Dodaj do ulubionych

niezapominajki

06.05.07, 12:09
posadzilam miedzy hostami i tawulkami niezapominajki i jestem zachwycona
efektem!!!
wszedzie podaja, ze niezapominajki sa dwuletnie (kupilam kilka kwitnacych
sadzonek), ale gdzies mi sie obilo o uszy, ze same sie doskonale rozsiewaja,
co byloby mi bardzo na reke :)
prawda to, czy nieprawda? bede musiala sama dosadzac, czy jak juz sa, to sa?
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: niezapominajki 06.05.07, 13:16
      Prawda, mojej mamie mnoza sie same . U mnie sa pierwszy rok i ludze sie, ze tez
      bede miala swoje siewki ale mam bardzo sucho wiec nie wiem jak to bedzie...
      Za to bratki , takie drobne fioletowe i kremowe mam juz wszedzie , wygladaja
      pieknie .
      • zyga5 Re: niezapominajki 06.05.07, 14:53
        Bez obaw doczekacie się tych niezapominajek.
        Mam dwa rodzaje,a mówiąć miałem,bo jedne próbuję zlikwidować po dwóch latach od
        posadzenia.Jedna jest taka z podłużnymi listakmi i kwitnie o tej porze i powoli
        się rozsiewa.Natomiast ta druga jest fajniejsza bo kwitnie cały prawie rok,ale
        tak się rozsiewała,że nie mogłem sobie z nią dać.Na mojej miękkiej torfowej
        ziemi robila normalny korzuch niezapominajkowy.Dusiła pozostałe roślinu.
        Poszła do ludzi ale nie daje za wygraną i co chwila jakiś znowu z siewek
        niezapominajek wyrasta.Jeszcze rok i wy też będziecie pewno to samo
        mieli.Pozdrawiam.
        Co do bratków tych chyba rogatych to są super też je lubię i też się panoszą
        wszędzie.
        • boe_ Re: niezapominajki 06.05.07, 16:15
          och to super! ja tez mam miekka, torfowa ziemie...od miesiaca nie padalo,
          przeszly ze dwie fale upalow, a ja jeszcze ani razu niczego nie musialam podlewac
          ja mam jakas taka, so dobrze sobie radzi w cieniu, liscie ma duze,
          owalne,kwitnie teraz
          a te bratki to jakie?
          • zyga5 Re: niezapominajki 06.05.07, 22:08
            boe_ napisała:

a te bratki to jakie?

O właśnie takie:
            Jaz posadzone bedą już na działce zawsze i prawie wszędzie.
            img163.imageshack.us/my.php?image=bild0567gv6.jpg
            Ja go nazywam bratek rogaty a niech ktoś dokładnie nazwie.
            • gabula777 Re: niezapominajki 06.05.07, 22:26
              Inna nazwa to fiołek rogaty.U mnie też rośnie,ale jakoś dziwnie ten fioletowy
              jest najtrwalszy.Miałam inne kolory,ale zawsze po jakimś czasie gdzieś mi
              "wyparowały",a tamten wyrasta co roku.
              • brynia2 Zyga i Gabulko 07.05.07, 10:24
                No to przybijcie piątki, bo u mnie też fiołek rogaty panoszy się w ogrodzie.
                Gabulko, co do fioletowych to faktycznie, przybywa ich co rok. Myślę, że te o
                innych kolorach wracają do "źródeł".
                • szadoka Re: Zyga i Gabulko 07.05.07, 11:12
                  Ja mam jeszcze takie bialo-zolte, w czystej postaci i pomieszane z fioletowymi,
                  bratki latwo sie krzyzuja.
                • zyga5 Re: Zyga i Gabulko 07.05.07, 23:00
                  rynia2 napisała:

> No to przybijcie piątki, bo u mnie też fiołek rogaty panoszy się w ogrodzie.

Przybijam piątkę.Hej
                  • gabula777 Re: Zyga i Gabulko 08.05.07, 07:33
                    no to piątka ! Hej!
          • horpyna4 Re: niezapominajki 07.05.07, 14:37
            Jeżeli ma liście duże i owalne, to może nie jest niezapominajka, tylko ułudka?
            Wtedy nie byłoby problemu, bo ułudka (omphalodes) jest "prawdziwą byliną" i po
            przekwitnięciu nie ma takiego "śmieciowatego" wyglądu, jak niezapominajka. Jest
            to fantastyczna bylina okrywowa na miejsca półcieniste i cieniste.
            Jeżeli jednak masz niezapominajkę, to po przekwitnieniu, jak zrobi się brzydka,
            musisz po prostu ją powyrywać. Samosiew i tak zrobi swoje, przekonałam się o
            tym już dawno.
            • gabula777 Re: niezapominajki 07.05.07, 15:07
              Bardzo podobna do niezapominajki jest brunnera wielkolistna. Liście ma
              sercowate na ogonkach.
              • horpyna4 Re: niezapominajki 07.05.07, 16:04
                Brunera ma dość wysokie pędy kwiatowe, a kwiatki dość drobne. Zresztą liście na
                pędach też nie są wielkie, tylko te odziomkowe (tak to się nazywa?) to takie
                spore serca.
                Ułudka jest płożąca, niska, ale kwiatki ma większe. Liście chyba jaśniejsze, niż
                u brunery, jajowate i zaostrzone na czubkach.
                Brunera chyba bardziej przypomina pokrojem niezapominajkę, niż ułudka. Bywa też
                nazywana "kaukaską niezapominajką". Ale ja napisałam o ułudce, bo była mowa o
                owalnych liściach.
                • paczka111 Re: niezapominajki 07.05.07, 21:52
                  U mnie też niezapominajki rosną jak szalone. I niech rosną. Jeszcze konwalie do
                  nich szlusują, i paprocie, posadziłam w jednym końcu ogródka, a wyrastają w
                  drugim, bosko,a fiołki niestety się nie przyjęły.
                • boe_ Re: niezapominajki 08.05.07, 08:15
                  potwierdzam - to brunnera kaukaska...wybralam ja bo potrzebowalam czegos w cien
                  no to teraz wyszlo jaki ze mnie ignorant ! :)))))
                  te liscie "owalne" to wlasnie mialy byc takie...hmmm...okragle...to znaczy,
                  sercowate ! :))))
                  no dobrze, to czy to sie rozsiewa? :)
                  • gabula777 Re: niezapominajki 08.05.07, 09:08
                    To nie rozsiewa się tak jak niezapominajki,ale u mnie pojawiły się w dwóch
                    miejscach,w których brunnery wcześniej nie było.Bardzo dobrze za to rozrasta się
                    za pomocą krótkich rozłogów, więc możesz ją dzielić i rozsadzać.To zresztą jej
                    służy.
                    • horpyna4 Re: niezapominajki 08.05.07, 09:16
                      Właśnie, nie musisz martwić się, czy powtórzy z nasion, bo w przeciwieństwie do
                      niezapominajki jest prawdziwą byliną.
                      • boe_ Re: niezapominajki 08.05.07, 09:43
                        czyli niechcacy dobrze wyszlo :)

wlasciwie to mi ulzylo, bo zaplacilam 2,5 euro za sadzonke i zamarlam jak
                        zobaczylam nastepnego dnia pole niezapominajkowe na lesnej polanie! :)
                        ale faktycznie liscie maja zupelnie inne...tez osla laka jestem...

a jest jeszcze taka inna "niezapominajkowa" roslina, byc moze uludka, o ktorej
                        sie wlasnie tutaj dowiedzialam - jej kwiatki sa bardzo intensywnie niebieskie,
                        nie takie subtelne jak niezapominajki
                        tylko uludka moze rosnac w cieniu a tamta potrzebuje pelnego slonca
                        • tube-roza Re: niezapominajki 08.05.07, 22:27
                          Ale śliczne te bratki! To z nasion czy gotowych sadzonek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka