, zeby wilgotnosc podniesc? Czy mam to czyms moze przykryc, czy to nie ma sensu? Pomozcie prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: kompostownik 24.07.06, 14:54 Nie rezygnuj z kompostownika,to naprawdę wartościowa ziemia.Jeżeli nie chcesz przesiewać ziemi to wybierz miejsce w którym te nie rozłożone patyki nie będą przeszkadzały czyli np.pod żywopłotem ,iglakami lub krzewami owocowymi.Ja moją wysypałam na trawnik a większe resztki na drugi dzień zgrabiłam .Podobno piękno angielskich trawników tkwi właśnie w rozsypywanym na nich kompoście.Ja mojego nie przerzucam ,nie mieszam .Podlewam go a co przychodzi nowa warstwa to daje pogniecione kule ze zwykłej gazety to go napowietrza.Ten sposób podawano w angielskim programie ogrodniczym.Można też kupić już całkiem nie drogie rozdrabniacze odpadów w sklepie ogrodniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 Re: kompostownik 24.07.06, 15:10 te kule papierowe to dobry pomysl. Jutro bede kosila trawniki i martwi mnie zawsze ze tyle trawy tworzy w kompostowniku gruba, ciezka warstwe. A wiec pomysl sie zaraz przyda:)))) Ale moj problem nie w tym "dobrym" kompostowniku, ktory sama zalozylam rok temu, lecz tym, ktory przejelam po poprzednim wlascicielu ogrodka. Czy ten kompost ktory nie robi wrazenia najlepszej jakosci, czy go czyms przykryc, czy istnieje nadzieja, ze on sie jeszcze troche rozlozy, zanim go na nastepna wiosne zuzyje? Czy tez nic sie juz nie dzieje i taki jak jest, taki sam bedzie za rok? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Zmiast papieru 24.07.06, 21:53 Sława! Mozna dawać grubsze galezie, którym przekładasz stos na kształt rusztu. Galezie nie beda sie zbijac i jeden sezon powinny wytrzymac, potem ma je do nasteopnego stosu( drobniejsze rozkladaja sie). W ogóle staram sie dobierac skałd podobny do sciólki lesnej. Szczepie preparatami bakteryjnymi oraz butwina lesna. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: kompostownik 24.07.06, 23:12 Ja tylko dodam, że przy takiej suszy kompost jest bardzo ważny. Ziemia kompostowa zwiększa retencję wodną gleby, może także służyć do ściółkowania, które ogranicza wysychanie "gołej" ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: kompostownik 24.07.06, 17:01 Wczoraj wlasnie zajrzalam do mojego kompostu. Roi sie w nim od pieknych, rozowych dzdzownic, znaczy sie pracuje pelna para. W czasie nastepnego weekendu przrzuce calosc do drugiej komory dodajac nieco zgrabionych na jesieni lisci oraz troche blood & bone. Moj kompostownik (odziedziczony po poprzednich wlascicielach domu) jest trojkomorowy. W jednej komorze kompost w trakcie produkcji (tam wyrzucamy wszystkie warzywno-owocowe odpadki kuchenne, skoszona trawe (nie wszystko za jednym zamachem!), wyrwane chwasty, zgrabione suche liscie, fusy z kawy i herbaty, drobne galazki, likwidowane rosliny, itd. W drugiej komorze kompost "dojrzewa". W trzeciej mam kompost gotowy do uzycia. Moja metoda to tzw po angielsku "aerobic compost" - kompost produkowany przy dostepie powietrza. Ogolne zasady zgodnie z zaleceniami "The Australian Organic Gardenining Handbook" (autorstwa Brendy Little) wygladaja nastepujaco: - Istotna jest proporcja miedzy materialem bogatym w azot (odpady "mokre" ) oraz materialem bogatym w wegiel (material "suchy"). - Poszczegolne warstwy powinny by grube na mx 15-20cm - Kompost nie moze byc ani zbyt mokry (wtedy gnije i smierdzi) ani zbyt suchy (optimum to 40-60% wilgotnosci) - Pryzma musi byc dobrze przewietrzana (regularnie przerzucana) - Temperatura w srodku pryzmy powinna osignac okolo 50 stopni C - Calosc powinna byc oslonieta przed wplywami atmosferycznymi. Jezeli sa zainteresowani moge wrzucic bardziej szczegolowe instrukcje jak sie robi taka pryzme kompostowa . Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: kompostownik 24.07.06, 21:02 Ewa odwiedz jakiś sklep ogrodniczy i zapytaj o granulki przyspieszające rozkład,one kosztują jakieś 10zł .A mój sąsiad wyuczony ogrodnik dodaje mocznik w sklepie ogrodniczym powinni wiedzieć o co chodzi.Możesz jeszcze polać gnojówką z pokrzyw to też przyspiesza proces. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: kompostownik 24.07.06, 21:56 1966f napisała: > Ewa odwiedz jakiś sklep ogrodniczy i zapytaj o granulki przyspieszające > rozkład,one kosztują jakieś 10zł .A mój sąsiad wyuczony ogrodnik dodaje mocznik > > w sklepie ogrodniczym powinni wiedzieć o co chodzi.Możesz jeszcze polać > gnojówką z pokrzyw to też przyspiesza proces. Sława! Mozna i nalezy dodwac dowolny nawóz azotowy. Dobry jest obornik albo kurzy ( suchy i ok) Z innych nawozów baaaardzo dobrze robi superfosfat, najtańszy pylisty, ale dobrze borowany. Wtedy fosfor wiaze azot w fosforanie amonowym, który jest najlepszym nawozem azotowym. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
milaw Re: kompostownik 31.07.06, 17:17 Zobacz pod ten link:www.trigger.pl/trigger-4.php Ja zamówiłam tam preparat. Kompostuję pod blokiem, gdzie wszystko zmienia właściciela a na te worki nie ma chętnych:) Pozdrawiam Mila Odpowiedz Link Zgłoś
bojana Re: kompostownik 04.08.06, 16:18 To uinteresujące rozwiązanie, przynajmnie na czasu zanim podejmę jakąś decyzję;- ) Możesz mi napisać coś o wrażeniach z kompostowania tym sposobem? Gdzie kupujesz te worki? Czytałam na podanej przez Ciebie stronie, że jeden worek dołączają do preparatu, ale jeden worek to mało:-( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monbia Re: kompostownik 01.08.06, 20:26 Polecam stronkę www.kompostowniki.pl Mają tam duży wybór modeli kompostowników plastikowych, fachowo doradzają. Moi rodzice kupili od nich kompostownik i bardzo dobrze im służy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś