Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Historyczna passa siatkarzy

IP: 83.2.18.* 26.11.06, 19:04
    JUŻ ZA TYDZIEŃ NA OKĘCIU WITAMY MISTRZÓW ŚWIATA!!!! PRZYGOTOWUJCIE SIĘ!! :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bubuś Freestyler Historyczna passa siatkarzy IP: *.acn.waw.pl 26.11.06, 19:05
        Panie Stec

jak jesteś Pan w Japonii, to nawet zaczynasz pisać do rzeczy!

Może warto tam zostać?
        • Gość: kempes DAJCIE ruskom wycisk, panowie!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:09
          to będzie historyczny mecz!!!!!!!!!!!!!!
          • gregkopen Łatwo nie będzie! Ale wygramy!!! 27.11.06, 11:59
            www.poloniamonachium.de - My wygrywamy z Niemcami!!!
        • Gość: jorik to będzie historyczny MECZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:10
          trzymam kciuki!!!!!!!
      • Gość: milseog histoczyna? co to znaczy? IP: 80.55.145.* 26.11.06, 19:12
        taki byk i to w tytule na pierwszej stronie! skandal!
        • Gość: kibic adrenalina IP: *.chello.pl 26.11.06, 19:27
          normalnie chcę sam wleźć na to japońskie boisko i nabić ruskom guza!
          Ale doceniam Lozano, że nawet nie wziął mnie pod uwagę, nie dałbym
          ruskim rady, ale nasi dadzą!
          • Gość: gucio Re: adrenalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:41
            Tak dałbyś rady jak ci co spod stalingradu spie....li w samych majtkach i potarganych kalesonach ze swym wodzem na czele Józkiem Piłsudzkim.
            • Gość: kibic Re: adrenalina IP: *.chello.pl 26.11.06, 20:01
              Piłsudski pod Stalingradem?
              to byli chyba faszyści na mrozie
              ja mówię, że chcę by nasi wygrali, a na boisko nie wejdę
              myślę, że nie tylko komentarzem zbaczasz
              • Gość: gucio Re: adrenalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 20:11
                ok może i myle troche fakty i mnie poniosło ale dlatego że wnerwia mnie taka paplanina co u nie których pseudokibiców którzy nie rozumieją że trzeba uszanować rywala i jego klase a nie zachowywać się jak nacjonalistyczna świnia i mieszać wzgledy polityczne w widowisko czysto sportowe.
                • Gość: kibic Re: adrenalina IP: *.chello.pl 26.11.06, 20:38
                  a kozakiewicz? :)
                  poza tym chyba jasne, że mowa o guzie w sensie reprezentacji siatkarskiej
                  a nie narodu rosyjskiego
                  ręczę Ci że klasa klasą a za...ć ich trza a nie "szanować klasę rywala"
                  to jest paplanina, mamy pokonać ruskich i już!
                  to trzeba właśnie z nerwem, ze względu na wielkość rywala
                  to nie jest przeciwnik z którego możemy zrobić marmoladę z uśmiechem na ustach
                  trzeba zajadle, zaciekle, na maksa! bić ruskich!
                  • wyborcapo Re: adrenalina 27.11.06, 05:10
                    jeszce sobieski pod wiedniem i buffallo bill i indianie.
                • koczisss Re: adrenalina 27.11.06, 13:44
                  Widzę, ze kolega z historii uciekał, ładnie to tak!
                  Pała i do powtórki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: jako11 Re: adrenalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 15:38
                  gucio. rzecz nie w wygranym lub przegranym meczu a w regulaminie. Ktoś go
                  stworzył. Może ktoś wie kto jest w składzie organizatorów regulaminu mistrzów.
                  Na nich trzeba wieszać psy.
                  pzdr
            • Gość: bazyl328 Re: adrenalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 20:10
              Gość portalu: gucio napisał(a):

> Tak dałbyś rady jak ci co spod stalingradu spie....li w samych majtkach i potar
              > ganych kalesonach ze swym wodzem na czele Józkiem Piłsudzkim.

Chłopie !!! pała z wykrzyknikiem z historii. Wracaj do podstawówki i się
              dokształcaj, bo to co napisałeś to nieziemskie farmazony. WSTYD !!!
      • Gość: Gość Re: Historyczna passa siatkarzy IP: 148.81.119.* 26.11.06, 19:27
        jeśli zdobędą trofeum to ide ich witac!!!
        bo dla mnie już są mistrzami, za to ile pozytytwnych emocji wyzwalają gdy grają
        i wygrywają, za sposób tego zwyciestwa!!!
      • Gość: Pablo Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:29
        Nie sądzę... Jeśli awansujemy do półfinału, to Brazylia jest zdecydowanie poza
        naszym zasięgiem!!!
      • Gość: nobo zaglowanie emocjami IP: *.phlapa.east.verizon.net 26.11.06, 19:34
        kolejny belkot kalkulacyjno/spekulacyjny. Jesli ktos chce byc w czworce
        najlepszych, to powinien tam dojsc nie malymi punktami tylko zwyciestwami.
        I skad to przekonanie ze Rosje mozna przejsc a Serbie nie?
        • Gość: x Re: zaglowanie emocjami IP: *.poznan.agora.pl 26.11.06, 19:47
          Odpowiedź na pytanie, czy to rekordowa pasaa, brzmi TAK.
          Do tej pory najdłuższa seria zwycięstw bez straty seta na mistrzostwach seta w
          wykonaniu Polaków miała miejsce na mundialu 1952 r. i wynosila zaledwie cztery.
          Najdłuższa seria w ogóle wygranych kolejnych gier mistrzostw świata pochodzi z
          kolei z lat 1970, 1974 (tu POlacy wygrali wszystkie mecze) i 1978 wynosi 16
          meczów.
          Pozdrawiam
        • Gość: Gosia Re: zaglowanie emocjami IP: *.petrus.com.pl 26.11.06, 19:47
          NO WłAśNIE! I skąd przekonanie że z Rosją jeśli wygramy to 3:2? Ma być 3:0 i
          KONIEC!! P.S. Chyba wezmę urlop, bo nie wytrzymam nerwowo w pracy przy komputerze..
          • Gość: nobo niech bedzie 3:0 do konca :) IP: *.phlapa.east.verizon.net 26.11.06, 19:54
            trzymam za to kciuki
        • Gość: Albin Siwak Re: zaglowanie emocjami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:10
          Mecz z Serbią nie ma _żadnego_ znaczenia. Jeżeli przegramy z Rosją to jedziemy
          do domu. Jeżeli wygramy, to niezależnie od wyniku z Serbią awansujemy. Dlatego
          podniecanie się meczem z SiC nie ma sensu.
          • Gość: Antoni Re: zaglowanie emocjami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 01:07
            > Mecz z Serbią nie ma _żadnego_ znaczenia

Dla awansu (prawie) nie. Dla tego, na kogo trafimy w ew. półfinale - ogromne.
            I jeszcze nie należy lekceważyć Japonii. Jeśli zagrają z Rosją na wysokim
            poziomie + mały bonus od sędziów, mogą namieszać.
        • Gość: krzem Re: zaglowanie emocjami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:38
          Mam pytanie z innej beczki: co znaczy zaglowanie emocjami ? Czy chodzi o
          żonglowanie emocjami (zdaje się, że nie pisze się żąglować tylko żonglować)a
          może żaglowanie emocjami ale to może byc trochę odjechana koncepcja ?
          A propos artykułu - jedna rzecz mnie wkurza - psioczenie na regulamin. Każdy go
          znał przed mistrzostwami i jak będzie dobry [zespół]to będzie mistrzem
          niezależnie od regulaminu. Poza tym z punktu widzenia emocji taki regulamin
          jest o wiele lepszy - przy starym regulaminie mecz z Rosją byłby o pietruszkę,
          bo już Polacy i Serbowie byliby w półfinale (Pan Redaktor w wolnej chwili niech
          przeliczy przegrane sety Rosjan, bo tak do końca tego nie wyliczyłem)
          • Gość: Antoni Re: zaglowanie emocjami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 01:05
            > przy starym regulaminie mecz z Rosją byłby o pietruszkę,
            > bo już Polacy i Serbowie byliby w półfinale

Niekoniecznie. Jeśli Polska przegrałaby z Rosją i Serbią - odpadłaby.
      • Gość: reata Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 20:36
        sam się przygotuj, jak można takie głupoty sadzić, zero logiki
        • info0 Re: Historyczna passa siatkarzy 26.11.06, 20:50
          Takie pieprzenie. Mamy słabą grupę... Zobaczymy jak dostaniemy Brazylijczyków
          lub Francuzów albo Włochów.

Bo na razie możemy się cieszyć z wygranych z krajami w których siata jest dość
          słabo rozwinięta :P (pomijam Serbie i Rosje).

Powodzenia.
          • Gość: maz Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.06, 21:50
            Jeszcze raz powtarzam: Nikt na MŚ nie wygrywa siedmiu meczów pod rząd 3:0 jeśli
            nie jest odpowiednio przygotowany i w odpowiedniej formie! Przestańcie krakać!
            Sportem interesuję się już od ok 30 lat i czegoś takiego nie pamiętam. W
            sporcie, jak i w życiu, aż takich przypadków nie ma. Nikt nie wygra do zera
            siedmiu meczów pod rząd, choćby ze słabymi przeciwnikami jeżeli nie jest
            odpowiednio przygotowany do takiej imprezy! I to pod względem fizycznym jak i
            mentalnym. Ktoś kto interesuje się siatkówką i oglądał mecze naszej
            reprezentacji w ostatnich sezonach, to musi zauważyć różnicę. To zupełnie inny
            zespół! Ileż to horrorów przeżywaliśmy, potykaliśmy się ze słabymi, by w
            pojedyńczych meczach pokonywać najlepszych, a na koniec zawsze czegoś zabrakło.
            Teraz jest inaczej! I to tak dalece, że wciąż podświadomie nie wierzymy, czy to
            sen, czy tylko słabość rywali. Wszyscy do tej pory chcieli przecież z nami
            wygrać, choćby jednego seta! Niektórzy już byli blisko, prowadzili dwoma,
            trzema punktami prawie do końca, ale w końcówkach pękali! Nie marudźmy więc,
            tylko spokojnie czekajmy do wtorku. To tylko sport, każdy może wygrać, ale
            teraz nadszedł wreszcie nasz czas! Więcej optymizmu!
            Pozdr.
      • Gość: jestok1 Historyczna passa siatkarzy IP: *.ds2-k.us.edu.pl 26.11.06, 21:50
        jest w tv transmisja z wtorkowego meczu? na jakim kanale?
        • Gość: konkubent Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 22:27
          Właśnie się obawiam tego meczu z ruskimi.
          Marzę, aby im chłopaki dokopali!
          Nie ma co liczyć, trzeba grać swoje.
          Są silni jak nigdy!
          • smuto Re: Historyczna passa siatkarzy 26.11.06, 22:52
            passa nie ma znaczenia
            chłopaki zagrają pierwszy ważny mecz
            są przygotowani doskonale - to widać, ale dopiero teraz dopadnie ich prawdziwa
            presja
            małe punkty, tak samo jak walka o 5-8 nie mają znaczenia
            na szczęście mamy jeden mecz który sprawdzi wszystkich
            trenera, zawodników
            jak nie to naprawdę będziemy długo czekać

wstań, w górę głowę wznieś...............

• Gość: mala mecz ostatniej szansy z powodu systemu opartego IP: *.devs.futuro.pl 26.11.06, 23:05
        o małe punkty jest to mecz ostatniej szansy porażka w nim powoduje, że
        nawetwygrana z ostatnim meczu z Serbią nnic nam nie da (no chyba, że gdzieś
        15-25 punktami). Niestety, ale nasz typowy minimalizm dprowadził do tego, ze
        mimo nie stracenia seta, mamy o wiele gorszy bilans małych punktów, czasami sie
        aż prosiło dobić przeciwnika, a oni sie nie raz im dawali odrodzić i w ostatnich
        setach wygrywali zaledwie dwoma punktami, co przy tak słabiej grupie i braku
        możliwośći stratyu punktów najlepszych po za meczami między soba, powoduje, ze
        musimy teaz liczyć na cud i na wygraną z Rosją, bo tak jak mówie mecz z Serbią
        bedzie już nie mal o nic, bo trudno przypuszczać, że bedą w stanie wygrać tak
        wysoko z Serbią.
      • Gość: Jamto Historyczna passa siatkarzy IP: 85.219.140.* 27.11.06, 00:01
        W sitkówce można ugrać mniej małych punktów ale więcej (3)setów i wygrywa się
        mecz. Mały paradoks? Nie, to istota siatkówki. Grać trzeba cały mecz, nie
        wystarczy rozgromić rywala w pierwszych 60 min i wygrywać 2 do 0. Trzeba wygrać
        też trzeciego seta. Jak w tenisie to sety wygrywają mecz a nie poszczególne
        piłki. W piłkę kopaną jak zdemolujesz rywala w pierwszej połowie np 3 do 0 to
        prawie wygrałeś, wystarczy przetrwać, w siatę znów trzeba wygrać seta. I tak
        było od dawna.
        Acosta przyćmiony wizją kasy (70 000 000 USD) zmienia przepisy. Za rok
        wprowadzą oceny za styl (skoki), zabronią grać dużym siatkarzom i pić za dużo
        płynów (F1), limity wagi (box) a może nawet za efekt artystyczny (łyżwiarstwo
        artystyczne) a na igrzyska będą mogli jechać tylko juniorzy (futbol).
        A ci co wygrywają 3 do 0 staną się anachroniczni i niepotrzebni. No chyba, że
        wpłacą pieniążki na powrót do starych=normalnych przepisów.
        No i mecze ligowe też powinny rozgrywać sie o 7 rano, albo o 5.00. Zawsze. A
        kibice do roboty.

Oj.
        • Gość: hehe Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.interpc.pl 27.11.06, 07:13
          Swiete slowa,to co sie dzieje w siatkowce to jeszcze wieksza paranoja niz w
          PZPN-ie.Po co wiec dzielic mecz na sety skoro te sa nie wazne,odrazu niech
          okresla do ilu pkt. trwa mecz i sprawa zalatwiona.Nie wiem,100 pkt. lub 120
          pkt. tyle gdzies zdobywaja w 5 setowych meczach,wiec ktora druzyna pierwsza
          tyle zdobedzie ta wygrywa mecz,potem niech licza male pkt.,bo w tej chwili nie
          widze za grosz sensu w dzisiejszych statystykach.
      • rudy_rudolf Z trenerskiego punkty patrzenia... 27.11.06, 07:56
        Fajnie ogląda się tych wysportowanych chłopaków, którzy mają cel, dobrego
        coacha i zapas motywacji, którym mogliby podzielić się innymi drużynami.
        Mnie fascynuje fenomen zagranicznych trenerów: co ma w sobie Leo i Raul, że
        potrafią tak nakręcić zawodników. Skąd nagle to zorientowanie na cel i
        konsekwencja w działaniu.

Macie jakieś propozycje??

www.grupa-kreatywna.pl/doradztwo/porady.html
      • Gość: Piotr Historyczna passa siatkarzy IP: *.dsl.dodo.com.au 27.11.06, 08:43
        Zapomnieliscie o mnie? A fe. Mistrzami nie bedziecie jak zreszta tradycyjnie.
        Wygrywac ze slabeuszami kazdy potrafi.Po co wygrywaliscie do zera? Przepisow
        nie znacie? Rosjanie nie moga sie doczekac,aby wam dolozyc.Sprawa
        honorowa.Serbia postawi kropke nad i. I znow polski kibol bedzie spiewal"nic
        sie nie stalo............"
        • Gość: esen2 Coś mi tu piątym miejscem pachnie... IP: 195.245.213.* 27.11.06, 08:47
      • hejkum_kejkum Historyczna passa - błąd ?? pomóżcie policzyć .. 27.11.06, 08:56
        POwiedzcie oni źle liczą czy ja ? z tego co wiem Rosji w tej chwili liczy się
        porażka z Serbią z pierwszej rundy więc jeśli Polska przegra z Rosją w wygra z
        Serbią będzie miała jedną porażkę Serbia i Rosja też po jednej więc w
        bezspośrednim starciu Rosja Serbia ktoś będzie musiał ponieść drugą porażkę ?
        czyli W układzie jednej porażki nie możemy odpaść według mnie .... i małe punkty
        nie mają znaczenia ? Powiedzcie ja dobrze liczę czy autor artykułu ??
        • hejkum_kejkum Re: Historyczna passa - błąd ?? pomóżcie policzy 27.11.06, 09:09
          Dobra to moja pomyłka w obliczeniach bo Serbia z Rosją już grać nie będzie ;)
          narobiłem zamieszania niepotrzebnie
      • Gość: marcin Historyczna passa siatkarzy IP: *.acn.waw.pl 27.11.06, 09:04
        rozniescie ruskich chociaż wy !!!
      • Gość: dd Za wygraną z Rosją oddałbym 7 poprzednich meczów IP: 193.30.160.* 27.11.06, 09:57
        To najważniejszy mecz. I tylko on się dla mnie liczy. Kto wygra z Rosją ten jest
        w siatkówce kimś. Oczywiście wygrana z Serbią czy Brazylią byłaby też super ale
        najbardziej kocham zwycięstwa z Rosją. To naprawdę bardzo dobra drużyna i to od
        zawsze. Dziewczyny wygrały z Rosjankami jak grała Glinka, Świeniewicz i Mróz.
        Teraz kolej na chłopaków.
        • zed6 Re: Za wygraną z Rosją oddałbym 7 poprzednich mec 27.11.06, 10:18
          mam pytanie
          czy ten mecz będzie pokazywany w polsacie???
          Bo w programach drukow i internetowych jest tylko w polsacie sport...:(

Czy polsat chce nasz pozbawić mozliwości ogladania reprezentacji narodowej i to
          akurat w tak ważnym momencie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: lolus Re: Za wygraną z Rosją oddałbym 7 poprzednich mec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 11:11
            ten regulamin jest chory!!!

przy zlym zbiegu okolicznosci na koniec turnieju mozemy miec bilans meczy 10-1 i
            setow 32-3 a zajmiemy dopiero 5 miejsce

gdzie tu logika???!!!!!
            • Gość: rafaello Re: Za wygraną z Rosją oddałbym 7 poprzednich mec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 11:18
              Po pierwsze dla wszystkich zespołów regulamin jest jednakowy i nie ma co usprawiwdliwiać ewentualnego niepowodzenia. Dla mnie największym przekrętem tych mistrzostw jest podział grup. Nasza to 3 dobre i 5 słabiutkich drużyn a ta druga to 8 naprawde mocnych zespołów - a to wszystko zostało wcześniej ustalone pod Japońców żeby znów mieli okazje zagrać o miejsca 5-8 tak jak kobiety i wówczas oczywiście ten mecz byłby najważniejszy i rozgrywany po finale.
      • venegoor I tak do końca! 27.11.06, 10:57
        Trzymamy kciuki! Że też do pracy na 8.00 trzeba:)

Sportowcy w karykaturze:

www.bestnews.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=74
      • Gość: Grzegorz Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 11:33
        Kochani polscy siatkarze! Uważajcie na bomby z zagrywek Rosjan, musicie coś z
        tym zrobić i ich unieszkodliwić. Poza tym nie traćcie sami zbyt wielu punktów z
        zagrywek- idźcie za przykładem Zagumnego, który rzadko zagrywkę zepsuje. Więcej
        celebrowania przed zagrywką, wtedy będą lepsze, absolutnie nie w pośpiechu!
      • Gość: Gość Z Ruskami dostaną przepisowy łomot. IP: 193.109.212.* 27.11.06, 11:52
        Podbijanie bębenka na temat bandy rozkapryszonych gwiazdorków nie mam za grosz
        sensu.
        • Gość: Gość Doskonale pamietam, ajk Baranow przy okazji... IP: 193.109.212.* 27.11.06, 11:55
          ...poprzedniego spotkania zmiatał naszych zagrywką z parkietu. Teraz będzie
          podobnie.
          • Gość: Neolit Re: Doskonale pamietam, ajk Baranow przy okazji.. IP: 64.208.49.* 27.11.06, 13:13
            Po pierwsze taki z Ciebie kibic siatkowki jak z koziej dupy traba. Bo gdybys sie
            choc troche interesowal to wiedzialbys ze jego nie ma na tych mistrzostwach. Po
            drugie troche wiary maly czlowieku.
      • Gość: Breda Historyczna passa siatkarzy IP: *.14lo.lublin.pl 27.11.06, 11:56
        Czy ktoś się orientuje się gdzie jeszcze oprócz chińskiej stacji BTV6 można
        oglądać mecze w internecie? Bo jutro niestety jestem w pracy i nie mam innej
        możliwości obejrzenia na "żywca". A może ktoś przez przypadek wie czy na w/w
        wymienionej stacji jutro będzie transmisja meczu Polska - Rosja? Dzięki z góry
        za pomoc. Pozdrawiam
      • Gość: ski Historyczna passa siatkarzy IP: *.171.41.114.crowley.pl 27.11.06, 12:31
        Regulamin był znany od dawna, i stratgia polega na graniu o każdy, dosłownie punkt, a nie jak zwykle o sety. To wymaga zmiany mentalnosci i był na to czas, a teraz ciarki po plecach przechodza, wystarczy przegrać z rosjanami i po medalu. I nie ma na kogo zwalić, wystarczyło walczyć o każdy punkt, a nie tylko cieszyć się z wygrywania.
        • Gość: lolus Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 13:52
          ale gdzie tu jest sens tych zasad? gdzie duch gry? bo chyba nie mozna tak
          powiedziec o zasadach ktore ZMUSZAJA do przegrywania setow!!! w europie juz
          dszli do tego ze to jedna wielka bzdura tylko na swiecie musza dluzej pomyslec...
        • koczisss Re: Historyczna passa siatkarzy 27.11.06, 13:57
          A jaką ma się pewność, ze jak odpuści się jakiś set, to kolejny wygra się dużą
          przewagą, albo w ogóle?
          Nie ma takiej pewności, więc lepiej było wygrać wszystko bezdyskusyjnie i tyle!
      • evident Dowalcie Ruskom 27.11.06, 12:36
        bez skropułów. Do boju, biało - czerwoni !
      • Gość: henio14 Historyczna passa siatkarzy IP: *.chello.pl 27.11.06, 12:53
        Jutro wygramy z ruskimi trzy zero i koniec gadania!!!!
        Żadnych kombinacji!!!
      • Gość: x Re: Historyczna passa siatkarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:55
        proszę państwa, wygramy ten turniej bez straty seta...
      • Gość: realista Historyczna passa siatkarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:52
        nie wygramy z rosja i nie wygramy z serbia hehehehe
      • acryl Re: Historyczna passa siatkarzy 27.11.06, 15:19
        wszystko fajnie ale wytlumaczcie mi skad ten WIESNIACKI zwyczaj pisania na flagach narodowych to jest juz plaga , w niedziele widziałem nawet nazwy firm np jadar radom co za buce i wiesniaki tak znieważaja nasze barwy narodowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka