Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zrób to sam czyli Werner Liczka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 16:36
    Remis z amatorami HSV
    (aktual: 16:20) Piłkarze Wisły w swoim czwartym sparingowym spotkaniu podczas
    zgrupowania w Turcji, zremisowali 1:1 z amatorskim zespołem Hamburgera SV.
    Jedyną bramkę dla "Białej Gwiazdy" w tym meczu zdobył tuż przed zakończeniem
    Marek Zieńczuk.

Pierwsza połowa dzisiejszego spotkania zakończyła się bezbramkowym remisem. W
    drugiej części strzelecką niemoc przełamali Niemcy, którzy w 71. minucie
    objęli prowadzenie po uderzeniu Riccardo Baicha. Podopieczni Wernera Liczki
    zdołali doprowadzić do wyrównania w 88. minucie za sprawą Marka Zieńczuka.

Wisła Kraków - Hamburger SV 1:1 (0:0)
    0:1 - Baich (71)
    1:1 - Zieńczuk (88)

Wisła zagrała w składzie: Majdan (46 Juszczyk) - Baszczyński, Kłos, Głowacki,
    Stolarczyk – Mysiak (46 Cantoro), Sobolewski, Kwiek (63 Ekwueme), Zieńczuk –
    Brożek (69 Omeonu), Frankowski
    -----------------------------
    Obserwuj wątek
      • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 02.02.05, 17:00
        Liczka nie powiedzial jeszcze o poprzednim trenerze jeszcze ani jednego dobrego
        slowa. Zachowuje sie jak rozkapryszony kawaler, ktory dopiero co rozstal sie z
        jedna panna i szuka drugiej, ktora bylaby zupelnym przeciwienstwem poprzedniej.
        Wiec robi w Wisle wszystko *dokladnie na odwrot* niz Kasperczak. (A wypowiedzi
        typu 'Wroblem jest znakomitym bramkarzem, ale niestety nie dbano o niego' sa
        rozbrajajace.)

Zlotousty Werner zdazyl juz popelnic jeden ogromny blad po przyjsciu do Wisly.
        Rozpoczal prace od poprawienia najlepszej defensywy ligi. Moze i mialoby to
        sens, gdyby mial do dyspozycji ten sam zespol co Kasperczak. Ale on ma inny
        zespol. Zespol, ktorego przede wszystkim nalezy nauczyc atakowac.

Ale ja do Werenera, osobiscie, nie mam pretensji. Wiadomo bylo, ze on jest
        slabym trerem i z tej maki chleba nie bedzie. Pretensje mam do Cupiala, ktory
        robi w tym interesie juz kilka ladnych lat i nic sie duren nie nauczyl.
        • Gość: calagan Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:54

Generalnie to nie moj biznes, co tam Liczka w Wisle robi, ale z jednym
          stwierdzeniem sie nie moge zgodzic. Wisla nie miala najlepszej defensywy. Wiem,
          teraz rzuci sie na mnie ten i ow, ale naprawde Wisla nie ma najlepszej
          defensywy. Najmniej stracownych bramek nijak nie oddaje wartosci defensywy
          Wisly - w naszej lidze malo kto probowal atakowac Wisle. A widzialem kilka
          meczow, gdy slabeusze wchodzili w defensywe Wislakow jak w maslo. Takie
          Zaglebie polegla z kretesem, ale odrobina lepsza skutecznosc i kto wie jak by
          sie mecz zakonczyl. Bo nim Wisla cos strzelila, to Lubin mial kilka ciekawych
          akcji. Mecz ze slabymi Gruzinami tez nie wystawia najlepszej oceny defensorom.
          Kontuzji specjalnie nie bylo, a jednak wypadli, jak na ponoc najlepsza
          defensywe w lidze, blado. Legia, ktorej obrona byla zdziesiatkowana kontuzjami
          (Zielek, Doko, Choto, Jozwiak) ma raptem 3 bramki wiecej stracone, a grala
          przeciez fatalnie jako zespol. Wronki tylko 4 wiecej, a koncowke ligi mieli
          slaba. Craxa tylko 6 wiecej. IMO to jest slaba formacja Wisly, tyle ze nie
          wymaga moze koniecznie niewiadomo jakich wzmocnien, ale akcenty w grze powinny
          byc troszke inaczejk rozlozone - mniej super ataku, a wiecej sensownej obrony.
          Bo super atak jest skuteczny w naszej kopanej, ale w pucharach okazuje sie byc
          mierna bronia, a jak sie ma do tego slaba obrone, to pasztet gotowy.
          • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 03.02.05, 22:12
            Zgadzam sie tylko, ze ja nie napisalem, ze Wisla ma najlepsza defensywe.
            Napisalem, ze miala najlepsza defensywe w lidze, co jest dla mnie rownoznaczne
            z iloscia straconych bramek. Trudno inne obiektywne kryterium przyjac.

Poza tym, przypuszczam (bo sparingow nie widzialem), ze ofensywa Wisly jest
            obecnie w duzo gorszym stanie niz defensywa za Kasperczaka i wydaje sie, ze w
            ofensywe wlasnie trzeba wlozyc duzo pracy. Tego glownie dotyczyla moja
            wypowiedz.

PS. Mysle, ze jest to Twoj biznes. Bo jesli komus z pierwszej 4-ki kibicujesz
            (pomijajac Wisle) to mozesz byc niemal pewien, ze Twoj zespol podskoczy o jedno
            oczko w tabeli w lecie ;) jesli nic sie u nas nie zmieni (na lepsze,
            oczywiscie).
            • Gość: calagan Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:24

Ale jak napisalem - najmniejsza liczba straconych bramek nie oddaje faktycznej
              slabosci tej formacji, bo wiekszosc zespolow wrecz bala sie atakowac, co by
              kilku goli nie stracic.

Ad Ps: No co Ty - Legia mistrzem ;-). Byloby milo, ale mimo wszystko ...
              cinzko.
              • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 04.02.05, 01:09
                Hi hi ciekawe czy to kurtuazja, czy rzeczywiscie kazdy mysli, ze najmniejsze
                szanse na Mistrza ma jego zespol ;)
      • mihal_04 Dziennik pokladowy Liczki 02.02.05, 22:06
        „Przede wszystkim według mnie lepsza była pierwsza połowa. Zespół musi wejść w
        ten rytm meczowy i tak się dzieje. Grając z Niemcami, Austrakami, Szwajcarami
        nie ma meczów sparingowych czy wycieczkowych. Zawsze w takich konfrontacjach
        należy się spodziewać twardej walki, zaanagażowania, ambicji. Nasi rywale grali
        dziś bardzo agresywnie. W pierwszej połowie było trochę udanych rozwiązań.
        Poprawne było przejście do defensywy, dość łatwo radziliśmy sobie z rozbijaniem
        akcji rywala. Brakuje nam jeszcze płynnego przejścia do ataku i dokładnego
        podania piłki. Nie była jeszcze najlepsza współpraca między graczami pomocy.
        Zresztą przecież to nowe rozwiązania taktyczne powodują, że potrzeba im jeszcze
        czasu. Moje wrażenia z drugiej połowy są gorsze. Zbyt wiele było negatywnych
        reakcji na zmęczenie, rywala czy złą pracę sędziego. Mogę powiedzieć, że mecz
        po przerwie był dla mnie nieudany. Gola straciliśmy po momencie dekoncetracji.
        Tu są właśnie miejsca do poprawy w czasie treningów. Praca, praca i jeszcze raz
        praca. To co nas czeka. Mogę powiedzieć, że to były ważniejsze mecze niż
        niejeden ligowy w Polsce.”
        • Gość: Cyfra Re: Dziennik pokladowy Liczki IP: *.g.pppool.de 02.02.05, 22:20
          No to Wisla sie dorobila trzech zlotoustych:Basalaj,Liczka i ten nowy
          rzecznik /niestety nazwiska nie pomne/.
          Gratulacje!!!!

• Gość: mmm Mistrzostwo Swiata Liczki IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 02.02.05, 23:25
            "W turnieju Nazar Cup Wisła w rozgrywkach grupowych zajęła ostatnie miejsce,
            bowiem Sportul pokonał Grasshoppers Zurich 1:0. W tej sytuacji o pierwsze
            miejsce Rumuni zmierzą się z St. Gallen, o trzecie Grasshoppers gra z Tirolem
            Innsbruck, a wiślacy o piątą lokatę zmierzą się z Winterthurem. "
      • Gość: mmm Komentarz Wernera: IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 03.02.05, 01:36
        - Zaangażowanie, emocje i nerwy w tym meczu były takie, że można było
        pomyśleć: "To nie sparing, tylko mecz Ligi Mistrzów" - skomentował trener
        Werner Liczka
      • Gość: paranormal Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.visp.energis.pl 03.02.05, 02:26
        Wygląda na to że piłka nożna w Polsce jest już na poziomie amatorskim.... a
        niedlugo bedziemy dostawali od trampkarzy z Wysp Owczych.
        Ale nieeee my bedziemy mieli Mistrzostwa w piłce nożnej- bedziemy mogli sie
        osmieszyc, pokazac jako najgorszy kraj w historii ME. Listek TY K.WO zrob cos
        bo w koncu ktos cos z toba zrobi. Jak sie staczalismy tak sie staczamy dalej

Współczuje tym co chca pokazywac w tv to badziewie, IDEI gratuluje udanego
        zakupu- mam nadzieje ze france telecom pozwalnia chociaz polowe kretynow z tpsa
        i idei i ze zezre ich konkurencja.
        Cupiał chce sprzedac Wisle za 50 mln? jak dla mnie to tyle nie jest warta cala
        polska pilka nozna (i to wliczajac kobitki)

Polscy pilkarze? U nas to "Gwiazdki" a wyjezdzaja za granice zeby grac na
        pozycjach wiecznych rezerwowych w slabych klubach.
        Nie rozumiem jak mozna bylo zabic w 40 mln kraju sport ktory mial tak wielu
        fanow (i nadal jeszcze ma)
      • Gość: seven Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.02.05, 15:05
        no niestety juz nic teraz nie poradzimy... ja do liczki nic nie mam, to jego wina, ze mu
        zaproponowano prowadzenie najlepszego zespolu w lidze? a ze sobie nie radzi narazie.. ja sie
        tego spodziewalem. teraz mozna tylko obserwowac i liczyc, ze wiosna nie bedzie tak zle-
        zobaczymy za dwa miesiace. poki co bardziej od wynikow sparingow wk..wiaja mnie wypowiedzi
        basalaja i spolki, ilekroc czytam jego pier..lenie w roznych wywiadach, artykulach to az mna
        trzepie- kto i po co go zatrudnil. facet po prostu psuje dobry wizerunek klubu!!!
        • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 03.02.05, 18:11
          seven, mam do Ciebie, i nie tylko, pytanie. co wlasciwie robi Basalaj na
          stanowisku prezesa. ale powaznie. do tej pory wydawalo mi sie, ze negocjuje
          chodziaz z turkami, ale teraz okazuje sie, ze to jego brat. No wiec co robi
          Basalaj jako prezes (oprocz robienia z siebie debila). ktos wie?
          • Gość: sardo Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:02
            Wiadomo jaką ma misję Buc (sam prosił, żeby go tak tytułować ew. impertynent)
            ma odzyskać w miarę szybko jak największą część długu Wisła SSA. Ja rozumiem,
            że nie ma pomysłu jak, i jedzie po najmniejszej linii oporu. Ale temu panu
            wyraźnie sprawia satysfakcję rola GRABARZA. Tu już nie chodzi o to co robi
            tylko jak to robi. On miał poprawić nadszarpnienty wizerunek klubu (rotfl). Ma
            swoje 5 min w mediach i struga bossa "... mam po dziurki w nosie" itd... Zdaje
            sobie pewnie sprawę, że nie ma krzty szacunku, więc się miota. Ciekawe czy się
            pojawi na trybunach własnego stadionu, bardzo jestem ciekaw.
            • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.lsanca2.dsl-verizon.net 03.02.05, 22:24
              Wychodzi zatem na to, ze nie robi nic
            • Gość: Krzyś Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.pke.pl 04.02.05, 06:37
              sie ma sardo:
              powiadasz, grabarz, ma ściągnąć jak najwięcej długu i takie tam ...
              Popatrz co się dzieje u nas, GieKSa leci (non stop ktoś osttnio jakoś z dziewną
              nachalnością się upomina), a za niedługo dołaczy być może Górnik (syndrom Edka:
              kaj jest, tam się rodzi gó.. ;0 ).
              Został wczoraj "zwolniony".

Wisła ma w ciul długów, i trza się było spodziewać, wcześniej czy później, że
              będzie trzeba ten dłaug jakoś oddać. Leopiej wcześniej, bo później może być
              baaaaaardzo źle ;/
              • Gość: Cyfra Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.g.pppool.de 04.02.05, 13:46
                Gość portalu: Krzyś napisał(a):
                > Wisła ma w ciul długów, i trza się było spodziewać, wcześniej czy później, że
                > będzie trzeba ten dłaug jakoś oddać. Leopiej wcześniej, bo później może być
                > baaaaaardzo źle ;/
                I Bogus powiedzial ze nie da juz wiecej pieniedzy na dzialalnosc klubu,a
                wiec......
      • Gość: Madafaka Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:09
        Dajcie pokoj, przypomnijcie sobie zyciorys Janasa, niby cienki i bezglowy;
        przegrywal kolejne mecze towarzyskie w fatalnym stylu, a tu prosze, mamy juz
        rezewacje na MS!

Trudno oceniac Liczke poprzez pryzmat okresu roztrenowania i poczatku
        wchodzenia w nowy sezon... zobaczymy co zespol pokaze w nastepnych miesiacach...

imho cele przed Liczka: utworzenie nowego szkieletu druzyny po odejsciu
        zuzytych pilkarzy, zdobycie z nim mistrzostwa Polski oraz awans do lm...

zapewne tez Liczka dostal rozsadny okres 2-3 sezonow na osiagniecie tych
        celow... bo nic nie przychodzi od razu, tamta wisla sie skonczyla... a Liczce
        potrzeba cierpliwosci! Bo nie jest zlym trenerem imho
      • oregon Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka 04.02.05, 14:06
        Znasz takie słowo SPARING? Tyle wniosków Ci w głowie narosło po głupim sparingu?
        Nie za szybko?
        • Gość: yeti Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 14:27
          Dla jasności , nie jeden sparing ale chyba z pięc. Właśnie dzisiaj znów
          przegrali 0-1 i zajęli ostatnie ,chlubne miejsce w grupie. I moze nie jest
          najgorsze to że przegrali ale ze zatracili umiejętnośc strzelania bramek.
          • oregon Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka 04.02.05, 14:37
            W dalszym ciągu nie uważam żeby był to problem do płaczu. No chyba ze chodzi o
            korespondencyjne sparingowe pojedynki z Legią...oni chyba coś tam wygrali :)
            • berserk75 Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka 04.02.05, 14:56
              wygraliśmy, a jakże :)))
              i to bez tego Greka, pod którego układana jest taktyka, chociaż nie ma go w
              klubie. czyż to nie rewolucyjne? tylko czemu tak skromnie. można było przecież
              ułożyć taktykę pod Zidane'a, wszak to Legia a nie jakieś byle co :)))))))
              • Gość: yeti Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:06
                jaja sobie robisz? Zieliński układał taktyke pod jakiegoś Greka??
                • Gość: Madafaka Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 15:47
                  Grekow w Legii wystarczy, wystarczy ze Zielu takiego udaje bedac trenerem :)))
            • Gość: Bonhart Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 17:52
              oregon napisał:

> W dalszym ciągu nie uważam żeby był to problem do płaczu. No chyba ze chodzi
              o
              > korespondencyjne sparingowe pojedynki z Legią...oni chyba coś tam wygrali :)

Ja tam bym uronil lezke, gdyby z mojego klubu odeszlo dwoch (a pewnie odejdzie
              i trzeci) kluczowych zawodnikow, a pozostali pilkarze nie potrafil wygrac meczu
              z amatorami.
              A tak serio - mozna nie przywiazywac specjalnej wagi do sparingow, w koncu za
              zwyciestwa w takich meczach punktow nie ma. Jednak wyniki w meczach kontrolnych
              swiadcza w jakis sposob o dyspozycji i umiejetnosciach zespolu, a patrzac na to
              co pokazuje Wisla na tureckim zgrupowaniu mozna miec pewne obawy.
      • a.adas Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka 04.02.05, 17:37
        Chyba nie wszyscy zauważyli, że sezon w Polsce zaczyna sie dwa miesiace, jak już
        zamiast śniegu będzie błoto:)
        A co ten biedny Liczka ma zrobić? Wyprzedają mu połowę drużyny, i to ważniejszą
        połowę, obok tria już poza klubem (bo Żuraw się będzie męczyć straszliwie jak
        jakimś cudem zostanie) jeszcze Frankowski i Cantoro.
        Lepiej wszystko rozwalic i budować od podstaw. Ma mówić chłopakom z szerokiej
        kadry: "Wiecie co, mam już jedenastkę, was potrzebuję jedynie do noszenia piłek
        na treningi?"
        Kasperczak tak robił, i leciały na niego fucki za zabieranie miejsca młodzieży.
        Moze ktoś jeszcze pamięta w jakim składzie Wisła grała w kompletnie nieważnych
        meczach PP na zakończenie rundy wiosennej? Całą rundę rozegrał praktycznie
        trzynastką graczy.
        Czy Wisła w trzynastu meczach moze stracić 8 punktów przewagi? W naszej lidze?
        Sam Zieńczuk dociągnie zespół do końca rundy...
        • Gość: seven Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 04.02.05, 18:45
          czemu akurat zienczuk?:D on niech sie najpierw troche podszkoli technicznie, hehe, jak sobie
          przypomne jego strzaly na bramke realu, to ciagle mi sie chce smiac /niestety/.. a ciekawe
          jeszcze jak tam sprawa prawego pomocnika, czuje, ze trzeba bedzie kogos przekwalifikowac, np
          pawla brozka, bo nikt nowy nie przyjdzie ;/
          • a.adas Dlaczego Zieńczuk? 04.02.05, 19:08
            statystki z jesieni (za GW)
            Cantoro (1 bramka/3asysty)
            Szymkowiak (1/8)
            Gorawski (2/3)
            Frankowski (19/4)
            Zieńczuk (4/7)
            Żurawski(13/8)

To chyba nie było tak źle?:) Statystyki co prawda nie grają...
            Żurawski nie dla Turcji - nowy news. Jak znam polskich działaczy to za miesiąc
            sprzedadzą go za 2 mln euro do Rosji...
            A gdzie w Polsce znaleźć prawego pomocnika? Chyba tylko Geworgian mógłby zostać
            wziety pod uwagę; a i tak duze wachania:) formy i podatnosć na kontuzje.
        • Gość: Bonhart Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:49
          a.dasiu mowiac szczerze te osiem punktow jeszcze w grudniu wydawalo sie
          przewaga astronomiczna. Patrzac jednak co sie w tej Wisle dzieje wcale nie
          jestem przekonany czy przypadkiem walka o mistrzostwo nie nabierze jeszcze
          rumiencow.
      • Gość: mmm Re: Zrób to sam czyli Werner Liczka IP: *.cs.ucr.edu 04.02.05, 19:49
        Wisla podczas turnieju w Turcji nie strzelila ANI JEDNEJ bramki. Dla mnie to
        jest powod do obaw.

Wisla - FC Winterthur 0:1 (0:1)
        Wisła - Sportul Studentesc Bukareszt 0-0, k. 5-4
        Wisła - Grasshoppers Zürich 0:2(0:1)
        • Gość: yeti Liczka kontratakuje!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 08:07
          z wislaportal.

Jak poinformowała oficjalna strona naszego klubu trener Wisły, Verner Lička
          skrytykował postawę Wiślaków w dzisiejszym meczu. Oto co powiedział Lička:

- zisiejszy egzamin niektórych podsumował bardzo surowo. Oceniam ich jednak nie
          przez pryzmat dzisiejszego meczu, ale całych przygotowań. Jeszcze na początku,
          kiedy zawodnik jest świeży i ma ochotę do ciężkiej pracy, entuzjazm jest
          nieźle. Ale po tak długim czasie i mozolnej pracy, meczach łatwiej o oceny i
          obserwacje. I one są jakie są. Dla kilku zawodników jest to egzamin bardzo
          surowy i nieudany. Niestety – zgodny z oczekiwaniami. Nie ma się co oszukiwać.
          Po miesiącu pracy mogę powiedzieć, że najważniejszą sprawą jest budowanie
          kadry. Bo Wisła kadry nie miała i nie ma. Miała i ma 12 czy 13 bardzo dobrych
          zawodników. A reszta sobie była. Bez ambicji i prawdziwych zalet. Mam już jasną
          wizję i dokonałem ocen indywidualnych, wiem który z nich musi odejść. I nie mam
          wątpliwości, którzy. Oni jako kadra pracują dobrze, ale dla kilku zawodników
          ten poziom klubu i ambicji jest zbyt wysoki. A oni muszą równać do najlepszych.
          Trzeba znaleźć czas ich odejścia, sprzedaży lub wypożyczenia. Dla nich
          poprzeczka jest zbyt wysoko. O nazwiskach jeszcze nie chcę mówić, bo najpierw
          muszą się o tym dowiedzieć sami piłkarze. W kadrze muszą być zmiany. Zobaczymy,
          czy pojadą na zgrupowanie na Cyprze. Nie wiem jeszcze czy nas ktoś wzmocni z
          zewnątrz. Jest w tej grupie jeszcze dwóch czy trzech, którym chcę dać jeszcze
          szansę. Ale to już ostatnia szansa. Zobaczymy jak skończy się sprawa z Maćkiem
          Żurawskim, ale myślę, że oceny są już gotowe. Dwóch, może trzech chyba więcej
          szansy ode mnie nie dostanie. Mieli już okazje w przeszłości, a mnie tylko
          potwierdzili, że dla nich nie ma tu przyszłości. Po powrocie do Polski
          zawodnicy dostaną trochę czasu na załatwienie swoich spraw. Będą mogli
          odpocząć. Dostaną indywidualne zadania do wykonania w domach. My się spotkamy
          we wtorek, pracować będą też w środę. W czwartek polecimy już na Cypr. To
          będzie już specjalne, specyficzne przygotowanie do meczów i szukanie
          optymalnego składu.

-----------------------------
          • seven Re: Liczka kontratakuje!! 05.02.05, 15:25
            ciekawe kogo wywali, paru juniorow, czy moze kogos z podstawowego skladu
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka