kocia_noga 05.12.07, 17:52 Przeszukałam forum przed zadaniem tego pytania: czy usuwać przekwitłe kwiatostany? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Fiołek afrykański 05.12.07, 20:28 Tak, bo zasychające paskudnie wyglądają. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Fiołek afrykański 05.12.07, 21:13 Dziekuje za odpowiedź.Spytałam, bo cos gdzieś obiło mi się o uszy,że pozostawienie tych łodyżek wpłynie dodatnio na ilośc kwiatów w następnym kwitnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Fiołek afrykański 05.12.07, 22:49 Ale to chyba trzeba wyskubywać same suche kwiatki, łodyżki zostają. O ile dobrze pamiętam oczywiście, bo uprawiałam je baaardzo dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Fiołek afrykański 05.12.07, 23:01 Tak ,ja też uprawiałam dawno i z tego co pamiętam to gdzieś wtedy czytałam, że obskubać.Pozostawione łodyżki same przyschną. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: Fiołek afrykański 06.12.07, 02:13 horpyna4 napisała: > Ale to chyba trzeba wyskubywać same suche kwiatki, łodyżki zostają. > O ile dobrze pamiętam oczywiście, bo uprawiałam je baaardzo dawno. Od wielu lat mam bardzo dużo fiołków, pokazywałam je parę razy na Ogrodach. Zawsze usuwam zwiędłe kwiatki od razu, ostatni razem z łodyżką, wyrwaną "z brzucha". Kwitną mi praktycznie okrągły rok. Odpowiedz Link Zgłoś