Dodaj do ulubionych

Zamiast Nowego Ładu

29.07.21, 16:39
Czy zamiast Nowego Ładu nie możnaby zrobić prosto i skutecznie?
Oto propozycje Bywalca.
1. Podwyższamy kwotę wolną do 30k DLA WSZYSTKICH
2. Dla B2B i innych samozatrudnionych wprowadzamy składkę zdrowotną liczoną jak na UoP
3. Waloryzujemy próg PIT podatku 32% o inflację od ostatniej waloryzacji (chyba 2007).
4. Obniżamy główny VAT do 20%, żeby rozbujać konsumpcję
5. W przypadku znamion UoP samozatrudnienie powyżej 100k rocznie opodatkowujemy na zasadach PIT (przecież to można łatwo wyłapać), w tym składki emerytalne
6. Obserwujemy jak na skutek obniżek podatków rosną wpływy do budżetu

Prosto i skutecznie: pracujesz i płacisz podatki, to płacisz realnie tyle samo co w 2007. Klasa średnia zyskuje co motywuje miliony do nauki, pracy, podwyżek i płacenia jeszcze większych podatków PIT i VAT.
Przycinamy patologię jaką jest B2B. Co jak co, ale programiści zarabiają w naszym kraju tak dużo, że stać ich na to, żeby płacić normalne podatki a nie brać na szpital, poród dziecka itp. z podatków pracujących na UoP.

Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Zamiast Polskiego Ładu 29.07.21, 16:40
      Czy zamiast Polskiego Ładu nie możnaby zrobić prosto i skutecznie?
      Oto propozycje Bywalca.
      1. Podwyższamy kwotę wolną do 30k DLA WSZYSTKICH
      2. Dla B2B i innych samozatrudnionych wprowadzamy składkę zdrowotną liczoną jak na UoP
      3. Waloryzujemy próg PIT podatku 32% o inflację od ostatniej waloryzacji (chyba 2007).
      4. Obniżamy główny VAT do 20%, żeby rozbujać konsumpcję
      5. W przypadku znamion UoP samozatrudnienie powyżej 100k rocznie opodatkowujemy na zasadach PIT (przecież to można łatwo wyłapać), w tym składki emerytalne
      6. Obserwujemy jak na skutek obniżek podatków rosną wpływy do budżetu

Prosto i skutecznie: pracujesz i płacisz podatki, to płacisz realnie tyle samo co w 2007. Klasa średnia zyskuje co motywuje miliony do nauki, pracy, podwyżek i płacenia jeszcze większych podatków PIT i VAT.
      Przycinamy patologię jaką jest B2B. Co jak co, ale programiści zarabiają w naszym kraju tak dużo, że stać ich na to, żeby płacić normalne podatki a nie brać na szpital, poród dziecka itp. z podatków pracujących na UoP.

Co o tym sądzicie?
      • bywalec.hoteli Re: Zamiast Polskiego Ładu 29.07.21, 22:07
        Co do programistów i ich wysokich zarobków: dobrze, że zarabiają dobrze. Ale niech płacą podatki jak inni. Dlaczego mają pracując w 1 firmie być jeszcze dodatkowo uprzywilejowani podatkowo.
        Byłoby w porządku, gdyby np. rząd zrobił, że fleciarze płacą tylko 1 procent podatku?
        • engine8 Re: Zamiast Polskiego Ładu 29.07.21, 22:15
          Ilez to wy czasu i energii poswiecacie aby sie upewnic ze sasiadaow nie jest lepiej...
        • klemens1 Re: Zamiast Polskiego Ładu 30.07.21, 12:17
          To się zatrudnij na b2b. Nie ma przepisu, że tylko programistom wolno.
        • marekggg Re: Zamiast Polskiego Ładu 30.07.21, 12:57
          placa - tak jak inni, wedlug tego samego prawa. o czym pierdolisz?
      • gzesiolek Re: Zamiast Polskiego Ładu 30.07.21, 13:11
        A skąd wezmą na tą kasę... przecież muszą komuś zabrać by komuś dać...
        Generalnie system podatkowy powinien być jak najprostszy... A u nas...
        Wprowadzili by wysoka kwota wolna, liniowy podatek nawet 25% ale z niego idzie i składka zdrowotna i emerytalna (obowiązkowa na utrzymanie aktualnych emerytów)...
        Bez ulg, odliczeń, kruczków prawnych...
        Państwo nie zajmuje się jakimiś 2-3filarami, PPK...
        Zasady maksylamnie ujednolicone...
        Ale u nas to nie przejdzie, za dużo osób korzysta na kruczkach, no i z kogoś trzeba strzyc...
    • klemens1 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 17:05
      1. Składka liniowa bez żadnych zwolnień dla wszystkich.
      2. Składka zdrowotna - wybór abonamentu.
      3. ZUS - dobrowolny z możliwością wypłaty kapitału przez spadkobierców również przed osiągnięciem wieku emerytalnego.

Wszystko co inne to socjalizm.

Ad. 1 - to i tak nie jest do końca sprawiedliwe, bo bogatszy i tak zapłaci więcej niż biedniejszy. A od państwa dostanie tyle samo.
      Ad. 2 - proporcja do zarobku to totalne złodzejstwo. Płacący kilka tysięcy ma takie same świadczenia jak płacący kilkaset PLN. O rolnikach nie wspomnę.
      Ad. 3 - kolejne złodziejstwo, gdy ktoś umrze przed osiągnięciem wieku emerytalnego albo zaraz po.

A od programistów się odwal - chcesz tyle zarabiać, to naucz się programować. Mało co wkurwia tak, jak czepianie się kogoś, kto uczył się, zdobywał doświadczenie, rył po kilkanaście godzin - i teraz pretensje, że zarabia. Zazwyczaj pretensje mają sebixy, co olewali jakikolwiek wysiłek umysłowy i teraz się dziwią, że nie mają tyle, co programiści. Bo wszystkim się należy niezależnie od tego, co potrafi i co robi.

• trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 17:23
        W temacie abonamentu
        Akurat dyskutowaliśmy ten temat na urlopie ( z perspektywy chirurga naczyniowego)
        Przywożą goscia z wypadku pod tramwajem (załóżmy ze z jego winy)
        Ma abonament podstawowy - obcinamy noge, zaszywamy ranę i dajemy paracetamol - koszt 25 tys
        Abonament srebrny - obcinamy noge, szyjemy, dajemy lepsze środki przeciwbólowe i protezę - koszt ok 75 tys
        Abonament zloty - pełna rekonstrukcja naczyń krwionośnych i uratowanie nogi. Koszt 350-500 tys PLN

Czy to słuszne?
        Dyskusja wyszla w momencie opowieści o pijaku który trafil na stol z taką nogą, gosc od wielu lat na łasce opieki społecznej, w stanie zasadniczo 2 kroki od grobu
        Ale noge uratowali. Pol banki w pracy. Gosc pp 2 msc trafil do tego samego szpitala i zmarl na coś innego. Co było do przewidzenia
        • klemens1 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 18:32
          Też przeszedłem kilka dyskusji na żywo w tym temacie.
          Poważne operacje każdy powinien mieć w podstawie. Premium i VIP dotyczą "wygodnych" usług. Tak to zresztą jest nawet teraz przy faktycznych abonamentach - np. w Medicover masz różne pakiety, ale jak coś jest naprawdę poważnego, to odsyłają do państwowego szpitala.

Z tym ratowaniem za wszelką cenę to też kicha, bo jak ktoś notorycznie sam sobie szkodzi, to chuj mu w dupę - przez takich zjebów brakuje kasy na normalnych. Zwłaszcza gdy - jak piszesz - i tak nie rokuje.
          To też w kontekście wątku obok i antyszczepionkowców.
          No ale to przecież niehumanitarne - o wiele bardziej humanitarne jest zabijanie niejawne, poprzez brak środków zużytych przez zjebów, co jest zupełnie czym innym niż świadoma decyzja o zaprzestaniu pomocy zjebowi.

Czytam właśnie o różnych wersjach "dylematu wagonika" - widać rozbieżność tego co moralne i tego, co logiczne.
          • trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 18:44
            No więc (tu woda na młyn endzina) w szpitalach wrocławskich znaczna część budżetu i czasu (ci jeszcze wazniejsze) jest marnowana na pijaków, bo niestety to prawda ze jak takiego pijanego i zasranego przywiozą bo się przewrócił na ulicy to robią mu wszystkie badania na wszelki wypadek. Chociaż wiadomo że za miesiąc wroci do nich w gorszym stanie.
            Kumpel się wkurwia bo limity i czasu i z NFZ potem nie pozwalają na ratowanie tak jak trzeba normalnego człowieka

Przy okazji pod koniec poprzedniej ekipy mieliśmy już w Polsce pare wyspecjalizowanych szpitali prywatnych w których na podstawie kontaktów z NFZ leczono ludzi ponad 3 x taniej. Niestety obecna władza zerwała wszystkie kontrakty żeby ratować publiczne szpitale
            • kaczor00007 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 19:10
              dobrze że nie rządzi peo....szpitale by sprywatyzowali i za wszystko trzeba byłoby płacić z własnej kieszeni....Doktor pyta: noga w gips? proszę bardzo - 900 zł. Paragon czy fakturka? :)
            • klemens1 Re: Zamiast Nowego Ładu 30.07.21, 12:19
              Z jakiegoś względu istnieją prywatne więzienia.
              A Musk wysłał rakietę w kosmos 10x taniej.
              Można?
              • kaczor00007 Re: Zamiast Nowego Ładu 30.07.21, 12:35
                klemens1 napisał:

> Z jakiegoś względu istnieją prywatne więzienia.
                > A Musk wysłał rakietę w kosmos 10x taniej.
                > Można?

ale to w Ameryce. Tu jest Polska
            • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 30.07.21, 18:35
              No rzeczywiscie woda na mlyn dla mnie poniewaz jestem zbulwersowany stwierdzeniem ze budzet szpitalny jest "marnowany" na pijakow poniewaz nie uwazam pijaka za nic gorszego od "normalnego" . Pijak to chory czlowiek ktorego powinno sie leczyc.
              A jesli pijak jest konserwatywnty to ma wieksza wartosc spoleczna niz lewacki "inteligent" poniewaz ten drugi robi wiecej szkody dla spoleczenstwa niz chory alkoholik - a tego w sumie panstwo zrobilo albo sie przyczynilo to jego stanu..
              • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 01:10
                a jestes pijakiem?
                • kaczor00007 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 16:03
                  bywalec.hoteli napisał:

> a jestes pijakiem?

a ty?
                • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 17:56
                  Ja ? Co ty.. Ja co najwyzej moge byc posadzany o naduzywanie alkoholu.
                  Pijak to biedny czlowiek na ktorym nikomu nie zalezy, ktorego nkt nie potrzebuje ani nikt sie go nie boi.
                  • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 19:49
                    od jednego prosta droga do drugiego
                    • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:54
                      A jedyna roznica to taka - a wlasciwie pytanie - czy zwsze kiedy chcesz i naj dlugo chcesz mozesz przesta cpic i cie nie ciagnie?
                      Teoretycznie od jednogo do drugiego latwo ale jak zauwazysz wiekszosc aktorow i celebrytow ma problem z alkoholem i tych nikt pijakami nie nazywa chociaz skacza z jednej odwykowki na druga.
                      Waszego Prezydenta ktory mial taki problem tez nikt pijakiem nie nazywal i nie traktowal jak pijaka wg Trypla
                  • trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:04
                    Jeszcze powinienes dopisac ze to człowiek ktory wybral taka droga zycia. A co do bania - ja się boję tych band wystających pod sklepami i pijących wino marki wino od rana do wieczora
                    • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:50
                      I tu jest problem w rozumieniu alkoholizmu i tego czy to jest rrzeczywiscie wybor i latwa opcja zaprzestania.

• trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:59
                        Myślisz że ktoś ich kiedys zmuszał na siłę do picia?
                        Może jakieś jednostkowe przypadki.
                        Na Praczach mam takich co piją z tego co słyszałem od szkoły średniej i praca się raczej nigdy nie skazili
                        Teraz wierze ze trudno im przestać ale początek to był ich wybor.
                        • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 23:57
                          Gwarantuje tobie ze 99% nalogowcow nigdy by alkoholu do ust nie wzieli gdyby wiedzilei ze wpadna w nalog z ktorego nie beda mogli sie wykaraskac.
                          Takie jest wlasni podejscie do speleczenstwa mamy- ze pijak pije bo chce i jakby chial przestac to wystarczy ze chce.
                          Tak mozna mowic o wszystkich nalogach. Bo wlasnie o to chodzi ze panstwo nam legalnie serwuje i nawet reklamuje srodki ktore prowadza latwo do nalogow...
                          A potem umywaj reca i nazywaj takich pijakami czy narkomanami i najlepiej aby wymarli w rynsztokach..
                          Ale tak sie traktuje biednych nalogowcow - jako cos co nalezy traktowac jak smieci i zlotowki na nich nie wydac bo pijaa tylko dlatego ze chca
                          Ale jak pisalem - bogaci to juz ludzie inni, warci zachodu i walki o nich bo oni przeciez chorzy
              • kaczor00007 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 16:03
                engine8 napisał(a):

> No rzeczywiscie woda na mlyn dla mnie poniewaz jestem zbulwersowany stwierdzeni
                > em ze budzet szpitalny jest "marnowany" na pijakow poniewaz nie uwazam pijaka z
                > a nic gorszego od "normalnego" . Pijak to chory czlowiek ktorego powinno sie l
                > eczyc.
                > A jesli pijak jest konserwatywnty to ma wieksza wartosc spoleczna niz lewacki "
                > inteligent" poniewaz ten drugi robi wiecej szkody dla spoleczenstwa niz chory a
                > lkoholik - a tego w sumie panstwo zrobilo albo sie przyczynilo to jego stanu..

Pełna zgoda. Pijak też płaci składki więc ma takie samo prawo do leczenia i do życia. Pijaka wyleczą i będzie płacił zus, podatki, głosował na pis lub po , będzie z niego jakiś pożytek. Przecież pijak kupując flaszkę płaci vat, cło akcyzę , państwo na nim zarabia więc dlaczego ma go nie leczyć? Dla mnie wywyższanie się i traktowanie pijaka jako nie godnego leczenia obywatela świadczy o kompleksach
          • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 21:31
            Nie rokującym, starym, słabym fizycznie lub intelektualnie - fenol dosercowo. Świat dla bogatych, prawo do życia także. Podatek degresywny lub ryczałtowy, lepiel degresywny malejący do zera po osiągnięciu np 1 mln dochodu, bo przecież bogaty i tak utrzymuje państwo, a biedni tylko korzystają z jego krwawicy. Właścicielom przedsiębiorstw wypłacać z budżetu premie za każdego zatrudnionego, bo przecież poświęcają się zmniejszając bezrobocie.
            • trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 22:11
              Fenol bez sensu. Lepiej insuliny większą dawkę. Bezboleśnie i skutecznie. I nie do wykrycia
              • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 22:39
                Fakt. Zresztą każdy świadomy obywatel, gdy zauważy ze przeszkadza w dalszym dynamicznym rozwoju i generuje koszty, powinien powiesić się własnoręcznie, najlepiej nad dołem z wapnem.
                • gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 23:05
                  Tak, w skrajności w skrajność...
                  Dajemy się na siebie szczuć jak PiS sobie życzy...
                  Między skrajnym kapitalizmem a skrajnym rozdawnictwem jest wiele odcieni szarości...
    • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 20:15
      Nie prosciej sie po prostu napic i miec to wsytko w D albo wyjechac do cieplych krajowe i tez to miec w D?
      • kaczor00007 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 22:31
        engine8 napisał(a):

> Nie prosciej sie po prostu napic i miec to wsytko w D albo wyjechac do cieplych
        > krajowe i tez to miec w D?

oni nie mają w sobie tego amerykańskiego luzu...spinają się bo nienawiść do PiSu im nie daje spokoju...nie mogą znieść że PiS daje coś ludziom i dzięki temu ludzie na niego głosują.....
        • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.07.21, 22:44
          To ja im mowie "PiS bi wit ju"
        • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 30.07.21, 00:48
          O Misiu to cos dla ciebie
          www.youtube.com/watch?v=4-HSK-M9Zkg
    • tbernard Re: Zamiast Nowego Ładu 30.07.21, 13:57
      Ja bym to uprościł. Podatek powinien być dobrowolny, co łaska.
      • toreon Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:14
        Podatek jest dobrowolny.
        Tyle tylko że ci co go płacą posiadają dodatkowy przywilej przebywania poza więzieniem
    • toreon Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 20:19
      W wersji soft liniowy PIT i CIT na poziomie jakichś 12%
      W wersji hard likwidacja
      VAT równy na wszystko 19%
      Do rozważenia kataster ale dopiero od trzeciej nieruchomości

• gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 23:02
        Musiałbyś wywalić na bruk całą budżetówkę i budować ją na nowo wg zasad rynkowych...
        No i obciąć cały socjal... A tutaj byś mógł tego nie przeżyć...

Choć od dawna optuje za jedną rzeczą jestem za wsparciem najbiedniejszych, ale nie rozumiem dlaczego nie wymaga się choć wykonywania prostej pracy, wolentariatu, niech choć w spółdzielni, czy wspólnocie cokolwiek zrobi dla dobra wspólnego, czegokolwiek co wykracza poza wychodzeniem i wyżebraniem max zasiłków... Dlaczego uczy się ludzi, że mają coś za nic i im się to należy...

No i jak uprościć i zmniejszyć obciążenia podatkowe dla firm, a jednocześnie ukrócić wyprowadzanie zysków do rajów podatkowych, czy rodowitych krajów korpo... Jak to wymyślisz masz mój głos ;)
      • marekggg Re: Zamiast Nowego Ładu 31.07.21, 23:26
        kataster to najprostszy podatek dla panstwa. bo mozesz powiedziec ze nic nie zarabiasz majac majatki, ale kataster - no coz - ktos to zaplacic musi za kazda nieruchomosc. i nie rozumiem dlaczego tylko od trzeciej.
        • trypel Re: Zamiast Nowego Ładu 01.08.21, 07:52
          Ja nie rozumiem dlaczego tylko od nieruchomości. Może też od ubrań. Garnków w kuchni. Rowerow. Nart.
          • moose_moose Re: Zamiast Nowego Ładu 29.09.21, 20:44
            Tutaj widać, jak firmy sobie z tym radzą "Budowanie krajowych i międzynarodowych struktur spółkowych" induni.academy/wszystkie-kursy/biznes/prowadzenie-firmy/strategie-biznesowe/budowanie-krajowych-i-miedzynarodowych-struktur-spolkowych/
            • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 29.09.21, 21:26
              spam spam
    • schweppes1 Re: Zamiast Nowego Ładu 29.09.21, 21:49
      Chuj ci w dupę, jebany złodzieju.
    • savignonblanc Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 11:41
      B2B nie jest patologia
      • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 13:03
        Samo w sobie nie jest, ale w realizacji to czysta patologia.
      • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 17:52
        B2B jest wobec mnie nieuczciwe wobec podatników na UoP. Bo jest nierówne opodatkowanie.
        • gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 18:26
          Jako osoba która korzystała z jednego i drugiego odpowiem Ci, że "nie jest".

Będąc na działalności bierzesz naprawdę dużo więcej na swoją głowę, a większość oszczędności które masz w stosunku do UoP do rzeczy które sobie odmawiasz, w stylu składka chorobowa, niska emerytura itd.
          Oczywiście jest kwestia wliczania w koszty zakupów i tutaj to kwestia uczciwości ludzi...
          Bo jak chodzi o rzeczywiste narzędzia pracy sam odliczałem i nie widzę w tym problemu. Na UoP mam wszystkie narzędzia niezbędne zapewnione przez pracodawcę a na JDG często gęsto zależało to od kontraktu...

Więc dla mnie to takie polskie pieprzenie, że inni mają pewnie lepiej to im zabierzmy, bo to nieuczciwe.

Inną rzeczą jest to, że nie jest możliwość odrębnego rozliczania dochodowego. Wg mnie zasady powinny być maksymalnie ujednolicone... Sam płaciłem zwykły PIT, ale dzięki kosztom rzadko w niego wpadałem...
          • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 22:46
            W przypadku UoP
            Składka emerytalna idzie na obecnych emerytów a nie na moją emeryturę - tylko dlatego, że ktoś zaj..ł kasę i mamy system solidarnościowy a nie indywidualnej składki, więc wolałbym jak w B2B sobie samemu odkładać na emę, dodatkowo opłacam PPE, więc nie mogę sobie tego wypłacić. Dlaczego ja mam opłacać obecnych emerytów a B2B nie?
            Składkę chorobową mam większą, ale co z tego, jak w przypadku choroby i tak dostaję tylko część wynagrodzenia. Poza tym staram się nie chorować.
            No i podatek liniowy na B2B a nie 32%.

Znajomi w B2B mają nawet normalne urlopy.
            • gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 23:30
              Czekaj, B2B przecież płaci składkę emerytalną, ale mniejszą kosztem przyszłej emerytury. Problemem jest brak możliwości zmniejszenia przyszłej emerytury wg składki dla zwykłych pracowników a nie odwrotnie...
              No bo właśnie niby oficjalnie składka idzie na emeryturę składkowicza i jej wielkość jest zależna od niej...
              A to, że aktualnych składek już nie starcza na aktualne emerytury, a jak my przejdziemy na emeryturę nie ma matematycznych szans by dostać emeryturę pozwalającą na przeżycie to taki mały pikuś.
              System mógł i powinien zostać zreformowany jak należy w 1997 nie na zasadzie kto ma zarobić niech zarobi, tylko na zasadzie oddzielnego funduszu emerytalnego ze stałym obowiązkowym podatkiem na utrzymanie aktualnych emerytów i składką dobrowolną na reinwestowany kapitał. A nie niby tak, ale w rzeczywistości miks rozwalony i tak...
              Obowiązkowy podatek by zapewniał minimalną emeryturę dla wszystkich, a o reszcie by każdy sam decydował... No i fundusz obowiązkowy byłby oddzielny i jak tam brakuje pieniędzy to się oficjalnie podnosi podatek emerytalny albo podnosi wiek, albo zmniejsza emerytury, albo dofinansuje z budżetu czyli innych wpływów podatkowych, kosztem innych wydatków z budżetu... Jest referendum którą z opcji ludzie wybierają i tyle...
              A nie się przelewa z jednej kieszeni do drugiej i jeszcze się na populiźmie jedzie m.in. skłócając ludzi gdzie się szczuje tych na UoP na tych B2B i odwrotnie...

>No i podatek liniowy na B2B a nie 32%.
              Tutaj powinien być jak najprostszy i jednolity system podatkowy.

>Znajomi w B2B mają nawet normalne urlopy.
              Nie normalne tylko to co wynegocjujesz w ramach danego kontraktu. Przy większych i długotrwałych kontraktach zwykle masz coś takiego jak płatne dni wolne od pracy w danym roku obowiązywania kontraktu. Negocjujesz, że masz np. te 3-4 tygodnie w roku (albo w ramach obowiązywania kontraktu) płatne mimo braku świadczenia usług, ale zwykle jest ich mniej niż urlopu, a poza tym zwykle nie przechodzą poza założony okres i to co nie wykorzystasz przepada...

Aha przy UoP jesteś chroniony, przy B2B jak się pojawia proces reklamacyjny itp. może się okazać, że na pieniądze czekasz, a rachunki się same nie zapłacą...
              Trzeba prowadzić księgowość, pamiętać o terminach podatkowych itp itd.

Tak Cię to boli, a czy próbowałeś sam przejść na B2B?
              • bywalec.hoteli Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 07:35
                Ile Cie kosztuje księgowość miesięcznie? 50-200 zł? a wrzuca Ci w koszty np paliwo czy auto w leasingu.

U mnie nie da się przejść na B2B.

Nierówne opodatkowanie stosunku pracy owszem mnie boli.

Qqbek ma rzeczywiście własna firmę i obsługuje różnych klientów, biuro wynajmuje itp. To niech sobie on ma B2B.

Informatyk pracujący dzień w dzień w tym samym biurze tej samej firmy świadczy prace typu UoP i powinien tak być opodatkowany i oskladkowany.
                • gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 08:05
                  >U mnie nie da się przejść na B2B
                  Tzn? Zakładasz działalność i oferujesz swoje usługi... Da się... Nikt Ci nie każe świadczyć usług tylko dla dotychczasowego pracodawcy...
                • gzesiolek Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 08:18
                  Ale Ty chcesz zmieniać ogólnie zasady B2B bo ktoś tam pracuję dla jednego kontrahenta?
                  Rozumiem uprościć i naprawić kwestie emerytalne dla wszystkich. Ale Ty postulujesz by tym złym było równie źle jak mi. A nie by mi było lepiej...
                  Do tego jak zamierzasz odsiac tych o znamionach stosunku pracy? Rozumiem jeszcze uniemożliwić podatek liniowy tym co mają cały rok tego samego kontrahenta... Ale już wystawianie 1fkatury miesięcznie nie jest żadnym wyznacznikiem. Znam programistów co robią projekt za projektem. 4miesiace jeden dla jednego kontrahenta, 6miesiecy dla innego, kolejne pół roku dla innego... Jak to rozwiążesz? Zakaz? Masz robić dla jednego choćby trafił się jeden fajny projekt na 2lata... Czy zmieniać kontrahentów jak rękawiczki po okresie próbnym?

Jestem za tym by uprościć i wyjaśnić. By jak najmniej było interpretacji. I rzeczywiście ścigać tych którzy przeginają (cała rodzinka na weekend w hotelu SPA na fakturę dla mnie to przegięcie).
                  Ale nie na zasadzie bić kułaka bo mi gorzej... A samemu nawet się nie spróbuje jak to jest bo u mnie się nie da... Da się trzeba tylko chcieć. A Ty nie chcesz... Tobie jest dobrze jak jest, ciepło i bezpiecznie, ale jak ktoś gdzieś coś ma lepiej lub może mieć lepien to Cię boli.
                  Takie to polskie...
                  • savignonblanc Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 13:12
                    Dokładnie
                • savignonblanc Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 13:12
                  Ten informatyk często obsługuje kilka firm.
        • savignonblanc Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 13:09
          Nikt Ci nie broni założyć dg i bujać się z ZUS, us, nieplatnymi urlopami, a w razie choroby wypłata zasiłku po 3 miesiącach. Nikt ci nie zabrania zatrudnić ludzi, wrzucać w te mityczne koszty mitycznych kolacji i paliwa. Naprawdę. Ja z ulga przeszłam na etat. I podziwiam ludzi prowadzących DG.
    • qqbek Re: Zamiast Nowego Ładu 30.09.21, 19:58
      Ad. 1
      IMHO zasadne - te 2500 miesięcznie to absolutne minimum egzystencjalne.
      Nikt nie powinien płacić państwu za to, że egzystuje.
      Ad. 2
      Moim zdaniem powinien być próg odcięcia składki zdrowotnej (tak jak jest przy UoP dla emerytalnej) - powiedzmy gdzieś przy pułapie dwóch średnich krajowych.
      Ad. 3
      Próg dla 32% (85k) to jakaś paranoja.
      Gdyby nie niewiele zarabiająca żona, to bym leżał i kwiczał w okolicach sierpnia/września już najczęściej.
      A nawet kawę puszczam ostatnio w koszta, żeby tym bałwanom jak najmniej oddawać.
      Ad. 4
      Obawiam się, ze rozbujaną mamy już spiralę inflacyjną, tak więc VAT można co najwyżej z powrotem ostrożnie do 22% obniżyć (z opcją szybkiego powrotu do 23%, gdyby się ta konsumpcja miała za bardzo nam rozpędzić).
      Ad. 5
      Obawiam się, że w kraju, w którym w moim zawodzie istnieją osoby bez JDG, a jednocześnie robiące zlecenia dla Prokuratur to raczej niewykonalne.
      Ad. 6
      Ta zależność nie jest aż tak prosta.
      • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 21:43
        Jak zawsze. Żeby były równe dla wszystkich podatki, składki, daniny z wyjątkiem MOJEJ działalności, bo jest to działalność specjalna. Wrzucasz koszt samochodu w koszty firmy? Dlaczego więc jedziesz nim po prywatne zakupy i na prywatne wczasy? Inne koszty są traktowane podobnie. I znów - bo ja ryzykuje całym swoim majątkiem, bo pracuje 25 godzin na dobę i dlatego muszę wstawać godzinę wcześniej, nie mam urlopów, nie jeżdżę na wszasy...
        • qqbek Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 21:54
          Golf był na firmę, ale paliwa nie rozliczałem - po pierwsze niedużo go zużywał, po drugie musiałbym codziennie pisać kilometrówki.
          Co innego kawa.
          Tę pijam w pracy galonami.

Praca 25 godzin na dobę?
          Żartujesz :)
          Pracuję 5-6 godzin rano i jeszcze 2-3 wieczorem.
          Taki mam rytm pracy.

Ale ja płacę uczciwie podatki, a są w mojej branży osoby, które bez JDG pracują dla prokuratur i sądów (i na lewo dla klientów prywatnych). Stąd też uważam, że dobieranie się do JDG i "milicjancik pałeczką po jajeczkach" (wybacz, to ulubiony zwrot mojej ś.p. dziadka dotyczący nadużycia władzy) przy zupełnym olaniu szarej strefy to jest zły kierunek.

Zgodzę się z jednym - obecnie mamy skalę regresywną, a nie progresywną i to należy zmienić. Dlatego uważam, że te 30 tysięcy kwoty wolnej od podatku, to świetna rzecz. To samo taktyka "pałeczką po jajeczkach" w odniesieniu do płacących liniowy. Kwik ze strony "liniowych" jest straszny, ale gdy pominiemy tych zarabiających 85-120 rocznie, to nagle wyjdzie, że obciążenie podatkami i składkami tych z ponad 120 rocznie jest (procentowo) niższe, niż tych zarabiających minimalną. I to jest chore. Tak samo jak uporczywe tolerowanie szarej strefie w całym szeregu branż. Znajdź mi budowlańca pracującego w małej firmie, który nie zarabia minimalnej. Cała reszta idzie pod stołem...
          • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 22:27
            Być może budowlańcy w małych firmach dostają pieniądze "pod stołem" wiem też że sporo budowlańców to zarejestrowani bezrobotni, co zresztą zmniejsza liczbę faktycznie bezrobotnych. Z drugiej strony, ekspedientki w całkiem dużych piekarniach, kwiaciarniach, spożywczakach nie dość że pracują na 7/8 etatu, czyli 9 godzin dziennie, to płacą procentowo wyższe podatki niż ich pracodawca. Teraz znów składka zdrowotna ma być różna dla różnych płatników. Dlaczego?
            • qqbek Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 22:32
              kokosowy15 napisał(a):

> Teraz znów
              > składka zdrowotna ma być różna dla różnych płatników. Dlaczego?

Nie wiem.
              Ja uważam, że jako pracownik biurowy z dość zdrowym trybem życia powinienem płacić niższą składkę zdrowotną niż budowlaniec, kierowca TIR-a, czy górnik.
              Strasznie chujowe jest uzależnianie składki zdrowotnej od dochodu, a nie od ryzyka chorób zawodowych związanych z danym zawodem. Chorobą zawodową nr 1 w moim zawodzie jest zespół cieśni nadgarstka.
              Porównaj to z rolnictwem, gdzie dochodzi do najpoważniejszych wypadków przy pracy, a gdzie składka zdrowotna jest symboliczna.
              • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 22:47
                Rolnictwo to inny świat. Żadna inna branża nie dostaje takich ulg, dopłat, przywilejów. A gruszki są dwa razy droższe niż banany. A możliwość urazu masz podobna do rolnika, górnika czy spawacza, bo poruszasz się po drogach publicznych, chodzisz do lasu na grzyby, może nawet bywasz ma meczach piłkarskich. To dopiero są zagrożenia! A zachorować możesz jak każdy, i na Twój przeszczep wątroby będziemy się składać. 🤩
                • qqbek Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 22:56
                  kokosowy15 napisał(a):

> Rolnictwo to inny świat. Żadna inna branża nie dostaje takich ulg, dopłat, przy
                  > wilejów. A gruszki są dwa razy droższe niż banany.

Ale przecież dopiero obecna sytuacja (zwiększenie składki "liniowcom") ciebie oburza.
                  A nie to, że można mieć 99 hektarów i płacić KRUS na poziomie ułamka składki ZUS osoby prowadzącej (nawet niedochodową) JDG.

> A możliwość urazu masz podob
                  > na do rolnika, górnika czy spawacza, bo poruszasz się po drogach publicznych, c
                  > hodzisz do lasu na grzyby, może nawet bywasz ma meczach piłkarskich.

Śmiem wątpić.
                  Na mecze piłki nie chodzę... no może z poruszaniem się po drogach publicznych, w świetle ostatnich wydarzeń, to masz trochę racji - tyle, że był to mój pierwszy kontakt ze służbą zdrowia od 5 lat (a wtedy poprosiłem tylko o zdjęcie rentgenowskie, bo rzuciłem palenie 2 lata wcześniej i chciałem się prześwietlić). Ze świadczeń od tamtej pory to chyba tylko szczepienie przeciwko COVID wykorzystałem.

> A zachorować możesz jak każdy, i na Twój przeszczep wątroby będ
                  > ziemy się składać. 🤩

Eee - bez przesady - piję, ale nie tak jak waga czy engine... weekendy musowo, na tygodniu najczęściej "czysto", o ile się akurat jakieś fajne towarzystwo nie trafi :)
                  • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 01.10.21, 23:24
                    O rolnikach napisałem, bo poruszyłeś temat tej grupy właścicielskiej. Choroba jest możliwa zawsze, w każdym wieku i niezależnie od trybu życia. Żyjemy w trującej atmosferze, bo i ppyly paleniskowe, i benzopireny i tlenki siarki i azotu - nie wiesz, kiedy dopadnie cie POCHP, rozedma, zawał płuc lub serca nie mówiąc o nowotworach. Z kataru wyleczysz się sam, z zapalenia płuc - lekarz w prywatnej przychodni, przeszczep zrobi tylko państwowy szpital, oczywiście jak będziesz miał szczęście. Przeszkadzają mi nie tylko właściciele ziemscy, także międzynarodowe korporacje nie płacące podatków w Polsce, biznesmeni z firmami w Monaco, kler który utrzymujemy, fundację narodowe do wyprowadzania pieniędzy, trudno wymienić wszystkich. A czepiamy się 10 mld przeznaczonych na zasiłki dla ubogich i bezrobotnych przy 30 mld na 500+, miliardach na TVP, przekopy, lotnisko Baranów, kasę wyprowadzona przez Amazona, Google itp.
                • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 02.10.21, 17:55
                  No wiec zastanow sie nad dwoma najwazniejszymi rzecami w zyciu bez ktorych nie przezyjesz
                  - jedzenie
                  - zdrowie

Teraz co do zdrowia to panstwo doplaca i wszycy sie zgadzja
                  A co z jedzeniem? Teoretycznie to juz Twoj problem ale to tylko tak wyglada bo jak widzisz panstwo tez do tego doplaca aby kazdego bylo na to stac.

A wiec narzekanie na doplaty do zywnosci maja taki sens jak narzekanie na doplaty do sluzby zdrowia..
                  • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 02.10.21, 18:00
                    Niezupełnie. Produkcja żywności w Polsce jest, w porównaniu z cena w sklepie, bardzo tania. Cenę detaliczna kształtują marze kolejnych pośredników.
                    • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 02.10.21, 22:46
                      Opieka medyczna tez by byla tania jakoby medycy zgodzili sie zyc na takim poziomie i tak pracowac jak ci na roli.
                      • kokosowy15 Re: Zamiast Nowego Ładu 02.10.21, 22:55
                        Podobno to nie zarobki lekarzy wpływają na średnia cenę usług medycznych lecz cena sprzętu medycznego, urządzeń diagnostycznych, aparatury operacyjniej itp.
                        • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 03.10.21, 23:41
                          Najwiekszym kosztem systemu jest pobyt pacjenta w szpitalu
          • toreon Re: Zamiast Nowego Ładu 02.10.21, 10:15
            Z ciekawości - po co kilometrówka?
            Przecież w przypadku użytkowania mieszanego (prywatne/firma) standardowo 75% kosztów można odliczyć od podatku dochodowego oraz analogicznie 50% VAT-u. Chyba że ktoś chce koniecznie 100% to wówczas jest niezbędna kilometrówka.
            • qqbek Re: Zamiast Nowego Ładu 03.10.21, 23:45
              A jak się nie jest VAT-owcem?
    • engine8 Re: Zamiast Nowego Ładu 04.10.21, 23:56
      www.youtube.com/watch?v=94XK-3KlErU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka