gabula777 21.06.07, 12:52 Jak sobie radzicie z podwiązywaniem bylin, aby to sprawiało jak najmniej kłopotów?Może macie jakieś sposoby na utrzymanie ich w pozycji pionowej, bez kłopotliwego przywiązywania do palików? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 21.06.07, 15:15 Mikołajki, krwawniki, orliki, dzwonki- u mnie wszystko wysoko rośnie, przywiązuję, potem rozplątuję jak przekwitną, a jak niedbale podeprę ,to wyglądają jak snopy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanunia2 Re: Podwiązywanie bylin 21.06.07, 21:21 jaką masz ziemię że ci tak wysoko wszystko rośnie? Ja mam kłopot zawsze z irysami.Jak urosną to są piękne ale co z tego jak przyjdzie deszcz to zaraz się połamią i paskudnie to wygląda. Chyba je wykopię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 05:18 Są w handlu takie kółka z palikami, z metalu plastikiem na wierzchu, zielone. Kładzie się kółko na ziemi, jeszcze jak roślina mała i podpiera (wkłada paliki w otwory w kółku) wtedy kiedy urosnie. Znaczy - kółko podnosi się z ziemi, nie łamiąc pędów. "Domowy" sposób to trzy paliki wbite nie za blisko rosliny, dookoła niej, i sznurek, od palika do palika. Działa, byle całośc nie była zbyt blisko rośliny. "snopek" będzie jeśli konstrukcja za ciasno, zbyt blisko rosliny zrobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
armeria Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:36 Ja kupiłam w sklepie ogrodniczym podporę w kształcie półkola wspartego na końcówkach dwoma pionowymi prętami. Były 3 rozmiary - o różnych wysokościach i średnicy. Ładne, wykonane z metalu powlekanego zielonym plastikiem. Można użyć jednej podpory lub dwóch - wtedy zamyka się kółko wokół byliny. Średnia kosztowała 7,50 zł, czyli na jedną bylinę 15 zł, jak ma się dużo bylin, to drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:47 Nie widziałam, ale teraz będę pytać, choćby po to aby podpatrzeć z jakiej grubości drutu to zrobić.Taniej by wyszło zrobić z drutu kupowanego na metry, chociaż te nierdzewne też drogie są.Można jednak wykorzystywać je przez lata, i co nie bez znaczenia, łatwo demontować. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Podwiązywanie bylin 23.06.07, 10:01 Czasem można w sklepach z artykułami elektronicznymi, czy elektrotechnicznymi, trafić na bardzo cieniutki miedziany drucik w plastikowej osłonce, dobrze nadający się do takich celów. Oczywiście plastik musi mieć kolor maskujący. Kiedyś kupiłam cały zwój, kosztował bardzo niewiele, na metry chyba nie sprzedawano, bo na to był za tani. Grubość razem z osłonką była najwyżej 1 mm. Warto wypatrywać, czy nie trafi się na taką taniochę. A może coś trafi się na ruskim bazarze? U nich czasem można zamówić. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:51 W ubiegłym roku podpierałam gałązkami z wiosennego przycinania drzewek owocowych. Takie widełki wbite w ziemię przed roślinami, były praktycznie niewidoczne i tanie. Tego roku za wcześnie posprzątałam po przycinaniu i nic nie zostało... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:53 Ja tak robię z niższymi bylinami, o wiotkich pędach.Sprawdza się i dobrze wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Podwiązywanie bylin 23.06.07, 02:03 W lipcowym Działkowcu też napisali o popieraniu gałązkami. Odpowiedz Link Zgłoś