zen6 03.03.03, 00:12 Witam wszystkich! Czy ktoś pędzi seler w domu bo ja to robię w doniczce,na parapecie. Czy można by seler wynieść już na ogród w czasie dnia bo w nocy jednak temperatury są ujemne? Z pozdrowieniami - Zenon. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penutka Re: seler korzeniowy 03.03.03, 13:44 Uprawiam seler korzeniowy od trzech lat, w tym roku dwa tygodnie temu wysiałam nasionka do doniczki, podlałam, przykryłam folią i teraz zaczyna wschodzić. Najpierw czekam aż trochę podrośnie, tzn. pojawią się co najmniej cztery listki i wtedy wybieram najdorodniejsze i przesadzam do skrzynek, które również przez cały czas trzymam w mieszkaniu. Seler dobrze jest zahartować, wystawiając na dwór, ale to dopiero przed sadzeniem, tzn. koniec kwietnia, początek maja i tak też robię. Do gruntu wysadzam go po zimnych ogrodnikach, bo jest wrażliwy na przymrozki. Nigdy wcześniej nie wystawiałam sadzonek na dwór i rósł mi dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: seler korzeniowy 03.03.03, 20:34 Kilka lat temu wysadzilam selery przed 15 maja i zlapaly je przymrozki. Wiekszosc wybila w pedy kwiatowe, nie mialam tego roku dobrych plonow selerowych. Zycze selerow jak dyni:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: seler korzeniowy 09.03.03, 22:30 Witam ! Niestety nie mam inspektu. Ale widzę że pietruszka na gruncie( chyba ze 3 korzenie) zostały i zaczynają dalej puszczać natkę. A jak myślisz czy taką kupioną ze sklepu pietruszkę gdybym wsadził do doniczki to w jakich warunkach by puściła natkę. Po mojemy nie bardzo w to wierzę. Z pozdrowieniami - Zenon. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: seler korzeniowy 10.03.03, 15:31 Jeśli pietrucha miała jesienią nać urwaną, a nie brutalnie odciętą, to spokojnie urośnie. Najlepsza jest oczywiście kupiona na targowisku od działkowiczów albo rolników, a nie taka piękna, wymyta ze sklepu. Przykryj włókniną albo starym oknem czy też folią rozpiętą na jakichś pałąkach, tę pietruszkę którą masz w ogrodzie, a nie bedziesz musiał niczego kupować. Jak będzie jej trochę cieplej będzie rosła jak zwariowana, ma teraz dużo wilgoci. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: seler korzeniowy 10.03.03, 23:36 dorkasz1 napisała: > Jeśli pietrucha miała jesienią nać urwaną, a nie brutalnie odciętą, to > spokojnie urośnie. Najlepsza jest oczywiście kupiona na targowisku od > działkowiczów albo rolników, a nie taka piękna, wymyta ze sklepu. > Przykryj włókniną albo starym oknem czy też folią rozpiętą na jakichś pałąkach, > > tę pietruszkę którą masz w ogrodzie, a nie bedziesz musiał niczego kupować. Jak > > będzie jej trochę cieplej będzie rosła jak zwariowana, ma teraz dużo wilgoci. > Pozdrówka Witam serdecznie! Dzięki za radę mam agrowłókninę rzeczywiście mogę teraz ją przykryć.Przypomniałem sobie. Natomiast co do nowej pietruszki to się zastanawiam czy rzeczywiście kupować na straganie. Z pozdrowieniami - Zenon Ps. Dzisiaj u mnie w Szczecinie było 12 stopni, w nocy będzię około 6 dałem na zewnątrz swoją dwutygodniową sałatę na parapet. Zaczynam hartowanie i zauważyłem że nie jest taka wybiegnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: seler korzeniowy 04.03.03, 00:55 Dzięki za rady! Ale nie oto chodzi ja też wysiałem seler. W minionym roku miałem również wspaniały i jeden przeznaczyłem na rozwój wspaniałych liści w zimie. Narazie jeszcze rośnie i wypuszcza co ja go dzielnie skubię. Ale tak jak pisałem wcześniej czy mógłbym już wynieść go na zewnątrz. Ponieważ widzę że liście ma słabsze. Z pozdrowieniami - Zenon. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: seler korzeniowy 04.03.03, 18:38 Na dzień, jak najbardziej możesz wynieść go na dwór. Tylko nocki, dopóki szczypie mrozik, powinien spędzać w domu. Ja swoją rzeżuchę i szczypiorek, w słoneczne dni, też wyrzucam na balkon. Od razu zieleń robi się ciemniejsza i chociaż rosną trochę wolniej, to mam wrażenie, że zielenina jest taka, bardziej "prawdziwa". Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: seler korzeniowy 05.03.03, 16:52 Witam ! Od jutra seler na ogródek oczywiście na dzień a do domu na parapet na wieczór. Czy masz jakieś doświadczenie odnośnie pietruszki naciowej. Niestety moja już nie chce rosnąć na parapecie tak ładnie jak 3 miesiace temu. Za to szczypiorek na parapecie rośnie cudownie i w zasadzie na samym piasku. I również mam niezły szczypior z cebuli, ale wszystko jest na parapecie. Z pozdrowieniami - Zenon. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: seler korzeniowy 09.03.03, 17:55 Pietruszka prawdopodobnie się juz wyeksploatowała. Musisz dać nowe korzenie, żeby uzyskać ładną natkę. Tak jak seler, może być wystawiana do ogrodu, gdy jest ciepło. Jeśli masz inspekt przykryty szkłem, to za kilka dni będzie można korzenie posadzić do ziemi lub wstawić tam doniczkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś