mamib 23.01.07, 20:23 Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji moich roślinek. Wczoraj zamieściłam ich zdjęcia na naszym fotoforum ogrody, w wątku Co to za rośliny? Może jakaś bratnia dusza mi pomoże? pozdrawiam Marysia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Proszę o pomoc 23.01.07, 21:11 Ta pierwsza roślina, czy nie jest to Barbarea,gorycznik? Druga to hortensja. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Proszę o pomoc 23.01.07, 21:47 Chyba masz rację. Ja co prawda jestem przyzwyczajona do nazwy "gorczycznik", ale spotkałam się już z obiema wersjami. Jeżeli chodzi o hortensję, to chyba mam identyczną. Moja ma kwiatostany złożone z ciemnoniebieskich kwiatów płodnych otoczonych białymi płonnymi. Wygląda to, jakby białe motyle obsiadły kwiatostan. Aha, jest to odmiana hortensji ogrodowej, więc mogą marznąć pąki kwiatowe. Dlatego w niesprzyjających warunkach może nawet kilka lat nie kwitnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamib Re:Horpyno, Mirzanie.... 24.01.07, 21:09 Serdecznie Wam dziękuję za pomoc. Horpyno, hortensja jest każdego roku zabezpieczana przed mrozami włókniną, poza tym osłaniam ją kartonem przed wiatrem i nic. Może miejsce jej nie służy? pozdrawiam Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re:Horpyno, Mirzanie.... 25.01.07, 18:21 Moja nie jest zabezpieczana, ale rośnie od północnej strony budynku. Może dlatego dobrze się trzyma, że zimą nie jest narażona na połączenie słońce+mróz? Odpowiedz Link Zgłoś