Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    20.10.10, 14:06
    Wreszcie pojawiła się jakaś oficjalna informacja na temat występu polskiej reprezentacji na European Curling Championships 2010: www.ecc2010.ch/?do=article&level_0=4&level_1=18 Otóż, naturalnie, Polski brakuje w zestawieniu 'Nations participantes'.

Panowie: MAREK JÓŹWIK i ANDRZEJ JANOWSKI powinni być z siebie dumni, bo plan grabienia i uśmiercania polskiego curlingu wychodzi im co do joty!
    Obserwuj wątek
      • dj_pinball Re: ECC 2010 21.10.10, 17:13
        bardzo przykra i smutna sprawa...
        ale chyba jeszcze smutniejsze to, ze takiego Prezesa wybrali nam nasi koledzy - curlerzy...
        • elint3 Re: ECC 2010 21.10.10, 19:53
          Spoko. Nastepnego wybiorą koledzy karatecy. :)
          • iceman29 Re: ECC 2010 27.10.10, 00:33
            Dla mnie przede wszystkim absurdem jest możliwość objęcia stanowiska w Zarządzie PZC przez osoby zawodowo uprawiające curling z szansami gry w kadrze . To tak jakby w zarządzie PZPN , zasiadał Ireneusz Jeleń , Kuba Błaszczykowski i Artur Boruc . Osobiście wolę żeby w Zarządzie zasiadali ludzie mający pojęcie o zarządzaniu , mający pojęcie o curlingu i kochający ten sport , ale nie aktualni gracze .
            • barbarakarwat Re: ECC 2010 27.10.10, 07:34
              iceman29 napisał:

> Dla mnie przede wszystkim absurdem jest możliwość objęcia stanowiska w Zarządzi
              > e PZC przez osoby zawodowo uprawiające curling z szansami gry w kadrze . To tak
              > jakby w zarządzie PZPN , zasiadał Ireneusz Jeleń , Kuba Błaszczykowski i Artur
              > Boruc . Osobiście wolę żeby w Zarządzie zasiadali ludzie mający pojęcie o zarz
              > ądzaniu , mający pojęcie o curlingu i kochający ten sport , ale nie aktualni gr
              > acze .

:/, ;-), :-), :D
            • arekmcc Re: ECC 2010 27.10.10, 08:51
              cześć iceman29 (czyli kto?)
              1) "osoby ZAWODOWO uprawiające curling" w Polsce???
              ja nie mam na to szans, ponieważ zarządzający stwierdzili że osoby mojej płci się nie nadają... czy uważasz że w Polsce można pójść drogą chińską czy rosyjską?
              2) ile osób z obecnego zarządu spełnia Twoje trzy warunki?
              3) Wciąż jesteśmy na etapie, gdzie jest nas na tyle mało, że wiele osób pełni różne funkcje - zawodnika, instruktora, członka zarządu klubu czy związku. Dodatkowo taki system sprawdza się w innych krajach, np. Łotwa, wiesz kto jest tam prezesem związku i w jakim miejscu jest ich żeńska reprezentacja?
              Arek D.
              • iceman29 Re: ECC 2010 27.10.10, 13:48
                arekmcc napisał:

> cześć iceman29 (czyli kto?)
                > 1) "osoby ZAWODOWO uprawiające curling" w Polsce???
                > ja nie mam na to szans, ponieważ zarządzający stwierdzili że osoby mojej płci s
                > ię nie nadają... czy uważasz że w Polsce można pójść drogą chińską czy rosyjską
                > ?
                > 2) ile osób z obecnego zarządu spełnia Twoje trzy warunki?
                > 3) Wciąż jesteśmy na etapie, gdzie jest nas na tyle mało, że wiele osób pełni r
                > óżne funkcje - zawodnika, instruktora, członka zarządu klubu czy związku. Dodat
                > kowo taki system sprawdza się w innych krajach, np. Łotwa, wiesz kto jest tam p
                > rezesem związku i w jakim miejscu jest ich żeńska reprezentacja?
                > Arek D.

Powiem szczerze , że standardy łotewskie mnie nie interesują i jest to dla mnie średni wzorzec.
                Konflikt interesów między pracą w Zarządzie , a zawodowym uprawianiem sportu jest obecny i powinien być zapisacy w statucie związku .
                Wyobrażasz sobie , że przy sprzyjających warunkach ( większe pieniądze i sukcesy ) ci sami ludzie przyznają sobie samym premie za osiągnięcia ?
                • arekmcc Re: ECC 2010 27.10.10, 14:45
                  Ciekawa dyskusji, szkoda że anonimowa, Chętnie dowiem się kim jesteś, na razie widzę że jesteś bardzo dużym optymistą lub osobą mocno niedoinformowaną w realiach polskiego curlingu.

Za przykłąd dałem Łotwę, ponieważ zawodniczki tego kraju zamknęły nam drogę do grupy A i szansę na grę w MŚ. Było to ostatnio, kiedy mieliśmy szansę na grę w ME.

Co do konfliktu interesu. Większość członków zarządu reprezentuje jakieś kluby, z których pochodzą zawodnicy, którzy mogliby otrzymywać premie.
                  Chyba że członkami zarządu będą osoby zupełnie z zawnątrz - co poniekąd już następiło.

Chętnie poprę zmiany które doprowadzą do istnienia premii za osiągnięcia. Na razie, często jest dokładnie odwortnie - sukces wiąże się z koniecznością wydatków - np. współfiansowania przez reprezentatów wyjazdów na zawody.
                  AD
                  • iceman29 Re: ECC 2010 27.10.10, 23:58
                    1 ) Miałem na myśli curlerów czynnie uprawiających swoją dyscyplinę z szansami na grę w kadrze , a nie działaczy , prezesów czy byłych graczy .

2 ) Co do premii , wszystko jak wiesz opiera się na pieniądzach . Jak jesteś dobrze zorientowany to wiesz na jaki budżet może liczyc PZC na następny rok :) i gwarantuje że nie chodzi tu o słabe układy w MS .
                    Jeżeli masz kandydata , który przyciągnie odpowiednich sponsorów , cierpliwie poczeka kilka bądź kilkadziesiąt lat na sukcesy , wybuduje w kilku dużych aglomeracjach tzw. ice bary z torami curlingowymi ( byłem w takim w Moskwie i powiem , że robi spore wrażenie ) , by rozrywką zachęcić ludzi do gry , zabawy , duże korporacje do integracji pracowników itd. to mi go wskaż , a ja Ci się wtedy przedstawię .

Pozdrawiam .
                    • arekmcc Re: ECC 2010 28.10.10, 09:42
                      Podobają mi się pytania jakie zadajesz, chętnie Cię poznam i porozmawiam ale nie tutaj. Wtedy odpowiem na pytania, które zadałeś również innym kolegom.
                      Jak zauważyłeś nie ukrywamy swojej tożsamości, staramy się publicznie mówić co nas boli.
                      Jestem w stanie zrozumieć, że publiczna formuła forum, może być krępująca, dlatego podaję email.
                      Pozdrawiam i do usłyszenia
                      Arek - poczta(at)curling.pl
                      P.S. Mam tego pecha że jestem curlerem czynnie uprawiającycm sport, od zawsze członkiem kadry a przy okazji działam w klubie i przez wiele lat w zarządzie Związku.
                      P.S. 2 Na początek, wystaczy jak zajrzysz do zakładki "Przetargi" na stronie związku...
                    • cmac Re: ECC 2010 28.10.10, 11:13
                      Na razie obecny Zarzad skutecznie chroni sie przed "nowym" a sam jakos do przodu wózka nie pcha. Stad niezadowolenie i chec zmiany. Nie z zazdrosci o "zaszczyty".
                      Samo sie nic nie zrobi. A jak sie nic nie robi to sie cofa. A my sie cofamy i to coraz szybciej.
            • krzychbe Re: ECC 2010 27.10.10, 10:53
              Odpowiem Ci (icemanowi29) merytorycznie, bo wierzę, że nie przemawia przez Ciebie zła wola, tylko autentycznie nie wiesz o czym mówisz.

> Osobiście wolę żeby w Zarządzie zasiadali ludzie mający pojęcie o zarz
              > ądzaniu , mający pojęcie o curlingu i kochający ten sport , ale nie aktualni gr
              > acze .

Ja również tak wolę. Ale osoby, które obecnie rządzą:

- nie mają pojęcia o zarządzaniu - nie mają żadnych osiągnięć organizacyjnych, a pisma wysyłane przez nich do ministerstwa bywają odrzucane z powodu braków formalnych
              - nie mają pojęcia o curlingu - np. po roku brania kasy na stanowisku dyrektora sportowego gość nie wie, że będąc w grupie B nie da się w danym roku zdobyć mistrzostwa Europy, nawet wygrywając wszystkie mecze, nikt nie wie na czym polega kwalifikacja do IO, prezes twierdzi, że w curling grają Rumuni, a jeden z rządzących, szczycący się swego czasu jedynym w Polsce papierem ice mastera i liczącą 400 stron książką o przygotowywaniu lodu, nigdy nie zrobił prostego lodu (dla uzupełnienia - inni dają radę), powierzają misję wprowadzenia Polski do IO szkole fińskiej, która nie wprowadziła do ostatnich IO ani swoich kobiet, ani mężczyzn
              - nie kochają tego sportu - nie bywają na zawodach, nie znają (nie rozpoznają twarzy) najlepszych curlerów polskich (wyobraź sobie prezesa lub dyrektora sportowego PZN, który nie wie, że witająca się z nim osoba to A. Małysz, albo J. Kowalczyk), udają, że nie ma w Polsce klubów curlingowych i trzeba posiłkować się klubami karate, a wszystko wskazuje na to, że jedyne, co kochają to władza i pieniądze.

I takich ludzi wybrali m. in. curlerzy...

Cechy o których piszesz, połączone z zainteresowaniem działalnością, która przez dłuższy czas (być może nigdy), bez machlojek, nie przyniesie kasy, znajdziesz niemal wyłącznie u grających curlerów.

K.
              • iceman29 Re: ECC 2010 27.10.10, 13:41
                krzychbe napisał:

> - nie kochają tego sportu - nie bywają na zawodach, nie znają (nie rozpoznają t
                > warzy) najlepszych curlerów polskich (wyobraź sobie prezesa lub dyrektora sport
                > owego PZN, który nie wie, że witająca się z nim osoba to A. Małysz, albo J. Kow
                > alczyk), udają, że nie ma w Polsce klubów curlingowych i trzeba posiłkować się
                > klubami karate, a wszystko wskazuje na to, że jedyne, co kochają to władza i pi
                > eniądze.
                >

Czy moglby mi kolega zatem napisac , który z członków zarzadu PZC pobiera wynagrodzenie skoro mowa o pieniadzach ?

Z tego co udało mi sie ustalić , nawet w Zarzadzie PKOl , nie pobiera sie wynagrodzenia .

Jakie pieniedze , jaka władza ?
                Praca w Zarządzie PZC na dzien dzisiejszy to praca społeczna , wiec niech kolega nie pisze o rzeczach o ktorych nie ma pojecia .

• michael.zoltowski Re: ECC 2010 27.10.10, 16:03
                  > Praca w Zarządzie PZC na dzien dzisiejszy to praca społeczna
                  hahahahahahahaha
                  proszę wybaczyć za niekonstruktywną wypowiedź, ale czy trzeba dodać więcej?
                  • iceman29 Re: ECC 2010 28.10.10, 01:15
                    Z tego co się zorientowałem to forum wypowiadał się członek zarządu , wiec powinien wyczerpujaco wyjasnic twoje rozbawienie .
                    Zapytaj jaki to wielki splendor i jaka kasa byc w Zarzadzie PZC , a jakie to sie napewno lody kręci na boku . Konkretnie przykłady proszę .
                • krzychbe Re: ECC 2010 27.10.10, 16:18
                  Nie jestem Twoim kolegą, więc daruj sobie próby spoufalania lub protekcjonizmu.

Za Arkiem, to mój ostatni post w rozmowie z Tobą, dopóki się nie przedstawisz.

Do rzeczy.

Gdzie napisałem, że zarząd pobiera wynagrodzenie? Wspomniałem o dyrektorze sportowym, który od kilku lat zarabia, nie robiąc kompletnie nic (pokaż mi choć jedno jego osiągnięcie). A co do rządzących (nie mylić z zarządem, zarząd tej kadencji nie miał okazji porządzić) - odpowiedz sobie na następujące pytania:

- Dlaczego wszystko jest tajne?
                  - Dlaczego jak diabeł święconej wody boją się kontroli niezależnej komisji rewizyjnej?
                  - Dlaczego tak kurczowo trzymają się stołków, że próbują fałszować wybory?
                  - O co chodzi zawsze, gdy nie wiadomo o co chodzi?

Za trudne? To już nie jestem w stanie Ci pomóc...

K.

• cmac Re: ECC 2010 27.10.10, 22:25
                  Iceman:
                  zgoda, ze konflikt interesow to problem. Zapoznaj sie zatem z interesami prowadzonymi przez kol. Janowskiego z PZC w ktorym jest w Zarzadzie. Zainteresuj sie dzialaniami prowadzonymi przez kol. Wodzynskiego w ramach organizacji np Zgrupowań Kadry (ktorej nota bene juz ni ma) i sam ocen.
                  Czy lepiej gdy rzadzili profesjonalni i efektywni managerowie? Oczywiscie. Daj nam takich.
                  Niestety zaden z ponownie czlonkow zarzadu nie osiagnal nic w ciagu ostatnich lat bycia w Zarzadzie. Poza dlugami, brakiem jasnej i przemyslanej strategii rozwoju dyscypliny, wykluczeniem z imprez miedzynarodowych, dezorganizacja imprez rangi MP i brakiem organizacji jakichkolwiek rozgrywek czy lig krajowych nie osiagneli nic. Co wiecej, spowodowali ze te Kluby dzieki ktorym mogli uzyskac jakiekolwiek dotacje MSiT, ze Ci zawodnicy ktorzy za wlasne pieniadze startuja i szkola sie aby reprezentowac Polske i PZC, ze Ci dzialacze ktorzy hobbystycznie organizowali jedyne zawody curlingowe w Polsce - zostali USUNIECI z czlonkow związku.

Nikt z grajacych i bylych czlonkow zarzadu nie przydzielał sobie premii czy dotacji, z wyjatkiem sekretarza wspierajacego swoj klub. Paru innym cos obiecano i dlatego zaglosowali na "stara" ekipe rok temu - wstyd dla nich.

Na calym swiecie najlepiej rzadza dyscyplina CI ktorzy na niej sie znaja i robia to z pasją. Ci panowie i panie w obecnym zarzadzie jakos tego nie pokazujac.

Mysle ze jestes pod wplywem lub zostales celowo wprowadzony w blad. Jesli chcesz dociec prawdy, zadaj pare konkretnych pytan, prostych i standardowych w kazdej dyscyplinie:
                  - zasady wylaniania i finansowania kadry (meskiej juz nie ma, bo po co...)
                  - kalendarz imprez na biezacy sezon
                  - zasady finansowania klubow i zawodnikow
                  - plan szkolenia mlodziezy
                  - dzialania marketingowe, popularyzacja dyscypliny, pozyskiwanie sponsorow
                  itd itp..

Nie dzieje sie nic. Wszystko co sie dzieje dobrego to tylko i wylacznie praca ludzi na dole bez jakiegokolwiek wsparcia Zarzadu.
            • cmac Re: ECC 2010 27.10.10, 22:28
              z calym szacunkiem, ale porownywanie umiejetnosci managerskich "kopaczy" do innych dyscyplin mocna urąga tym drugim.
              • iceman29 Re: ECC 2010 28.10.10, 00:20
                Tu się zgodzę , przynajmniej częściowo . U nas Boniek a w Uefa Platini . Mam nadzieję ze kiedys bedziemy mieli szanse poznac umiejetnosci naszych byłych curlerów . Naprawdę życzę tej dysyplinie jak najlepiej :)
        • kwak4 Re: ECC 2010 23.10.10, 23:54
          Ostateczna decyzja co do losów PZC w ECF zapadnie 25 listopada w Trybunale Arbitrażowym w Lozannie. Będzie ostateczna. Nawet jesli będzie pozytywna dla PZC, to trudno się spodziewać, żeby jakakolwiek reprezentacja była dobrze przygotowana do ME w takich okolicznościach. Jeśli Polska przegra, czeka nas grupa C ME oraz zapłacenie kosztów - ok. 20 tys. złotych. Aha, wycofanie reprezentacja z MŚ par mieszanych kosztowało nas 1000 dolarów kary. I jeden drobiazg - gdyby o wyborze Jóźwika rok temu na prezesa decydowali wyłącznie curlerzy - nie miałby żadnych szans. Niestety, prawo głosu na zjeździe mieli też: Wojciech Hunkiewicz (łyżwiarstwo figurowe), Krzysztof Czapla (zawodowy działacz sportowy, wcześniej związany bodajże z siatkówką) czy Gabriela Karkoszka (której działalność w curlingu ogranicza się wyłącznie do przyjeżdżania na zjazdy i głosowania jak chce Jóźwik). Pozdrawiam
          Krzysztof Kowalski
          • dj_pinball Re: ECC 2010 24.10.10, 19:29
            >gdyby o wyborze Jóźwika rok temu na prezesa decydowali wyłącznie curlerzy - nie miałby żadnych szans

nie miałby też żadnych szans, gdyby kilku curlerów na niego nie głosowało...

Nie dziwi mnie, że na Prezesa głosował jeden czy drugi "zawodowy działacz sportowy", do dziś natomiast nie mogę zrozumieć, że poparli go też curlerzy.
            • ccckb Re: ECC 2010 27.10.10, 17:33
              Ale Pan Iceman podgrzał dyskusję...

Ale pomijając to, wniosek z jego postów całkiem fajny:
              przyjaciele z klubów karate, siatkówki i innych spieszą by pomóc rozwijać sie Polskiemu Związkowi Curlingu.
              Pragną podzieliść sie swoimi doświadczeniami i wiedzą (oczywiście charytatywnie)
              Przepraszam, niewiedzieliśmy i dziękujemy.

(rzeczywiście zostaje tylko hahahahahahahahahahahahahahahaha)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka