edyta9965 01.03.07, 12:38 Proszę o podanie sposobu na rozmnożenie złotokapu. Maży mi się alejka z kwitnącego złotokapu.Widziałam takie zdjęcie. Widok zapierał dech! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Złotokap 01.03.07, 15:00 Złotokap łatwo rozmnaża się z nasion, nawet przez samosiew, a odmiany przez sadzonkowanie lub szczepienie. Przy sadzonkowaniu złotokapu dolne cięcie powinno być bardzo skośne, jak przy szczepieniu przez stosowanie. Warto jest zrobić kilka sadzonek, bo nawet przy zastosowaniu ukorzeniacza część wypada. Pamiętaj, że nasiona złotokapu są silnie trujące. Jeżeli bywają w pobliżu dzieci, to zaraz po przekwitnięciu trzeba usunąć pozostałości kwiatostanów, żeby nie dopuścić do wydania nasion. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Złotokap 01.03.07, 16:51 horpyna4 napisała: > Złotokap łatwo rozmnaża się z nasion, nawet przez samosiew, a odmiany przez > sadzonkowanie lub szczepienie. Przy sadzonkowaniu złotokapu dolne cięcie powinn > o > być bardzo skośne, jak przy szczepieniu przez stosowanie. Warto jest zrobić > kilka sadzonek, bo nawet przy zastosowaniu ukorzeniacza część wypada. > Pamiętaj, że nasiona złotokapu są silnie trujące. Jeżeli bywają w pobliżu > dzieci, to zaraz po przekwitnięciu trzeba usunąć pozostałości kwiatostanów, > żeby nie dopuścić do wydania nasion. Naprawdę ładny jest tylko ten szczepiony albo sadzonkowany (chociaz spotkałam się tylko ze szczepionym, sadzonkowanie jest chyba mało skuteczne). Rozmnażany z siewu ma kwiaty dużo mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Złotokap 01.03.07, 17:26 Bo bardziej ozdobne są odmiany, a one nie powtarzają z nasion. Można wysiać złotokap zwyczajny, a roczne siewki nadają się już na podkładki do szczepienia wybranej odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9965 Re: Złotokap 02.03.07, 14:43 Jakie powinny być sadzonki? Zdrewniałe, półzdrewniałe czy zielne? Kiedy je pobierać? Czy zdrewniałe mogę pobrać jeszcze teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Złotokap 02.03.07, 14:50 Można zdrewniałe, można zielne. Spróbuj teraz, pamiętaj o mocno ukośnym cięciu u dołu (przy zielnych zresztą też) i o ukorzeniaczu. Może jakaś część sadzonek się ukorzeni, warto naciąć ich dużo więcej, niż potrzeba krzewów. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta9965 Złotokap 02.03.07, 14:56 B. dziękuję. Spróbuję jeszcze dzisiaj! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś