Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

FC KOLN w P.Uefa?

IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 13:12
    W Finale P. Niemiec zagrają Schalke i Bayer. Bayer zapewne zagra w Lidze
    mistrzów, Schalke może też a jak nie to ma zagwarantowane(jeżeli nie zdarzy sie
    jakaś katastrofa)miejsce Ligowe dające puchary. W połfinale odpadł Bayern ale
    ma to Samo co Schalke. Więc czy w takim wypadku miejsce z Pucharu krajowego
    dające występ w P. Uefa Zajmie FC KOLN? Było już takie coś w półfinale
    P.Holadni - odpadł Herenven ale dostał sie do PZP (Grał m.in. z Amicą).
    Obserwuj wątek
      • campo Re: FC KOLN w P.Uefa? 07.03.02, 14:07
        Hihi Kolen w tym sezonie gra tragicznie...
        Ciekawe jak mają sie do takiego przypadku przepisy federacji niemieckiej?
        W np. Belgii jest zupełnie inaczej...:-)

W dzisiejszym "SPORCIE" ukazał sie wywiad z Marcinem Żewłakowem.

Dziennikarz spytał naszego reprezentanta o możliwość zakwalifikowania się
        Mouscron w tym sezonie do europejskich pucharów.

Marcin Żewłakow odpowiedział:
        „Teoretycznie powinniśmy awansować do finału Pucharu Belgii. Teoretycznie w
        finale powinniśmy grać z FC Brugge, które swój pierwszy mecz 1 wygrało 3-0.
        Dalej teoretyzując Brugge powinno zdobyć mistrzostwo Belgii, wiec w Pucharze
        UEFA zagrałby finalista krajowego pucharu, czyli w tym wypadku mój Mouscron.
        Tu jednak zaczyna się problem. Właśnie przed tym sezonem zmieniły się w Belgii
        przepisy które teraz stanowią że przegrany finalista nie może grac w Pucharze
        UEFA. Jeżeli zdobywca pucharu jest równocześnie mistrzem kraju to federacja ma
        jedno miejsce w pucharach mniej (!!!). Nie wiem dlaczego tak to zrobiono , ale
        faktycznie tak to teraz wygląda."

Z jego wypowiedzi wynika że piłkarska federacja Belgii, sama sobie zmniejsza
        ilość drużyn mogących występować w europejskich pucharach...:-) Bardzo to
        dziwne. Wyobrażacie sobie podobna sytuacje w Polsce?...:-) Gdyby tak Wisła
        zdobyła mistrzostwo i Puchar Polski, finalistą PP byłby np. Ruch, a PZPN nie
        pozwoliłby mu na występy w Europie i zrezygnował z tego miejsca.

A może Żewłakow coś pokręcił i te nowe przepisy nie dotyczą tylko federacji
        belgijskiej, ale całej Europy i zostały wprowadzone, nie przez krajowy związek,
        tylko przez UEFE?
        Wiecie coś na ten temat?

pzdr.
        • Gość: flexx Re: FC KOLN w P.Uefa? IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 18:57
          Hmmm no nie wiem... Co do Koeln może jednak Niemcy pójdą po rozum do Głowy i
          nie pozwolą na powtorke z tego sezonu gdy Union Berlin- Finalista Pucharu
          Niemiec najpierw męczył się z HJK HELSINKI, a potem przerżnał z Litexem
          Łowecz...
        • pc Re: FC KOLN w P.Uefa? 08.03.02, 10:03
          Żewłak coś na pewno pokręcił, bo przecież nic w przyrodzie nie ginie a kto
          (który kraj) miałby dostać to zwolnione miejsce? W conajmniej kilku ligach to
          się może zdarzyć, pierwszy z brezegu przykład to Hiszpania...

UEFA chyba zdegustowana udziałem półfinalistów pucharu w PUEFA (wtedy chyba
          jeszcze PZP) wprowadziła zalecenie by w takim przypadku brać zespoły które
          zajmowały kolejne miejsca w lidze, tak bywało np. we Włoszech. Ale czy to jest
          tylko zalecenie dla poszczególnych federacji, czy odgórny nakaz - tego,
          niestety, nie wiem...

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka