Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pomocy!!!! - chello

IP: *.bitech.krakow.pl 24.11.05, 08:27
    Drodzy uzytkownicy tego calego internetu chello! Co ja mam zrobic zeby do
    chello podlaczyc trzy kompy bez placenia im jakichs horrendalnych sum? czy
    mozliwy jest podzial sygnalu przy pomocy huba? no probowalem i jakos mi nie
    idzie... no a za usluge trzy-kompowa chello chce pobierac ponad 200 zet. to
    bez sensu przeciez jest...
    Obserwuj wątek
      • Gość: mmm Re: pomocy!!!! - chello IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.11.05, 19:02
        NIE PLAC! Mozesz spokojnie to zrobic samemu.

Masz dwie mozliwosci albo podlaczysz hub'a albo router. Roznice sa nastepujace:

* z hubem jeden z komputerow bedziesz musial miec caly czas wlaczony, zeby inne mogly miec polaczenie z siecia.

* z routerem nic nie musisz miec wlaczonego (procz router'a). Wiekszosc routerow ma tez nadajniki wiec moglbys miec w domu siec bezprzewodowa (o ile komputery maja odbiorniki).

Teraz napisze Ci troche teorii, zebys rozumial co bedziesz robic. Tworzyc siec lokalna czyli LAN. W tej sieci kazdy ma dostep do kazdego (jesli wysylasz pakiet idzie on do wszystkich komputerow, a komputery do ktorych nie jest skierowany kasuja kopie, ktora otrzymuja). W tej sieci jest jedna maszyna, ktora rozmawia z siecia zewnetrzna. W przypadku gdy masz huba to jest to jeden z komputerow, w przypadku routera to jest to router. Ta maszyna nazywa sie "gateway" albo "brama sieci" po polsku. W sieci, kazdy komputer bedzie mial swoj adres IP, w sieciach lokalnych te adresy maja ksztal 198.162.1.*, gdzie za * mozesz wpisac dowolna liczbe pomiedzy 0-255. Dla kazdego komputera musisz ta liczbe wybrac. Jest tez mozliwosc, ze ta liczba bedzie wybrana automatycznie (jesli uzywasz tzw. DHCP). Tak na prawde IP nie identyfikuje komputera, tylko tzw. interfejs sieciowy. Dla Ciebie to bedzie karta sieciowa. Czyli, dla kazdej karty bedzie osobny adres IP. To jest wazne, bo w konfiguracji z hub'em bedziesz musial miec w swoim "glownym" komputerze (tym podlaczonym do sieci zewnetrznej) co najmniej DWIE karty sieciowe. Jedna bedzie rozmawiala z siecia lokalna, a druga z siecia zewnetrzna. Router ma juz dwa interfejsy wbydowane. Jest jeszcze inna wazna rzecz. Komputery z zewnatrz, nie beda widzialy komputerow z Twojej sieci lokalnej, tylko twoj komputer "glowny" albo router. To wazne jesli uzywasz NetMeeting i innych programow, ktore beda ustawialy polaczenia z zewnatrz z komputerami wewnatrz (w tym kierunku, nie w drugim tzn. z wewnatrz na zewnatrz). Problem bedzie taki, ze Twoj router bedzie dostawal pakiety i nie bedzie wiedzial do ktorego komputera poslac, bedzie to wymagalo dodatkowej konfiguracji. Ale to pomine.

Teraz co zrobic:

Hub: musisz kupic hub'a i karte sieciowa. Wybierasz jeden komputer, ktory jest polaczony z siecia. Ustalasz jego adres w sieci lokalnej np. 192.168.1.1 i ten adres wpisujesz na ta druga karte, pierwsza karte zostawiaj tak jak miales do tej pory (tak zeby internet dzialal). Adres IP karty zmienisz w Polaczeniach sieciowych (zakladam, ze masz Windows i karta juz jest zanstalowana), wchodzi do wlasciwosci karty, do protokolu TCP/IP i wpisujesz adres, maske 255.255.255.0, gateway i dns (chyba wystarczy) 192.168.1.1. Tak samo w pozostalych komputerach, tylko za kazdym razem w IP zmieniasz ostatnia cyfre.

Router: to zalezy od modelu. Najczesciej podlaczasz router do internetu i kablem do jednego z komputerow. Wlaczasz przegladarke i wpisujesz 192.168.1.1 (sprawdz w instrukcji) pojawi Ci sie strona konfiguracyjna i tu mozesz ustawic dostep bezprzewodowy, wpisac haslo do interentu (jesli trzeba) i najlepiej wlaczyc DHCP. W pozostalych komputerach zamiast wpisywa adresy IP dajesz DHCP lub "uzyskaj adres automatycznie".

Mam nadzieje, ze Ci nie zrazilem ;)
        • Gość: mmm Re: pomocy!!!! - chello IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.11.05, 19:03
          Tam gdzie czerwono powinna byc ht.tp://192.168.1.1 (bez kropki pomiedzy t i t)
          • Gość: mmm Re: pomocy!!!! - chello IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 24.11.05, 19:14
            Jeszcze jedna rzecz. Jesli jestes w chello to pewnie uzywasz modemu kablowego, czyli Twoj router musialby miec ten modem wbudowany, ale tez chello musialoby pozwolic Ci uzywac innego modemu (z routera). Oni moga kontrolwac uzadzenia podlaczone do sieci przez tzw. adresy MAC.

Jesli nie chcesz z nimi rozmawiac to lepiej bedzie podlaczyc huba i zostawic ich modem.
            • Gość: duch olabogi Re: pomocy!!!! - chello IP: *.bitech.krakow.pl 25.11.05, 00:25
              duze thx :) no ja na szczescie nie mam chello tylko normalna siec, no ale ma go
              znajoma wobec ktorej nie mam ochoty wychodzic na idiote ;)
              • Gość: mmm Re: pomocy!!!! - chello IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 25.11.05, 01:15
                Jest jeszcze duzo innych mozliwosci, router mozna podlaczyc do modemu chello np. Ale to jest troche bardziej skomplikowane. Wszystko zalezy od potrzeb.
                • Gość: Porter Re: pomocy!!!! - chello IP: *.orion.pl 25.11.05, 10:14
                  Jeżeli modem ma wyjście na LAN (a nie na USB) to w ogóle nie jest
                  skomplikowane, a jak ma USB, to się raczej do routera podłączyć nie da. No, bo
                  jak? Bardzo dobre i niedrogie modemy ADSL z wyjściem RJ-45 robi D-Link, sam mam
                  i polecam wszystkim zainteresowanym. Ta sama firma robi routery ze
                  zintegrowanym access point'em, ale tu nie mam żadnych własnych spostrzeżeń.
                  Mam natomiast spostrzeżenia związane z eksploatacją małego routerka Allied
                  Telesyn i raczej nie polecam, bo mają bardzo prymitywne oprogramowanie i są
                  wrażliwe na zmiany napięcia zasilania (zawieszają się od byle czego).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka