monster 15.05.03, 22:03 Uwielbiam hodować kaktusy. Czy ktoś może mi coś powiedzieć o tym jak je rozmnażać oraz hodować. Za odpowiedzi dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bee88 Re: kaktusy 17.05.03, 21:45 Witaj, ja też od jakiegoś czasu zafascynowałam sie kaktusami. Nie wiem jakie masz warunki, masz mieszkanie czy dom z ogrodem? Zmierzam do tego, że parę lat temu zauważyłam, ze kaktusy rosnące ( a raczej nie rosnące) do tej pory na parapecie okiennym, po wystawieniu ich do ogrodu na całe lato, zaczęły rosnąć dosłownie w oczach. Moje zamiłowanie do kaktusów zaczęło sie w momencie, kiedy przywiozłam z Korsyki wygrzebane z rowu (widelcem:)) małe sadzonki opuncji. Stały sobie dwa lata na parapecie w pokoju i ani drgnęły. Pewnej wiosny wystawiłam je do ogrodu i doznałam szoku, praktycznie z dnia na dzień widać było przyrosty! W życiu nie sądziłam że kaktusy tak szybko rosną. Wyniosłam więc do ogrodu wszystkie moje kaktusy (na ogół kupuję te malutkie sadzonki po parę złotych) i wszystkie mają piękne przyrosty podczas lata. Zasadę mam taką: wkopuję je w doniczkach w ziemię (po to aby nie przesyłały)na przeznaczonym dla nich miejscu (oczywiscie słonecznym). Jeżeli zapowiadają się długotrwałe deszcze (2-3 tygodnie) to robię im jakieś zadaszenie, wiadomo, kaktusy nie przepadają za dużą ilością wody. Jak robię się chłodne jesienne dni, chowam je do domu. Co do rozmnażania, widzę że puszczają młode od korzeni. Naprawdę pięknie rosną. Ostatnio czytałam ze opuncję można u nas przezimować w ogrodzie (muszę poeksperymentować). Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: kaktusy 21.05.03, 21:29 Witam na forum Gazety! Najpierw kup sobie książkę wydana przez Wiedzę i Życie pt. Kakatusy i inne Sukulenty. Bez książki i podstawowych informacji na temat uprawy tych wyjątkowych roślin nie ma co zaczynać. Jak będą kłopoty to napisz – służę radą. A i jeszcze na koniec nie czytaj tego co o nich piszą w polskich pismach - to brednie! Wiem co piszę bo jako jedyny Polak jestem członkiem elitarnego IOS – Szwajcarskiej organizacji zajmującej się ochrona i badaniem sukulentów w tym również kaktusów. Moja rolą jest badanie szlaków przemytu tych roślin i skuteczne metody ich ochrony na stanowiskach naturalnych. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś