sowagrazyna 30.08.06, 16:05 Proszę o radę. Jednoroczny perukowiec szczepiony po przekwitnięciu puścił dosyć długie młode pędy. Kiedy należy je przyciąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rispetto Re: Przycinanie perukowca 01.09.06, 10:30 Ja przyciąłem je jakieś 2-3 tygodnie temu, bo trochę go przesuszyłem i wiosenne pędy obumarły. Teraz pojawily się na nich młodziutkie listki, ale peruczek już w tym roku nie będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
sowagrazyna Re: Przycinanie perukowca 01.09.06, 15:07 Dzięki za odpowiedź. Czy w tamtym roku też wykonałeś taki zabieg i po nim w tym roku perukoc zakwitł? Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Przycinanie perukowca 01.09.06, 15:26 mnie ktoś powiedział że perukowiec kwitnie na drugorocznych pędach,to by się nawet zgadzało bo ja u siebie przycinałam jednoroczne pędy przez dwa lata i jeszcze mi nie kwitł. Odpowiedz Link Zgłoś
m0711 Re: Przycinanie perukowca 01.09.06, 20:10 A mój ma już kilka lat, nigdy nie był przycinany i jeszcze ani razu nie kwitł.. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: Przycinanie perukowca 03.09.06, 11:51 Mój nigdy nie był przycinany, rośnie, jak chce i kwitnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Przycinanie perukowca 03.09.06, 16:36 To tak jak u mnie. Zresztą im mniej się nim interesuję tym lepiej rośnie. Paradoks? Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: Przycinanie perukowca 03.09.06, 17:20 > To tak jak u mnie. Zresztą im mniej się nim interesuję tym lepiej rośnie. > Paradoks? :) Odwrotnie miałem z bzem czarnym. Jak tępiłem go, to rusł z wykopanego korzenia. Jak spodobał mi się i zacząłem koło niego chodzić i dogadzać, zmarniał... Odpowiedz Link Zgłoś