yoma 10.06.08, 18:05 mi się wykluło z pestki. Co dalej, Droga Redakcjo? Sucho, mokro, światło, cień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Awokado 10.06.08, 21:15 cieplo, bardzo cieplo, wilgotno, bez oranzerii szans wielkich nie ma na dlugi zywot :( a szkoda, mniam... zreszta oranzeria musialaby byc duuuza, bo to spore drzewo jest. moj szwagier ma w ogrodzie... na La Reunion. ale poki rosnie to niech sobie rosnie :) ja tez sobie hoduje zagajniczek w doniczkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 10.06.08, 21:25 Nie liczę, że mi drzeeeeeeewo wyrośnie, ale chciałabym, żeby trochę porosło, skoro się już wykluło. To co, na balkon z nim? Reunion, o tej wyspie mówimy? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 10.06.08, 23:06 na balkon! moje stoja w ogrodzie od poludniowej strony, nogi nieomalze caly czas w wodzie. przetrwaly zime w kowbojskich raczej warunkach, wypuscily juz nowe liscie, moze jakas zimnolubna odmiane wyhodowalam ;) o tejze :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 10.06.08, 23:21 Fajnie ma twoja siostra :) Już na balkon? Takie malutkie, kiełek ledwo? Czy poczekać, niech jakiś przyzwoity liść wypuści? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 11.06.08, 00:27 no to chyba nie, chociaz mozna mu zrobic szklarenke z obcietej (denko) butelki plastikowej, niech sie przyzwyczaja do klimatu umiarkowanego, a na Reunionie to brat meza mego rodzonego :) czy ja wiem czy fajnie, caly rok nieomalze ta sama temperatura, codziennie slonce zachodzi o tej samej godzinie i wschodzi tez, nie ma przebisniegow ani tulipsow, jablek i truskawek, lataja komary jak meserszmity i roznosza jakies dziwne choroby np. czikungunie Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 11.06.08, 13:29 Ale klimat ciepły i ludzi nie za dużo, chyba że się mylę. Przepraszam za potraktowanie szwagra w drugą stronę :) Z tą szklarenką pomysł widzi mi się niezły. Dzięki za rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 11.06.08, 21:25 ludziow bardzo duzo, bo wszyscy chca mieszkac przy plazy a nie na wulkanie co to wybucha co rusz. no cieplo, latem az za bardzo i wilgotno. teraz jest tam zima wiec temperatury spadaja nawet do 20 stopni w dzien o 16 noca :) ale na Gwiazdke jest 35 w cieniu :} w kazdym badz razie rosna tam pyszne ananasy, wlasnie wykanczamy ostatniego co nam szwagier podeslal onegdaj :) a jemu po nocach snia sie jablka i salata, ktora jest tam cholernie droga :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 11.06.08, 23:02 No to handel wymienny, chociaż ta Reunion chyba cholernie daleko od wszystkiego, sałata zwiędnie... może w kontenerach z lodem ją przesyłać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 11.06.08, 23:23 No właśnie, 11 godzin to wieczność dla sałaty... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jerrykot1 Re: Awokado 12.06.08, 13:11 yoma napisała: > No właśnie, 11 godzin to wieczność dla sałaty... :) sorry, że się wcinam w rozważania, ale może by szwagrowi nasionka salaty przemycić? Może by się jakoś rozsadziły? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 12.06.08, 17:08 problem nie w nasionach a w klimacie, salata jak i wiele innych nie lubi (to znaczy lubi) jak jest za duzo slonca, rosnie szybciutko tak, zeby jak najszybciej zawiazac nasiona czyli olewa dla nas sprawe najistotniejsza a mianowicie liscie :} Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 12.06.08, 23:51 a czy mu sie bedzie chcialo? :) zime maja teraz, praktycznie przez caly czas im pada, to zupelnie tak jak u mnie :( mnie wyrosla choc marna tego roku moze jemu tez wyrosnie? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 13.06.08, 16:04 No to pakuj nasionka, a szwagier do roboty... Namów go, że jak wyhoduje, to będzie bogaty, albo coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 13.06.08, 18:06 obawiam sie, ze w ogrodzie to on nie odroznia salaty od kalafiora, co innego na talerzu :) wiec niech moze lepiej tlucze ten szmal na czyms innym. a na zakonczenie tych milych dywagacji o awokado, salacie, tropikach i moim szwagrze moze jakas salat(k)a z udzialem awokado ? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 13.06.08, 23:22 ja to najbardziej lubie w wersji guacamole razem z tym calym meksykanskim smietnikiem ale tu www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/avocado_mascarpone/avocado _mascarpone.html wydawaly mi sie calkiem sympatyczne te salatki i ladne zdjecia Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 14.06.08, 23:12 Meksykański śmietnik dobry, aczkolwiek ja najbardziej chyba lubię napchane krewetkami w czosnkowym majonezie. Ciam. Ale znowu mój chop krewetki do ust nie weźmie... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 14.06.08, 23:13 No, dobrałam się do linka. Jestem świeżo po sporej kolacji, bardzo niezdrowo na noc, a zrobiło mi się głodno. Pogrzebię w tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 14.06.08, 23:10 Póki co tak, dzięki. Stoi na południowym oknie, bo na balkonie noce chłodne... Odpowiedz Link Zgłoś