k.u 28.08.03, 10:03 Proszę o sugestie (lub link do strony, na której znajdę informacje) nt. prowadzenia winorośli (przycinanie, itp). Mam wnorośl na ścianie domu. Słyszałem, że należy prowadzić maksymalnie 2 pędy. Jak to jest? Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.u Re: przycinanie winorośli 01.09.03, 15:25 Czy ktoś może się wypowiedzieć? Może ekspert? Nie wiem czy ten temat jest taki prosty, trudny czy nudny? Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
olgha Re: przycinanie winorośli 01.09.03, 19:09 witaj! ekspert ze mnie zaden, niestety! ale od paru dobrych lat rosnie nam winorosl i co lata pieknie pnie sie po balkonie wydajac przy tym pyszne ciemne owoce. my ja scinamy na krotko ( do 1 m) a ona co roku bujnie odrasta. jednak czy ze wszystkimi pnaczami nalezy tak postepowac, niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zen6 Re: przycinanie winorośli 02.09.03, 00:33 Witam! Przycinanie winorośli to nie jest prosta sprawa. Na ten temat jest wiele napisane niemniej jednak proponowałbym zaczekać z przycinaniem do wiosny następnego roku najlepiej przełom lutego i marca. Jest to uzależnione od wielu czynników. Choćby nawet że roślina będzie w okresie spoczynku. Więcej na ten temat napiszę niebawem. Z pozdrowieniami - Zenon. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: przycinanie winorośli 18.09.03, 21:16 Witam na forum Gazety! Tak jak już pisałem Zenonowi, jest to temat nie tyle nudny czy trudny, ale prawie niemożliwy do wytłumaczenia bez rysunków. Dlatego zawsze polecam kupno książek o cięciu roślin. Są tam bowiem poglądowe rysunki – właściwie nie potrzeba do nich tekstu. Stad na naszej pisanej witrynce takie porady są właściwie trudne do przekazania. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś