dominik59 08.02.08, 15:29 Mam działkę około 3000m/2 czy mogę sam przeeprowadzić jej drenaż. Jak to się robi....? Czy jest to gdzieś bardzo prosto opisane? Dzięki za pomoc!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominik59 Re: Drenowanie 08.02.08, 15:58 za_krzewski napisał: > Dlaczego chcesz to zrobic? jest to teren o bardzo niskim poziomie wód gruntowych, ziemia ciężka, gliniasta, nieprzepuszczalna.....a chcę zrobić ogród, gdzie można będzie chodzić nie koniecznie w gumowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Drenowanie 08.02.08, 19:25 A masz jakąś możliwość zrobienia odpływu? Bo jeżeli działka jest w niecce, to nie jest łatwe. Wtedy można zrobić na terenie działki jedno większe zagłębienie, do którego będą spływać wody opadowe, a w tym zagłębieniu posadzić byliny bagienne, ewentualnie cypryśnika błotnego, jeżeli lubisz ciekawe drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik59 Re: Drenowanie 10.02.08, 19:40 Dzięki bardzo za pomoc! Ponieważ tyle wiesz, powiedz mi jeszcze jakie byliny bagienne policiła byś. A może masz jakiś skuteczny pomysł na komary........ Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Drenowanie 11.02.08, 12:53 Ja zabezpieczam się przeciw komarom i kleszczom dostępnymi preparatami w aerozolu, inaczej by mnie zeżarły, bo jedne i drugie wręcz mnie uwielbiają. Ostatnio stosowałam BROS z dość dobrym skutkiem. Na działce można też rozpalić ognisko (jeżeli nie jest za blisko lasu), a do ognia wrzucać różne zioła i testować, co najskuteczniejsze. Jeżeli chodzi o byliny bagienne, to ja bym poleciła przede wszystkim krajowe. Te, które są pod ochroną, trzeba kupić lub wysępić od znajomych, pozostałe można wręcz wykopać z przydrożnego rowu. Oczywiście istnieją bardziej ozdobne odmiany, których w rowie nie uświadczysz, takie trzeba kupić. Na przykład pełnokwiatowa odmiana pospolitego kaczeńca (oficjalnie kaczeniec to knieć błotna), czy odmiana kosaćca żółtego o paskowanych liściach. Z wyższych bylin na bagienko dobry jest sadziec konopiasty, krwawnica pospolita, tojeść bukietowa, wspomniany już kosaciec żółty, tatarak zwyczajny, wiązówka błotna. Z niskich - niezapominajka, kaczeniec, tojeść rozesłana. No i jeszcze wiele innych. Poszukaj w necie czegoś w rodzaju "zbiorowiska szuwarowe", czy "byliny bagienne". Wiosną warto wybrać się do jakiegoś większego centrum ogrodniczego, bo w takich są osobne działy z bylinami bagiennymi. Odpowiedz Link Zgłoś