Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Luka w systemie poprawiona.

23.08.12, 14:13
    Panowie, już wszystko wiem. Piszę w osobnym temacie, by mieć jeden wątek do ewentualnych rozmów.

Istniał błąd systemu, który pozwalał graczom, którzy założyli konto przed startem kolejki na dokończenie tworzenia drużyny w trakcie trwania kolejki. To, zgodnie z regulaminem, jest zabronione.

Niektórzy gracze skorzystali z luki nieświadomie - zakładając drużynę przed startem kolejki (np. w piątek o 17:50) a kończąc tworzyć po godzinie startu (po g.18); lub w trakcie trwania kolejki chcąc stworzyć skład na 2. kolejkę. Inni skorzystali świadomie, stąd często bardzo wysokie wyniki takich graczy.

Luka została poprawiona i błąd już nie wystąpi. Drużyny, które stworzyły drużynę po starcie kolejki stracą punkty, które w ten sposób zdobyły. Nastąpi to w nocy z czwartku na piątek. W ten sposób nie jest konieczne anulowanie wyników 1. kolejki. W piątek rano klasyfikacje będą już poprawne.

Mam nadzieję, że powyższe działanie jest dla Was zrozumiałe. Za komplikacje przepraszamy.

Sam dziękuję wszystkim, którzy na błąd zwrócili uwagę, alarmowali, wskazali nieprawidłowości czy też sami przyznali, że skorzystali na tej luce. Dzięki za czujność!

Wracamy do gry.

[Bartek]
    Obserwuj wątek
      • ceyvol Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 14:30
        Brawo! Tak się prawidłowo zarządza kryzysem.
      • slawkol83 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 14:38
        bardzo się cieszę nie poszedł na marne czas poświęcony na tworzenie drużyny na 1 kolejke
      • krakow984 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 14:42
        Czyli wszystkie operacje równiez w załozonych w terminie i zgloszonych poprawnie w czasie od piatku od godziny 18 do otwracia okna transferowego na 2 kolejke bedą anulowane??? proszę o odpowiedz organizatorów
        • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 16:01
          @krakow984: ale nie mogłeś zrobić wtedy żadnej operacji na drużynie - transfery, zmiana ustawienia. O jakich operacjach piszesz? [Bartek]
      • mariantg Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 15:23
        Panowie!!! - co znaczy już wszystko wyjaśnione?!
        Doszło do poważnego naruszenia Regulaminu i to prawdopodobnie przez wiele osób.
        Jedynym wyjściem jest unieważnienie Kolejki , chyba że Organizator chce mieć"n " spraw w sądzie. Rozumiem rozgoryczenie tych Prezesów , którzy prawidłowo uzyskali wysoką punktację.
        Zrozumcie, lepiej poświęcić jedną kolejkę, aniżeli doprowadzić do zaskarżenia wyników na koniec rundy. Przy tak ewidentnym złamaniu regulaminu Konkursu, każdy sąd unieważni końcowe wyniki.
        • wrzesien24wrzesien Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 15:31
          co ty bredzisz
          administrator powiedział że anuluje punkty to anuluje
          a ty ten sąd wsadź sobie w d***
          • mariantg Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 15:42
            Żałuję, ze nazwałem Cię Prezesem . Chciałem takim jak Ty otworzyć oczy ale Ty rozumujesz nie tą częścią ciała co większość, więc daremny mój trud .
        • anna_wroclaw88 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:14
          ale dlaczego kolejka ma być unieważniona dla wszystkich? jak ktoś zrozumiał, że powinien sobie wybrać skład przed startem kolejki, wybrał dobrych zawodników i zdobył dzięki temu dużo punktów to z jakiej okazji mamy mu te punkty teraz zabierać? moim zdaniem sprawa jest prosta, jak ktoś nie miał drużyny przed startem kolejki to nie powinien mieć z tej kolejki punktów :) bo termin był ten sam dla wszystkich i należało się do niego dostosować! a jak ktoś nie zdążył to ma pecha :P
        • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:38
          @mariantg: Prezesie, ale zmiany dzisiejsze wycofają błąd i nie będzie już naruszenia regulaminu. Z resztą, jak pisałem - część z graczy po prostu mogła zrobić to nieświadomie. [Bartek]
      • unseen2530 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 16:04
        Good job. Gratulacje. Ciesze sie ,że pierwsza kolejka nie zostanie anulowana. Nigdy wcześniej nie poszło mi tak dobrze na stracie ligi ;-)
      • lupus111 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:22
        po pierwsze - gratulacje dla organizatorów, choć zaliczyliście wpadkę dlaiście radę wyjść z problemu.

po drugie - mariantg - z jakiej okazji orgazator ma anulować całą kolejkę? Już wie gdzie jest błąd, naprawia go i tyle. Może Kolega Prezes nie pocelował ze składem, stąd tak ochoczo chce anulować punktację? Ja swoje punkty zdobyłem uczciwie, po namyśle - i chcę je mieć ;).

pozdrawiam Prezesów
        • kitex Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:39
          Popieram, bardzo dobre rozwiązanie z zaistniałej sytuacji. Tak dalej trzymać Panowie :)
          • adrian031 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:54
            Dobra robota!! Tak trzymać!!!
            Pozdro dla wszystkich uczciwych graczy :D
      • marwi75 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 17:54
        a ja będę upierdliwy...
        ile jest takich drużyn ? bo rozumiem, że jutro o tyle zmniejszy się ranking 1 kolejki.
        i drugie pytanie skąd wiecie że to akurat te drużyny mimo, że wcześniej - jak pojawiły się pierwsze sygnały - tego nie wiedzieliście ? jeśli macie w bazie datę zatwierdzenia składu to dlaczego od razu tego nie sprawdziliście ?
        • gwiazdor9 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 18:14
          Podłączam się pod te pytania, bo też mnie to zastanawia. Ciekawe ilu graczy z czołówki tak stworzyło drużynę.
        • sportsmanxx Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 18:18
          Mam jednak wątpliwości dotyczące słów: "Niektórzy gracze skorzystali z luki nieświadomie - zakładając drużynę przed startem kolejki (np. w piątek o 17:50) a kończąc tworzyć po godzinie startu (po g.18); lub w trakcie trwania kolejki chcąc stworzyć skład na 2. kolejkę. Inni skorzystali świadomie, stąd często bardzo wysokie wyniki takich graczy."
          Więc tym którzy zrobili to nieświadomie (ale jednak po terminie i wbrew regulaminowi) punkty nie zostaną odjęte lub wręcz wyzerowane??? Przecież jeśli ktoś np. założył dnia 17 sierpnia 2012 roku o 17:50 drużynę, nadał jej nazwę, a dopiero o godz. 20:00 wybrał do niej zawodników, to bez względy na to czy zrobił to świadomie czy nieświadomie ale mógł znać wynik pierwszego meczu i strzelców goli, asystentów oraz obrońców którzy zagrali w meczu i zdobyli punkty za niestraconego gola. Każda drużyna w której dokonano jakikolwiek zmian zawodników między godz. 18:00 dnia 17 sierpnia 2012 roku, a godz. 6:00 dnia 21 sierpnia 2012 roku powinna mieć wyzerowane punkty (bez względu na to czy ktoś zrobił to świadomie czy nieświadomie - bo przecież tego nikt nie ustali, bo nie ma na to sposoby aby rozpoznać motywy działania poszczególnych osób).
          Regulamin Wygraj Ligę mówi wyraźnie: "Transferów można dokonywać między poszczególnymi kolejkami ligowymi. Okienko transferowe otwiera się o 6 rano w dniu następującym po ostatnim meczu danej kolejki, a zamyka wraz z pierwszym gwizdkiem pierwszego meczu kolejnej."
          • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 18:33
            @sportsmanxx: widocznie nie zrozumiałeś moich słów bądź są one nie zrozumiałe. By nie było wątpliwości - świadomie czy nieświadomie, takie drużyny nie będą mieć punktów za 1. kolejkę.
            Mogłem nie pisać o tej "świadomości", ale nie chciałem by każdy został wrzucony do jednego worka z osobami, które wykorzystały to świadomie (i na forum były za to piętnowane). Błąd był po naszej stronie, więc nie każdy mógł o nim wiedzieć, choć z tego skorzystał. [Bartek]
            • lupus111 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 18:49
              Pozwólcie, że raz jeszcze powtórzę - według mnie organizatorzy dali radę, a problem rozwiązali w sposób spokojny i przemyślany.

Co "świadomości/nieświadomości" zakładania drużyn w trakcie kolejki: zapewne były osoby, które robiły to z pełną premedytacją, z drugiej strony ktoś mógł ustawiać drużynę, myśląc, że skład zapunktuje dopiero od drugiej kolejki, a system "wrzucił" ją do pierwszej. To że wybierał najlepiej punktujących graczy raczej mnie nie dziwi.
              Pozdrawiam Prezesów
            • sportsmanxx Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 00:09
              Bartek, dzięki za wyjaśnienie :) No to wszystko już jasne i luzik. Można spokojnie przystąpić do uczciwej rywalizacji.
        • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 18:30
          @marwi75: tak, trwało to długo. po pierwsze - lepiej sprawdzić dokładnie całą bazę i wszelkie możliwości (luka odkryta łatwo, ale czy coś więcej nie było?). po drugie - decyzja też musiała zapaść po przemyśleniu sprawy.
          dobrze wiesz, bo przecież też kiedyś komunikowałeś WL, że czasem nie jest wskazany pośpiech.
          [Bartek]
          • mariantg Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 19:34
            Panowie!! Ta dyskusja zaczyna mnie śmieszyć, powtarzam tylko tzw. opcja zerowa czyli anulowanie kolejki załatwia sprawę. Pytam się, kto zaraz po rozpoczęciu kolejki robi zmiany na drugą kolejkę, każdy czeka na wyniki i zbiera wiadomości o piłkarzach tym bardziej , jeżeli zarządza jedną drużyną. Jasnym jest , że z premedytacją wykorzystano lukę w systemie.
            • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 20:09
              @mariantg: ktoś kto wyjeżdża w niedzielę i nie może zrobić transferów przed następną kolejką. Nie wszyscy wykorzystali to "z premedytacją", nie przesadzaj. Zgłosił się jeden gracz, który wskazał swoją drużynę, bo robił zmiany już na 2. kolejkę. Ja bym to nazwał uczciwością. Nie szukajmy wszędzie afer.
              Decyzja została podjęta. [Bartek]
              • lupus111 Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 20:25
                no i bardzo dobrze. Malkontenctwo przegrało. Gramy.
                • krissman Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 21:03
                  Gramy i to dla przyjemności Panowie a nie dla 200 zł.Mnie bardziej rajcuje prestiż bycia w czołówce niż drobna nagroda.Pozdrowienia dla organizatorów którzy zrobili co trzeba i po myśli tych co grają Fair Play.
      • mmrozowsk Re: Luka w systemie poprawiona. 23.08.12, 21:05
        No cóz pozostaje nam wierzyć iz weryfikacja punktów przebiegła rzetelnie.
      • marcinpakos Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 08:59
        pytanie do organizatorów !! kiedy zostanie poprawiona klasyfikacje generalna?? bo z tego co widze po miesjscu zajmopwanym zostaly usuniete tylko dwie druzyny, jedna ktora sie przyznala z 35 miejsca i z 1 miejsca, czyli te które sami gracze podali...
        • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 09:49
          @marcinpakos: widocznie z czołówki tyle było drużyn.

Drużyny nie zostały usunięte, tylko anulowano im punkty za 1. kolejkę.

W tym momencie klasyfikacja powinna być w porządku. [Bartek]
          • marcinpakos Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 09:57
            haha organizatorzy wyzerowali z pierwszej setki az 2 druzyny, gratulacje;)) haha
            • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 10:13
              @marcinpakos: i co w tym śmiesznego? uważasz, że więcej drużyn w top100 mogło znaleźć się w takiej sytuacji? też wszędzie widzisz oszustów? bo ja widzę kupę graczy nastawionych na dobrą grę [Bartek]
              • slawkol83 Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 10:28
                niektórzy co słabo wystartowali za wszelką cene chcą anulowania 1 kolejki brawo dla organizatorów że poprawili błąd
          • mmrozowsk Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 11:34
            Dla spokojności przydałby sie komunikat na temat liczby "wyzerowanych" drużyn i sposobu ich weryfikacji, tak abysmy mieli pewność, że wszyscy są czyści.
            Stwierdzenie , iż teraz powinno być w porządku do końca mnie nie przekonuje. Podkreślam, ze jestem weteranem tej gry, nie jedno już w tej grze widziałem i zależy mi jedynie na dobrej zabawie, a takowa możliwa jest tylko jeśli Organizatorzy przestrzegac będą stworzonego przez siebie regulaminu.
            • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 15:23
              @mmrozowsk: słuszna uwaga.

zostały wyzerowane wyniki 22 drużyn.
              za podstawę służył zapis w bazach danych daty wykonania transferów (zakupu piłkarzy do drużyny). mam nadzieję, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości.

[Bartek]
              • kiri81 Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 16:40
                Dałbym sobie rękę uciąć, że po pierwszej kolejce najwyższą notą było 106 punktów. Obecnie pierwsza trójka ma więcej punktów - weryfikacja nie poszła tak jak należy, czy to jakieś uwzględnione reklamacje?
                • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 17:04
                  @kiri81: lepiej to odwołaj, bo będziesz bez ręki ;) jest poprawnie. [Bartek]
                  • kiri81 Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 18:52
                    Cóż, najwyraźniej mój błąd. Pozdrawiam :)
              • marwi75 Re: Luka w systemie poprawiona. 25.08.12, 12:08
                wygrajlige_pomoc napisał:

> @mmrozowsk: słuszna uwaga.
                >
                > zostały wyzerowane wyniki 22 drużyn.
                > za podstawę służył zapis w bazach danych daty wykonania transferów (zakupu piłk
                > arzy do drużyny). mam nadzieję, że to rozwiewa wszelkie wątpliwości.
                >
                > [Bartek]

a uwzględniliście sytuację zamiany zawodników wewnątrz swojej drużyny ? tzn. zamiany rezerwowych na podstawowych ???
      • barikson Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 13:23
        chyba jednak nie udało się zweryfikować punktacji :((
        • gwiazdor9 Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 13:44
          To ilu drużynom zostały wyzerowane punkty za 1 kolejkę?
          • marcinpakos Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 13:57
            usunieto tylko 2 druzyny, jak ktos ma klasyfikacje przed weryfikacji i po weryfikacji widac braku 1 miejscai 35miejsca, które sie przyznalo.... bardzo łatwo to sprawdzic, ja mam miejsce bardzo niskie i awansowelem o 2 pozycje czyli logiczne ile druzyn poszlo
            • slawkol83 Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 14:36
              a ja awansowałem o 20 pozycji więc chyba więcej drużyn ubyło :)
            • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 15:25
              @marcinpakos: nie tylko przed Tobą, ale i za Tobą mogły być takie drużyny. Czy to takie nieoczywiste?

jeżeli uważasz, że za mało awansowałeś, montuj dobrą drużynę na 2. kolejkę (tylko nie przesadź z ilością transferów!), wtedy podskoczysz :-)
              powodzenia! [Bartek]
        • barikson Re: Luka w systemie poprawiona. 24.08.12, 17:27
          szkoda, że się nie udało...
          miejmy nadzieję że przy drugiej kolejce nie będzie myków
      • jacek-23 Re: Luka w systemie poprawiona. 25.08.12, 11:49
        A jak wygląda sytuacja tych 22 drużyn względem 2 kolejki rozumiem, że 2 pierwsze zmiany darmowe a reszta 13*(-4 )= -52 czy 0
        • wygrajlige_pomoc Re: Luka w systemie poprawiona. 26.08.12, 15:47
          nie rozumiem do końca pytania. Te drużyny grają normalnie jeżeli już miały złożoną drużynę [Bartek]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka