Dodaj do ulubionych

Podwiązywanie bylin

21.06.07, 12:52
Jak sobie radzicie z podwiązywaniem bylin, aby to sprawiało jak najmniej
kłopotów?Może macie jakieś sposoby na utrzymanie ich w pozycji pionowej, bez
kłopotliwego przywiązywania do palików?
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Podwiązywanie bylin 21.06.07, 13:00
      A konkretnie jaka bylina?
      • gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 21.06.07, 15:15
        Mikołajki, krwawniki, orliki, dzwonki- u mnie wszystko wysoko rośnie,
        przywiązuję, potem rozplątuję jak przekwitną, a jak niedbale podeprę ,to
        wyglądają jak snopy.
        • hanunia2 Re: Podwiązywanie bylin 21.06.07, 21:21
          jaką masz ziemię że ci tak wysoko wszystko rośnie? Ja mam kłopot zawsze z
          irysami.Jak urosną to są piękne ale co z tego jak przyjdzie deszcz to zaraz się
          połamią i paskudnie to wygląda. Chyba je wykopię. Pozdrawiam
          • basia961 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 05:18
            Są w handlu takie kółka z palikami, z metalu plastikiem na wierzchu, zielone.
            Kładzie się kółko na ziemi, jeszcze jak roślina mała i podpiera (wkłada paliki w
            otwory w kółku) wtedy kiedy urosnie. Znaczy - kółko podnosi się z ziemi, nie
            łamiąc pędów.
            "Domowy" sposób to trzy paliki wbite nie za blisko rosliny, dookoła niej, i
            sznurek, od palika do palika. Działa, byle całośc nie była zbyt blisko rośliny.
            "snopek" będzie jeśli konstrukcja za ciasno, zbyt blisko rosliny zrobiona.
            • armeria Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:36
              Ja kupiłam w sklepie ogrodniczym podporę w kształcie półkola wspartego na
              końcówkach dwoma pionowymi prętami.
              Były 3 rozmiary - o różnych wysokościach i średnicy.
              Ładne, wykonane z metalu powlekanego zielonym plastikiem.
              Można użyć jednej podpory lub dwóch - wtedy zamyka się kółko wokół byliny.
              Średnia kosztowała 7,50 zł, czyli na jedną bylinę 15 zł, jak ma się dużo bylin,
              to drogo...
              • gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:47
                Nie widziałam, ale teraz będę pytać, choćby po to aby podpatrzeć z jakiej
                grubości drutu to zrobić.Taniej by wyszło zrobić z drutu kupowanego na metry,
                chociaż te nierdzewne też drogie są.Można jednak wykorzystywać je przez lata, i
                co nie bez znaczenia, łatwo demontować.
                • horpyna4 Re: Podwiązywanie bylin 23.06.07, 10:01
                  Czasem można w sklepach z artykułami elektronicznymi, czy elektrotechnicznymi,
                  trafić na bardzo cieniutki miedziany drucik w plastikowej osłonce, dobrze
                  nadający się do takich celów. Oczywiście plastik musi mieć kolor maskujący.
                  Kiedyś kupiłam cały zwój, kosztował bardzo niewiele, na metry chyba nie
                  sprzedawano, bo na to był za tani. Grubość razem z osłonką była najwyżej 1 mm.
                  Warto wypatrywać, czy nie trafi się na taką taniochę. A może coś trafi się na
                  ruskim bazarze? U nich czasem można zamówić.
              • joasia72 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:51
                W ubiegłym roku podpierałam gałązkami z wiosennego
                przycinania drzewek owocowych. Takie widełki wbite w ziemię
                przed roślinami, były praktycznie niewidoczne i tanie.
                Tego roku za wcześnie posprzątałam po przycinaniu i nic nie zostało...
                • gabula777 Re: Podwiązywanie bylin 22.06.07, 10:53
                  Ja tak robię z niższymi bylinami, o wiotkich pędach.Sprawdza się i dobrze wygląda.
                  • joasia72 Re: Podwiązywanie bylin 23.06.07, 02:03
                    W lipcowym Działkowcu też napisali o popieraniu
                    gałązkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka