kwiaag 24.07.08, 15:55 Witam, cos dzieje się niedobrego z moim oleandrem. Od dołu liście żółkna i opadają. Jaka może być przyczyna łysienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: oleander 24.07.08, 16:38 U mnie powodem żółknięcia i opadania liści było podlewanie zimną wodą prosto z kranu.Oleander stoi w bardzo nasłonecznionym miejscu, ziemia w donicy się nagrzała i był to szok termiczny.Podlewam drugi rok letnią woda i jest spokój, choć troszkę najstarszych liści w maju i czerwcu zżółkło i opadło, ale wydaje mi się to normalne u zimozielonej rośliny.Teraz się 'uspokoiło', są nowe przyrosty, a przedtem problem żółknięcia zawsze występował od połowy lata i nasilał się im bliżej jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: oleander 24.07.08, 21:48 Nie martw się ,ze spadły liście.W tym miejscu wyrosną odgałęzienia.Podlewam bardzo ciepłą wodą i dużo.Kwitnie pięknie i ślicznie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiaag Re: oleander 25.07.08, 08:49 Dzięki za odp. Od dziś zmieniam wodę. Podlewałam go niestety zimną kranówką. Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: oleander 25.07.08, 09:18 Jeżeli masz możliwość podlewaj go wodą ze studnI.Wodę juz rano postaw na słońcu i nie żałuj jej . Odpowiedz Link Zgłoś