Gość: sorrry Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.08, 17:19 Jak można "zasłonić się wirusem". Zasłonić to się można słoniem! Wirus jest za mały:) Odpowiedz Link Zgłoś
tt80tt Ludzie, czy ktoś z Was ma pojęcie o tenisie!? 26.02.08, 18:07 Widzę, że całe grono (z wyjątkami) to internauci, którzy o tenisie wiedzą niewiele. Kilka spraw: 1) Sens gry w Doha i Dubaju - Turnieje odpowiednio I i II kategorii, na których zdobywa sie punkty i pieniądze. Łatwiej jest grac jednym miejscu niż latac po swiecie gdzie dochodzi sprawa aklimatyzacji, zmiany nawierzchni itp. To że Aga tak czesto grała to błąd ogranizatorów w Dubaju (powinna dostać WC) i wynik "świetniego" wystepu w Doha. 2) Słaba gra, słaby serwis - ONA MA DOPIERO 18 LAT i sie rozwija. Oprocz 20-letniej Szarapowej cała światowa czołówka jest od niej o 2-4 lata starsza. 3) Słaby serwis - utarło sie że trzeba mocno serwowac aby wygrywac. Pewnie tak, ale problem tkwi w jakości 2-go podania (1sze jest ok, kilka asów), tak aby przeciwniczki nie zdobywały punktów za darmo. Moja prognoza 1 sezon i Aga bedzie w pierwszej 10 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Ludzie, czy ktoś z Was ma pojęcie o tenisie!? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.08, 19:10 Znawca sie odezwal:p > To że Aga > tak czesto grała to błąd ogranizatorów w Dubaju (powinna dostać ? > WC) i wynik > "świetniego" wystepu w Doha. Blad organizatorow? Nie ma czegos takiego, ze organizatorzy MUSZA u kobiet dawac komukolwiek WC. W zwiazku z tym ze o zadnym bledzie mowy byc nie moze. >Słaba gra, słaby serwis - ONA MA DOPIERO 18 LAT i sie rozwija. > Oprocz > 20-letniej Szarapowej cała światowa czołówka jest od niej o 2-4 lata starsza. O serwisie sie rozmawia caly czas. Dwa lata temu miala 16 lat i serwis jak byl kiepski tak jest. Poza tym jak mowisz o swiatowej czolowce to rozumiem ze o zawodniczkach przed Radwanska a nie z pierwszej powiedmy trojki. I juz tu Agnieszka tak pieknie nie wyglada (Nawiasem mowiac szarapowej blizej do 21 lat;p). Mlodsza od Szarapowej jest Ivanovic (20 lat), chyba tylko o m-c od Maszy jest Czakwetadze,GOLOVIN kolejna 20-latka,Vaidisowa jeszcze mlodsza, w tej chwili nie ma nawet 19 lat a sukcesy o wiele wieksze niz nasz Isia, o serwisie juz nie mowie, Szavay ma 19. Peer tez jest mlodsza od Maszy. Na 18 zawodniczek jak widac to juz 7 tenisistek. Nad sila serwisu trzeba juz teraz poprawiac bo niedlugo dojdzie nowa gwardia mlodcyh gniewnych. Poki co ten jedyny element tenisego rzemiosla jest tragiczny. > 3) Słaby serwis - utarło sie że trzeba mocno serwowac aby wygrywac. Pewnie tak, > ale problem tkwi w jakości 2-go podania (1sze jest ok, kilka asów), tak aby > przeciwniczki nie zdobywały punktów za darmo. Dokladnie, ale zeby 2 serwis byl lepszy to trzeba zwiekszyc jego sile. Inaczej bedzie sie konczylo jak z Szarapowa. Kto widzial ten wie, totalna demolka. Pamietajmy ze coraz wiecej zawodniczek juz wie o tej wadzie Agnieszki i coraz lepiej rozpracowuja jej drugie serwisy. To TRZEBA zdecydowanie poprawic. > Moja prognoza 1 sezon i Aga bedzie w pierwszej 10 :) Nie zdziwie sie, ale jednak ja nie jestem takim optymista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 18:30 Co za idiota pozwolił A. po ciężkim turnieju w Katarze , startować w Dubaju. Chyba ,że chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju 26.02.08, 18:32 Co za idiota pozwolił jej grać -właściwie bez odpoczynku - w kolejnym turnieju ? No chyba ,że chodzi o pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju 26.02.08, 18:34 PYTANIE DO UCZONYCH : CO TO JEST TA DAUSZA ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.ghnet.pl 26.02.08, 18:42 Dauha i w Dausze. też byłem zaskoczony, ale po polsku to jest właśnie Dauha, a nie Doha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Doha IP: *.rev.stofanet.dk 26.02.08, 19:25 mam polski atlas a tam jak wol DOHA a nie dauha lub dausze, wiec wychodzi ma na to, ze po polsku wymawia sie "D O H A" czyli tak jak sie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d1 Re: Doha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 21:52 Zależy kto wydał ten atlas i kiedy. Ja też mam polski atlas i na nim to miasto nazywa się AD-DAWHAH. We wszystkich aktualnych wydawnictwach PWN (encyklopedia, słowniki ortograficzny), a to najbardziej wiarygodne źródło, stolica Kataru to po polsku: Ad-Dauha lub Dauha (obie nazwy dopuszczalne). Odmiana: "w Dausze" lub "w Dauże" - wersje równoważne. Przymiotnik: dauhański. W języku angielskim nazwy Doha NIE wymawia się tak jak się pisze. W angielskiej wikipedii jest napisane, że angielska nazwa wywodzi sie z miejscowego dialektu(gwary), natomiast klasyczna, arabska wymowa nazwy tego miasta to właśnie AD-DAWHAH (czyli mniej więcej: "ad- dałha") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: 80.185.165.* 26.02.08, 19:02 i to teraz widac jaka ma forme i pozia... ostatnio miala szczescie ze rywalki mialy kontuzje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.rev.stofanet.dk 26.02.08, 19:35 drugi serwis ma slaby, zgoda ale podobny problem ma 90% tenisistek, pierwszy wcale nie taki zly, moze do najmocniejszych nie nalezy ale jest dobry, kto to taki idiotyzm wymyslil i powtarza uparcie ? czy wasza wiedza o tenisie i wasze obserwa naprawde ograniczaja sie do zaserwowania ? jesli tak to kiepsko z wami, milosnicy tenisa a od kiedy to interesujecie sie tenisem, od kilku miesiecy ? uparcie powtarzam, Radwanska ma inny problem a nie serwis, jej gra jest destruktywna a musi byc agresywna, jesli chce byc na gorce rankingu, dzisiejsza gra pokazala to az nadto wyraznie, gdyby grala agresywnie wygralaby w cuglach ze slabo dysponowana Rosjanka, czy wy jestescie slepi ? i zapomnijcie ten polfinal, to byl zbieg okolicznosci a niej jej sportowy sukces, dzis mieliscie tego dowod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: zapomnialem dodac IP: *.rev.stofanet.dk 26.02.08, 19:42 powinniscie sie cieszyc ze slabego serwisu, macie przynajmniej czas na poetycka i inteligentna obserwacje jej gry, no bo inteligentna tenisitke moga docenic tylko inteligenci quasch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 23:09 Ogólnie większość z osób wystawiających komentarze są żałośni. Tutaj się rozmawia o tenisie a nie o dysortografii bądź innych uchybieniach w edukacji. Agnieszka zagrała świetne zawody w Katarze,których już nikt pewnie nie pamięta bo jak można Radwańską chwalić, trzeba tylko po niej"jechać"- większość z komentujących tak twierdzi, widać po wypowiedziach. W ciągu 30 godzin rozegrała 3 spotkania i z takim obciążeniem stanęła do czwartego boju gdzie Czakwetadze grała swój pierwszy mecz.....czy to wam nie daje do myślenia. Dla Agi było to niewyobrażalne obciążenie gdzie większość tenisistek by "wymiękła" a nasza Agusia pokazała klasę i styl i nie poddała się choć miała do tego prawo. Już za samą determinację należy jej się szacunek i podziw. To co pokazała Aga to była prawdziwa klasa klasowej zawodniczki!!!! Wiekszość z was nie uniosłaby nawet rakiety co mówiąc o grze. Aga jest młoda i wiele przed nią. Gra genialnie, jest jak dla mnie jak na tą chwilę najlepszym polskim sportowcem. Jestem pełen podziwu dla jej gry, stylu, determinacji, walki, oraz spokoju. Nic dodać nic ująć-dziewczyna na medal. Jeżeli ktoś myśli że jak Aga nie gra tak siłowego tenisa jak np. Szarapowa to nigdy nie będzie number 1 to jest w błędzie(zauważcie wypowiedzi zawodniczek z pierwszej 10-tki o naszej Adze). Ja ją poprostu ubóstwiam, jest dla mnie naprawde genialną postacią. Nie szuka poklasku, nie szuka sławy bo dzięki jej tenisowi sława i poklask same do niej przyszły. Naprawdę respekt dla ciebie Aguś. Trzymaj tak dalej!!!Jestem z Tobą:) Odpowiedz Link Zgłoś
first-pepe Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju 27.02.08, 00:43 Nic dodać nic ująć. W końcu zgadzam się z kimś na 100% na tym żałosnym forum (choć inne bywają gorsze). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.08, 01:32 > Agnieszka zagrała świetne zawody w Katarze,których już nikt pewnie nie pamięta Alez pamietamy, choc o tak dalekiej fazie zadecydowal fart (czytaj Ivanovic a raczej jej brak w meczu z Aga) >Dla Agi było to niewyobrażaln > e obciążenie gdzie większość tenisistek by "wymiękła" Dla wiekszosci zawodniczek to akurat norma. Po jednym turnieju uczestnicza w kolejnym. Nie wiem czemu ale utkwila mi Petrova, ktora w 2006 roku zrobila taki maraton tenisowy ze szok. Potrafila nawet wygrac w odstepie tygonia dwa turnieje w Charleston i Amelia Island po trzysetowych, ciezkich walkach. Polfinal Agnieszki i I pierwsza runda wypada przy tym blado. Wiem Aga musiala uczestniczyc w eliminacjach. W zasadzie to dwie pierwsze rundy trwaly krocej niz trening... > Agusia pokazała klasę i styl i nie poddała się choć miała do tego prawo Robisz z niej meczennice, a tu w pierwszej 20-tce WTA kazda zawodniczka "pokazuje styl" > Jeżeli ktoś myśli że jak Aga nie gra tak siłowego tenisa jak np. Szarapowa to > nigdy nie będzie number 1 to jest w błędzie Jak Szarapowa moze nie trzeba, ale musi byc o wiele lepiej. Z taka "silowym" tenisem jak ma Agnieszka to poza pojedynczymi "sukcesami" nic nie bedzie.... Z calym szacunkiem ale jakos nie potrafie sobie wyobrazic Agnieszki jako numer 1, no moze za dawnych-niedawnych czasow- jak prym wiodla Hingis. Teraz "sila" to element gry, ktory musi byc na wysokim poziomie aby mozna byc najlepszym. Owszem przy okazji trzeba miec dobrze opanowanych sporo innych elementow.Sila jest jednak czynnikiem istotnym czy Tobie sie podoba to czy nie.... >zauważcie wypowiedzi zawodniczek z > pierwszej 10-tki o naszej Adze A co niby maja mowic do kamery? Takich wypowiedzi o roznych zawodniczkach (i to duzo gorszych od Agnieszki) slyszalem juz setki, jesli nie tysiace. Tym faktem bym sie nie podniecal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko2008 Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.dsl.lsan03.sbcglobal.net 26.02.08, 23:23 podobnie jak z Malyszem przed paru laty, jak Aga wygrywa to jest cacy, a jak ma zly dzien to psy na niej wieszaja. Dobrze ze jest tu kilku prawdziwych fanow Agi ktorzy potrafia zachowac sie jak na kibicow przystalo. Mnie cieszy, ze Aga jak przegrywa to z klasa, i to z zawodniczkami z pierwszej dziesiatki. Wezcie pod uwage, ze ona grala bez przerwy od cwiercfinalow w Doha, a Czakwetadze byla wypoczeta i napalona na wygrana po przedwczesnym odpadnieciu w poprzednim turnieju. Na pewno udzial w wielu turniejach nie zaszkodzi, i wrecz wyrobi wytrzymalosc psychiczna i fizyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerk Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.zamosc.mm.pl 27.02.08, 00:28 Żadna z tenisistek które w Doha były w półfinale nie gra w Dubaju (Szarapowa, Li, Zvonarieva), tylko Agnieszka. O czym to świadczy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: *.hsd1.co.comcast.net 27.02.08, 00:37 >> Żadna z tenisistek które w Doha były w półfinale nie gra w Dubaju (Szarapowa, Li, Zvonarieva), tylko Agnieszka. O czym to świadczy?? << O tym, ze Agnieszka nie spodziewala sie zagrac w polfinale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomuś Re: Radwańska odpadła z turnieju w Dubaju IP: 195.141.76.* 27.02.08, 04:12 A więc zyskała więcej niż się spodziewała, a już na pewno więcej niż malkontenci się spodziewali. I za to po niej jedziecie? A jeżeliby nie doszła do półfinału, to byście po niej nie jechali? Czy właśnie tym bardziej? A jeżeli nie posłucha waszych mądrości i nie "poprawi drugiego serwisu" hehe albo "nie nabędzie niezbędnej siły" hehe, i wypadnie z pierwszej 20tki, to będziecie po niej jechać, czy nie? Chyba nie, bo spełni wasze oczekiwania? A może tak, bo nie dorasta do poziomu, na którym łaskawie się zgodzicie zrobić jej zaszczyt, i oklaskiwać ją jedną ręką w przerwach między "mąąąąądrymi" rozważaniami? No, ale wtedy możecie oklaskiwać każdego, zwłaszcza Rosjanki. Byle nie Polkę, za to że robi co może. Może i nie będzie na topie, ale jest ładna, miła, sympatyczna, waleczna i jest Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: bo jest Polka ..... IP: *.rev.stofanet.dk 27.02.08, 08:42 i wlasnie to, przede wszytkim tobie powinno byc najbardziej obojetne, masz polski pas, mieszkasz w Polsce a wiec nikomu i niczym nie musisz udowadniac czy szukac wsparcia w pokazaniu, iz jestes Polakiem, jestes nim niezaleznie od wynikow Radwanskiej czy Malysza a wiec argument "bo jest Polka" jest co najmniej dziecinny typu "mamo jestem wariatem, kup mi lotnisko" widzisz sa ludzie interesujacy sie tenisem, niezaleznie od tego czy i jak gra Radwanska, ludzie, ktorzy interesowali sie tenisem na dlugo prze urodzeniem sie Radwanskiej, ba, na dlugo przed urodzeniem sie Papy Radwanskiego nie widze wiec zadnego powodu, zebym kibicowac dziewczynie tylko dlatego, ze jest Polka, czyz Domachowska nie jest Polka ? zycze Radwanskiej sportowego powodzenia ale kibicowac jej juz nigdy nie bede, nawet wowczas gdy bedzie number one Odpowiedz Link Zgłoś