caro36 22.06.03, 21:06 Co może się dziać z juką, którą mam już kilka lat i w tym roku na liściach w miejscach zgięcia robią sie takie suche plamy, po prostu liście usuchaja w srodkowej części. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caro36 Re: ta juka.. 23.06.03, 12:00 Przeszukując różne wątki na tremat juki doszłam do wniosku, że być może nawóz który stosuję w tym roku do wszystkich kwiatów jest dla juki nieodpowiedni.Pan Jerzy podawał proporcje azotu, ale nijak nie moge dojść jak to się ma do mojego nawozu.Pisze na nim 7.0%N-całkowita ilość azotu, a potem jest rozbicie na azot amonowy-2%;azotanowy-2%;mocznikowy-3%Czy takim nawozem mogę traktować jukę? Poprzednio stosowałam biohumus, może był lepszy? Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: ta juka.. 25.06.03, 09:35 Witam na forum Gazety! Tak jak pisałem w obszernym wątku o juce który niedawno został tu zamieszczony, nawożenie roślin takich jak sukulenty czy kserofity to dla nich często wyrok śmierci szczególnie gdy nawóz jest nawozem azotowym o tak silnym stężeniu. Mało!!!! Nawozy takie u wymienionych grup roślin powodują nadmierny rozwój tkanek i ich wydelikacenie co niezwykle sprzyja chorobom grzybowym które bez trudu mogą dostać się do ich wnętrza!!! Roślinę należy przesadzić do świeżej ziemi i nie nawozić jej wcale za to od czasu do czasu 3-4 lata przesadzić do świeżej ziemi dla palm i juk. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś