Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wywiad z Adamcem

08.07.02, 18:33
    W wywiadzie Adamiec wspomina:
    "-. Szczególnie doniosły dla Poznania był mecz z Widzewem wygrany 3:1 [27 marca
    1983 r. - przyp. red.]. Widzew był wtedy bardzo mocny, bronił tytułu. Ten mecz
    miał decydujące znaczenie dla tytułu dla Lecha, zwłaszcza że przegrywaliśmy
    0:1. Strzeliłem jednak dwie bramki, a trzecią wypracowałem. Nie chodzi jednak
    nawet o to, że to ja byłem strzelcem, lecz o to, że zagraliśmy wtedy naprawdę
    dobrze."

Kolejna osoba która właśnie ten mecz wspomina jako ten najbardziej pamiętny.
    Ale czy Adamcowi nie zawodzi pamięć? Wydaje mi się, że Kolejorz prowadził 3:0
    kiedy Widzew strzelił honorowegp gola???
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pcheła Re: Wywiad z Adamcem IP: *.pkobp.pl 09.07.02, 07:42
        Janicew masz rację. Pamiętam ten meczyk prawie jak dzisiaj. Do przerwy było 0-0.
        Później brameczkę strzelił Mirek Okoński, następnie Józek Adamiec dorzoił 2, a na
        jakieś 10 min. przed końcem honorowego gola dla Widzewa strzelił Piotr Romke
        (później zawodnik KOLEJORZO). Piękne czasy, piękny mecz! Jeden z przełomowych
        meczy dla historii Lcha. Pozdrawiam.
        • jacniew Re: Wywiad z Adamcem 09.07.02, 08:44
          Podobnie jak wspominany przez Adamca mecz z Legią (1:0) w strugach deszczu.
          Siedziałem akurat na wysokości bramki Kazimierskiego kiedy w końcówce strzelił
          bramkę... Romantyczne czasy...
          • misza01 Re: Wywiad z Adamcem 09.07.02, 08:59
            i powiedzcie sami czy nie lepiej na to poswięcać miejsce w Gazecie zamiast
            opisywać jakieś kretyńskie burdy sprzed 20 kilku lat? Wam się prawie łezka
            zakręciła na wspomnienie pięknych czasów, a wielu młodszym kibicom przyda się
            solidna lekcja historii klubu. Nie tylko tria ABC i Mirka Okońskiego, ale wielu
            innych wspaniałych zawodników,trenerów budujących historię tego klubu- tak
            trzymać. Chyba lepiej poświęcić czas na szukanie byłych zawodników Lecha
            rozsianych po Polsce i nie tylko, zamiast marnować go na wertowanie policyjnych
            kronik w poszukiwaniu ilości rannych w bandyckich zamieszkach. Tak myślę.
            • jacniew Re: Wywiad z Adamcem 09.07.02, 20:21
              Stanowczo popieram!
              Artykuł o finale z Legią byłby OK ale trochę nie w tonie w jakim został
              napisany (skupienie się na zajściach poza boiskowych...)
              Ale generalnie chwała gazecie za propagowanie historii bo młodzież się uczy i
              mam nadzieję nie będę już słuchał takich imbecylskich tekstów jak np: dwóch
              małolatów na meczu w II lidze, jeden do drugiego: "ale wiary, tyle jeszcze
              tutaj nie widziałem..." albo ci sami kiedy trybuny zaintonowały "W górę
              serca.." - "Co to za po... piosenka???"
          • Gość: sumak Re: Wywiad z Adamcem IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 151.183.96.* 09.07.02, 14:20
            ... święte słowa Panowie. Ten mecz będę pamiętał pewnie do końca moich dni ...
            z drugiej strony Kazimierski to był całkiem dobry bramkarz, ale Pleśnierowicz
            był o wiele lepszy ... Wojtek Łazarek był najlepszy ... ech łezka się w oku
            kręci ...
            nARKA
            • Gość: kolej Re: Wywiad z Adamcem IP: *.stacje.agora.pl 09.07.02, 14:50
              wspaniały mecz, wiara siedząca wzdłuż linii (parę razy tak było w tamtym sezonie... i burd nie było). Ale za
              najlepszy mecz Lecha uważam chyba jednak 2:0 z Athletic Bilbao.
              • Gość: !steve Re: Wywiad z Adamcem IP: *.pozn.gazeta.pl 09.07.02, 19:18
                Ejże! Ludność wzdłuż linii siedziała faktycznie na meczu z Widzewem, ale w
                następnym sezonie. Mecz przegrany 0:1, a Młynarczyk dostał żółtą kartkę za rękę
                poza polem karnym. Pamiętem, bo siedziałem tuż obok linii bocznej i niedaleko
                mnie Młynarczyk wyskakiwał. Choć może mi się mylić, bo malutki wtedy byłem.
                • jacniew Re: Wywiad z Adamcem 09.07.02, 20:23
                  ... no i Widzew wykosił na samym początku Okonia...
              • jacniew Re: Wywiad z Adamcem 09.07.02, 20:17
                To nie ten mecz...
                Wzdłuż linii to wiara siedziała na Widzewie sezon później (0:1) Wtedy kiedy
                jakiś koleś spadł z zegara... (podobno śmiertelnie...) ... taki był tłok...
                • Gość: salog Re: Wywiad z Adamcem IP: 62.233.186.* 09.07.02, 22:13
                  Adamec był gościem. Kiedyś pamietam sponiewierał dośc dokładnie (ręcznie) D.
                  Dziekanowskiego. Kiedy to cholera było? Ktoś pamięta?
                  • miszcz4 Re: Wywiad z Adamcem 10.07.02, 10:02

kiedys, na oficjallnym pozegnaniu Okonia
                    to on i Lazarek (oraz sam Okon) dostali najwieksze brawa
                    pamietam, ze Adamioec byl wtedy wzruszony
                    takie male zadoscuczynienie za sponiewieranie go za tamten mecz z LKS
                    ludzie go lubili, bo byl walczak
                    a walczakow zawsze sie lubi
                    szybki, waleczny, choc moze nieco drewniany i zimny technicznie - taki byl Adamiec
                    bardzo go lubilem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka