Gość: na poważnie Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 23:43 Jest to podanie prostopadłe ponieważ gdyby spojrzeć z boku na linię obrony to jest ona ustawiona w linii (na ogół) i to właśnie do tej lini jest prostopadłe to podanie. Rozwijając ten temat jest ono o tyle ważne w piłce nożnej, że stwarza bardzo dużo problemów obrońcom, gdyż każda taka piłka która przejdzie może stać się łupem rozpędzonego napastnika. Warto pamiętać że gdy idzie akcja obrońcy cofają się natomiast napastnicy biegną przed siebie więc ich prędkość jest dużo większa niż obrońców. Odpowiednio podana piłka (podanie prostopadłe) jeśli minie obrońców stwarza znakomitą okazję napastnikowi do strzelania bramki, gdyż obrońca musi się opdwrócić i dopiero zacząć rozpędzać. Mam nadzieje że w miarę zrozumiale. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: podanie prostopadłe??? IP: *.utaonline.at 18.06.06, 00:01 "Podanie ptostopadle" wymyslil jakis niedouk i inni, rownie dobrzy w geometri ze szkoly podstawowej, te bzdure powtarzaja. To jest rownie precyzyjne okreslenie jak pytanie "czym sie kanarek rozni?". Polski footbol jest prostopadly. We wszystkich kierunkach! Ratuuuuuunku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG znalazł się naukowiec i matematyk... IP: *.nat.student.pw.edu.pl 18.06.06, 02:24 co jest nie tak w stwierdzeniu "podanie prostopadłe"? ono wzięło się ze stwierdzenia "podanie prostopadłe do linii obrony (lub za linię obrony)" tylko drugi człon zdania jest w tzw. domyśle czyli inteligentni ludzie interesujący się piłką rozumieją "podanie prostopadłe" właśnie tak, nawet gdy reszta nie została wypowiedziana... matematycy to ignoranci, którzy chcą wszystko opisać za pomocą liczb... wiem coś o tym, mam matematykę wyższą na studiach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janash Pavel Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ************** IP: *.FIRMA.com.pl / *.system-sat.pl 18.06.06, 08:44 Dzieki za wytłumaczenie, żaluje ze nie zapytałem o to miesiac temu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szołom Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* IP: 80.55.191.* 18.06.06, 09:24 to chyba chodzi o to że piłka prosto pada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miksa Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* IP: *.catv.net.pl 18.06.06, 12:11 Piłka rzadko pada prosto. Dobrzy zawodnicy nadają jej pewną rotację. Słyną z tego Brazylijczycy. Oni nie grają prostopadle tylko brazylianą albo sambą. Odpowiedz Link Zgłoś
webeck Re: Dzieki chłopaki, za wytłumaczni!!!! ********* 19.06.06, 01:42 Milo się czyta takie ciekawe tematy... Mam prośbę, kończę pisać pracę magisterską i potrzebuje skompletować wyniki z ankiety. Brakuje jeszcze tylko parę wpisów. Proszę pomóżcie, zajmie to minutę, a każdy głos się liczy. Tu jest adres: www.cntech.pl/ankieta/ A we wrześniu wydaję książkę:) Pozdrawiam wszystkich, Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: znalazł się naukowiec i matematyk... IP: *.utaonline.at 18.06.06, 20:03 Do LoRd QulaG: No to ucz sie pilnie, a moze tez bedziesz takim jak ja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 18.06.06, 12:07 Dlaczego obrońcy (czy chodzi tutaj o zawodników tej formacji, czy o zawodników, którzy w tym momencie bronią dostępu do własnej bramki?) nie ustawiają się zgodnie z kierunkiem natarcia, lecz tracą czas na ewentualny obrót. Czy chcą w ten sposób chronić tyłek? Dlaczego mają stać w jednej linii, a nie tworzyć np. litery W czy M? Czy wtedy też można by mówić o podaniu prostopadłym? Pozdrawiam kibiców praktyków i teoretyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG Re: podanie prostopadłe??? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 18.06.06, 13:11 nie wiem o co ci chodzi w sensi tego obrotu orbońców, natomiast ustawianie się formacji defensywnych w litery W czy M było i jest nadal często stosowane - choćby w ustawieniu 3-5-2 (wówczas 3 obrońców i 2 def. pomocników tworzą literę W) czy też w ofensywnej 4-4-2 (gdzie dwóch środkowych obrońców, 2 bocznych i def. pom. tworzą literę M) wówczas też można "podać prostopadle" bo przecież 2 czy 3 zawodników też tworzy wirtualną linię... a tak w ogóle zainteresowanych taktyką piłkarską i chętnych do sprawdzenia siebie zapraszam do najlepszego managera piłkarskeigo (jeżeli chodzi o engine gry i taktykę) czyli >>>>>>>>>>>>>>>> sokker.org <<<<<<<<<<<<<<<<< tam Polska wczoraj została Mistrzem Świata, a ja jako początkujący prezez i trener niszczę wszystkich w mojej VI lidze (9 zwycięstw na 9 meczów, bilnas 42-1, pewny awans do V ligi) więc chyba jednak wiem co to te prodanie prostopadłe :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:47 Obrót obrońców. Chodzi mi o to co napisał gość"na poważnie "obrońca musi się obrócić i wystartować, aby przeszkodzić rozpędzonemu napastnikowi. Wyobraź sobie start biegu na 10(0) m, dajmy na to. Na jednym torze wbiega rozpędzony zawodnik (start lotny), a obok staruje zawodnik zwrócony przeciwnie do mety. Ten drugi prawdopodobnie wykona najpierw (chociaż nie musi) obrót o 180 stopni (Pi radianów) i zacznie biec w kierunku mety. Gdzie w tym momencie będzie już zawodnik pierwszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killbill Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 14:21 nie staja jak w literze w czy m bo grajac w lini mozna zlapac latwo zawodnikow atakujacych na pozycji spalonej (co to jest spalony chyba nie musze tlumaczyc) jesli stoja jak w literze m czy w bardzo latwo ich ograc z tzw.klepki czyli szybkiej wymiany podan z "pierwszej pilki" - czyli inaczej bez przyjecia czy jeszcze inaczej na jeden kontakt z plika.jak wiadomo najszybsza na boisku jest pilka i ogranie tak ustwionych obroncow byloby dziecinnie proste. istnieje takze takie zjawisko jak ostatni obronca ktory w zalozeniu stoi poza linia obrony i czysci wszystkie pilki ktore przez nia przeszly.obrona ulozona jest wtenczas jak litera T patrzac od bramki druzyny broniacej .niektore druzyny dalej stosuja taka taktyke jednakze wzorem gry obronnej w dzisiejszych czasach jest gra w lini.a co do roznych ustawien obroncow ktorzy niby nie stoja w jednej linii to nie ma znaczenia i takie podanie jest zawsze prostopadle bo jest prostopadle do lini koncowej boiska wzglednie do kazdej lini tworzonej przez pojedynczego obronce i bedacej rownolegla do linii koncowej boiska - to dla matematykow.i apel do wszystkich gmochow i innych kibicow w kapciach - sluchajcie komentrzy a nie tworzcie teorii z kosmosu, a najlepiej KUPCIE SOBIE PODRECZNIKI AKADEMICKIE Z AWF jesli lubicie matematyczne definicje. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killbill Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 14:26 no tak z pomocnikami to da sie to w i m stworzyc hehe tylko ktos sie zaraz doczepi ze chodzi mu tylko o obroncow itd. rece opadaja ;) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
tur40 Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 09:30 Na boisku podajemy też "do boku" i oczywiście "przegrywamy piłkę przez bramkarza" szczególnie drażni mnie to do boku jakoś nie mogę tego odłozyc na bok. Pzdr Olo Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 10:27 lewa-prawa. a jak siedze po dugiej stronie stadionu??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel Re: podanie prostopadłe??? 18.06.06, 10:45 Podanie prostopadłe to takie które jest prostopadłe do linii bramkowej,drużyny przeciwnika, przy czym kąt nie musi być dokłądnie 90 stopni :) i tyle. Matematyka w piłce jest ważna przy liczeniu bramek i kartek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Figo Re: podanie prostopadłe??? IP: *.altec.pl / *.altec.pl 18.06.06, 10:45 O lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E=mc2 Podanie prostopadłe to podanie pod kątem 90 stopni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 15:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama ... to podanie pod kątem 90 stopni Celsjusza IP: *.acn.waw.pl 19.06.06, 00:57 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzechu Re: podanie prostopadłe??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 16:01 chodzi o to, ze jak masz linie obroncow czy pomocnikow, to podanie, ktore przeniesie pilke za plecy zawodnikow tejze linii nazywa sie podaniem prostopadlym (do tej linii). Czyli dwoma dobrymi prostopadlymi zagraniami mozna przejsc linie pomocy i obrony i wypuscic zawodnika sam na sam z bramkarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batman55 Re: podanie prostopadłe??? IP: *.chello.pl 18.06.06, 17:52 Podanie prostopadłe to podanie, wskutek którego tor lotu piłki jest prostopadły do toru biegu zawodnika wychodzącego na pozycję, do którego kierowane jest to podanie. W sposób oczywisty jest to pojęcie nadużywane, gdyż prostopadłe to nie każde jak defincja i logika wskazuje. Większość podań, to prawidłowo podanie na wolne pole albo wypuszczenie w tzw."uliczkę", czyli, gdy podawana piłka mija obrońcę czy innego zawodnika drużyny przeciwnej z jednej strony, a dochodzący do podania zawodnik mija go z drugiej. Takie podanie może więc być prostopadłym, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki Re: podanie prostopadłe??? IP: *.utaonline.at 18.06.06, 20:10 Szkoda czasu na analizowanie tego smiecia. Nie slyszalem o "podaniu prostopadlym" ani u komemtatorow niemieckich ani angielskich. To jest polski smiec, Made in/by/for Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: podanie prostopadłe??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:36 Brawo! Tak własnie jest. Młodziście wy wszyscy i nie pamiętacie (no bo jak?) świętej pamięci Jana Ciszewskiego. To był taki dyżurny komentator piłki nożnej od zawsze do lat osiemdziesiątych (do 82 chyba). I to on wprowadził do obiegu to określenie. Powtarzał je raz po raz, potem inni je podchwycili i tak już zostało. Nie dałbym głowy, że Ciszewski wiedział na pewno co to prosta prostopadła, ale podanie wzdłuż osi długiej boiska nazwał podaniem prostopadłym właśnie i tak zostało. Ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lajkonik Re: podanie prostopadłe??? IP: *.acn.waw.pl 18.06.06, 20:39 Witam! A ja mam takie pytanie... Hipoteza. Weźmy hipotetyczną grupę MŚ. Np. naszą. Niemcy wygrywają ze wszystkimi tak samo, np. 1:0 z Polską, Ekwadorem, Kostaryką. Następnie, wszystkie te drużyny remisują ze sobą 0:0, 1:1, czy jakkolwiek... Co się wtedy dzieje? Kto wyszedłby z grupy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoRd QulaG Re: podanie prostopadłe??? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 19.06.06, 02:20 > Następnie, wszystkie te drużyny remisują ze sobą 0:0, 1:1, czy jakkolwiek... Co > się wtedy dzieje? Kto wyszedłby z grupy? jeżeli wszystkie trzy drużyny miałyby po 2 punkty i identyczny bilans bramkowy (np. 2-3) to o tym, któ awansuje rozstrzygnęłoby losowanie! serio, śmiesznie to brzmi, ale chyba nawet kiedyś się coś takiego już zdarzyło, nie jestem pewnien ale coś mi po głowie chodzi :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:53 Kiedyś Górnik Zabrze po nieroztrzygniętych grach półfinałowych Pucharu Zdobywców Pucharów z Romą losował o grę w finale. I wylosował finał!!!!!!! Niestety tam poległ z MC... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic To całe zamieszanie przez PO... IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.06.06, 21:11 ...a swoją drogą Balcerowicz musi odejść Odpowiedz Link Zgłoś
m7776 Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 01:52 to chyba jakieś nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 08:38 A co to jest lalkonik? kak0fonia napisał: > Być może to pytanie lalkonika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiksa Re: podanie prostopadłe??? IP: *.catv.net.pl 19.06.06, 10:36 To konik skaczący po lalkach(?) Odpowiedz Link Zgłoś
sojuz1 To typowa nowomowa piłkarska 19.06.06, 08:44 Komentatorzy sportowi są po jakimś dziadowskim awuefie to i wymyślają takie bzdurki. Odpowiedz Link Zgłoś
m7776 a piłkarze po czym sa chyba po zaduzej dawce kofei 19.06.06, 09:13 ny bo nie bardzo rozumiem ruszania sie po boisku :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Tu odpowiedź. 19.06.06, 15:26 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31&w=43707661&a=43837461 PS. Coś się źle wkleiło. Odpowiedz Link Zgłoś
tanare Re: podanie prostopadłe??? 19.06.06, 16:03 szczerze mówiąc to ja tez nie wiem co to znaczy więc nie jesteś sam/a :) Odpowiedz Link Zgłoś
bonaventura Re: podanie prostopadłe??? 18.06.26, 22:48 Trzeba zapytać geniusza Szpakowskiego, chyba on pierwszy użył takiego określenia. Odpowiedz Link Zgłoś