ulkalodz83 14.04.09, 08:50 Odbija mi łubin posiany zeszłej wiosny. A teraz widzę podżarte młode listeczki.Co je zżera już teraz, jak takie młode są? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Łubin 14.04.09, 09:14 Pewnie śliczne seledynowe gąsienice, u mnie dwie przyłapałam jak obżerały ostrogowiec, schowane pod liśćmi od dołu.Mogą też być ślimaki. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkalodz83 Re: Łubin 14.04.09, 11:22 A jak się pozbyć tych szkodników? w dzień nie zaobserwowałam gąsienic i ślimaków, może nocą lub rankiem wczesnym grasują.Zjedzą je całe,czy przejdzie im to łakomstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: Łubin 14.04.09, 12:04 Posyp dookoła łubinu popiołem - ja tak przed ślimakami ratuję moje ostróżki. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Łubin 14.04.09, 15:29 Drobne słonikowce [owady], co przetrwały zimę na głodzie, mogą tak uzupełniać na swym przednówku dietę. U mnie tak właśnie nadgryzają naszych narcyzów listeczki. A niech wam , smacznego! *** Dzielmy się z Braćmi Mniejszymi, nakazuje Pan. W razie czego - Stryj Monsanto na podorędziu? Odpowiedz Link Zgłoś
wieshniak Re: Łubin 14.04.09, 20:47 deerzet napisał: > Drobne słonikowce [owady], A Ty sam jesteś ogromny ... słoń trąbalski! Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: l'petit W. 14.04.09, 23:31 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Furcipus_rectirostris.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: l'petit W. 15.04.09, 04:40 najpewniej slimaki. mozna wyciac denko w duzym przezroczystym plastikowym kubku albo pojemniku po soft-drinku i otoczyc tym mlode rosliny. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: l'petit W. 15.04.09, 04:49 cos takiego tylko bez tej szyjki u gory, po prostu rura: www.botanus.com/blog/wp-content/plastic-bottle_web.jpg Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: ślimaki. 15.04.09, 12:00 U {Minni} już aktywne sa ślimaki? U nas owe skorupkowce jeszcze śpią pochowane w krzach. Noce mamy chłodne, gąsienice żadne jeszcze się nie pokazały, choć oprzędy na drzewach owocowych poprzeglądałem - a żery na żonkilach są. Zaobserwowałem też właśnie żerowania tych długotrąbowców do słonika podobnych, zebrałem ich kilka. Przydatne są na żer dla uaktywnionych, zgłodniałych kłótni, forumiaków. Odpowiedz Link Zgłoś
podwarszawianka Re: ślimaki. 17.04.09, 11:17 U mnie ślimaki włażą na hortensję. Nawet jeśli ich nie widać to pewnie siedzą w jakichś kupach śmieci, typu deski, gruz itp. o ile takie masz gdzieś na podwórku. U mnie siedziały np. w kupkach z kory ;) a tego owada znam jako słonika orzechowca i widziałam go ostatnio na mojej małej jabłonce (fakt w pobliżu jego ulubionych leszczyn) Odpowiedz Link Zgłoś
wieshniak Re: ślimaki. 17.04.09, 17:43 Skoro puszczamy wodze fantazji i inwencji nazewniczej i drobne słonikowce okazują się znajomym podwarszawiance słonikiem orzechowcem, który niestety zdradził łubin dla ulubionej leszczyny, to ja uważam, że w omawianym przypadku chodzi jednak o osiołka łubinowego. Poznajemy go po pinokiowym nosie i oślich uszach, którymi tak znakomicie różni sie od oprzędzika szarego. Odpowiedz Link Zgłoś
wieshniak Re: l'petit W. 15.04.09, 10:21 deerzet napisał: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Furcipus_rectirostris.jpg Furcipus rectirostis to kwieciak pestkowiec. Tak on się ma do łubinu jak Ty do entomologii. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: grand l'petit W. 15.04.09, 12:01 pl.wiktionary.org/w/index.php?title=pu%C5%9Bci%C4%87_kogo%C5%9B_w_tr%C4%85b%C4%99&action=edit&redlink=1 Odpowiedz Link Zgłoś