Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zaskoczenie

IP: *.orion.pl 12.10.06, 15:14
    Jest już kilka wątków dotyczących meczu Polska - Portugalia, ale wydaje mi
    się warto zastanowić czym zaskoczyła nas gra naszej drużyny. Bo że
    zaskoczyła, to pewne. Jeśli o mnie chodzi, to chyba były to:
    1. Cierpliwe budowanie akcji. To zwykle nam się nie udawało, gralismy zgodnie
    z zasadami PMS, czyli pierdut do przodu, a tam niech walczą. Tymczasem w tym
    meczu nawet kiedy graliśmy długą piłkę na Rasiaka, to było to dobrze
    zaplanowane, bo do akcji podłączał się natychmiast Smolarek i bywało bardzo
    niebezpiecznie pod bramką portugalską. W pierwszej połowie prawie długa piłka
    nie gralismy, a bardzo podobało mi się spokojne rozgrywanie, z szybką wymiana
    piłki i wyprowadzeniem Kuby Błaszczykowskiego na 1-1 z obrońcą, tak, żeby
    miał na dodatek sporo miejsca udało się chyba z pięć razy. Padła z tego
    bramka, Żurawski raz trafił w słupek i było jeszcze kilka groźnych sytuacji.
    Widać było, że to przećwiczony wariant i że Portugalczycy zupełnie sobie z
    nim nie potrafią poradzić. W drugiej połowie, kiedy zaczęli mocno asekurować
    swoja lewą stronę, kilka razy wypracowywano sytuacje 1-1 z obrońcą
    Bronowickiemu i równiez wyglądało to znakomicie - omal nie padły dwie bramki.
    2. Współpraca i asekuracja. To była prawdziwa drużyna, zawodnicy pomagali
    sobie wzajemnie, boczni pomocnicy bronili, boczni obrońcy atakowali,
    pojedyncza strata, czy inny błąd nie stwarzał realnego zagrożenia pod naszą
    bramką. Kiedy trzeba broniliśmy się siódemką - ósemką zawodników, wąsko i
    blisko siebie, kiedy trzeba - atakowaliśmy czterema napstnikami, dwoma
    skrzydłowymi i wspierajacym Lewandowskim, albo Sobolewskim. Dzięki temu
    Portugalczycy praktycznie nam przez większą część meczu nie zagrażali,
    podczas gdy my stworzyliśmy naprawdę mnówstwo sytuacji i przeciwnik nie
    mógłby mieć najmniejszych pretensji, gdyby dostał jeszcze kilka bramek. Jeden
    jedyny raz, kiedy zawiodła asekuracja - Krzynówek nie wrócił i zostawił swoją
    strefę wolną - skończyła się golem dla wroga.
    3. Przechodzenie z obrony do ataku i odwrotnie. Udawało się to wzorowo, w
    naszej strefie przeciwnik nie miał przewagi liczebnej, a my stwarzaliśmy
    przewagę pod bramka przeciwnika wielokrotnie.
    4. Gra poszczególnych zawodników. Osobiście najbardziej zaskoczyło mnie dwóch
    zawodników - Bronowicki i Żurawski. Po pierwszym nie spodziewałem się nic
    ciekawego, na drugim dawno postawiłem krzyżyk. Obaj zagrali wspaniale, jak
    zresztą cała drużyna. Kto pamieta taki występ Lewandowskiego? A Radomski na
    stoperze? Płakaliśmy, że nie ma w ogóle drugiego stopera - a tu proszę.
    Golański, beznadziejny z Kazachstanem - zagrał z Portugalia życiówkę.
    Sobolewski zaczął nerwowo, po 10 minutach nagle się opanował i grał tak, jak
    potrafi. O Kubie Błaszczykowskim pisano, że to będzie kolejny wieczny talent,
    grający czasem nieźle w klubie, ale nie nadający sie do reprezentacji. I tak
    dalej.
    5. Przygotowanie fizyczne i ambicja. Nagle okazało się, że nasi zawodnicy
    potrafią zasuwać przez 90 minut.
    I uważam, że to zasługa Beenhakkera. Stworzenie drużyny, taktyka, ustawienie,
    motywacja, nauczenie reakcji na sytuację boiskową.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Por Re: Zaskoczenie IP: 65.111.168.* 12.10.06, 16:19
        jedyne co moglo zaskoczyc to zla gra Portuglaczykow
        • Gość: Porter Re: Zaskoczenie IP: *.orion.pl 12.10.06, 16:25
          Twoim zdaniem Polacy zagrali tak, jak zwykle?
      • Gość: max Kaczyński musi odejść! IP: *.chello.pl 12.10.06, 16:55
        precz z konusem
        • Gość: Porter Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.orion.pl 12.10.06, 17:25
          A kto powinien przyjść?
          • Gość: Krzyś Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.pke.pl 13.10.06, 08:20
            gdyby nie napis Polska-Portugalia, to bym pomyslał, że to np. Czechy-
            Paragwaj ;000
            Byłem w szoku, podobnie jak Porter i chyba wszyscy. NARESZCIE KU...WA!!!
            Najlepszy mecz i wygrana z przeciwnikiem z górnej półki od kilkunastu lat.
            Brawo LEO!!!

p.s. Kto był na Śląskim teraz, hę? Chyba kibice nie ze Śląska ? :)))
            • Gość: Yid army Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.serverkompetenz.net 13.10.06, 13:04
              tylu krzykaczy jest protestujacych przeciwko graniu na slaskim,jak narazie to
              zauwazylem ze jest tam najlepsza atmosfera zeby grywac takie mecze,przynajmniej
              odpowiednia liczba widzow a nie jak w stolycy 5 tys
              • Gość: majrix Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 13:18
                ne jestem z ni z Wawy ni ze Śląska, ale faktem jest, że na Śląskim atmosfera
                jest super tylko wtedy gdy naszym idzie. Za to w przypadku gdy jest źle to i na
                trybunach jest padaka. I tym to się różni Sląski od Łazienkowskiej. Poza tym
                sami chyba przyznacie że Śląski - oddalenie trybun od boiska jest nie za
                szczęśliwe.
                • Gość: Krzyś Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.pke.pl 13.10.06, 13:34
                  masz rację z ta odległością trybun od boiska. Ja juz tu pisałem, że należało
                  wtedy zburzyć całość i postawić od naowa, ale my nie o tym.

Zobacz z kim repra grała na Legii, a z kim na Ślaskim. Z drugiej strony,
                  publika tutaj jest baaaardzo wymagająca, specyficzna. Nie myslisz też, że ta
                  publika przed wyjazdem repry na Mundial nie miała trochę racji? Ostrzegła
                  kopaczy przed kataklizmem i co?! Nie wyciąganęli z tego wniosków. Na Legii by
                  ich jeszcze pochwalono ... A gwizdy na repre były tylko wtedy, z KOlumbią. Tak
                  więc, trochę Cie nie rozumie;/
                  • Gość: majrix Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 13:41
                    bardziej niż o gwizdy chodzi mi raczej o brak dopingu jak naszym nie za bardzo
                    idzie...
                    • Gość: Krzyś Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.pke.pl 13.10.06, 13:43
                      ależ to trzeba zgrać! Teraz to sie udało tylko dlatego. Poustawiać kumatych na
                      sektorach, którzy to pociągną i gra. tam jest za wiele ludzi z wielu klubów.
                      A na Legii jest jeden młyn składający się z 90% (może i więcej) kibiców Legii i
                      doping jest. Proste!

pozdro:)
                  • Gość: Krzyś Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.pke.pl 13.10.06, 13:41
                    a i jeszcze, co do widoczności: a powiedz mi, siedziałeś kiedyś na łuku na
                    Legii? Obojetnie po której ze stron. Ja dwa razy i ch..a prwei widziałem
                    (nisko, płot).

Niech kadra gra w Warszawie, ale na porządnym stadionie, a nie na tym ... czymś
                    (sorki Panowie Legioniści ;) ).
                    • Gość: 64 Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.catv.glattnet.ch 13.10.06, 15:10
                      tyle jest narzekania na slaska publicznosc,ale przed meczem nikt sie nie
                      spodziewal jak zagra kadra a mimo to przyszli w takiej liczbie i chyba nikt mi
                      nie powie ze spoza slaska bylo 43 tys a ze slaska 1000
                      • Gość: Razorfan Re: Kaczyński musi odejść! IP: 80.193.211.* 14.10.06, 14:48
                        znowu ta sama fascynujaca dyskusja.
                        mi tam wisi czy kadra gra w Wawie czy na Slaskim bo i tak nie chodze na jej
                        mecze.
                        Zwracam tylko uwage na kilka spraw.
                        1. ceny biletow na mecze repry w Wawie sa najczesciej kilka razy wyzsze niz na
                        slasku.
                        2. wcale tak nie jest ze lepsze zespoly graja w Wawie. W ostatnich latach
                        wszystkie najwazniejsze mecze byly grane na Slasku.
                        3. doping jak sie gra ladnie i wygrywa to jest zawsze a jak sie przegrywa to
                        tylko wyrobiona publika potrafi pociagnac.
                        4. stadion slaski nie ma zadnego klubu wiec nie ma grupy kibicow ciagnacych
                        doping.
                        suma summarum na slaskim mozemy grac jak wygramy a jak mecz ma byc ciezki to
                        lepiej w Wawie byleby te bilety rozsadnie ustawili.

aha meczu nie widzialem wiec na temat dopingu tez sie madrzyl nie bede :)
                        pozdro
                        • Gość: Porter Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:59
                          Tylko pozostaje kwestia pojemności obiektu. Estadio della Soldateska Polonica
                          jest po prostu za mały. Z kolei Śląski ma trybuny, jak nieboszczyk Stadion
                          Dziesięciolecia - mało co z nich widać. W sumie - ani jeden, ani drugi stadion
                          się nie nadaje i niezbędna jest budowa nowego Stadionu Narodowego.
                    • Gość: (L) Re: Kaczyński musi odejść! IP: *.spray.net.pl 15.10.06, 15:12
                      Ja bywam czasem na łuku z braku funduszy i nie nażekam. Widać całkiem nieźle.
      • Gość: AP Re: Zaskoczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.06, 09:12
        Ja dołożę Porter jeszcze, że chłopaki uniknęli robienia fauli przed polem
        karnym, co nawet przy słabej Portugalii mogłoby dać ze dwie bramki z wolnych.
        • Gość: Porter Re: Zaskoczenie IP: *.orion.pl 15.10.06, 12:14
          Ja nie wiem, czy Portugalia była słaba. Przecież nie zapomnieli grać w piłke w
          trzy dni.
          • Gość: SK Re: Zaskoczenie IP: 213.48.102.* 15.10.06, 15:03
            Czasem druzyna poprostu nie ma dnia,nie umujac nic polskim pilkarzom
            oczywscie.Teraz kazdy moze wygrac z kazdym Belgia stracila pkt z Kazachstanem,
            Anglia zremisowala z Macedonia by potem przegrac z Chorwacją,zapomnieli jak sie
            gra w piłke? W el do ms z Engelem Polska tez grala dobrze potem na samych ms
            widocznie tez zapomniala.Zwyciestwo zwyciestwem powinnismy sie cieszyc,ale nie
            nalezy chyba popadac w jakis hura optymizm myslac ze teraz mozemy zwojowac
            Europe bo przeciez pokonalismy 4 druzyne swiata? Ale czy gramy juz jak 4 druzyna
            swiata,napewno jeszcze nam wiele brakuje.
            Mecz z Belgia na wyjezdzie napewno pokaze na jakim etapie jestesmy i czy ten
            mecz z Portugalia byl tylko jednorazowym wyczynem
            • Gość: majrix Re: Zaskoczenie IP: *.bsk.vectranet.pl 15.10.06, 16:30
              wymieniona przez Ciebie Anglia akurat co jaiś czas ma trenera nieudacznika, do
              Taylora, Keegana (tylko w ostatnich czasach) teraz dołączył MacClaren
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka