Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ranking- reaktywacja

10.01.08, 20:53
    Ranking indywidualny polskich curlerów w dotychczasowej formie spełnił swoje
    zadanie. Następne wydania będą już moją prywatną zabawą, chyba że PZC będzie
    miał ochotę publikować je w charakterze ciekawostki. Miło by było oczywiście,
    gdyby mógł się kiedyś do czegoś konkretnego przydać. Do czego? Np. do
    turniejów towarzyskich, gdzie mogą występować drużyny wymieszane z innych. Np,
    gdybyśmy doczekali się kilku poziomów ligi, do zróżnicowania traktowania nowej
    drużyny powstałej w wyniku rozpadu dwóch silnych ekip, a drużyny rzeczywistych
    nowicjuszy. Ale to ewentualna przyszłość, na razie pozostaje zabawa.

Następują dwie istotne zmiany w regułach. Po pierwsze zmieniają się tabele
    punktów. Dotychczasowe były robione na oko. Teraz wszystkie będą układane wg
    tego samego wzoru, by przebieg krzywej miejsce/punkty był zawsze taki sam,
    niezależnie od ilości startujących zespołów i ilości punktów dla zwycięzcy.
    Oto wzór:

x=ZAOKR(((P+2)/(L-1)^2)*M^2-((2*P*L+L+3)/(L-1)^2)*M+(P*L^2+L+1)/(L-1)^2;0)

gdzie x to zdobyte punkty, P to liczba punktów zwycięzcy, L to liczba
    startujących zespołów, a M to zajęte miejsce.

Uważny obserwator dostrzeże, że jest to wzór funkcji kwadratowej, której
    obrazem jest parabola.

Druga zmiana to dwukrotne podniesienie liczby punktów dla zwycięzców w każdym
    rodzaju zawodów, oczywiście operacja taka zachowuje proporcje pomiędzy
    poszczególnymi zawodami. Powód- zmniejszenie liczby zespołów na ostatnich
    miejscach z, wynikającą z zaokrągleń, liczbą 1 punktu.

Nowe reguły i tabele punktów już mam. Umieszczę je tu, gdy tylko dowiem się
    jak to zrobić. K.
    Obserwuj wątek
      • hit_and_roll Re: Ranking- reaktywacja 12.01.08, 00:01
        Noooooo Krzychu taki wzór to tylko Twoja sprawka mogła być... Jako że gubię się
        przy drugim nawiasie przyjmuję go jako dogmat :)
      • ccckb Re: Ranking- reaktywacja 14.01.08, 09:20
        A czy to znaczy, ze zrobisz ranking ze wszystkich lat???
        Czy tylko z ostatnich dwóch???
        Czy tez jeszcze jakoś inczej?
        • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 14.01.08, 11:34
          Pozostałe zasady się nie zmieniają. Moja propozycja to ocena aktualnej "siły" każdego zawodnika z uwzględnieniem stabilności formy, czyli ostatni sezon plus połowa punktów za przedostatni. Ranking medalowy od początków istnienia curlingu w Polsce prowadzi na bieżąco Arek D. Nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy zrobił swoje własne zestawienie. Np. u nas w klubie, wśród juniorów, padł pomysł podobnego rankingu dla juniorów, ale jeszcze nie doczekał się realizacji.

K.
          • cloudik Re: Ranking- reaktywacja 14.01.08, 19:50
            Wersja dla wzrokowców img246.imageshack.us/img246/3021/wzorpb8.png
            • cloudik Re: Ranking- reaktywacja 15.01.08, 09:28
              Swoją drogą zrobiłam przykładowy przebieg funkcji w xls-ie (zarówno w wersji, że P to punkty zwycięzcy jak i punkty zdobyte przez danego zawodnika) i wyszło mi coś zabawnego. Otóż przy 30 startujących drużynach* osoby z końcowych miejsc mają więcej punktów niż te w okolicach 16-22 miejsca.

Ktoś też mógłby zrobić przykładowe obliczenia, dla pewności?

*Po krótkiej zabawie wyszło mi, że przy 23 już są problemy.
              • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 15.01.08, 10:51
                To gdzieś zrobiłeś błąd. Nie przejmujcie się tak tą mamtematyką, wkrótce (może już dziś) podam rankingi wraz z tabelami punktów za poszczególne miejsca w każdych zawodach.
                Bo będzie jeszcze jedna zmiana. W końcu nic nie stoi na przeszkodzie, by aktualizować je po każdych zawodach.

K.
                • cloudik Re: Ranking- reaktywacja 15.01.08, 11:06
                  A fakt - L ustawiłam na 20 zamiast na 30 ;)
                  Gomen.
                  • arekmcc Re: Ranking- medalowy 16.01.08, 17:21
                    Ponieważ zostałem "wywoałny" przez Krzysztofa podaję pozycje
                    medalistów z MP Par w Łodzi w rankingu medalowym.
                    W nawiasach liczba medali (Z-S-B- razem).
                    Pełny ranking już niedługo na curling.pl
                    pozdrawiam Arek

1. (1) Marta Szeliga-Frynia (4--2--1----7)
                    4. (7) Agnieszka Ogrodniczek (3--0--1----4)
                    5. (11) Damian Herman (3--0--0----3)
                    6. (4) Paweł Frynia (2--2--2----6)
                    7. (5) Krystyna Beniger (2--0--3----5)
                    21. (22) Rymwid Błaszczak (1--1--1----3)
                    • pfrynia Re: Ranking- medalowy 01.04.08, 19:23
                      Na ostudzenie emocji, które ostatnio panują na forum polecam lekturę
                      uaktualnionego rankingu medalowego. Został on przeniesiony ze strony
                      curling.pl na naszą klubową.
                      www.mediacc.curling.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=190&Itemid=158
                      PF
      • maniak_skc Ranking do ściągnięcia 16.01.08, 19:37
        Ranking przygotowany przez Krzycha Be. można znaleźć tutaj:
        www.skc.katowice.pl/download/ranking.zip
        • lpiworowicz Re: Ranking do ściągnięcia 17.01.08, 23:43

A jak ktoś chciałby poczytać regulamin tworzenia rankingu to zapraszam też tu. Przy okazji można obejrzeć rankingi w formie nieco uproszczonej i również ściągnąć oryginalny plik od Krzycha Bąka.

• cierek Re: Ranking- reaktywacja 18.01.08, 22:37
        Witam serdecznie
        Mam watpliwosci odnosnie naliczania punktow za MP par mieszanych. W druzynie w
        tych zawodach sa tylko 2 osoby wiec teoretycznie patrzac zgloszonych zespolow
        moze byc duzo wiecej niz na jakiekolwiek inne mistrostwa. Dla przykladu 13
        miejsce zajete w MPPM jest wiecej warte od 10 w MP mikstów. Wg mnie bledem jest
        naliczanie punktow uwzgledniajac liczbe startujacych druzyn.
        • konan_wa_ku_ta Re: Ranking- reaktywacja 21.01.08, 01:30
          Zacznijmy od tego że jeszcze chyba nikt w żadnej dziedzinie nie wymyślił
          rankingu który byłby w 100% obiektywny :))
          a moje zdanie na temat uwzględniania liczby drużyn:
          Powinno się wziąć to pod uwagę. Bo dużo większym osiągnięciem jest zajęcie 10
          wśród 100 startujących niż 2 miejsca wśród 5. Gdyby ustalić stałą ilość punktów
          za wywalczone miejsce, mogłoby dochodzić do takich dziwnych sytuacji, że ktoś
          przegrywając wszystkie mecze w jednym turnieju dostałby więcej punktów niż ktoś
          wygrywając kilka spotkań na innym. Mały przykład (co prawda MPJ nie są
          uwzględniane w rankingu ale zawsze to jakiś przykład):
          Dużo łatwiej byłoby zdobyć na MPJ 8 miejsce (bo w tym roku było 8 drużyn) niż
          zdobyć w tym roku na MP 9 miejsce(bo zgłoszonych jest ponad 30 drużyn) :)
          • oldcurler Re: Ranking- reaktywacja 21.01.08, 10:02
            Gdyby nie to, ze jak mówi sam Krzysztof, ranking będzie miał znaczenie
            zanikajace, a wynika to z preferowanego systemu kwalifikacji, to nie
            rezygnowałbym z niego całkowicie. Zachęcałbym Cie, Krzysztof do przyglądniecia
            się sposobie wartościowania siły gry w takich dyscyplinach jak szachy(ranking),
            i np. golf(handicup). Tam nie buduje
            się wartosci zawodnika poprzez częstotliwość gry(podstawowy składnik w
            Twoim rankingu), a na trudności zdobywania punktów z silnie obsadzonych
            turniejach(szachy), czy też nie bardzo przystające do curlingu, punkty
            za szybsze przejscie pola. Te znowu mają rózne współczynniki trudności, a
            zarazem mają inne współczynniki przeliczeniowe. Bardziej
            sensownym byłoby liczenie rankingu tak jak w szachach. Każdy zawodnik
            startuje z jednego pułapu, np. 100pkt. W zależności jak obsadzony byłby turniej,
            wyliczany byłby sredni ranking zawodów. W zależnosci od kategorii tychże, za
            kazde miejsce zawodnicy otrzymywaliby dodatnie, ale też ujemne punkty do
            klasyfikacji.Czyli ranking byłby ruchomy, nie ograniczający w latach przyrost
            punktów. Daleki jestem
            od tego żeby przyznawac curlerom tytuły arcymistrzów, ale ranking szachowy mozna byłoby zastosowac ?
            • krzychbe Ludzie Złoci! 21.01.08, 11:12
              Każdą decyzję w sprawie liczby punktów przemyślałem i podałem uzasadnienie dlaczego tak, a nie inaczej. Zasadę tworzyłem podobnie jak w największej chyba liczbie dyscyplin sportu (np. tenis, narciarstwo alpejskie, klasyczne, biatlon, kolarstwo), gdzie liczba punktów jest związana z ilością i czasem trudnością zawodów, w których się startowało. Będziemy mieli cykl dorocznych turniejów? Jasne, że dołączę je do rankingu, jednakże na pewno z punktacją niższą, niż w MP.

Zasad punktowania raczej nie będę już zmieniał, bo zbyt dużo się nad nimi napracowałem. A każdy z Was może zrobić własne zestawienie wg dowolnych kryteriów i też się nim z nami podzielić, zamiast mówić mi w co i jak się mam bawić. Jeżeli PZC będzie miał ochotę uznać ten ranking za oficjalny, to super, ale każdy z Was może zrobić to samo. Jeśli efekty jego pracy będą bardziej miarodajne, nic nie stoi na przeszkodzie, by to jego zestawienie stało się oficjalnym.

Efektem mojej zabawy jest tabela, w której, wydaje mi się, dobrzy curlerzy znaleźli się wysoko, a słabsi niżej i o to chodziło. A jeśli chęć znalezienia się wyżej spowoduje, zwłaszcza wśród najlepszych, pełniejszą frekwencję na zawodach, poważne ich traktowanie oraz walkę o każde miejsce, to będzie to tylko z pożytkiem dla poziomu Polaków w tym sporcie.

Pozdrawiam. K.
              • kantoro88 Re: Ludzie Złoci! 01.04.08, 21:20
                Witam!

Jako, że mam styczność z innymi dyscyplinami sportu (czasem nawet bardzo wnikliwą), chętnie się wypowiem.

Rankingi (zwane często MYLNIE statystykami) są POGLĄDOWYM odzwierciedleniem pozycji zajmowanej przez zawodnika/zespół.

Statystyki są PRECYZYJNYM, SZCZEGÓŁOWYM i WIELOKIERUNKOWYM pomiarem osiągnięć i umiejętności zawodnika/drużyny.

To co zrobił Krzyś to RANKING. Szczerze powiedziawszy większości z Nas ranking ten nie jest wcale potrzebny, prócz osobistej satysfakcji (a i handicap'y w LECu :P). Dlatego nie rozumiem po co go gmatwać. :)

Szanuję Naszego Mistrza Teorii Curingowej - Krzysia i naprawdę - respekt za te rankingi. Niewielu z Nas miałoby chęci ażeby takie coś wykonać.

Jeśli ktoś jest maniakiem, to oczywiście może prowadzić statystyki. :) Myślę, że za rok ktoś by ten sezon skończył (a co z tym który będzie trwał? :P). :) Obstawiam, że rozpisanie jednej drużyny składającej się z 5 osób zajęłoby około tygodnia (z wszystkich imprez). :)

Poza tym trzeba byłoby spytać teraz Arka (przy okazji - gratuluję Mistrzostwa Polski!!!) czy przez to, że jest pierwszy w rankingu, to czuje się najlepszy w Polsce. :) Myślę, że nie - pewnie zobaczył ranking, uśmiechnął się i koniec. :) Taki ranking ma być motywacją - 'o zagram wszędzie, będe miał sobie punkciki i będę wyżej' - wtedy umiejętności podnoszą się same, bo zawodnik taki rozgrywa dużo meczy na wysokim szczeblu. :) Na tym to polega (ja tak to rozumuję). :)

Ale pamiętajmy - są 3 stopniowania słowa kłamstwo:
                - kłamstewko; okropne kłamstwo i statystyki. :P

Pozdrawiam,

Michał.

PS> Dziękujemy Krzychu za to co robisz z włąsnej, nieprzymuszonej woli. ;)
                • arekmcc Re: Ludzie Złoci! 02.04.08, 10:10
                  Witam,

Głównym celem stworzenia rankingu było ustawienie drabinki zespołów
                  na MP Par według ich TEORETYCZNEJ siły.
                  Poniżej pierwsza ósemka tych mistrzostw oraz ich ranking.
                  Czy coś z tego wynika, otóż tylko tyle, że teoretyczną siłę drużyny
                  weryfikuje lód.
                  Dziewiąta drużyna z rankingu zdobyła brąz a trzecia skończyła zawody
                  na 17 miejscu.

1. Ogrodniczek/Herman - 2
                  2. Szeliga-Frynia/Frynia - 1
                  3. Beniger/Błaszczak - 9

4. Pluta/Sypień - 12
                  5. Wicik/Woyda - 6
                  6. Dominiczak/Cesarz - 8
                  7. Kubak/Detyniecki - 7
                  8. Selwant/Molski - 13

Pomysł i praca Krzyśka została doceniona, ranking istnieje, jest
                  aktualizowany i publikowany.
                  Liga Lec jest idelanym przykładem wykorzystania rankingu - zabawa
                  połączona z towarzyską grą w curling.

Na zakończenie powiem że oczywiście się uśmiechnąłem, ale raczej z
                  podziwu dla Krzyśka, że
                  w trakcie trwania turnieju finałowego siedział przy kompie i na
                  bieżąco starał się aktualizowac ranking na podstawie miejsc, poniżej
                  którego dana drużyna już nie spadnie!
                  Czy komuś innemu by się chciało?

Pozdrawiam i w imieniu drużyny dziękuję za gratulacje
                  Arek
                  • krzychbe Re: Ludzie Złoci! 02.04.08, 11:01
                    Ależ to właśnie o ten uśmiech chodzi, o nic więcej :))))

K.
      • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 23.01.09, 11:26
        Ponieważ jednym z elementów bezwładności PZC jest jego informatyk (ani ja, ani
        sekretariat nie mamy uprawnień/nie potrafimy załączać plików na stronie),
        wysłany zaraz po MPPM nowy ranking nie został dotąd opublikowany.

Zatem możliwy do pobrania jest stąd:

www.skc.katowice.pl/download/ranking.zip
        Gratulacje dla nowo nam panujących w tej zabawie.

I ciekawostka - gdyby nie ewidentne niedopatrzenie regulaminowe (na zaś obiecuję
        poprawę i jak zwykle proszę o wsparcie), w męskiej części liderów byłoby dwóch.

K.
      • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 27.08.09, 22:08
        Ponieważ już pewne, że MP mikstów 2009 się nie odbędą (zakończony właśnie
        turniej nie miał rangi MP, więc nie jest brany pod uwagę), to czas opublikować
        nowy ranking indywidualny.

Tu go znajdziecie:

www.skc.katowice.pl/download/Ranking_8.09.xls
        Pocieszające jest to, że jeszcze 2 lata w ten sposób i wszyscy będziemy na 1
        miejscu :)

K.
        • lpiworowicz Re: Ranking- reaktywacja 29.08.09, 22:40
          A Krzychu nie byłbym taki pewien... Zespoły, które ukończyły turniej na miejscach 1-3 otrzymały w efekcie medale... Co było na tych medalach nie wiem - trzeba by wysondować sprawę czy aby czasem w ostatniej chwili turniej nie przerodził się jednak w MP... ;)

• lpiworowicz Re: Ranking- reaktywacja 30.08.09, 00:58

Krzychu odwalasz taką świetną robotę z tym rankingiem, że postanowiłem go delikatnie podrasować (mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko).

Tutaj nieco ulepszona wersja (tego samego) rankingu Krzysztofa Bąka:
            www.curling.org.pl/ranking_Krzysztofa_Baka_delux_08_09.zip
            • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 30.08.09, 11:32
              Inicjatywa ciekawa, oczywiście popieram.

Mam 2 uwagi.

Uwaga 1 - niuans. Wśród K osoby, które nie zmieniły miejsca mają swój osobny
              kolor, u M wrzucono takich do jednego wora z awansującymi, co zaciemnia obraz.
              Prawdopodobnie niedopatrzenie.

Uwaga 2 - poważny problem. Dotyczy rankingu klubów. Przez 2 lata drążyłem w PZC
              temat listy wszystkich licencjonowanych zawodników z ich przynależnością
              klubową. Gdyby taka lista była upubliczniona i rzetelnie aktualizowana, byłoby
              jasne kto jest z jakiego klubu, kto w ogóle ma prawo być zgłaszany do MP,
              zawodnicy byliby zmuszeni zadbać odpowiednio wcześniej (nie w trakcie zawodów) o
              ważną licencję i pewnie jeszcze szereg innych korzyści moglibyśmy odnieść.
              Pomysł popierała Karolina F, która usiłowała zrobić porządek w licencjach, ale
              rozbiła się o beton. I oczywiście nic w kwestii listy nie zostało zrobione, z
              powodu „bo nie” (dla ułatwienia podaję koszt operacji - 0 złotych).
              Teraz widzę, że np. Coctaile reprezentują Axel Toruń. Nie ma nigdzie żadnej
              informacji, czy to zmiana trwała, czy tylko jednorazowa. A jeśli przeniosłyby
              się one już na stałe do Torunia, to klub ten w rankingu znacznie zyskuje,
              kosztem CCC. O jakich wartościach mówimy? CCC wśród kobiet ma 1587 punktów,
              Toruń - 97. A 5 Coctaili to 1265 pkt.
              Jak długo w przekazie informacji na linii PZC - kibice (bo bawiąc się w ranking
              w takiej roli występujemy) będzie bałagan i ignorancja, tak długo tego typu
              ranking klubów będzie bardzo niedokładny. A szkoda.

K.
              • skip_yeti Re: Ranking- reaktywacja 31.08.09, 01:19
                Ponieważ nie do końca wiem jak ma być rozwiązana sprawa z licencjami oraz prawem
                startu w MP, więc nie wnikam.
                Wydaje mi się, że na dzisiaj są dwie opcje - jedna, że cała pula punktów
                zawodników przechodzi na konto nowego klubu. Druga, że zawodnik od momentu
                przejścia zaczyna zdobywać punkty dla nowego klubu (poprzednio zdobyte zostają
                na koncie starego klubu "do wygaśnięcia"). Sprawa się gmatwa, bo w mikstach i pm
                też można zdobywać punkty dla siebie ale i dla klubu pod szyldem ktorego grasz.

Tak btw, próbowałeś może z nudów zrobić osobny ranking juniorów?
                Ciekawe, jak wyglądałby taki ranking w porównaniu do miejsc jakie wobec siebie
                zajmują juniorzy na rankingu seniorskim...

Pozdrówki
                • krzychbe Re: Ranking- reaktywacja 31.08.09, 12:25
                  Hej!

Jak sama nazwa wskazuje moją ideą było stworzenie rankingu indywidualnego, celem
                  określenia przed zawodami kto jest faworytem, a kto raczej będzie
                  dostarczycielem punktów dla innych, w dowolnej konfiguracji personalnej drużyny
                  i zupełnie niezależnie od tego jaki klub reprezentuje. I porównując wyniki
                  zawodów z wcześniejszymi ustawieniami rankingowymi (a regularnie sobie takie
                  robię), uważam, że jest to narzędzie skuteczne, pamiętając oczywiście, że sport
                  polega również na tym, że czasem faworyt dostanie w trąbę, a teoretyczny
                  słabeusz zajdzie nadspodziewanie wysoko. I podobno to jest w sporcie
                  najpiękniejsze (podobno, bo ja uważam, że najpiękniejsze jest jak wygrywają nasi).

Jeżeli ktoś, w tym wypadku Łukasz, chce rozwinąć tę zabawę, niech rozwija wg
                  własnego pomysłu.
                  Na temat ostatniego mojego postu - jako kibic chciałbym po prostu wiedzieć jaki
                  klub reprezentuje obecnie na przykład jedna z najlepszych polskich zawodniczek,
                  Krysia B. Zaproponowałem sposób rozwiązania tego zagadnienia, wymagający
                  minimalnego nakładu pracy i żadnych kosztów, za to dający inne korzyści, niż
                  tylko zaspokojenie mojej kibicowskiej ciekawości i są to korzyści przede
                  wszystkim dla administracji PZC, nie dla mnie. Żałuję, że wszystkie osoby władne
                  coś w tej kwestii zrobić, mają to gdzieś, z powodu „bo nie”.

Co do juniorów - niestety nuda w moim życiu nie występuje od dawna i wszystko co
                  robię odbywa się kosztem czegoś innego. Za ranking juniorów nie będę się brał,
                  bo bezpośrednio niewiele mnie on interesuje. Ale narzędzie jest gotowe,
                  wystarczy powstawiać nazwiska, o ile oczywiście dokładne dane co do składów
                  (najlepiej na wzór tego, co ostatnimi laty robiłem ja) będą przez związek
                  udostępniane. Jeśli ktoś ma ochotę je podliczać, to służę wszelką pomocą, a
                  efekty sam chętnie przejrzę.

Pozdrawiam. K.
                  • lpiworowicz Re: Ranking- reaktywacja 07.09.09, 13:23

Co do klubów, założyłem, że jak zdobyli coś na konto klubu, to tam to zostaje.
                    Co do niedopatrzenia to w najbliższym możliwym terminie postaram się poprawić ;)

Co do juniorów - to nie trzeba wielkiej wiedzy informatycznej żeby z tego co
                    jest zrobić ranking juniorów... Podpowiedź - dodać kolumnę junior/nie junior i
                    np. autofiltrem wyselekcjonować tych, którzy nas interesują...
      • krzychbe Po MP 09 02.11.09, 21:08
        www.skc.katowice.pl/download/Ranking_10.09.xls
        Pozdrawiam. K.
        • p.d.l Re: Po MP 09 05.11.09, 13:40
          Krzysiu?

A dlaczego tym razem punktację zaczynamy od 200?

Może gdzieś była o tym mowa i mi umknęło, bo przyznam szczerze, że nie wracałam szczegółowa do postów zamieszczonych w tym temacie...

M.J.
          • p.d.l Re: Po MP 09 05.11.09, 13:42
            edit: doczytałam :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka