Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Związek.....

03.06.05, 09:37
    Zaczynam dyskusję na temat powstania Związku, ponieważ sytuacja robi się
    nieprzyjemna.....

Jak rozumiem Kluby z Sopotu, Łodzi; Zielonej Góry znajdą się jako członkowie
    Związku (będąc członkiem Federacji). Nie rozumiem dlaczego członek (Klub)
    Federacji (Związku) nie zostaje zaproszony na Walne (nawet jeśli jest one
    założycielskie). Według prawa o stowarzyszeniach, każdy członek ma prawo
    wziąć udział w Walnym Zgromadzeniu.

Mam nadzieję, że ta pomyłka zostanie szybko naprawiona.......
    A zarząd obecnej Federacji (tzw. Komitet Organizacyjny Polskiego Związku
    Curlingu) nie „popisze się” niekompetencją.
    Dla ścisłości wszelkie Komitety Organizacyjne nie są jedynymi członkami (w
    tym przypadku tworzenia Związku)

Przepraszam, że tak ostro, ale myślę, że podobnie jak w Sopocie jaki i w
    Łodzi i my w Zielonej Górze jesteśmy (na razie – tylko) zaniepokojeni.

Z nadzieją na naprawienie błędu;
    pozdrawiam
    Hubert
    Obserwuj wątek
      • zielgora Re: Związek..... 03.06.05, 09:42
        Zapomniałem o Gliwicach....., też członku Federacji...
      • zielgora Re: Związek..... 03.06.05, 09:48
        dodam jeszcze jedno, że wymienione 3 kluby to jedyne rprezentacje Związku
        (Federacji) w łódźkiem; pomorskiem i lubuskiem.... ;-)
      • pntb1 Re: Związek..... 03.06.05, 11:04
        > Zaczynam dyskusję na temat powstania Związku, ponieważ sytuacja robi się
        > nieprzyjemna.....
        > Jak rozumiem Kluby z Sopotu, Łodzi; Zielonej Góry znajdą się jako członkowie
        > Związku (będąc członkiem Federacji). Nie rozumiem dlaczego członek (Klub)
        > Federacji (Związku) nie zostaje zaproszony na Walne (nawet jeśli jest one
        > założycielskie). Według prawa o stowarzyszeniach, każdy członek ma prawo
        > wziąć udział w Walnym Zgromadzeniu.
        Jak sądzę nieprzyjemność sytuacji wynika wyłącznie z jej niezrozumienia. Śpieszę
        więc tłumaczyć:
        1. Związek tworzy komitet, który złożył papiery, bo on dostaje delegację od
        władz państwowych (PKSport), bo to nie jest stowarzyszenie, a zupełnie inny twór
        prawny.
        2. Aby członkowie Federacji, którzy dołączyli do niej później,, stali się
        również członkami zakładanego Związku musi on powstać, ukonstytuować się i
        przyjąć nowych członków. Niestety, nie ma innego wyjścia, co było dokładnie
        sprawdzane u rady prawnego PKSport. Bo przecież nie myślisz chyba, że nie
        chcieliśmy żeby w spotkaniu uczestniczyli wszyscy na równych prawach?!
        3. W tej sytuacji oczywiście przedstawiciele klubów, którzy nie mogą głosować
        wezmą udział w posiedzeniu w roli obserwatorów, ale mając pełne prawo dyskusji
        gdy będziemy ustalać jakiekolwiek decyzje. Nic o Was bez Was. Wszystkie decyzje
        będziecie znać od fazy projektu i uczestniczyć w uzyskiwaniu konsensusu, który
        pozwoli je uchwalić. Bo nic się nie zmieniło i ma to być Związek WSZYSTKICH
        curlerów. Wyrażający nasze wspólne potrzeby i reprezentację.
        4. Oczywiście jeszcze przed zjazdem Zarząd PFC wysłucha potrzeb i opinii każdego
        klubu z osobna.
        Ręczę głową,
        Paweł Burlewicz
        • hit_and_roll Re: Związek..... 03.06.05, 20:08
          Pawle dzięki za porcję informacji odnośnie Zebrania, lepiej byłoby jednak żeby
          zaproszenie na zebranie Komitetu Organizacyjnego PZC dotarło w tym samym czasie
          do WSZYSTKICH klubów tworzących obecnie PFC wraz z informacją kto na jakich
          zasadach może wziąć w nim udział. Przecierz to ważne wydarzenie dla całego
          polskiego curlingu! Niestety kilka klubów zostało pominiętych i nie dziwię się,
          że sytuacja nie była dla nich przyjemna...

Udział wszystkich polskich klubów w dyskusji tworzącej podstawy funkcjonowania
          Związku jest niezbędny i nie wyobrażam sobie aby było inaczej, a skoro prawne
          ograniczenia nie pozwalają kilku klubom uczestniczyć na pełnych prawach w
          zebraniu, myślę iż wybrany 28 czerwca Zarząd powinien być zarządem tymczasowym
          do momentu przyjęcie "nowych-starych" klubów w poczet PZC i zwołania po
          Igrzyskach Olimpijskich walnego zebrania PZC z udziałem wszystkich członków
          (takie były kiedyś plany odnośnie zakładania PZC...) Czy taki plan jest nadal
          aktualny?

Pozdrawiam serdecznie
          • pntb1 Re: Związek..... 03.06.05, 20:20
            > Pawle dzięki za porcję informacji odnośnie Zebrania, lepiej byłoby jednak żeby
            > zaproszenie na zebranie Komitetu Organizacyjnego PZC dotarło w tym samym >czasie
            > do WSZYSTKICH klubów tworzących obecnie PFC wraz z informacją kto na jakich
            > zasadach może wziąć w nim udział. Przecierz to ważne wydarzenie dla całego
            Myślę, że ta niezręczność wzięła się wyłącznie z pośpiechu. Formalnie trzeba
            było wysłać zawiadomienie w ciągu kilku godzin, by mógł być dotrzymany termin.
            Ale to nie było jeszcze zaproszenie! To będzie zawierało plan działań, więc
            poprzedzone będzie rozmowami Zarządu z przedstawicielami wszystkich klubów.

> zebraniu, myślę iż wybrany 28 czerwca Zarząd powinien być zarządem tymczasowym
            > do momentu przyjęcie "nowych-starych" klubów w poczet PZC i zwołania po
            > Igrzyskach Olimpijskich walnego zebrania PZC z udziałem wszystkich członków
            > (takie były kiedyś plany odnośnie zakładania PZC...) Czy taki plan jest nadal
            > aktualny?
            Rozróżnijmy dwa terminy - już podczas zjazdu założycielskiego (prawdopodobnie,
            to do sprawdzenia z prawnikiem) albo krótko po nim przyjmiemy wszystkich, którzy
            należą do PFC. A wybory Zarządu rzeczywiście muszą się odbyć w terminie po
            igrzyskach olimpijskich w Turynie. Taki jest statutowy zapis dla nowego Związku
            (wzorem innych zimowych dyscyplin).
            Paweł Burlewicz
        • zielgora Re: Związek..... 03.06.05, 22:26
          >1. Związek tworzy komitet, który złożył papiery, bo on dostaje delegację od
          >władz państwowych (PKSport), bo to nie jest stowarzyszenie, a zupełnie inny
          >twór prawny.

nie bedę wnikał jakim tworem jest PKSport ale na 100% ma osobowość prawną, a to
          znaczy, że istnieje coś takiego jak Walne Członków (osów fizycznych,
          akcjonariuszy czy tym podobne)

po 2. nie jest to ścisła odp. ponieważ o ile wiem są Kluby, które dostały
          zaproszenia a przystapiły do istniejącej już Federacji

pozdrawiam
          • pntb1 Re: Związek..... 04.06.05, 09:19
            zielgora napisał:
            > nie bedę wnikał jakim tworem jest PKSport ale na 100% ma osobowość prawną, a >to
            > znaczy, że istnieje coś takiego jak Walne Członków (osów fizycznych,
            > akcjonariuszy czy tym podobne)
            W przypadku PKSport to w ogóle nie ma takie ciała, bo to jest organ władzy
            państwowej. Mi chodziło o szczególny status prawny Związku. To nie jest
            stowarzyszenie, ale związek sportowy, oddzielna forma prawna. Wynika to m.in.
            stąd, że związek przejmuje część uprawnień organu państwowego i jest w związku z
            tym kontrolowany przez MENiS za pośrednictwem PKSport. Stąd wiążące nas
            wykładnie prawne z PKSport. I to wg jego prawników z prawem głosu mogą wziąć
            udział tylko te kluby, które były w ósemce założycieli Związku (były podpisane
            pod wnioskiem, który składany był... sam już nie pamiętam kiedy ale ponad rok to
            najmarniej).

> po 2. nie jest to ścisła odp. ponieważ o ile wiem są Kluby, które dostały
            > zaproszenia a przystapiły do istniejącej już Federacji
            Jeszcze raz - to nie decyduje fakt, czy było się członkiem założycielem
            Federacji, ale podpisy pod wnioskiem o utworzenie Związku. Jeśli masz nadal
            wątpliwości, to będziesz się musiał pofatygować obejrzeć papiery, bo przecież
            nikt ich przed klubami nie chowa.
            Paweł Burlewicz
            • karolajna-cocktail Re: Związek..... 06.06.05, 12:50
              Co do papierów, których "nikt nie chowa"...

W dniu 22.04.2005 w Warszawie odbyło się posiedzenie Zarządu PFC. Podczas tego
              posiedzenia została m.in. powołana Komisja ds. audytu wewnętrznego prawnego w
              skład, której weszłam również ja (stosowny zapis znalazł się w sprawozdaniu).

Komisja ta miała do końca maja uporządkować dokumenty PFC, aby udostępnić je
              wszystkim zainteresowanym. Niestety kilkakrotne apele kierowane do różnych osób
              nie odniosły skutku i do dnia dzisiejeszego żaden z dokumentów nie został mi
              udostępniony. W związku z tym mimo moich najszczerszych chęci nie byłam i nie
              jestem w stanie wywiązać się z nałożonych na mnie zadań. O czym z przykrością
              informuję.
              Karolina Florek
              • barbarakarwat Re: Związek..... 08.06.05, 09:24
                a no właśnie po prześledzeniu zapisów protokołu widać też kilka innych terminów
                pytałam swojego Zarządu nic nie dostali czyli rozumiem, że tak jak napisała
                Karolina poprostu nic nie posunęło się do przodu!! To po co narzuciliście sobie
                tak krótkie terminy trzeba było napisać, że wykonacie to do końca sierpnia i
                już to nie jest zarzut, że czegoś nie ma tylko chyba jako ludzie dorośli,
                którzy podjęli się czegoś, którzy posiadają doświadczenia w różnych dziedzinach
                życia wiecie,że tworzenie nowego to poświęcenie wolnego czasu do maximum.
                • barbarakarwat Re: Związek..... 08.06.05, 09:26
                  no bo wszyscy chcemy żeby było dobrze nieprawdaż !!!
                • karolajna-cocktail Re: Związek..... 08.06.05, 12:01
                  To nawet nie o krótki termin tu chodzi, bo uważam że przy odrobinie dobrych
                  chęci termin ten był jak najbardziej realny.

Ja ostatnio mam (niestety) całkiem sporo wolnego czasu i mogłam się zająć
                  realizacją zadań komisji. Naprawdę poczyniłam starania, aby odpowiednie
                  dokumenty zostały mi udostępnione, ale jak widać Zarząd PFC nie chciał
                  skorzystać z mojej pomocy i nie podjął współpracy. Zastanawia mnie tylko, po co
                  w takim razie zostałam do w/w komisji powołana.

I jeszcze taka uwaga, skoro można przyjąć uchwałę dotyczącą komisji a potem jej
                  nie zrealizować to niby dlaczego miałyby być realizowane inne uchwały np. ta o
                  regulaminie rozgrywek??? Takie działania (jak ów brak działań) zdecydowanie źle
                  wpływają na wizerunek władz PFC.
      • doctorpaul Re: Związek..... 06.06.05, 15:08
        Sporadycznie wypowiadam się na forum gdyż przepełnione jest .....krytykanctwem.

Musze jednak chyba wesprzeć Pawła B w pewnych kwestiach biorac również pod lupę
        powierzone mi sprawy zagraniczne.

Po pierwsze w chwili obecnej PFC istnieje w strukturach międzynarodowych dzieki
        wymaganemu poparciu Prezesa Polskiego Komitetu Olimpijskiego
        Po drugie zgode na założenie Związku Sportowego wydał Prezes Polskiej
        Konfederacji Sportu. Po trzecie ten drugi podlega MENiS.
        Jesli ktoś powaznie chce rozwijac curling w Polsce musi wziąc pod uwagę
        wszystkie te instytucje w tym również ich prawników.
        Więc proszę aby uzywajac słów "niekompetencja" stanąć na ziemi. Jestesmy
        uzależnieni od innych regulacji prawnych i ludzi,poza tym co wynika ze statutu
        stowarzyszenia.
        Z drugiej strony zadziwia mnie troche fakt,że Kluby uznaja ,że rolą Walnego
        Zgromadzenia są jedynie wybory, odcinając się od innych waznych decyzji (
        np.ustalenia płacenia składek itp. - to a propos nic o nas bez nas)
        Przekształcenie Federacji w Związek musi odbyć się tak aby nie trzeba było
        ponownie występowac o członkostwo do WCF i ECF które decyzje podejmuja 2 razy w roku
        W taki bowiem sposób pojedziemy na rozgrywki międzynarodowe dopiero z końcem
        roku 2006
        a wszelkie programy do ktorych mamy dostep zostaną wstrzymane.

• hit_and_roll Re: Związek..... 07.06.05, 01:21
          > Przekształcenie Federacji w Związek musi odbyć się tak aby nie trzeba było
          > ponownie występowac o członkostwo do WCF i ECF które decyzje podejmuja 2 razy
          > w roku
          > W taki bowiem sposób pojedziemy na rozgrywki międzynarodowe dopiero z końcem
          > roku 2006 a wszelkie programy do ktorych mamy dostep zostaną wstrzymane.<

Zgadzam się z Tobą Pawle, że przekształcenie powinno odbyć się płynnie, gdyż nie
          możemy sobie jako początkujący kraj pozwolić na zawieszenie uczestnictwa w
          strukturach światowych. Za dużo by nas to kosztowało. Zróbmy jednak wszystko by
          każdy z członków PFC był jak najlepiej poinformowany o zasadach tego
          przekształcenia, bo jak na razie jest temat ale informacji szczegółowych ze
          strony Komitetu Założycielskiego bardzo mało...

> Z drugiej strony zadziwia mnie troche fakt,że Kluby uznaja ,że rolą Walnego
          > Zgromadzenia są jedynie wybory, odcinając się od innych waznych decyzji (
          > np.ustalenia płacenia składek itp. - to a propos nic o nas bez nas) <

Na pewno nie jest tak, że Kluby uznają, że rolą Walnego Zgromadzenia są jedynie
          wybory. Pojawiający się w dyskusji temat wyborów został wysunięty na pierwszy
          plan gdyż w informacji dotyczącej Zebrania, a wysłanej do klubów pojawiło się
          stwierdzenie: "Podstawowym punktem porządku obrad będzie wybór i ukonstytuowanie
          się wladz związku."
          Skoro jest podstawowy punkt to o nim najwięcej się mówi...

Na koniec mam dwa pytania:

1. Dlaczego datę terminu Zebrania wyznaczono na dzień roboczy (wtorek), a nie na
          dzień wolny - sobotę np.? (Przedstawiciele klubów mają pewnie swoje obowiązki
          zawodowe w ten dzień i będą zmuszeni wybierać pomiędzy dniem urlopu a udziałem w
          zebraniu...)
          2. Czy zasady przebiegu zebrania będą opierać się na statucie PFC, czy także na
          innych regulacjach prawnych?

Pozdrawiam

• barbarakarwat Re: Związek..... 08.06.05, 09:41
          doctorpaul napisał:

> Sporadycznie wypowiadam się na forum gdyż przepełnione
          jest .....krytykanctwem.
          >
          a ja się z tym nie zgadzam bo wpisy osób mogą Wam dać dużo do myślenia, a
          przede wszystkim to, że w klubach są też osoby które pracują w różnych
          instytucjach znają się na kilku sprawach i poprostu chcą Wam pomóc
      • bartoszsit Re: Związek..... 25.06.05, 00:18
        Witam serdecznie,
        w tym jakże ciekawym przecież temacie, a jakże cichym od kilkunastu już dni...
        przyznam że zabierałem się juz dawno do włączenia się do tego tematu na forum,
        ale wciąż czekałem, gdyż pewne deklaracje słyszałem po za nim, i sie w końcu
        doczekałem... oto w dniu dzisiejszym (piątek), w godzinach popołudniowych
        (14:46)zostaliśmy (w mojej osobie klub Sopot CC Wa ku'ta) oficjalnie
        poinformowani o zbliżającym się zebraniu załozycielskim Związku, i jako że jest
        to zebranie otwarte, jeśli jesteśmy chętni w nim uczestniczyć, oczywiście bez
        prawa głosu, możemy się pojawić, w najblizszy wtorek, za 4 (słownie: cztery)
        dni w Warszawie (!!!). Na dobra sprawę pozostał poniedziałek - jeden dzień
        (!!!) - na załatwienie sobie wolnego w pracy. BArdzo miło żeście o nas także
        pomyśleli, tylko dlaczego tak późno Panowie. Przeciez zawiadomienia do
        wybranych wysyłaliście kilka tygodni temu. Tak trudno bylo sie zdecydować?
        Przecież i tak pozbawiliscie nas prawa głosu!
        czekałem aż temat, zainicjowany przez Huberta się rozwinie, jednak przyjęta
        taktyka milczenia, załatwiania sprawy "po cichu" wzięła górę, i nikt nie
        poczuwa sie to zrozumiałego wytłumaczenia całej sytuacji, gdyz nie jest ona do
        dzis, w każdym bądź razie dla wielu, jasna. Przez co rodzi wiele domysłów i
        utwierdza w przekonaniu o ich słuszności.
        Prosiłem Polską Federację Curlingu o wytłumaczenie zaistniałej sytuacji. Dwie
        osoby się tego podjęły. Jedna wciąż zastanawia się nad odpowiedzią na zadane
        pytania (albo uważa że już nie trzeba odpowiadać), druga sprawę mi przedstawiła
        w świetle zblizonym do tego na forum.
        Otóż, jeśli ktokolwiek nie wiem, Federacja wystąpiła w ub. roku do SCC Wa ku'ta
        o deklarację współuczestniczenia w tworzeniu Związku, i oczywiście taką
        deklarację otrzymała. Była wtedy potrzeba 10 województw. Dziś Sopot nie jest
        juz do tego potrzebny. Dziś Sopotu, i kilku innych klubów na podobnych prawach,
        nie zaproszono do tego doniosłego faktu. Pozbyto się kilku głosów...
        Stwierdzono , że Związek już był, ale jako Federacja, i te dokumenty juz
        złożone są tożsame. Blef - bo Związek był albo nie był, a wiemy że go wtedy
        nie było - albo źle dobrane słownictwo w tłumaczeniu. Jednak jak na mój skromny
        rozum, wypełniałem i składałem wiele róznych wniosków, pozytywnie i negatywnie
        rozpatrzonych, każdy wniosek ma swój termin rozpatrzenia! I nie przekracza on,
        z reguły 30 dni! I nikt mi nie wmówi że wniosek o rejestrację Polskiego Związku
        Curlingu zgłoszony rok temu (w okreslonym składzie) czekał na rozpatrzenie bez
        decyzji rok, i właśnie teraz tamten wniosek został rozpatrzony pozytywnie. A
        jeśli wniosek został złozony, w ostatnich miesiącach nawet, to mam pytanie
        dlaczego nie pozwolono uczestniczyć w tym doniosłym, i bardzo ważnym dla nas
        wszsytkich - curlingowych kotów - fakcie jak tworzenie Związku!!! Szczerze
        bardzo mi przykro z tego powodu, i nie tylko mi, bo podobnych odczuć ma nas
        wielu, i to nie tylko z Sopotu, Łodzi, Zielonej Góry czy Gliwic. Jako
        członkowie Federacji powinniśmy mieć mozliwość uczestniczenia z prawem głosu w
        tym doniosłym momencie. Wszyscy tego bardzo pragnelismy, cieszyliśmy się z tego
        faktu, a jednak jest w tym momencie bardzo duże niezrozumienie. I na dzień,
        jeden roboczy dzień przed, informujecie nas, że będzie zebranie, i możemy
        przyjechać, jako osoby bez prawa głosu. NIe wiem szczególnie czy liczycie na
        ten przyjazd. Tłumaczyłem sobie że wstrzymujecie się z powiadomieniem, mimo
        zapowiedzi, ze to jest dla nas wszystkich i wszyscy mogą uczestniczyć w
        dyskusji, gdyż szykujecie przedstawienie jakiegoś planu zebrania do przesłania,
        aby się do niego przygotować... ale jednak skądże, data, godzina i w gruncie
        rzeczy to wszystko. Szkoda, że tak to postrzega nasz Komitet Założycielski,
        Wielka Szkoda. Wiem, ze łatwo jest krytykować, nie kwestionuje Waszego wkładu i
        pracy włożonej w ten organizm, ale Panowie curling - taki wspaniały sport, bez
        zawiści tych przegrywających (jako z reguły przegrywający (na razie) to wiem z
        praktyki), o takich pieknych zasadach i kodeksie curlera, rozwija się, lub
        próbuje, bo pewnie mógłyby skuteczniej, na to też jest może przykładów, bez
        zachowania zasad fair-play !!!!! dla wszystkich. Tak to niestety wygląda, tak
        jest to postrzegane przez "prowincję", albo tylko tak nam to przedstawiacie
        Panowie z Zarządu - jeśli, w co chciałbym, a już jednak, nie, wierzyć...
        Jeśli jest przekonywujące uzasadnienie tej sytuacji bardzo chętnie
        poczytam...

PS. Wiem, że raczej nie zjednam sobie przychylnych głosów u większości członków
        założycieli Związku tym postem, jednak chciałem wszem i wobec poinformować że
        Sopot Curling Club Wa ku'ta otrzyamał dotację z Urzędu MIAsta na sprowadzenia
        kompletu kamieni (niestety tylko w kwocie pokrycia ich kosztów sprowadzenia na
        zasadach zbliżonych do tych pięciu już przysłanych z WCF-u do Polski) do
        Trójmiasta. Wiem już, że bez tego nie uda się rozwinąć skutecznie tego sportu,
        i mogą się powtórzyć sytuacje z Gliwic, a wstydzić się już jak wtedy to nie
        chcę)a wiem że potencjał tutaj jest. Apeluję wtedy otwarcie, gdyż obawiam się,
        ze nie będę mógł osobiście tego dokonać we wtorek w Warszawie, do naszej
        Federacji/Związku o POMOC w rozwoju curlingu w Trójmieście i POMOC w możliwości
        załatwienia takiego kompletu. Obiecuję że kamienie będą grały i nie przeleżą w
        szafie pół roku, kiedy inni mogliby nimi grać, jeśli tak miałoby się stać to im
        po prostu ich użyczymy, jeśli my nie będziemy, różnych względów mogli, nimi
        grać, zgodnie z duchem curlingu...

• hit_and_roll Re: Związek..... 25.06.05, 01:20
          Smutne lecz prawdziwe... i na razie tyle!

P.S.
          A curling w Sopocie będzie na pewno się rozwijał, bo są tam ludzie którym jego
          ideały przyświecają w działaniach od początku do końca! :)
          • barbarakarwat Mamy Związek..... 29.06.05, 08:00
            Gratuluję wszystkim którzy zostali wybrani do Zarządu i dwóch Komisji, a także
            dotrzymania terminu :). Mam nadzieję, że efekty pracy będą widoczne i wszyscy
            się dogadacie, że Komisje będą bezstronne i będą opierały się tylko na faktach
            oraz na przepisach obowiązujących w naszym państwie /i tu ze swej strony
            troszeczkę współczuję przede wszystkim Komisji Rewizyjnej/.
            • hit_and_roll Polski Związek Curlingu 29.06.05, 11:49
              Witam forumowiczy

We wtorek 28 czerwca 2005r. został powołany do życia Polski Związek Curlingu!
              Zebranie "Komitetu Założycielskiego" (niestety bez udziału kilku pełnoprawnych
              członków PFC :( ) , na którym obecni byli także przedstawiciele PKSport odbywało
              się na warszwskim Torwarze i trwało ponad 4 godziny.

Podczas tego zebrania wybrano władze PZC co było niezbędne do dokończenia
              procesu rejestracji. A oto skład poszczególnych organów władzy:

Zarząd PZC:

Marek Jóźwik - Prezes PZC

Paweł Burlewicz - wiceprezes
              Paweł Kubik - wiceprezes
              Andrzej Janowski - sekretarz
              Dariusz Król - skarbnik
              Arkadiusz Detyniecki - członek zarządu
              Damian Herman - członek zarządu
              Janusz Kulesza - członek zarządu
              Wojciech Hunkiewicz - członek zarządu

Komisja Rewizyjna:

Karolina Florek
              Jarosław Czepieliński
              Krzysztof Beck
              Mirosław Wachulak
              Maciej Hoffman

Komisja Dyscyplinarno - Arbitrażowa

Krystyna Beniger
              Tomasz Deduga
              p. Dobrowolski

To tyle z pierwswzych wieści, wkrótce szczegóły zebrania w postaci protokołu
              powinny dotrzeć do klubów...

• pntb1 Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 12:00
              > Gratuluję wszystkim którzy zostali wybrani do Zarządu i dwóch Komisji, a także
              To nie ma co gratulować, tylko trzeba się brać z nami do roboty! W Związku
              Zarząd działa poprzez komisje. Już wczoraj Zarząd ustalił jakie będą komisje
              (szkoleniowa i rozgrywek, sędziowska, finansowo-marketingowa, medyczna,
              regulaminowa, techniczna i zagraniczna) i powołał ich szefów. Teraz będzie
              kompletowanie składów. Intencją jest, by zaangażować aktywnych ludzi z
              wszystkich klubów. Tylko w ten sposób uda się działać o dwa tempa szybciej i
              skuteczniej niż dotąd.
              Paweł Burlewicz
              • barbarakarwat Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 12:21
                pntb1 napisał:

>> To nie ma co gratulować, tylko trzeba się brać z nami do roboty! >

Chciałam zacząć delikatnie :) ale już tego błędu drugi raz nie popełnię :)), a
                że nie rzucam słów na wiatr to można zapytać mojego Zarządu Klubowgo, tak
                całkiem już poważnie to chyba wiadomo, że trzba się brać do pracy żeby wszystko
                działało naj naj naj /chociaż nie wiem czy w tym kraju to możliwe/
              • kasia_cocktail Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 13:53
                "Zarząd ustalił jakie będą komisje(szkoleniowa i rozgrywek, sędziowska,
                finansowo-marketingowa, medyczna, regulaminowa, techniczna i zagraniczna) i
                powołał ich szefów."

Czy można poznać nazwiska szefów tych komisji, bo ja bym się chętnie zgłosiła
                do niektórych. Posiadam udokumentowane kwalifikacje.
                Pozdrawiam,
                Kasia
                • pntb1 Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 15:49
                  > "Zarząd ustalił jakie będą komisje(szkoleniowa i rozgrywek, sędziowska,
                  > finansowo-marketingowa, medyczna, regulaminowa, techniczna i zagraniczna) i
                  > powołał ich szefów."
                  > Czy można poznać nazwiska szefów tych komisji, bo ja bym się chętnie zgłosiła
                  > do niektórych. Posiadam udokumentowane kwalifikacje.
                  szkoleniowa i rogrywek - Paweł Burlewicz
                  sędziowska - Arkadiusz Detyniecki
                  finansowo-marketingowa - Dariusz Król
                  medyczna - Paweł Kubik
                  regulaminowa - Paweł Burlewicz
                  techniczna - Janusz Kulesza
                  zagraniczna - Paweł Kubik
                  Dla porządku nadmienię jedynie, że członkowie komisji są przedstawicielami
                  klubów, więc zgłaszać się do szefa komisji można jak najbardziej indywidualnie,
                  ale potem trzeba zyskać akceptację własnego klubu, a gotowy skład komisji będzie
                  zatwierdzany przez Zarząd PZC.
                  Ale ja to rozumiem tak, że to raczej Związek czeka z otwartymi rękami na ludzi
                  aktywnych, niż będzie robił jakieś wielkie selekcje.
                  Paweł Burlewicz
                  • karolajna-cocktail Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 17:20
                    Znając realia chciałam od razu wystąpić z apelem:

Bardzo, bardzo proszę wszystkich, którzy nie chcą się faktycznie zaangażować w
                    konkretne działania (co wiąże się z poświęceniem prywatnego czasu!) o
                    niezgłaszanie się do komisji PZC!

Co do protokołu z wczorajszego zebrania to pisze się... Będzie pewnie jutro
                    skończony. Tym razem chyba nie uda mi się stworzyć 24 stron ;-)
                    • barbarakarwat Re: Mamy Związek..... 30.06.05, 15:21
                      karolajna-cocktail napisała:

> > Co do protokołu z wczorajszego zebrania to pisze się... Będzie pewnie jutro
                      > skończony. Tym razem chyba nie uda mi się stworzyć 24 stron ;-)

Tylko proszę Cię jeżeli były uchwalone jakiekolwiek uchwały to nie pisz przed
                      treścią uchwały słowa treść, wiem że to sprawa techniczna ale radzę skorzystać
                      z usankcjonowanych praktyką wzorów aktów prawa bo jaby nie było uchwały PZC
                      stanowią wewnętrzne prawo związku - niby mało istotne ale to razi urzędnicze oko
                      • karolajna-cocktail Re: Mamy Związek..... 30.06.05, 17:37
                        Urzędnikiem to ja nie jestem, więc nie będę się upierała. Jednak taki sposób
                        pisania uchwał wzięłam ze stosownej lektury nt. pisania oficjalnych pism, z
                        którą kiedyś niestety musiałam się zapoznać.

Dodam może jeszcze, że mam przed sobą uchwałę nr 1/11.06.2005 zarządu ŚKC i w
                        niej również treść uchwały jest poprzedzona słowem treść.:-)

W przyszłości chętnie zrzeknę się pisania protokołów na rzecz kogoś kto ma
                        więcej wspólnego z urzędami.

Pozdrawiam
                        Karolina Florek - lekarz weterynarii!!!

• barbarakarwat Re: Mamy Związek..... 30.06.05, 20:00
                          oj wiedziałam że będzie taka reakcja i odpowiedź, wiem jak wygląda nasza
                          uchwała :) /niestety/ nie chodziło mi o jakieś złości tylko dobrą radę....
                          zresztą już pisałam o tym Krzysiowi, a ponieważ wiem kim jesteś z zawodu to Ci
                          doradziłam
                        • barbarakarwat Re: Mamy Związek..... 30.06.05, 20:18
                          chciałam jeszcze dodać, że zawód tutaj nie jest taki istotny wszystkiego co
                          związane z pisaniem jakichkolwiek pism można się nauczyć - to jest rada jak
                          będziesz chciała to z niej skorzystasz jak nie będziesz chciała to ją olejesz,
                          wiem że pisaniu takich rzeczy trzeba też trochę poświęcić więc po co się masz
                          jeszcze marnować czas na szukanie jak co ma wyglądać może pierwsza moja
                          odpowiedź no cóż... była zbyt ogólna i "urzędnicza"

Pozdrawiam i wcale się nie musisz niczego zrzekać ja doceniam Towoje pisanie
                  • bartoszsit Re: Mamy Związek..... 29.06.05, 23:15
                    >Dla porządku nadmienię jedynie, że członkowie komisji są przedstawicielami
                    klubów

Dla porządku nadmienię jedynie, że członkowie komisji są przedstawicielami
                    tylko niektórych klubów... gdyż niektórych niezaproszono wcale do tworzenia
                    Związku

Chciałbym jedynie nadmienić, że mimo wszystko ciesze się bardzo z powstania
                    Polskiego Związku Curlingu.
                    Rozumiem także , ze kosmetyczne, doprawdy zmiany, jakie nastapiły w Zarządzie
                    (porównując Federacje i Związek) są dowodem aprobaty na to że Zarząd Federacji
                    dotychczas pracował (poswicając swój prywatny czas - to oddaje) na tyle
                    właściwie i słusznie (na forum jest wiele opini), bez zastrzeżeń ogółu
                    zainteresowanych (?) reszty curlerów i curlerek (rzecz jasna, a wręcz na
                    miejscu pierwszym) że został skład personalny bardzo zbliżony wybrany
                    wiekszością ten sam... z zaznaczeniem, że więszkością tych którym pozwolono
                    głosować! a pozwolili, w większości Ci którzy są w Zarządzie...
                    jak się dowiedzieliśmy po zebraniu uczestnicząc w obradach moglismy zgłosic
                    swoje kandydatury, jedank info to zostało przekazane dopiero na zebaraniu, na
                    którym niktogo z "nas" nie było... rozbrajające...
                    najbardziej mi przykro, że do dnia dzisiejszego nie usłyszeliśmy w pełni
                    zrozumiałego dla nas stanowiska dlaczego...
                    to juz historia... co prawda, pominięta ogólnie ciszą... przecież chcemy czegoś
                    dobrego dla curlingu... poszło i tyle..
                    może Związek działąć będzie sprawniej niż zazwyczaj to bywało w Federacji...
                    gorąco w to wierzę, licząc na pomoc tym którym zależy na curlingu...
                    gratuluje wyboru z pełna świadomością obowiązków jakie na nowym Zarządzie
                    spoczywają...

rozumiem ze Zebranie Sprawozdawczo-Wyborcze w terminie, zaraz po IO Turyn'2006
                    wciąż aktualne Panowie, i pozwolicie "nam odrzuconym" się okreslić...?

trzymam kciuki, i proszę co niektórych w każdym bądź razie osób z Zarządu o nie
                    branie tych słów do siebie gdyż mam swiadomość że byłyby niesprawiedliwe, ale
                    i niektórych i owszem, jak najbardziej tak...

z duchem curlingu, w dobrej wierze pozdrawiam
                    bartosz

• pntb1 Re: Mamy Związek..... 30.06.05, 12:40
                      > Dla porządku nadmienię jedynie, że członkowie komisji są przedstawicielami
                      > tylko niektórych klubów... gdyż niektórych niezaproszono wcale do tworzenia
                      > Związku

Bartek! Litości! Już kilka razy o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz. TYLKO I
                      WYŁĄCZNIE z powodów formalnych niektóre kluby nie mogły uczestniczyć w tworzeniu
                      Związku od początku.

Teraz, zgodnie z procedurą zawartą w statucie, do niego dołączą. Najbliższe
                      walne będzie zaraz po wakacjach - poświęcone m.in. zmianom statutowym i
                      określeniu terminu kolejnego walnego o charakterze wyborczym. W tym walnym po
                      wakacjach, które będzie o tym decydować, już weźmiesz udział.

Zmiany w Zarządzie są efektem porozumienia pomiędzy klubami. Teraz będą tworzone
                      komisje Zarządu - w praktyce jako ciała wykonawcze Zarządu to one przejmują
                      większość pracy Związku - a w nich mogą być i mam nadzieję, że będą
                      przedstawiciele wszystkich klubów. Również tych, które jak Twój czy
                      zielonogórski albo gliwicki jeszcze nie są członkami Związku.

W imieniu swoim, jako przewodniczący komisji szkolenia i rozgrywek oraz komisji
                      regulaminowej, serdecznie zapraszam do współpracy. Ciebie imiennie i wszystkich,
                      którzy mają czas, wiedzę i chęć pracy dla curlingu w Polsce. Teraz właśnie dużo
                      więcej osób będzie miało realny wpływ na kształt naszej organizacji i rozwój
                      curlingu.

Paweł Burlewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka