Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podanie prostopadłe???

• Gość: na poważnie Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 23:43
        Jest to podanie prostopadłe ponieważ gdyby spojrzeć z boku na linię obrony to
        jest ona ustawiona w linii (na ogół) i to właśnie do tej lini jest prostopadłe
        to podanie. Rozwijając ten temat jest ono o tyle ważne w piłce nożnej, że
        stwarza bardzo dużo problemów obrońcom, gdyż każda taka piłka która przejdzie
        może stać się łupem rozpędzonego napastnika. Warto pamiętać że gdy idzie akcja
        obrońcy cofają się natomiast napastnicy biegną przed siebie więc ich prędkość
        jest dużo większa niż obrońców. Odpowiednio podana piłka (podanie prostopadłe)
        jeśli minie obrońców stwarza znakomitą okazję napastnikowi do strzelania
        bramki, gdyż obrońca musi się opdwrócić i dopiero zacząć rozpędzać. Mam
        nadzieje że w miarę zrozumiale. :-)
        • Gość: oki Re: podanie prostopadłe??? IP: *.utaonline.at 18.06.06, 00:01
          "Podanie ptostopadle" wymyslil jakis niedouk i inni, rownie dobrzy w geometri
          ze szkoly podstawowej, te bzdure powtarzaja. To jest rownie precyzyjne
          okreslenie jak pytanie "czym sie kanarek rozni?".
          Polski footbol jest prostopadly. We wszystkich kierunkach! Ratuuuuuunku!!!
          • Gość: LoRd QulaG znalazł się naukowiec i matematyk... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 18.06.06, 02:24
            co jest nie tak w stwierdzeniu "podanie prostopadłe"? ono wzięło się ze
            stwierdzenia "podanie prostopadłe do linii obrony (lub za linię obrony)" tylko
            drugi człon zdania jest w tzw. domyśle czyli inteligentni ludzie interesujący
            się piłką rozumieją "podanie prostopadłe" właśnie tak, nawet gdy reszta nie
            została wypowiedziana... matematycy to ignoranci, którzy chcą wszystko opisać za
            pomocą liczb... wiem coś o tym, mam matematykę wyższą na studiach :)
            • Gość: Janash Pavel Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ************** IP: *.FIRMA.com.pl / *.system-sat.pl 18.06.06, 08:44
              Dzieki za wytłumaczenie, żaluje ze nie zapytałem o to miesiac temu!
              • Gość: szołom Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* IP: 80.55.191.* 18.06.06, 09:24
                to chyba chodzi o to że piłka prosto pada...
                • Gość: miksa Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* IP: *.catv.net.pl 18.06.06, 12:11
                  Piłka rzadko pada prosto. Dobrzy zawodnicy nadają jej pewną rotację. Słyną z
                  tego Brazylijczycy. Oni nie grają prostopadle tylko brazylianą albo sambą.
              • webeck Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* 19.06.06, 01:42
                Milo się czyta takie ciekawe tematy...
                Mam prośbę, kończę pisać pracę magisterską i potrzebuje skompletować wyniki z
                ankiety. Brakuje jeszcze tylko parę wpisów. Proszę pomóżcie, zajmie to minutę,
                a każdy głos się liczy. Tu jest adres: www.cntech.pl/ankieta/
                A we wrześniu wydaję książkę:)
                Pozdrawiam wszystkich, Michał
            • Gość: oki Re: znalazł się naukowiec i matematyk... IP: *.utaonline.at 18.06.06, 20:03
              Do LoRd QulaG:
              No to ucz sie pilnie, a moze tez bedziesz takim jak ja!
        • Gość: miksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 18.06.06, 12:07
          Dlaczego obrońcy (czy chodzi tutaj o zawodników tej formacji, czy o zawodników,
          którzy w tym momencie bronią dostępu do własnej bramki?) nie ustawiają się
          zgodnie z kierunkiem natarcia, lecz tracą czas na ewentualny obrót. Czy chcą w
          ten sposób chronić tyłek? Dlaczego mają stać w jednej linii, a nie tworzyć np.
          litery W czy M? Czy wtedy też można by mówić o podaniu prostopadłym?
          Pozdrawiam kibiców praktyków i teoretyków.
          • Gość: LoRd QulaG Re: podanie prostopadłe??? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 18.06.06, 13:11
            nie wiem o co ci chodzi w sensi tego obrotu orbońców, natomiast ustawianie się
            formacji defensywnych w litery W czy M było i jest nadal często stosowane -
            choćby w ustawieniu 3-5-2 (wówczas 3 obrońców i 2 def. pomocników tworzą literę
            W) czy też w ofensywnej 4-4-2 (gdzie dwóch środkowych obrońców, 2 bocznych i
            def. pom. tworzą literę M) wówczas też można "podać prostopadle" bo przecież 2
            czy 3 zawodników też tworzy wirtualną linię...

a tak w ogóle zainteresowanych taktyką piłkarską i chętnych do sprawdzenia
            siebie zapraszam do najlepszego managera piłkarskeigo (jeżeli chodzi o engine
            gry i taktykę) czyli >>>>>>>>>>>>>>>> sokker.org <<<<<<<<<<<<<<<<<

tam Polska wczoraj została Mistrzem Świata, a ja jako początkujący prezez i
            trener niszczę wszystkich w mojej VI lidze (9 zwycięstw na 9 meczów, bilnas
            42-1, pewny awans do V ligi) więc chyba jednak wiem co to te prodanie prostopadłe :)

pozdrawiam
            • Gość: miksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:47
              Obrót obrońców. Chodzi mi o to co napisał gość"na poważnie "obrońca musi się
              obrócić i wystartować, aby przeszkodzić rozpędzonemu napastnikowi.

Wyobraź sobie start biegu na 10(0) m, dajmy na to. Na jednym torze wbiega
              rozpędzony zawodnik (start lotny), a obok staruje zawodnik zwrócony przeciwnie
              do mety. Ten drugi prawdopodobnie wykona najpierw (chociaż nie musi) obrót o
              180 stopni (Pi radianów) i zacznie biec w kierunku mety. Gdzie w tym momencie
              będzie już zawodnik pierwszy?
          • Gość: killbill Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 14:21
            nie staja jak w literze w czy m bo grajac w lini mozna zlapac latwo zawodnikow
            atakujacych na pozycji spalonej (co to jest spalony chyba nie musze tlumaczyc)
            jesli stoja jak w literze m czy w bardzo latwo ich ograc z tzw.klepki czyli
            szybkiej wymiany podan z "pierwszej pilki" - czyli inaczej bez przyjecia czy
            jeszcze inaczej na jeden kontakt z plika.jak wiadomo najszybsza na boisku jest
            pilka i ogranie tak ustwionych obroncow byloby dziecinnie proste. istnieje takze
            takie zjawisko jak ostatni obronca ktory w zalozeniu stoi poza linia obrony i
            czysci wszystkie pilki ktore przez nia przeszly.obrona ulozona jest wtenczas jak
            litera T patrzac od bramki druzyny broniacej .niektore druzyny dalej stosuja
            taka taktyke jednakze wzorem gry obronnej w dzisiejszych czasach jest gra w
            lini.a co do roznych ustawien obroncow ktorzy niby nie stoja w jednej linii to
            nie ma znaczenia i takie podanie jest zawsze prostopadle bo jest prostopadle do
            lini koncowej boiska wzglednie do kazdej lini tworzonej przez pojedynczego
            obronce i bedacej rownolegla do linii koncowej boiska - to dla matematykow.i
            apel do wszystkich gmochow i innych kibicow w kapciach - sluchajcie komentrzy a
            nie tworzcie teorii z kosmosu, a najlepiej KUPCIE SOBIE PODRECZNIKI AKADEMICKIE
            Z AWF jesli lubicie matematyczne definicje.

POZDRAWIAM

• Gość: killbill Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 14:26
              no tak z pomocnikami to da sie to w i m stworzyc hehe tylko ktos sie zaraz
              doczepi ze chodzi mu tylko o obroncow itd. rece opadaja ;)

POZDRAWIAM

• tur40 Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 09:30
        Na boisku podajemy też "do boku" i oczywiście "przegrywamy piłkę przez
        bramkarza" szczególnie drażni mnie to do boku jakoś nie mogę tego odłozyc na
        bok.
        Pzdr
        Olo
        • billy.the.kid Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 10:27
          lewa-prawa.
          a jak siedze po dugiej stronie stadionu???
          • gabriel Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 10:45
            Podanie prostopadłe to takie które jest prostopadłe do linii bramkowej,drużyny
            przeciwnika, przy czym kąt nie musi być dokłądnie 90 stopni :) i tyle.
            Matematyka w piłce jest ważna przy liczeniu bramek i kartek :)
      • Gość: Figo Re: podanie prostopadłe??? IP: *.altec.pl / *.altec.pl 18.06.06, 10:45
        O lol
      • Gość: E=mc2 Podanie prostopadłe to podanie pod kątem 90 stopni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 15:51
        • Gość: uburama ... to podanie pod kątem 90 stopni Celsjusza IP: *.acn.waw.pl 19.06.06, 00:57
          .
      • Gość: Grzechu Re: podanie prostopadłe??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 16:01
        chodzi o to, ze jak masz linie obroncow czy pomocnikow, to podanie, ktore
        przeniesie pilke za plecy zawodnikow tejze linii nazywa sie podaniem
        prostopadlym (do tej linii). Czyli dwoma dobrymi prostopadlymi zagraniami mozna
        przejsc linie pomocy i obrony i wypuscic zawodnika sam na sam z bramkarzem.
      • Gość: batman55 Re: podanie prostopadłe??? IP: *.chello.pl 18.06.06, 17:52
        Podanie prostopadłe to podanie, wskutek którego tor lotu piłki jest prostopadły
        do toru biegu zawodnika wychodzącego na pozycję, do którego kierowane jest to
        podanie. W sposób oczywisty jest to pojęcie nadużywane, gdyż prostopadłe to nie
        każde jak defincja i logika wskazuje. Większość podań, to prawidłowo podanie na
        wolne pole albo wypuszczenie w tzw."uliczkę", czyli, gdy podawana piłka mija
        obrońcę czy innego zawodnika drużyny przeciwnej z jednej strony, a dochodzący do
        podania zawodnik mija go z drugiej. Takie podanie może więc być prostopadłym,
        ale nie musi.
        • Gość: oki Re: podanie prostopadłe??? IP: *.utaonline.at 18.06.06, 20:10
          Szkoda czasu na analizowanie tego smiecia. Nie slyszalem o "podaniu
          prostopadlym" ani u komemtatorow niemieckich ani angielskich. To jest polski
          smiec, Made in/by/for Poland.
          • Gość: stary Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:36
            Brawo! Tak własnie jest. Młodziście wy wszyscy i nie pamiętacie (no bo jak?) świętej pamięci Jana Ciszewskiego. To był taki dyżurny komentator piłki nożnej od zawsze do lat osiemdziesiątych (do 82 chyba). I to on wprowadził do obiegu to określenie. Powtarzał je raz po raz, potem inni je podchwycili i tak już zostało. Nie dałbym głowy, że Ciszewski wiedział na pewno co to prosta prostopadła, ale podanie wzdłuż osi długiej boiska nazwał podaniem prostopadłym właśnie i tak zostało. Ot i cała tajemnica.
      • Gość: Lajkonik Re: podanie prostopadłe??? IP: *.acn.waw.pl 18.06.06, 20:39
        Witam!

A ja mam takie pytanie... Hipoteza. Weźmy hipotetyczną grupę MŚ. Np. naszą.
        Niemcy wygrywają ze wszystkimi tak samo, np. 1:0 z Polską, Ekwadorem, Kostaryką.
        Następnie, wszystkie te drużyny remisują ze sobą 0:0, 1:1, czy jakkolwiek... Co
        się wtedy dzieje? Kto wyszedłby z grupy?

Pozdrawiam
        • Gość: LoRd QulaG Re: podanie prostopadłe??? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 19.06.06, 02:20
          > Następnie, wszystkie te drużyny remisują ze sobą 0:0, 1:1, czy jakkolwiek... Co
          > się wtedy dzieje? Kto wyszedłby z grupy?

jeżeli wszystkie trzy drużyny miałyby po 2 punkty i identyczny bilans bramkowy
          (np. 2-3) to o tym, któ awansuje rozstrzygnęłoby losowanie! serio, śmiesznie to
          brzmi, ale chyba nawet kiedyś się coś takiego już zdarzyło, nie jestem pewnien
          ale coś mi po głowie chodzi :)

pozdrawiam
          • Gość: kiksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:53
            Kiedyś Górnik Zabrze po nieroztrzygniętych grach półfinałowych Pucharu
            Zdobywców Pucharów z Romą losował o grę w finale. I wylosował finał!!!!!!!
            Niestety tam poległ z MC...
      • Gość: Kibic To całe zamieszanie przez PO... IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.06.06, 21:11
        ...a swoją drogą Balcerowicz musi odejść
      • m7776 Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 01:52
        to chyba jakieś nieporozumienie
      • sojuz1 Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 08:38
        A co to jest lalkonik?

kak0fonia napisał:
        > Być może to pytanie lalkonika.
        • Gość: kiksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:36
          To konik skaczący po lalkach(?)
      • sojuz1 To typowa nowomowa piłkarska 19.06.06, 08:44
        Komentatorzy sportowi są po jakimś dziadowskim awuefie to i wymyślają takie
        bzdurki.
        • m7776 a piłkarze po czym sa chyba po zaduzej dawce kofei 19.06.06, 09:13
          ny bo nie bardzo rozumiem ruszania sie po boisku :) pozdrawiam
      • vxy Tu odpowiedź. 19.06.06, 15:26
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31&w=43707661&a=43837461
        PS. Coś się źle wkleiło.
      • tanare Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 16:03
        szczerze mówiąc to ja tez nie wiem co to znaczy więc nie jesteś sam/a :)
      • bonaventura Re: podanie prostopadłe??? 18.06.26, 22:48
        Trzeba zapytać geniusza Szpakowskiego, chyba on pierwszy użył takiego określenia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka