Dodaj do ulubionych

Domek na działce ROD

19.09.06, 18:14
Mam okazję tanio kupić działkę 400 m2, ale jest tam tylko altanka i to raczej
do pozbycia się natychmiast. Zwracam się z pytaniem do wszystkich, którzy
budowali małe domki na gruncie ROD. Z jakimi kosztami musiałabym się liczyć i
jakie tu mogą być "pułapki", bo pewnie są :))
Pozdrawiam B.
Obserwuj wątek
    • eemka Re: Domek na działce ROD 19.09.06, 19:43
      Witam
      1. plan zagospodarowania działki
      2. plan projekt domku, wymiary, odległosci od parkanu
      3. zgoda sąsiadow tych najblizszych na zmiany jakie mają być na działce

wymiary i odleglosci są podane w małej zielonej ksiązeczce regulaminie -
      dostępna w zarządzie.

z tego co wiem altana czyli domek moze być murowany lub na podmurówce drewniany
      pozdrawiam
    • gabi9917 Re: Domek na działce ROD 20.09.06, 12:21
      bazylissa napisała:

> Mam okazję tanio kupić działkę 400 m2, ale jest tam tylko altanka i to raczej
      > do pozbycia się natychmiast. Zwracam się z pytaniem do wszystkich, którzy
      > budowali małe domki na gruncie ROD. Z jakimi kosztami musiałabym się liczyć i
      > jakie tu mogą być "pułapki", bo pewnie są :))
      > Pozdrawiam B.
      Moja dobra rada wstrzymaj się z budowa domku przynajmniej do przyszłego roku bo
      nie wiadomo jak będzie z działkami,jesli twoja działka jest poza miastem to w
      miarę możesz być spokojna bo będziesz ją mogła wg. któregos z kolei projektu
      PIS-u wykupić na własność.Teraz chodzi o ten domek tu musisz na razie uważać bo
      jeśli ten domek będzie na podmurówce i większy niż w mieście 25m2 poza miastem
      30m2 to przy wykupieniu zapłacisz więcej i to sporo więcej więc może lepiej
      napraw ten co jest żeby się nie rozleciał i poczekaj co będzie.Domek musi być 3m
      od ogrodzenia a poza tym nie musisz się za bardzo pytać o pozwolenie sasiadów
      ,bo przecież nic złego tam nie będziesz robić.Wejdz na stronę
      www.dzialkowiec.com.pl to sie wszystkiego dowiesz ,uważaj też przy wycinaniu
      drzew bo teraz trzeba niestety miec pozwolenie na wycięcie i ozdobnych starszych
      niż 5lat i owocowych podanie składa sie w gminie jako działkowiec zwolniona
      jesteś z oplat.
      • bazylissa Re: Domek na działce ROD 20.09.06, 15:44
        Dzięki za informacje, faktycznie warto poczekać. A czy PIS-owskie projekty
        odnoszą się do działek w obrębie miasta? Bo gdyby plan zagospodarowania
        przeidywał ich zlikwidowanie, to musieliby mi chyba coś odpalić?
        • gabi9917 Re: Domek na działce ROD 20.09.06, 21:55
          bazylissa napisała:

> Dzięki za informacje, faktycznie warto poczekać. A czy PIS-owskie projekty
          > odnoszą się do działek w obrębie miasta? Bo gdyby plan zagospodarowania
          > przeidywał ich zlikwidowanie, to musieliby mi chyba coś odpalić?

Wiesz z tym odpaleniem za nasadzenia i domek wg.ostatniego projektu PIS-u może
          być bardzo krucho bo chcą to zlikwidować ale ci z głównego zarzadu podobno
          walczą z kolei żeby to nie przeszło zobaczymy co będzie a może będa wybory i
          wtedy dadzą sobie spokój bo co innego bedą mieć na głowie?a nie nasze działki.Z
          tymi działkami w obrębie miasta to różnie tłumaczą na pewno część zlikwidują
          zwłaszcza w dużych miastach (Warszawa,Kraków,Poznań itd.)bo tam są grunty sporo
          warte,jest to łakomy kąsek wart wiele milionów złotych a nawet tysięcy
          dolarów,dużo będzie też zależeć od gminy bo to ona będzie wystawiać cene jeśli
          dojdzie do likwidacji zarządów ROD,ja też mam działkę w obrębie miasta i na
          dodatek blisko bloków mieszkalnych najpierw były działki ,póżniej osiedle i
          nikomu to wtedy nie przeszkadzało i nie ma na moich działkach takiego dziadostwa
          jak niektórzy przedstawiają wygląd takich działek,może dlatego że teraz jest
          coraz więcej młodych którzy działki przekształcają w rekreacyjne.Nie przejmuj
          się bo dużo nas czeka z budowa domków na to jak potoczą się dalej losy
          działek.Ja tam jestem dobrej myśli,tym bardziej że ostatnio dowiedzieliśmy sie
          że część terenu na którym znajdują sie moje działki są założone na
          przedwojennych bieda szybach i powojennych korytarzach kopalnianych więc chyba
          nic dużego na tym sie nie da zbudować?Może twój teren też stoi na czymś co
          zniechęci potencjalnego inwestora?
          • bazylissa Re: Domek na działce ROD 21.09.06, 08:14
            Niestety grunty, o których yślę są ok i z mojego wywiadu wynika, że developerzy
            się nimi ostro interesują. Jeśli kupię i wydam te 8 tytsięcy, czy w przypadku
            likwidacji tych ogródków, mogę liczyć na odzyskanie swojego wkładu?
            • gabi9917 Re: Domek na działce ROD 21.09.06, 12:17
              bazylissa napisała:

> Niestety grunty, o których yślę są ok i z mojego wywiadu wynika, że developerzy
              >
              > się nimi ostro interesują. Jeśli kupię i wydam te 8 tytsięcy, czy w przypadku
              > likwidacji tych ogródków, mogę liczyć na odzyskanie swojego wkładu?
              Powiem ci szczerze że nie wiem czy dostaniesz zwrot pieniędzy za działkę.Dopóki
              PIS nie wprowadzi w życie swoich zmian wszystko nadal jest po staremu tzn.zwrot
              za nasadzenia,altankę i czasam dostajesz w zamian grunt pod nowa działke w innym
              miejscu.Te 8 tys. to powiedział mam nadzieję właściciel a nie zarząd
              działek?Jeżeli właściciel to targuj sie z nim tym że losy dzialek nie pewne,nie
              ma dobrej altanki.Dobrze by było żebyś porozmawiała z prezesem tych działek lub
              z kimś z zarządu powinni mieć dyżury na działkach niech ci powiedzą jak maja się
              sprawy z tymi działkami bo chcesz kupić a nie chcesz stracić i nie daj sie zbyć
              byle czym bo z nimi to róznie bywa.No mam nadzieję że zarząd nie kazał ci
              wpłacic wpisowe 8 tys.!!bo sie z czymś takim przynajmniej ja nie spotkałam.Wejdz
              na stronę www.dzialkowiec.com.pl lub na stronę internetowa ROD,,Szarotka,,na
              forumogrodnicze,jest tego sporo tam tez możesz się dowiedzieć
              • bazylissa Re: Domek na działce ROD 22.09.06, 17:29
                8 tysięcy chce właściciel. Z zarządem ciężko się skontaktować, ale się
                postaram.
                • gabi9917 Re: Domek na działce ROD 22.09.06, 22:08
                  bazylissa napisała:

> 8 tysięcy chce właściciel. Z zarządem ciężko się skontaktować, ale się
                  > postaram.
                  Poszukaj czy nie ma tam gdzieś tablicy ogłoszeń tam powinno pisać kiedy są
                  dyżury lub chociaż nazwisko gospodarza nr.działki gospodarza czasami jest
                  telefon podany i adres ,jak chociaż to będzie, to może on będzie wiedział jak
                  przyjmuje prezes lub ktoś kto go zastępuje.Jeżeli niczego takiego nie ma to
                  popytaj ludzi oni wiedza kiedy są dyżury bo przecież wtedy min.płacą za
                  działki.Nie wiem czy wiesz jeszcze czeka cię wpisowe chyba coś ok.100zł ale nie
                  wiem czy wszędzie jednakowo,bo kupując musisz skontaktować sie z prezesem żeby
                  widniało twoje nazwisko jako właściciela działki,napisz bo jestem ciekawa gdzie
                  ta działka i czy na niej są jakieś ciekawe rośliny bo to że altanka fatalna to
                  pisałaś bo mnie sie zdaje że on żąda za dużo.Najdroższa na działce jest
                  najczęściej altanka.
    • eemka Re: Domek na działce ROD 20.09.06, 23:02
      .....Domek musi być 3m od ogrodzenia a poza tym nie musisz się za bardzo pytać
      o pozwolenie sasiadów, bo przecież nic złego tam nie będziesz robić....

U nas jest tak ze na 300 m2 mozna przesunąć domek w róg ale za zgodą sąsiada.
      Stawiając w rogu zyskuje się wiecej przestrzeni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka