22.06.03, 21:06
Co może się dziać z juką, którą mam już kilka lat i w tym roku na liściach w
miejscach zgięcia robią sie takie suche plamy, po prostu liście usuchaja w
srodkowej części.
Obserwuj wątek
    • caro36 Re: ta juka.. 23.06.03, 12:00
      Przeszukując różne wątki na tremat juki doszłam do wniosku, że być może nawóz
      który stosuję w tym roku do wszystkich kwiatów jest dla juki nieodpowiedni.Pan
      Jerzy podawał proporcje azotu, ale nijak nie moge dojść jak to się ma do mojego
      nawozu.Pisze na nim 7.0%N-całkowita ilość azotu, a potem jest rozbicie na azot
      amonowy-2%;azotanowy-2%;mocznikowy-3%Czy takim nawozem mogę traktować jukę?
      Poprzednio stosowałam biohumus, może był lepszy? Bardzo proszę o odpowiedź.
      • jerzy.wozniak Re: ta juka.. 25.06.03, 09:35
        Witam na forum Gazety!
        Tak jak pisałem w obszernym wątku o juce który niedawno został tu zamieszczony,
        nawożenie roślin takich jak sukulenty czy kserofity to dla nich często wyrok
        śmierci szczególnie gdy nawóz jest nawozem azotowym o tak silnym stężeniu.
        Mało!!!! Nawozy takie u wymienionych grup roślin powodują nadmierny rozwój
        tkanek i ich wydelikacenie co niezwykle sprzyja chorobom grzybowym które bez
        trudu mogą dostać się do ich wnętrza!!! Roślinę należy przesadzić do świeżej
        ziemi i nie nawozić jej wcale za to od czasu do czasu 3-4 lata przesadzić do
        świeżej ziemi dla palm i juk.
        Pozdrowienia,
        Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka