kornat2 13.02.08, 21:40 W jakiej temperaturze w lutym można opryskiwać drzewa :brzoskwinie .śliwy ,jablonki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rolnik58 Pszczoły 17.03.08, 13:22 NIE PRYSKAJCIE ROŚLIN KWITNĄCYCH PODCZAS OBLOTU PSZCZÓŁ , nawet środkiem na którym pisze nieszkodliwy dla pszczół. rolnicy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4930&Itemid=72 Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: ciepłota 15.02.08, 10:54 Tu nie chodzi o temperaturę a o fazę rozwoju. Np. brzoskwinie, morele i nektaryny należy taką porą OOOpryskać (po podobnym zabiegu jesienią), by zapobiec wychodzeniu z OTWIERAJĄCYCH się pączków zarodników grzybów kędzierzawości liści, które tam ZAMKNIĘTE są od poprz. sezonu. Więc OOOpryskuje się je na tyle wcześnie by uprzedzić pękanie pąków i na tyle późno by DESZCZE NIE SPŁUKAŁY PREPARATU. Odpowiedz Link Zgłoś
kornat2 Re: Opryski 15.02.08, 14:41 Mam tapsin i silit nie pryskałam jesienią bo nie zdążylam .Ktoś z państwa napisał mi ze można juz lutym opryskiwac . Odpowiedz Link Zgłoś
andre15 Re: Opryski 20.02.08, 15:02 Oprysk trzeba wykonać przed pękaniem pąków. Przy oprysku Syllitem 65 WP + środek zwilżający (np.Superam 10AL) nie można używać bardzo zimnej wody. Oprysk wykonujemy gdy temp. jest powyżej 6ºC. Drzewo musi być dokładnie pokryte cieczą. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: instrukcja 20.02.08, 23:18 Przy każdym preparacie winna być ulotka, m. in. o temperaturach powietrza w czasie opryskiwania. Odpowiedz Link Zgłoś