Dodaj do ulubionych

Wyśniona sałatka

08.06.24, 12:18
Miałam jeden z tych kolorowych, przygodowych snów, w których dużo się dzieje i człowiek budzi się uśmiechnięty, bo ma wrażenie że ciągle jest młody i fajne życie przed nim...

Jednym z wątków tego snu było, że robiłam sałatkę dla kolegi. Sałatka była żółta - głownymi składnikami były jajka na twardo, gotowane ziemniaki, zblanszowana cebula. Sos żółty- chyba majonezowo-jogurtowy doprawiony curry, a może tylko kurkumą.
I brakowało mi liści do tej sałatki - chodziłam w tym śnie po znajomych i pytałam, czy nie mają jakichś liści. Ktoś mi dał liście kalafiora, ktoś inny selera, ale bulwiastego, bo były intensywnie ciemnozielone (ale pomyślałam, że odrobina da ciekawy smak)
Jak się obudziłam, to pomyślałam o kapuście pekińskiej, bo ładnie by się komponowała kolorystycznie.

Robiłyście kiedyś podobną sałatkę? Nie byłoby to za mdłe?
Kukurydza też kolorystycznie podchodzi, ale to już byłby trzeci składnik sycący, może za dużo.
Chodzi to za mną i chyba wypróbuję, ale jakoś kapusty pekińskiej nie mogłam wczoraj znaleźć w supermarkecie
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:20
      Osobliwy sen erotyczny, robienie sałatki koledze.
      • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:36
        Jaki znowu erotyczny, na litość...
        • krwawy.lolo Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:43
          No, z miłości jarzyny mu kroisz. wink
          • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 13:29
            E, nie z miłości... ten kolega, co mi oferował liście kalafiora był dużo bardziej interesujący wink
    • alpepe Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:23
      Brzmisz, jakbyś była we wczesnej ciąży.
      • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:35
        Wykluczone
        Ale dlaczego? Nigdy ci się nie zdarzyło, że miałaś ochotę wypróbowac jakiś pomysł kulinarny?
        • alpepe Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:40
          Nie o to chodzi, jak mnie wzięło na pora, to siknęłam na test i reszta wiadoma.
          Co do pomysłu kulinarnego, to wyświetlił mi się chiński reel, gdzie kobieta zbierała babkę i potem tę babkę siekała i dusiła z czymś. I nie wiem, z czym i nie wiem, co było dalej i czy bym nie zjadła, ale już obczajałam, gdzie tu u mnie w pobliżu rośnie taka babka zwyczajna. Natomiast co roku sobie obiecuję, że pozbieram rukolę przed kwitnieniem i za każdym razem jest za późno, bo gorczyca już kwitnie i wtedy jej liście są ponoć za gorzkie.
          • arthwen Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 15:01
            Por to jest warzywo, którego używam najczęściej chyba ze wszystkich (łącznie z tym, że dodaję do kanapek), u mnie to byłby słaby wyznacznik.
            • alpepe Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 23:45
              Mnie po porze niedobrze i nigdy nie mnie ciągnęło, ale właśnie wtedy kwas foliowy dla bejbika...
    • kk345 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:25
      Jak dodasz octu i koperku albo szczypiorku to wyjdzie ci niemiecka kartoffelsalat
      • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:51
        No ja się wcale nie łudziłam, że wyśniło mi się coś wysoce oryginalnego...
        Koperek uwielbiam
    • purchawka2020 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:27
      Wkrój jeszcze małosolne!
      • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:34
        Nie ma u nas...ale może zamiast zblanszowanej cebuli użyję marynowanych cebulek w occie. Plus ostre korniszony.
        • gaga-sie Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 18:47
          Cebulki szalotki dodaj marynowanej, sprzedaja tez takie żółte , możliee że z dodatkiem kurkumy.
        • senin1 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 21:09
          zamiast cebyli dodaj szcypiorek - bedzie zielone

curry do jajek to znakomity pomysl, tylko takie mocno kukurmowe curry najlepsze (dla koloru zoltego oczywiscie)

a jak konircznie chcesz ziekone liscie towiele sie nada. Nawet listki rzodkiewki
    • bene_gesserit Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:40
      Za słodko (młode ziemniaki i cebula) i za mdło (mimo cebuli). Kukurydza by to jeszcze dosłodziła, brr
      Brakuje czegoś chrupkiego i wyrazistego Dałabym małosolne zamiast liści. Sałata pekińska niby jest chrupka, ale szybko mięknie, kolorystycznie nic nie daje - duzo bieli i bardzo jasnej zieleni. Do sosu musztarda zamiast curry. Koperek i szczpiorek.
      • purchawka2020 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:43
        Może kapary?
        • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:49
          Kapary! To jest pomysł!
    • alex_vause35 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:44
      Dałabym ogórki małosolne i szczypiorek.
    • piataziuta Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:46
      Żółta cykoria by pasowała. Plus jakieś korniszony/kapary.
      Będzie klasyczna sałatka ziemniaczana.
      • la_felicja Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 12:52
        A cykorię można kroić metalowym nożem? Czy od tego się robi jeszcze bardziej gorzka?
        • kotejka Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 13:00
          la_felicja napisała:

> A cykorię można kroić metalowym nożem? Czy od tego się robi jeszcze bardziej go
          > rzka?
          Można sparzyć, będzie mniej gorzka
        • piataziuta Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 16:06
          la_felicja napisała:

> A cykorię można kroić metalowym nożem? Czy od tego się robi jeszcze bardziej go
          > rzka?

Nie.
          Cykoria zawsze jest lekko gorzka - im bardziej zielona, tym bardziej gorzka, więc wybieraj jak najjaśniejszą.
          Nie blanszuj bo przestanie być chrupiąca.
      • mondaymorning1987 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 14:30
        Weszłam, żeby napisać cykoria😆😆😆
        • sjanna Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 23:39
          Ja też.
          A karczoch??
    • lilia.z.doliny Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 13:25
      Może fenkuł by się nadał?
    • princesswhitewolf Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 15:22
      Zasnij i dodaj malosolnych. Albo w lape przed snem jakby znajomi ze snu nie mieli.😂
    • purchawka2020 Re: Wyśniona sałatka 08.06.24, 20:59
      No i zrobiłam. Dodałam cebuli, małosolnych, rzodkiewki i srleea naciowego. Jogurt, majonez , musztarda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka