Dodaj do ulubionych

swobodny żywopłot

07.10.07, 23:37
Posiadam duży ogród. Mam zamiar odgrodzić się od posesji sąsiada niestrzyżonym
liściastym żywopłotem. Chciałabym,żeby kwitł i owocował. Jakie krzewy (może
byc ich więcej) polecacie - do ok. 2,5 m wysokości. Jak zestawić krzewy? W
jakich odległosciach, w ilu rzędach?
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: swobodny żywopłot 08.10.07, 09:43
      Roza pomarszczona, snieguliczki ( biala, rozowa), ogniki. Ja mam tawuly, co
      prawda nie owocuja ale kwitna oszalamiajaco.
      • nova_oo Re: swobodny żywopłot 13.11.07, 22:37
        Czy taki żywopłot zasłania dobrze granice ogrodu?
    • lizzie74 Re: swobodny żywopłot 08.10.07, 12:47
      Miałam podobny pomysł. Postanowiłam posadzić po 20 tuj i irg
      błyszczących, żeby wprowadzić jakiś porządek, żeby nie było
      kompletnego galimatiasu gatunków. Pomiędzy nimi losowo inne gatunki
      liściaste i cisy. Irgi błyszczące są super - szybko rosną, do ok.
      2,5 m, same się zagęszczają, nie trzeba ciąć. Liście pojawiają się
      b. wcześnie, w tym roku już w marcu. Trawnik był jeszcze bury po
      zimie, a krzewy zielone. Teraz pięknie się przebarwiają.
      Jeśli żywopłot ma być nieformowany, to lepiej sadzić w dwóch rzędach
      w mijankę, bo inaczej będą prześwity.
      • nova_oo Re: swobodny żywopłot 13.11.07, 22:35
        Serdecznie dziekuję! Różne wydarzenia spowodowały moją nieobecność na forum...
        Ale znowu wracam do myślenia o wiosennych nasadzeniach. Chciałabym, aby
        żywopłot był żywy - kwitnący, kolorowy, ale nieprzezroczysty. Niechętnie
        widziałabym iglaki, bo całe otoczenie mojego ogrodu na wsi jest liściaste i tuje
        mogą byc dysonansem. Z drugiej strony - dobrze zasłaniają... Będę mysleć.
        • horacy-horacy Re: swobodny żywopłot 13.11.07, 23:58
          jeśli masz dużo miejsca na żywopłot bardzo swobodny.. to idealna jest śliwa
          tarnina, w naturze porasta miedze i tworzy nieprzenikniony zielony busz.. jeśli
          sie zdecydujesz na coś takiego to możesz mieć pewność ze jest bardziej skuteczne
          niż duryt kolczasty - nikt Cię nie odwiedzi z za żywopłotu. Poza walorami
          dekoracyjnymi ma także spore kulinarne - wina i nalewki z owoców, a na upartego
          wspaniałe przetwory.
          Zazdroszczę takim możliwości ;)
          • horpyna4 Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 08:45
            O kurczę, ślinka mi poleciała. Faktycznie, nalewka już mi się kończy,
            a tarnina rośnie dziko stosunkowo blisko mnie. Lecę zbierać.
            Tarnina jest super. Jeśli chodzi o żywopłoty obronne, to konkurować
            z nią mógłby ognik, ale to oznacza wyższe koszty. No i owocki tylko
            do ozdoby i dla ptaków.
            A jeżeli na żywopłot jest mało miejsca, to polecam ogrodzenie z
            siatki porośnięte bluszczem pospolitym. Cały rok nieprzezroczyste.
            • horacy-horacy Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 17:34
              tylko, że że ognik lubi wymarzać na otwartych przewiewnych stanowiskach.
              horpyna4 masz tarninę pod nosem i dopiero teraz pędzisz ją zbierać.. ehh tez bym
              chciał mieć.. a nie z braku laku aroniowe winko pędzę..
          • nova_oo Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 20:03
            Czy można by ją zestawić z innymi krzewami? Jaka jest szerokość? Nie widziałam
            takiego, ale marzy mi sie na długości ok. 50 m kolorowy zróżnicowany żywopłot.
            Taki, żeby w różnych porach kwitnął, owocował, miał różne kolory jesieni. Do
            tego jeszcze był w miarę obronny, wysoki, ładny... :))
            2 m śliw, 2 m ognika, 2 m róży, 2 m głogu i co dalej?
            • graffito Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 20:21
              Radzę wziąć pod uwagę jeszcze aronię i świdośliwę
              (Amelanchier),kwitną pieknie ,owocuja ,przebarwiają się
              jesienią ,szczegolnie cudownie kwitnie świdośliwa i ma naprawde
              smaczne owoce.
              • florian05 Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 21:57
                graffito napisała:
                > Radzę wziąć pod uwagę jeszcze aronię i świdośliwę
                > (Amelanchier)
                Tak. Absolutnie popieram świdośliwę. Jest bardzo ładna i smaczna.
                Ma wiele odmian.
                • florian05 Re: swobodny żywopłot 15.11.07, 23:40
                  Dosadź też przynajmniej jeden dereń jadalny (Cornus mas).
                  Oprócz owoców na nalewki będziesz miała pięknie kwitnący krzew na wiosnę (przed
                  forsycją).
                  Jeśli kiedyś wyrośnie Ci za duży, to go po prostu przytniesz na dowolnej
                  wysokości i odmłodzi się.
                  • florian05 Re: swobodny żywopłot - cis 15.11.07, 23:56
                    Jeszcze dorzucę jeden gatunek o bardzo smacznych owocach:
                    cis (Tak właśnie! Cis ma wszystko trujące, tylko czerwone osnówki
                    są jadalne. Smakują trochę jak kisiel. Można je zjadać od jesieni przez całą
                    zimę. Nasiona są trujące - wypluwać!)
                    Najobficiej chyba owocuje cis pośredni `Hicksii`
                    (`Taxus x media `Hicksii`).
                    www.eggert-baumschulen.de/ktamehi.htm
                    Stworzy z czasem doskonałe tło dla innych krzewów. Nie boi się cienia i
                    dowolnego przycinania. Urośnie i w pełnym słońcu. Odmłodzi się nawet przycięty
                    przy ziemi. Ta odmiana jest jak na cisy silnie rosnąca - do 40cm rocznie.
              • nova_oo Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 22:08
                Dziękuję bardzo. O świdośliwie w żywopłotach nie słyszałam - na pewno posadzę!
                • gabula777 Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 22:22
                  Świdośliwy mają prawie same zalety, ale wspomnieć trzeba, że są wrażliwe na
                  paskudną chorobę jaką jest zaraza ogniowa.
                  • gabula777 Re: swobodny żywopłot 14.11.07, 22:25
                    Zależy jeszcze jaką masz glebę, bo świdośliwa dobrze rośnie tylko na
                    przepuszczalnej.
                    • nova_oo Re: swobodny żywopłot 15.11.07, 18:33
                      Mam gliniastą, tłustą ziemię. PH poznam wkrótce. Ze względu na
                      choroby również chcę urozmaicić żywopłot. Ma on być elementem
                      ozdobnym.
                      • horacy-horacy Re: swobodny żywopłot 15.11.07, 19:31
                        planujesz zróżnicowany żywopłot.. 2m tego, 2metry tego .. obawiam się ze
                        docelowo możesz uzyskać efekt OOOOOooOOOOOooooooOOOO bardzo dużego zróżnicowania
                        wysokościowego świdośliwy, tarnina, głogi, śliwę ałycze bym dodał są to
                        krzewy/drzewa 2-3,5 meta wysokości [może jakaś dzika czereśnię albo wiśnie
                        wpleść- będzie jeszcze wyższa, a róże i im podobne nigdy tej wysokości nie
                        osiąga. Jeśli chcesz naturalny, obronny i ozdobny żywopłot to posieszaj to
                        wszystko coś na kształt takiego dzikiego zadrzewienia na miedzach- przy rowach..
                        wiele gatunków ale nie równymi odcinkami a wymieszaj np: kilka sztuk takich
                        jedno wyższe drzewko, kilka krzewów [do zestawienia dodał bym berberys], itd
                        Pamiętaj o tym ze taki żywopłot może zająć 2,5 metra szerokości i troszkę więcej
                        na wysokość.. ale zagwarantuje widok naturalny i napewno zagnieżdża Ci się ptaki..
                        • majelka2 Re: swobodny żywopłot 15.11.07, 19:37
                          a z przodu dorzuć jeszcze tu i ówdzie jeżynę- będzie już w ogóle
                          super :O)
                          • florian05 Re: swobodny żywopłot- jeżyna 15.11.07, 23:44
                            majelka2 napisała:

> a z przodu dorzuć jeszcze tu i ówdzie jeżynę- będzie już w ogóle
                            > super :O)

Nooo... Będzie tak, że po kilku latach będziesz ją miała wszędzie,
                            nie tylko z przodu. Sąsiedzi też... :-)
                            • majelka2 Re: swobodny żywopłot- jeżyna 17.11.07, 11:06
                              ojejku, to sobie wytnie część, jaki problem?
                              • gabula777 Re: swobodny żywopłot- jeżyna 17.11.07, 11:34
                                Można posadzić bezkolcową i prowadzić ją jak krzewy, ona nie tworzy odrostów.Ja
                                mam dwa takie 2 metrowe krzewy.Co roku jednoroczne pędy(rosną bardzo
                                długie)przycinam na taką długość, a te które owocowały wycinam.Jeżyna ma ładny
                                kształt liści, więc można ją potraktować jak krzew ozdobny.
                        • gabula777 Re: swobodny żywopłot 15.11.07, 19:44
                          Też uważam jak przedmówca, że lepiej przemieszać krzewy, ze względów
                          praktycznych, bo może się po czasie okazać, że coś nie rośnie jak trzeba, albo
                          choruje, zechcesz wyciąć i będzie problem, bo będziesz mieć dużą " dziurę",
                          która szybko nie zarośnie.Mniejsze luki nie będą tak rzucały się w oczy, jak coś
                          innego posadzisz w zamian i będziesz czekać aż urośnie. Rośliny nie zawsze rosną
                          i rozwijają się tak jak chcemy i zaplanujemy.
                        • florian05 Re: swobodny żywopłot - róże 15.11.07, 23:35
                          horacy-horacy napisał:

> planujesz zróżnicowany żywopłot.. 2m tego, 2metry tego [...]
                          > krzewy/drzewa 2-3,5 meta wysokości {...}
                          > róże i im podobne nigdy tej wysokości nie
                          > osiąga.

Osiągną. Nasza krajowa dzika róża szypszyna (Rosa canina) rośnie
                          na 3 metry opierając sie na sobie, a przy podporach może mieć i 10m.
                          Zobacz:
                          www.monumente-online.de/05/05/streiflicht/06_Hildesheim.php
                          Pędy nie przemarzają, co może się zdarzyć u róży wielokwiatowej
                          (Rosa multiflora). Ta też może wysoko dorosnąć.
                          Obie są używane jako podkładki i często rosną jako dziczki
                          w ogrodach.
                          Dużo owoców mają tez mniej spotykane Rosa helenae `Semiplena`
                          i `Lykkefund`. Ta druga jest bezkolcowa.
                          • armeria Re: swobodny żywopłot - róże 16.11.07, 11:07
                            Wiele informacji znajdziesz w książce "Przewodnik krzewy" R. Witt, nie wiem, czy
                            obecnie dostaniesz, ale warto kupić nawet później.
                            Z roślin na wielobarwny żywopłot mieszany wymieniają tam jeszcze takie rośliny:
                            berberys zwyczajny
                            bez czarny i kolorowy
                            głóg jedno i dwuszyjkowy
                            kalina
                            leszczyna
                            porzeczka
                            agrest
                            szakłak
                            czeremcha
                            jarząb
                            malina
                            wiciokrzew suchodrzew, siny i czarny
                            klon polny
                            kruszyna
                            grusza pospolita
                            kolcolist zachodni
                            rokitnik

Proponuje się też żywopłot z 12 różnych gatunków dzikich róż, a także takie
                            zestawy krzewów, które dostarczają pokarmu ptakom lub owadom lub tworzą
                            ciernisty żywopłot ochronny.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka