Dodaj do ulubionych

Kompostowanie zwłok

13.03.19, 11:47
noizz.pl/spoleczenstwo/kompostowanie-zwlok-zamiast-kremacji-w-waszyngtonie/mv27rx0
Niedawno założyłam wątek o robieniu diamentów ze zwłok, pytając Was, co o tym sądzicie. A dzisiaj przeczytałam o nowym trendzie - robieniu ze zwłok kompostu. Taką możliwość dałoby prawo w stanie Waszyngton, czekające już tylko na podpis gubernatora. Niby podobną możliwość daje chowanie ciała w specjalnym pojemniku z sadzonką drzewa, ale o ile pierwszy pomysł mi się podoba, o tyle drugi budzi moje mieszane uczucia. Może dlatego, że mam ogród i kompostownik i jakoś bardziej uruchamia mi to wyobraźnię? Tak więc pytanie, czy fakt że jest to wyjście ekologiczne, a ludzi coraz więcej, powinien zaważyć na wyborze takiego rozwiązania?

Żeby dojść do źródła, trzeba iść pod prąď
Obserwuj wątek
    • ola5488 Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 11:52
      A z punktu widzenia polskiego prawa, to nie podpada pod bezczeszczenie zwłok?
      • reinadelafiesta Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 14:29
        Ola
        U nas to w ogóle wybór niewielki, państwo lepiej wie, co dla ludzi lepsze. Póki co możemy sobie poteoretyzować. No właśnie: bezczeszczenie czy coś zgodnego z naturą?
    • aqua48 Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 13:48
      reinadelafiesta napisała:

>czy fakt że jest to wyjście ekologiczne, a ludzi coraz więcej, powinien zaważyć na wyborze takiego rozwiązania?

Moim zdaniem nie należy narzucać ludziom wyborów w tej kwestii bo to sprawa bardzo osobista i ściśle związana z tradycją oraz wiarą. Każdy powinien sam, ewentualnie z bliskimi rozważyć możliwe opcje i podjąć decyzję. Najlepiej na dodatek taką by nie szokowała rodziny.
    • mim_maior Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 13:51
      Zasady sv w ogóle nie dotyczą wyboru miejsc składania zwłok.
      A co do grzebania zmarłych w ogródku - nie wiem, co w tym bardziej ekologicznego od grzebania zmarłych na cmentarzu. Czyżby wyczerpywały się światowe zasoby kompostu i każdy nieboszczyk na wagę złota?
      • reinadelafiesta Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 14:26
        Mim_maior
        W artykule odnoszono się do popielenia zwłok- coraz częstszego również w Polsce- i w tym kontekście mówiono o ekologii. Być może to tylko biznes, ale może ktoś to policzył, w każdym razie pomysł jest i pewnie przej czy później i do nas dotrze.
        • mim_maior Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 14:34
          Ratuj zasoby naci z marchwi, nawieź ciotką? Z linkowanej historii wynika, że pani miała przyrodniczego bzika i tyle. Rozmyślam, jak mogłoby to uradować planetę i nic mi się nie nasuwa.
          • reinadelafiesta Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 15:50
            Mim maior
            Brzmi to makabrycznie. Ale takich zbzikowanych jest więcej - kilkusetosobowa kolejka się już ustawiła, choć prawo dopiero ma wejść w zycie. Uratować planety może nie, ale może jakiś mały przyczynek? Może świadomosć że się jeszcze coś dobrego zrobiło zza grobu?
            Dla mnie ważna w tym jest pewna zmiana obyczajów. Pamiętam, jak jeszcze niedawno kremacja budzila zastrzeżenia, oddawanie organow na przeszczepy tak samo, a teraz diamenty, paprotki, drzewka a nawet kompost.
            • mim_maior Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 18:20
              W grę wchodzą chyba kwestie sanitarno-epidemiologiczne, ale na tym się akurat nie znam, więc się nie będę mądrzyć. Natomiast nie jest to w ogóle przedmiotem rozważań sv.
              • reinadelafiesta Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 18:36
                Mim maior
                SV może nie. Ale obyczajów jak najbardziej.
              • positronium Re: Kompostowanie zwłok 21.03.19, 14:20
                mim_maior napisała:
                > Natomiast nie jest to w ogóle przedmiotem r
                > ozważań sv.
                >

Warto zauważyć, że do "rozważań sv" należą takie kwestie jak np. zachowanie na pogrzebie.

Do dobrych obyczajów można zaliczyć (zgodne z zasadami sv) nieporuszanie kontrowersyjnych/nieprzyjemnych tematów w niektórych rozmowach. Ale z drugiej strony jeśli ktoś chciałby zostać pochowanym w konkretny sposób (albo nie zostać pochowanym wcale...) to kiedyś trzeba o tym porozmawiać.
                Łatwiej oswoić takie tematy, kiedy pozna się opinie innych zanim faktyczny problem będzie wymagał poważnego rozważenia.

Jestem ciekawa, jak wyglądałaby ceremonia pogrzebowa w przypadku takiego pochówku?
    • bene_gesserit Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 17:48
      Tak czy inaczej, to się dzieje - zwłoki się rozkładają przy dużej pomocy różnych stworzeń, po paruset latach pozamiatane, cmentarz przetrwa albo nie, bo nagrobki zmiecie ta lub inna zawierucha historyczna. Rośnie na tym las, stawiają dom.

Pracowałam przy wykopaliskach cmentarnych. Stanowisko z początków naszej ery - wprost na środku pola, 20 centymetrów pod warstwą mazowieckiego piachu, po prawej ziemniaki, po lewej - owies. Część grobów nosiła ślady pługa, część była poprzerastana jakimiś korzonkami, pewnie roślin uprawnych.

Ale tak świeże zwłoki kogoś kochanego? Tylko, jeśli by sobie tego życzył.
      • basia_styk Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 21:58
        Dla mnie pomysł jest makabryczny. Śmierć jest czymś, co wymaga pewnej godności, poszanowania - grzebiemy zwłoki w ziemi lub je spalamy i grzebiemy lub rozrzucamy już tylko popioły (nie przypominające wszak zwłok). Tu jest mowa o przyspieszonym kompostowaniu w jakichś zbiornikach, zupełnie jakbyśmy robili jakieś laboratoryjne eksperymenty. Na ciałach naszych bliskich. Co innego oddanie zwłok ziemi i zachodzące tam naturalnie procesy, na to nie mamy wpływu. Sztuczny, przyspieszony rozkład do mnie nie przemawia. Do tego miałabym wrażenie, że te zwłoki są wystawione na widok publiczny, bez właściwego nadzoru (świat jest jaki jest; ile zdjęć z takich "fabryk" przeniknie błyskawicznie do serwisów społecznościowych?).

Inna sprawa, że za kilkadziesiąt lat może stanie się taka procedura koniecznością ze względu na zachodzące w środowisku zmiany i masowe ginięcie owadów. Choć pewnie te żywiące się odpadkami/padliną przetrwają najdłużej.
        • 10iwonka10 Re: Kompostowanie zwłok 13.03.19, 22:47
          Mnie tez to jakos nie przekonuje- Wydaje mi sie ze tradycyjne pochowki w ziemi nie w cementowych grobowcach sa w pewnym sensie 'kompostowaniem' I sa ekologiczne.

• ola5488 Re: Kompostowanie zwłok 14.03.19, 00:35
          Dla mnie to też makabryczne...
    • milamala Re: Kompostowanie zwłok 18.03.19, 13:53
      Rozne sa sposoby. Pamietam jak opowiadalam komus w srodku komunikacji publicznej jak szwagierka prochy corki w urne w ksztalce zwierzatka wlozyla i polozyla w pokoju, pewna obca pani tak sie zacietrzewila, ze zostalam okrzyczana. Kwestia chowania bliskich to prywatna sprawa. Nikomu nic do tego w jaki sposob ktos chce oddac matce ziemi swojego ukochanego.
    • baba67 Re: Kompostowanie zwłok 23.03.19, 09:26
      Mnie tam nie przeszkadzałoby, mogę być drzewem, to nawet piękne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka