Dodaj do ulubionych

Ceny śmieci sortowanych

01.02.20, 23:41
U mnie w mieście jak wszedzie wzrosły. Mało nie posmarkałam się ze smiechu jak zobaczyłam obniżkę za posiadanie kompostownika. 1zł taniej. O wow.
29 zł od osoby to dla wielu rodzin będzie naprawdę duży wydatek. Jak rodzina żyje z 2 niskich pensji, przy 4 osobach wydawać 120 zł..
No ok produkujemy smieci. Tylko czemu nie płacimy od ich ilości. My np staramy się bardzo ograniczać: pijemy kranówkę (wode w butelce plastikowej kupuje od wielkiego dzwona), sama robię jogurt (1 butelka po mleku zamiast kilku po jogurcie). Mam poszyte torebki ze starych firanek na zakupy. Naprawdę zredukowaliśmy ilość plastiku. Mam kompostowniki. Fakt robimy to aby nie generować niepotrzebnie śmieci...ale czemu ja mam płacic tak samo jak ktoś kto codziennie kupuje butelkę wody, każde zakupy pakuje w folióweczkę....
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:45
      Bo jak były opłaty od oddanego pojemnika (przed 2013 r.) to śmieci trafiały do pieca, lasu, rzek. Teraz jak każdy mieszkaniec może oddać wszystkie śmieci, które wyprodukuje, w kwocie opłaty, to nie ma motywacji, żeby wywozić na dzikie wysypisko.
      • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:48
        Tak ja to rozumiem (chociaz u mnie w okolicznym lesie cały czas laduja worki ze smiaciami...mimo ze od dawna juz opłata jest od osoby).
        Moze wiec wprowadzic opłate w produkcie. Woda w butelce drozdza o podatek za opakowanie.
        • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:54
          W workach mogą być śmieci firm albo działkowców - opłata za działkę jest roczna, spora, odbiór śmieci jest w dni powszednie, a wyjazdy z działek w niedzielę.
          • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:56
            NO czyli nadal problem nie jest załatwiony.
            • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:20
              A to już jest kwestia mentalności. Oraz zaangażowania gminy
      • little_fish Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:49
        Otóż to. Ostatnio robiliśmy jakieś generalne porządki w garażu, warsztacie, na podwórku. Mąż załadował przyczepę śmieci i pojechał na wysypisko, zastanawiając się z jakiej kwoty trzeba będzie wyskoczyć. Okazało się, że wszystko można oddać w ramach płaconej stawki. Zwłaszcza, że było posegregowane. Tylko podjeżdżał na kolejne stanowiska.
        • ga-ti Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 01:57
          No tak jest, tylko trzeba się wykazać, że się systematycznie płaci w tej gminie albo opłaciło za bieżący miesiąc, więc dla niepłacących dalej pozostaje las uncertain
          Powinny być duże kary za porzucenie śmieci gdziekolwiek, ale chyba brak ludzi do ścigania śmiecących.
    • snajper55 Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:50
      hanusinamama napisała:

> U mnie w mieście jak wszedzie wzrosły. Mało nie posmarkałam się ze smiechu jak
      > zobaczyłam obniżkę za posiadanie kompostownika. 1zł taniej. O wow.
      > 29 zł od osoby to dla wielu rodzin będzie naprawdę duży wydatek. Jak rodzina ży
      > je z 2 niskich pensji, przy 4 osobach wydawać 120 zł..
      > No ok produkujemy smieci. Tylko czemu nie płacimy od ich ilości.

Po to, aby śmieci nie lądowały w lasach, rzekach czy u sąsiada za płotem.

S.
      • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 01.02.20, 23:55
        Tylko ze jakims cudem cały czas lądują. Niedaleko siebie mam las. Czesto chodizmy tam na spacery, co jakis czas wywalone worki ze smiaciami. Dzwonie do gminy, na drugi dzien nadal są (a podobno własnie gmina sie miała tym zajmować), po 3 telefonach ktos zabrał po tygodniu.
        Od dłuzszego czasu nie płącimy od ilości...a i tak śmieci wywalane są do lasu.
        • snajper55 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:58
          hanusinamama napisała:

> Tylko ze jakims cudem cały czas lądują. Niedaleko siebie mam las. Czesto chodiz
          > my tam na spacery, co jakis czas wywalone worki ze smiaciami. Dzwonie do gminy,
          > na drugi dzien nadal są (a podobno własnie gmina sie miała tym zajmować), po 3
          > telefonach ktos zabrał po tygodniu.
          > Od dłuzszego czasu nie płącimy od ilości...a i tak śmieci wywalane są do lasu.

Czasem tak załatwiają sprawy śmieci firmy, którym gmina płaci za odwożenie śmieci na składowisko. Oszczędzają w ten sposób na opłatach na bramie, które nie są niskie. No i na krótszym kursie do lasu.

S.
          • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:50
            > Czasem tak załatwiają sprawy śmieci firmy, którym gmina płaci

I to jest jeden z powodów, dla których wynagrodzenie tonażowe jest lepsze niż ryczałtowe - jak firma ma płacone za tonę, to nie będzie podrzucac odpadów byle gdzie, tylko zawiezie wszytsko do instalacji.
            Jak jest ryczałt, to im mniej firma odwiezie, tym więcej jej zostanie w kieszeni.

Oczywiście, to nie jest jedyny mechanizm zabezpieczający.
            Zgodnie z rozporządzeniem z początku 2013 r., pojazdy odbierajace odpady musza być wyposazone w system GPS. Niektóre gminy mają dostęp do tego systemu - czy to jako wymóg umowny, czy pozacenowe kryterium w przetargu. Tylko trzeba chcieć z tego korzystać. Ale jak się chce, to można zobaczyć, czy samochód nie wjeżdża tam gdzie nie powinien, czy nie zatrzymuje się, choć powinien juz jechać prosto do instalacji.
            Mogą być przy tym pewne problemy (jak gmina mała i pojazd jest używany do obsługi kilku gmin), firma może się zasłaniać tajemnicą przedsiębiorstwa (trasa wywozowa to ich know-how), ale jest to zawsze jakiś tam sposób kontroli.

A, jeszzce, co do odpadów podrzucanych do lasu i konieczności wykonania telefonu: za odpady na nieruchomosci odpowiada jej właściciel. Jeżeli las jest państwowy, to co do zasady usunąć śmieci powinno na swój koszt właściwe lesnictwo/nadleśnictwo, nie wiem, jaką oni tam hierarchię i podział zadań mają. Ustawa o odpadach, art. 26.
    • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:37
      Mam wrażenie, że im chodzi tylko o wyciągnięcie jak największej kasy od ludzi do prywatnych firm i spółeczek
      • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:54
        Wiesz, nie musisz mieć wrażenia.

Możesz sobie sprawdzić:
        a) kto jest właścicielem instalacji, do której wywożone sa twoje odpady,
        b) jaka jest tam cena na bramie za tonę,
        c) ile jakich odpadów odebrano z terenu twojej gminy.
        Możesz poprosić swojego radnego o zapytanie w trybie interpelacji, ile kursów robi firma odbierająca odpady, żeby obsłużyć gminę przez miesiąc i jaka jest obsada śmieciarek (2 czy 3 osoby) - w trybie zapytania o udzielenie informacji publicznej raczej się tego nie dowiesz, bo to za dużo roboty (koszty dla pytającego), ale radnemu urząd nie może odmówić.
        To ci pozwoli oszacować koszty odbioru i zagospodarowania.
        Jeżeli gmina zapewnia wam pojemniki i worki, to spróbuj oszacować ich koszt.
        Dorzuć do tego koszty obsługi administracyjnej (pensje urzędników, licencje na oprogramowanie, koszty przesyłek pocztowych/gońców, długopisów, papieru, etc), koszty edukacji ekologicznej.

No i wtedy będziesz wiedzieć z grubsza, jak duzo tej kasy zostaje do wyprowadzenia do prywatnych firm i spółeczek.
        • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 01:36
          Ty to obliczyłaś?
          • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 01:51
            Nie, ja nie mam paranoi.

Zdaję sobie sprawę z tego, ze dotychczasowa stawka była zaniżona, wiem o ile, wiem jakie czynniki wpłyneły na wzrost stawki i teraz czekam na przetarg, żeby zobaczyć, czy urząd miasta dobrze oszacował wynik, czy będzie zmieniać stawkę.
            U nas umowa jest do 30 czerwca, więc przetarg ogłoszą na dniach, żeby miec czas na drugi. Poprzednim razem też był ogłoszony w lutym.
            • ga-ti Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 02:02
              Gorzej, jak do przetargu staje tylko jedna firma (u nas jest monopolista śmieciowy) i gmina ma wybór utonąć w śmieciach bądź podnieść stawki tak, jak sobie firma śmieciowa zażyczy.
              Swoją drogą to też ciekawe, że kiedyś (przed czasami podatku śmieciowego) na naszym terenie działało kilka firm, można było podpisać umowę z najbardziej odpowiadającą. Teraz magicznie zniknęły, pozostała jedna.
              A prawdą jest, że są rejony wywozowe i firma działająca w innym rejonie nie może obsługiwać?
              • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 11:24
                O właśnie, ciekawe jak Mika wyjaśni powstawanie takich monopoli i zadzieranie z nas kasy?
                Pamietajmy, ze we Włoszech śmieciami zajmuje albo zajmowała się mafia, bo można było z tego ciągnąć duze pieniądze.
                • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 11:59
                  A ile Mice zapłacisz za takie wyjaśnianie?
                  • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 12:04
                    Uśmiech (dużego) bombelka smile
                    • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 15:22
                      Można coś takiego napisać bez zażenowania?
                      Obrzydliwe
                      • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:26
                        Mam ładne usta to i uśmiech tez czarujący.
              • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 11:55
                I o to tez chodzi. Wczesniej na naszym ternie były 4 firmy, potem gmina miała sobie wybrac jedna...reszta padła. teraz ta jedna ma monopol i winduje stawki.
                • snajper55 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 14:31
                  hanusinamama napisała:

> I o to tez chodzi. Wczesniej na naszym ternie były 4 firmy, potem gmina miała s
                  > obie wybrac jedna...reszta padła. teraz ta jedna ma monopol i winduje stawki.

No to gdy wywinduje stawki tak, że będzie się opłacało założyć nową firmę lub wejść na nowy teren, to pojawi się konkurencja.

S.
                  • maniaczytania Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 14:54
                    snajper55 napisał:

> hanusinamama napisała:
                    >
                    > No to gdy wywinduje stawki tak, że będzie się opłacało założyć nową firmę lub wejść na nowy teren, to pojawi się konkurencja.

No nie wywinduje, bo stawka maksymalna jest odgórnie ustalona, bodajże na 33,80 zł.
              • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 15:37
                > A prawdą jest, że są rejony wywozowe i firma działająca w innym rejonie nie może obsługiwać?

Masz na myśli sektory ustalone przez gminę czy zmowę między firmami odbierającymi odpady?
                Jeżeli sektory, to tak:
                - odpady komunalne odbierane są na podstawie umowy między gminą a firma wybraną w przetargu (lub, w okreslonych przypadkach, in house), umowa określa, ze firma ma odbierac wsyztskie odpady komunlane z terenu gminy.
                Jeżeli gmina płaci firmie ryczałtem (niezaleznie od ilości odbieranych odpadów), to konkurent działa na szkodę gminy (za odpad, który zniknał z gminnego systemu, gmina i tak musi zapłacić).
                Jeżeli gmina placi firmie za odebraną ilośc, to kokurent działa na szkode firmy z umową (bo zmniejsza jej pulę odpadów, za które ma płacone - a firma nie działa po kosztach, tylko ma miec z działalności jakiś zysk).

A co do pytania o monopole, to może frequenter.light się dokształci i odpowie.
                Przyczyny są z grubsza takie: logistyka, koszty, logistyka.
                • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:29
                  Tak czy siak jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Walą nas i nasze spółdzielnie te firmy i spółeczki po rogach a Mika jeszcze im przyklaskuje. Centralizacja usług odbioru śmieci powinna powodować tanienie u duzych odbiorców typu spółdzielnia mieszkaniowa a nie drożenie. Firmy powinny się prześcigać w coraz niższych cenach.
                  • kochamruskieileniwe Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 17:55
                    kurcze, Mikapróbuje wyjaśnić Ci, jak to działa.
                    Ale niepotrzebnie strzępi palce na klawiaturze. I tak wiesz lepiej.

Smieci drożeją. Od kilku lat wzrastają różne opłaty śmieciowe (np.wysypiska).
                    Dodatkowo, pisałam już o tytm, że ktoś w Miniśterstwie Środowiska swego czasu miałm idee fixe, by odzyskiwać ze zmeszanych wszystko co się da. W związku z tym, część spalarni - tu cementownie, nie przyjmują smieci surowych. Trzeba je przesiewać, a frakcja podsitowa (80 mm) też idzie na wysypisko.

Heh. i taka ostatnia sprawa, Dodatkowe koszty wprowadziła system BDO. O ile w przypadku paliw, sprawa jest stosunkowo prosta w analogicznym systemie, o tyle odpady mają nieporównywalnie więcej kodów. Zwykle do obsługi systemu firmy dodatkow zatrudniają. Taki przykład z ostatniej chwili, jak koszty ciągle rosną

Problem gospodarki odpadami, tylko z zewnątrz wydaje się nieskomplikowany...
                    • kochamruskieileniwe Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 18:02
                      zeby nie było, nie jestem zadowolona z podwyżek i wiele mam do zarzucenia swojej gminie. Ale, żeby nie było - jest wiele absurdalnych spaw w gospodarce odpadami.
                    • frequenter.light Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 19:29
                      No i znowu krętactwa i matactwa żeby wyciągnąć więcej kasy.
    • czarna_kita Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:38
      Mnie dziwi to, czemu takie opłaty za mieci segregowane skoro oddajemy rzeczy do recyklingu. Czyli odwalamy robote za sortownie . To nam powinni dopłacać jeszcze.
    • aankaa Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 00:59
      płaciłam 10 zł, dostanę 130 (w ramach tzw odpowiedzialności zbiorowej - stawka x 2 - nikt nie jest w stanie zapewnić, że w bloku wszyscy posegregują śmieci)
      • arwena_11 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 10:09
        A na jakiej podstawie? Bo z tego co wiem - to urząd narzuca podwójną opłatę za karę ( na 3 miesiące lub więcej ). Jestem w stałym kontakcie z urzędem w mojej gminie. Inna sprawa, że urzędy jeszcze nie ustaliły między sobą wersji.

Nie widziałam jeszcze nowych deklaracji w Warszawie - ale z tego co mówią, to nie będzie opcji "niesegregowane", czyli stawka 65 na miesiąc lub narzucona kara czyli razy dwa.
        • araceli Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 13:02
          arwena_11 napisała:
          > A na jakiej podstawie?

Na podstawie nowelizacji ustawy wprowadzonej przez twój ukochany pisik, która odpowiedzialność nakłada na wspólnotę/spółdzielnię a nie na pojedynczych mieszkańców.
          • snajper55 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 14:35
            araceli napisała:

> arwena_11 napisała:
            > > A na jakiej podstawie?
            >
            > Na podstawie nowelizacji ustawy wprowadzonej przez twój ukochany pisik, która o
            > dpowiedzialność nakłada na wspólnotę/spółdzielnię a nie na pojedynczych mieszka
            > ńców.

No nie wiem czy akurat za to odpowiada pisik. Odpowiedzialność zbiorowa za niesegregowanie śmieci jest od lat. Od lat deklarację składa zarządca nieruchomości wielolokalowej (spółdzielnia czy wspólnota) i zarządca jest z segregowania rozliczany (czyli cała nieruchomość).

S.
            • araceli Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 17:19
              snajper55 napisał:
              > No nie wiem czy akurat za to odpowiada pisik. Odpowiedzialność zbiorowa za nies
              > egregowanie śmieci jest od lat. Od lat deklarację składa zarządca nieruchomości
              > wielolokalowej (spółdzielnia czy wspólnota) i zarządca jest z segregowania roz
              > liczany (czyli cała nieruchomość).

Odpowiada, odpowiada. Składanie deklaracji w przypadku wspólnot było interpretacja na wyrost - nam wspólnoty, które się wypięły i każdy składał sam. Po nowelizacji zapis o odpowiedzialności wspólnoty jest wprost.
              • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 19:28
                Chodzi ci o ten zapis?

„3. Jeżeli nieruchomość jest zabudowana budynkiem wielolokalowym, w którym ustanowiono odrębną własność lokalu, obowiązki właściciela nieruchomości wspólnej oraz właściciela lokalu obciążają wspólnotę mieszkaniową albo spółdzielnię mieszkaniową.”

No to nie pisik, nowelizacja z przełomu 2014 i 2015 roku.
        • aankaa Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:38
          arwena_11 napisała:

>a na jakiej podstawie ? ... stawka 65 na miesiąc lub narzucona kara czyli razy dwa.

ano 65 (liczone od mieszkania, bez względu na ilość ludzi) x 2 - niesegregowane (głowę dam, że na 60 mieszkań znajdzie się kilka osób, które nie będą przebierać śmieci)
          • arwena_11 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:46
            No ale to już wiesz, że macie karę? Bo kara, z tego co się orientuję jest dopiero jak chyba 3 razy firma odmówi odbioru śmieci, bo niesegregowane - tak w każdym razie mówią w "moim" urzędzie.
            I nie na stałe a na chyba 3 miesiące i wraca się do normalnej stawki.
            • aankaa Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:56
              po śmieci przyjeżdżają co 2-3 dni, na bank ich nie odbiorą (wszystko zmieszane, ludzie nawet do pojemnika na szkło wrzucają wszystko jak leci, kartony po zakupach internetowych wrzucone do czarnego, mimo, że obok stoi specjalny na papier - żeby było ciekawiej: pojemnik na papier jest ogólnodostępny, do czarnego musiał otworzyć, kluczem, altanę)
              nie uwierzę, że po 3 (karnych) miesiącach zaczną segregować
              • mika_p Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 17:16
                > nie uwierzę, że po 3 (karnych) miesiącach zaczną segregować

Ja też nie wierzę, dlatego juz się nastawiłam na wyższą opłatę - chyba że miasto zdecyduje po cichu, że przepis o karaniu będzie martwy.
                Ludzie sa durni i leniwi.
                Mam w bloku komorę zsypową z jednym pojemnikiem (zsyp dawno zaspawany) i 50 m dalej altane śmietnikowa z 3 pojemnikami na zmieszane - w niedziele pod wieczór zaczyna się ustawianie worków ze śmieciami pod drzwiami zsypu, bo wrzucić do pojemnika się już nie da. Jakiś przedłużony weekend, święta i przy wejściu do klatki lezy góra śmieci, rzygac się chce, jak się patrzy.
                Zawsze będą tacy, co to nie dość, że szlachta nie segreguje, to jeszcze wywalą do pojemnika z segregacją, bo nie ma co się przejmować innymi, ten sam typ co w zabłoconych butach przelezie przez świezo umytą podłogę, no bo po co otupać je na wycieraczce, sprzątaczka przecież może dwa razy korytarz umyć.
                • kochamruskieileniwe Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 18:00
                  jak widzę altankę smieciową u mojej matki w budownictwie wielorodzinnym - to slabo mi się robi.
                  Zawsze, na 100 z lekkim haczykiem mieszkań znajdzie sie ktoś, komu segregować bedzie za cieżko. Albo zawali pół pojemnika na papier kartonem po telewizorze, bo mu się złożyć go nie chce.
                  Najbardziej i matki do segregacji przykładają się emeryci smile
              • arwena_11 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 17:20
                No ale zaraz, zaraz - zmieszane to może być również i papier. Do papieru nie może iść nic innego.

Jak nie będziecie segregować - to będziecie mieć tylko czarne pojemniki na zmieszane.

Więc jak do zmieszanych będą wrzucać wszystko ci co nie segregują, a ci co segregują do 5 - to problemu nie będzie.
                • aankaa Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 17:24
                  no i wtedy dostaniemy stawkę jak za niesegregowane
    • berdebul Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 01:04
      Od wielkiego dzwonu.
      Płacenie od ilości kończy się dzieleniem śmieci na palne i niepalne, albo wywożeniem do lasu. uncertain
      U mnie 33pln/osoba, zniżki są śmieszne 3.30 za kompostownik i zero(!) frakcji bio, a oddajemy np. liście z orzecha, czy rośliny porażone zarazą ziemniaczaną (spalić nie można, bo jest odbiór zielonego🙄).
      Program osłonowy dotyczy osób mający dochód rzędu 500-800 pln/osoba w rodzinie, wiec nawet przy zarobkach typu minimalna krajowa przekracza się próg.
    • ga-ti Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 01:50
      U nas 33 zł od osoby za segregowane, niesegregowane 66 zł.
      Dużo.
      Teraz gmina coś kombinuje, żeby opłaty uzależnić od zużycia wody, problemem jest to, że część gminy nie jest podłączona do wodociągu, więc trzeba nałożyć obowiązek założenia wodomierzy na ujęcia z własnych studni, a to wymaga czasu i odpowiednich rozporządzeń.
      Kiedyś, dawno temu, firma 'śmieciowa' sprzedawała własne worki (z logo), płaciło się za worek, który wystawiało się w konkretnym dniu do odbioru. Im więcej śmieci, tym więcej worków trzeba było do spakowania, tym więcej się płaciło. Było sprawiedliwie. Ale co z tego, gdy po okolicznych lasach, parkach, łąkach, nieużytkach, przy koszach walały się sterty śmieci, bo taniej było wywieźć gdziekolwiek.
      • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 11:53
        U nas tez był pomysł zeby płacic od zuzytej wody. Ale mieszkancy napisali pismo ze czesc domow ma własna studnie (twedy niz za smieci maja nie płącic). Oraz co z podlewaniem ogrodu.
        Zostało ze mieszkancy bloków od ilosci m3 wody, domków od osoby.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 10:36
      Bo widzisz, kiedyś to ja segregowałam, wywoziłam do pojemników co weekend, starałam się. Odkąd mam mieć przed nosem 5 różnych kubłów we własnej kuchni mam to w dudzie.
      Śmieci segregowane są bardzo drogie tak jak i niesegregowane, więc po co się męczyć.
      • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 11:54
        U mnie segregowane 29, niesegregowane 59. Od osoby.
    • julita165 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 12:58
      Bo to nie tedy droga. Od ludzi, w ich masie, nie mozna oczekiwac az takiego zaangazowania o jakim piszesz ( jogurty, stare firanki itp ) tylko rzeczywiscie trzeba przyjrzec sie producentom. Ostatnio kupilam sobie krem do twarzy. Zapakowany w sloiczek, sloiczek do pudelka, trzy razy wiekszego od sloiczka, a na koncu to pudelko jeszcze w folie. Po co tyle tych opakowan
      • little_fish Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 13:23
        Bo słoiczek zapewne szklany, więc zabezpieczony ,żeby się nie uszkodził w transporcie. Czyli z jednej strony teoretycznie eko (słoik szklany a nie plastik), a z drugiej pudełeczka
      • hanusinamama Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 15:09
        To samo jest ze wszystkim. Jabłka na kartoniku, owiniete folią, ogórek zielony ofoliowany. Dostałam herbate. Pudełko kartonowe obciagnięte folią, w srodku torebki...a jakze kazda w osobnym opakowaniu. Rece mi opadły
        • little_fish Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 15:47
          Warzywa staram się kupować luzem, ale te ogórki to faktycznie - czasem są tylko takie 😞
          • julita165 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 16:35
            Ostatnio spotkalam tez tak pakowane cukinie. Albo herbata, zwykly lipton w torebeczkach. Nie bylo w zwyklym pudelku, koniecznie musialam kupic z kubkiem. Juz kit ten kubek chociaz mi niepotrzebny ale przez to pudelko wieksze.
    • szmytka1 Re: Ceny śmieci sortowanych 02.02.20, 18:02
      U mojej matki 14 zł od osoby, sortują, mają ogolnodostepne pojemniki na smieci sortowane. U mnie nie mam pojęcia, elektroniczne rozliczenie i dawno się nie logowalałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka