vikiaf 21.04.08, 18:14 proszę o wskazówki jak pielęgnować żurawkę????? zrobiły mi się w ogrodzie takie za duże kępy żurawki - co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: żurawka 21.04.08, 18:46 Można podzielić. Najpierw kępę na mniejsze, potem się nią z sąsiadami. Z drugiej strony warto sobie zdawać sprawę, że niejedna bylina zajmuje po kilku latach sporo miejsca. I warto dla niektórych więcej miejsca zarezerwować, bo często bywa tak, że dopiero wtedy wyglądają naprawdę efektownie. No i nie "duszą się" w stłoczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: żurawka 22.04.08, 13:34 Też bym tak chciała, moje ciągle marnieją, choć cuda wyprawiałam, aby dobrze im było.Najgorzej z tymi o bordo liściach.Napisz jakie mają warunki, glebę, miejsce uprawy, może mi w ten sposób pomożesz.Przy podziale starych kęp żurawek (zresztą innych bylin też) powinno się sadzić tylko boczne odrosty.Środkowe części kępy ze zdrewniałym korzeniem trzeba wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: żurawka 22.04.08, 14:46 U mnie też marniały, bo one nie znoszą gliny. Ale jakiś czas temu przekopałam trochę igliwia (wprawdzie nietypowego, bo z cypryśnika błotnego) i mam kawałek ziemi nieco pulchniejszej. Żurawkom bardzo to odpowiada. Stanowisko mają częściowo słoneczne (słońce raczej przed południem). Znajoma się dziwiła, że ja tak mieszam z ziemią te piórka igliwia, bo przecież "one się tak łatwo nie rozłożą". To jej wytłumaczyłam, że właśnie o to mi chodzi, żeby się nie rozłożyły. Odpowiedz Link Zgłoś
kgg Re: żurawka 22.04.08, 15:14 A czy to igliwie nie zakwasi zbytnio gleby? Nie wiem jakie upodobania ma żurawka jesli chodzi o kwasnosc gleby... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: żurawka 22.04.08, 16:25 Ta czerwonolistna jest fakt, bardziej wybredna, ale ta tradycyjna ogródkowa to chwaściszcze.Jak będziesz usuwać podziemne pedy, bardzo uważaj,żeby wszytsko powyrzucać, bo potrafi odrosnąć nawet z drobnego ścinka.Przesadzałam starą kępę to wiem. U mnei ma wyborne miejsce - pod ziemią idą stare próchniejące kozrenie ściętego dawno drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: żurawka 22.04.08, 18:36 Zurawki lubią dość wilgotną glebę. Ta o czerwonych liściach u mnie rośnie już parę lat i nie rozrosła się za bardzo. Inną o czerwono- krwistych kwiatach dzieliłam już parę razy. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: żurawka 22.04.08, 18:41 Właśnie w mojej glinie zamierała ta tradycyjna. A po przekopaniu z igliwiem rosną dobrze te o barwnych liściach. Jak widać (również po tych próchniejących korzeniach u Ciebie), żurawka lubi ziemię dobrze napowietrzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: żurawka 22.04.08, 22:06 Ja dodawałam do mojej gliny torf i piasek,(czasem ziemię z worków) ale pomyślałam teraz, że jak lubi napowietrzoną to tym razem dodam (mam nowe sadzonki) zeszłorocznych igieł modrzewiowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś