Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmarł Ryszard Kulesza

19.05.08, 20:34
    szkoda gościa. Darzyłem go szacunkiem i nie zmienia tego nawet fakt ze trenował Legie Warszawa któtej nie cierpię. Cześć jego pamieci. Niech muz ziemia lekką będzie
    Obserwuj wątek
      • Gość: kornik Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.hcz.com.pl 19.05.08, 20:38
        Wyrazy współczucia. Ryszard Kulesza był dobrym trenerem. Pokonał
        Holandię w Chorzowie i był o 20 minut od wprowadzenia Polski do
        finałów ME w 1980 r., a potem udanie zaczął eliminacje MŚ w 1982.
      • tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 21:06
        przecież jest jasne, że ten mecz był ustawiony
        kibice Legii powinni się cieszyć, że prawo nie sięga tak daleko wstecz
        • Gość: adas Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.c196.msk.pl 19.05.08, 21:13
          Kibicom z Warszawy polecam słowa Wójcika pod rozwagę
          jak to zobowiązanie antykorupcyjne nie dotyczy przeszłości...
        • Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:20
          A skąd wiadomo?

Wiadomo, chyba tylko Panu Kuleszy, który krzyczał jak to cała Polska widziała w
          tv, mimo, że mecz nie był transmitowany i tym samym odebrał niesłusznie tytuł
          MP. Pragnę przypomnieć, że sąd niezawisły potem przyznał, że tytuł został
          odebrany bez ŻADNYCH podstaw czy dowodów.

• Gość: Dziwny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: 193.93.202.* 19.05.08, 21:25
            Na youtube są kawałki z tego meczu. Trzeba być albo idiotą albo kibicem legii
            aby udawać, że się tego nie widzi (a najpewniej jednym i drugim).
            • Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:38
              uuu, powiało grozą, na youtube są kawałki, respekt dziennikarzu śledczy dla Ciebie.

Może kilka faktów jednak przyjmiesz:
              5 lipca 1995 roku Prokuratura Rejonowa w Krakowie umarza dochodzenie w sprawie
              rzekomego kupienia przez Legię meczu z Wisłą. W uzasadnieniu tej decyzji
              napisano, że nikt nie potwierdził zarzutów prasy i działaczy piłkarskich (link
              do uzasadnienia). W tym momencie decyzja PZPN-u z lipca 1993 roku stała się nie
              tylko nieuzasadniona, ale wręcz bezprawna. Dlaczego piłkarska centrala dziewięć
              lat później podtrzymuje sprzeczne z prawem postanowienia?

Polecam: www.legia.com.pl/pl/index.php?view=2&nID=3581
              • brutalny.brutus Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 22:14
                No jak to? Najpierw pisałeś o "sądzie niezawisłym", a teraz, że prokuratura
                umorzyła? To w którym poście skłamałeś?
                • Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:25
                  No tak, skłamałem o tym sądzie niezawisłym, bo jak widać sprawa nawet do sądu z
                  braku dowodów nie doszła.
              • Gość: szpaq Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:30
                patrzcie, patrzcie - legionista prawem sie zasłania a raczej jego
                niedoskonałością i lukami... Cwaniaczku... reguła się potwierdza – W
                TEN SPOSÓB BRONIĄ SIĘ WINNI...

Zdobądź kopie meczu Wisła-Legia (0:6), rozsiądź sie przed
                telewizorem, zdejmij różowe okulary załóż denka od starych butelek
                mleka i wpatrz sie w ekran. Na drugim ekranie puść
                sobie "korespondencyjny pojedynek do jednej bramki" ŁKS-u z Olimpią
                (7:1)... może wreszcie dojrzysz czarno na białym jak to z ta wasza
                legią tamtego dnia było... i żaden sąd tego obrazu nie zmieni...
                ŻADEN!
          • Gość: luzakis nie widzialem w tv - nie musialem, bylem. spiker IP: *.dslgb.com 19.05.08, 23:17
            powiadamial o bramce lodzkiej i padal automatycznie gol dla
            legii.kibice chcieli skakac przez plot na dzialaczy ale zostali
            uspokojeni przez niebieskich. a dowodow niedaleko trza
            szukac.polecam krakowska prase po meczu.padly konkretne nazwiska
            trzech kluczowych wislakow i konkretna kwota.jeden z nich mial sie
            przyznac.i faktycznie szybko przestano o tym pisac.no ale wiadomo ze
            prokuratura krakowska zwlaszcza dla k-krowodrza jest
            mocno "manipulatywna"
          • Gość: Sur Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.generacja.pl 20.05.08, 16:51
            Lecz się człowieku tu na drugi plan schodzi to że gó..anej Legii
            zabrano tytul tu chodzi o to ze tak długo cierpial w szpitalu. Ze
            uwazali go za wariata.

Niech żyje Kulesza niech żyje Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk
        • Gość: bobo wyborcza jak zwykle klamie... IP: *.dyn.optonline.net 19.05.08, 22:39
          ...pare tygodni temu ukazal sie na portalu Prawy.pl artykul o panu Kuleszy, o
          jego chorobie, o tym, ze nikt ze zwiazku nie interesuje sie jego problemami,
          jego tragiczna sytuacja finansowa (tak, byl uczciwy, a to w tym kraju rzadzonym
          przez oligarchie oznacza bardzo czesto biednym), zona pana Kuleszy nie zalila
          sie, ale opowiadala jak prosila o pomoc, nikt jej nie pomogl, napisal tylko
          jeden portal, teraz Kulesza juz nie zyje, teraz mozna go spokojnie wykorzystac,
          tacy szmaciarze jak Michnik, Listkiewicz beda o nim pisac/mowic dyrdymaly
      • Gość: WG Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.ghnet.pl 19.05.08, 21:10
        co za swołocz...nawet w obliczu śmierci nie potrafią się zachować....
      • Gość: wis Zdziczała Warszawa nie niezapomniała. IP: *.zetosa.com.pl 19.05.08, 21:35
        To widać po niektórych komentarzach.
        • Gość: matrix Re: Zdziczała Warszawa nie niezapomniała. IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.08, 21:43
          a to Polska własnie!!!!! Cześć Jego pamięci!!!!
          Komentaarze idiotów pozostawię bez komentarza......
      • pawelek103 Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 21:39
        odchodzą dobrzy ludzie
      • Gość: realista Jak widać dzicz ma już dostęp do komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 21:48
        Jak się czyta niektóre posty to łapy opadają.

Był trenerem, który widział co się dzieje w piłkarskim bagnie.

Bardzo dobrze postąpił zabierając Młynarczyka do samolotu. Panu Józkowi zmarł
        wtedy ojciec i był w strasznym dole. Każdy mógł się się po tym załamać. A
        Młynarz grał.
        To nędzne warszawskie dziennikarzyny rozdmuchały całą ta aferę.
        Chciały osłabić Widzew przed końcem rozgrywek. Ale RTS wygrał rezerwami i zdobył
        wtedy zasłużenie majstra.
      • Gość: que Wszystkie Ryśki to porządne chłopy IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:59
        Kulesza nie odstawał.
        [`] cześć jemu, wyrazy współczucia dla rodziny i przyjaciół

kibic
      • Gość: Adi Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.aster.pl 19.05.08, 22:04
        Niech spoczywa w pokoju.
        Co do dyskusji o tym, co cała Polska widziała... niby o zmarłych się nie powinno
        źle mówić, ale ja jakoś nie potrafię zapomnieć 1993 roku. To był mój pierwszy
        sezon z Legią i nadal czuję się okradziona z tego Mistrzostwa i pamiętam jak
        rozpaczałam nie rozumiejąc tej decyzji. Do tych, którzy mówią, że mecz był
        sprzedany: przedstawcie mi chociaż jeden dowód (oprócz takiego, że potwierdzili
        to kibice Wisły,co pozostawię bez komentarza). Chociaż jeden dowód...
        • Gość: raskolnikov Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:17
          Ciekawe czy gdyby Legia wygrała wtedy 30:0, a Wisła 31:1, nadal
          znaleźliby się tacy co jeszcze szukaliby dowodów.

Co z tego że nie było formalnych podstaw żeby odebrać Legii mistrza.
          Kupiony tytuł to i tak można sobie wsadzić. Satysfakcja żadna - bo i
          z czego? że interes się udał?
          • Gość: raskolnikov Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:18
            Autopoprawka - nie Wisła tylko ŁKS oczywiście. Wisła akurat wtedy
            brała nie dawała
          • Gość: DonPedro Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:35
            Kibice Legii go znienawidzili bo jako miejscowy przyznal ze oszukiwali. Przeciez
            to bylo jasne a Listkiewicz byl sedzia jednego z meczykow kantowanych. Rok
            wczesniej Legia ustawila meczyk z Gornikiem i zdobyla mistrza przez sedziego
            Redzinskiego ktory wyrzucil z boiska 2 kopaczy zaboli i zdobyli remis.
            • Gość: Y_Sam Re: Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:49
              > wczesniej Legia ustawila meczyk z Gornikiem i zdobyla mistrza przez sedziego
              > Redzinskiego ktory wyrzucil z boiska 2 kopaczy zaboli i zdobyli remis.

Z tego co pamiętam to nawet trzech. To był najbardziej ordynarnie drukowany mecz, jaki w życiu widziałem.
            • a.adas Re: Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... 19.05.08, 22:58
              To było rok później, w 94 roku.

Paradoksalnie, chyba dobrze że Górnik nie zdobył wtedy majstra. W klubie był
              niejaki Kubisztal, który wsadził sporo dziwnej kasy w piłkarzy (kilku z
              olimpijskiej Wójcika) i gdyby była szansa LM, to kto wie jak by się skończyło.
              Pewnie długami i może nawet upadkiem... Płoskoń jaki był taki był, ale finanse
              trzymał w miarę w ryzach.
        • tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 22:40
          zobacz jak zachowywała się obrona Wisły przy bramkach, co wyprawiał bramkarz
          Bobrowicz. Jeśli dobrze pamiętam, proszę mnie poprawić, ale Wisła
          zdyskwalifikowała po tym meczu kilku piłkarzy...
        • Gość: Samulak Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 23:01
          Oglądnij bramki i kładących się na murawę Wiślaków. To jest
          wystarczający dowód. Jąkający się Wójcik to tylko deser.
        • tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:08
          Gość portalu: Adi napisał(a):

> Niech spoczywa w pokoju.
          > Co do dyskusji o tym, co cała Polska widziała... niby o zmarłych się nie powinn
          > o
          > źle mówić, ale ja jakoś nie potrafię zapomnieć 1993 roku. To był mój pierwszy
          > sezon z Legią i nadal czuję się okradziona z tego Mistrzostwa i pamiętam jak
          > rozpaczałam nie rozumiejąc tej decyzji. Do tych, którzy mówią, że mecz był
          > sprzedany: przedstawcie mi chociaż jeden dowód (oprócz takiego, że potwierdzili
          > to kibice Wisły,co pozostawię bez komentarza). Chociaż jeden dowód...

były takie sezony, że nie opuszczałem meczu na Łazienkowskiej
          chodziłem na Legię, kiedy broniła się przed spadkiem, a Stanisław Terlecki
          strzelił chyba ostatnią piękną bramkę w życiu (w meczu z Ruchem 2:2)
          byłem kiedy Stal Mielec w ostatniej akcji meczu wyrównała na 1:1 i z żylety
          poleciały wyrywane kawałki ławek na boisko
          byłem na meczu, kiedy Szczęsny zawalił dwie bramki (nie pomną z kim to było), a
          kibice krzyczeli "dawaj hat-tricka"
          w tych wszystkich momentach byłem ze swoją drużyną, ale meczu w Krakowie (i
          całej ery Wójcika) to teraz po latach się jednak wstydzę ...
      • pyosalpinx Byl dobrym trenerem... 19.05.08, 22:21
        ....bo tylko dobry szkoleniowiec zabiera pilkarza na zgrupowanie
        nawet jesli jest pijany...inny trener zabral by jakiegos trzezwego
        szmaciarza...
      • Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 19.05.08, 22:31
        Nie bywałe chamstwo wobec majestatu śmierci! Jak to rozumieć? Tylko
        prywmitywizmem warszawki, zdziczeniem sumień podwarszawskich meneli,
        kreujących na bohaterów kryminalistów z Pruszkowa, Wołomina i samej
        warszawki? Pan Ryszard Kulesza był wspaniałą Postacią polskiej piłki
        nożnej. Nie odebrał tytułu mistrza Polski tylko Legii Warszawa.
        Odebrał prawo do robienia przekrętów kryminalistom, żerującym na
        Jego ukochanej i naszej ukochanej dyscyplinie sportu. Byłem na tym
        zjeździe PZPN, gdy w obronie jawnej kpiny z milionów słuchaczy, bo
        decydujące mecze transitowane były w sportowym Studio S-13 Polskiego
        Radia, wystąpił adwokat diabła - Ryszar Parulski. Kiedy rywale Legii
        zdobywali gola i informowało o tym Radio, natychmiast "dzielni"
        legioniści zdobywali jedną więcej, potrzebną do mistrzowskiego
        tytułu! Ale nie tylko oni powinni być napiętnowani słowami cała
        Polska widziała - co było pewną metaforą. Śp. Ryszard Kulesza
        apelował o przywrócenie normalności w polskiej piłce nożnej. Winna
        była zarówno Legia, jak podkładająca się jej Wisła Kraków, winne
        były pozostałe "rywalizujące" w ten sposób drużyny! To o tym całym
        bagnie mówił wówczas Pan Ryszard Kulesza, a nie tylko o drużynie
        dzisiaj w ten sposób wypowiadających się zdziczałych chamów z
        warszawki. To dobrze, że bandyci i zdziczali chamowie, znienawidzili
        Pana Ryszarda Kuleszę. To jest prawidłowa reakcja prymitywnych i
        ciemnych typów. Oni wobec uczciwości nie potrafią się inaczej
        zachować, bo ich filozofią jest wygrywać za wszelką cenę, także
        dzięki oszustwie, i dzięki bandytyźmie. Jesteście moralną zgnilizną
        za życia i tym się różnicie od Pana Ryszarda Kuleszy! Wielu z Was
        zdechnie pod płotem, lub w rynsztoku, albo zginie z rąk wspólnie
        zwalaczających się band z Pruszkowa, Wołomina i warszawki. Możecie
        tylko pomarzyć o klasie, jaką reprezentował Pan Ryszard Kulesza!
        Niczego w życiu nie potrafiliście osiągnąć uczciwie, więc cieszył
        was także mistrzowski kupiony tytuł. Dno moralne i to chyba cały
        klimat warszawki, w której dzisiaj jest więcej chamów z Pruszkowa,
        Wołomina i Kobyłki oraz Zielonki, jak z samej rodowitej Warszawy. A
        Pan Ryszard Kulesza nie był z warszawki. Był rodowitym
        WARSZAWIAKIEM! Więc ciszej nad Jego Trumną, napływowo chołoto! Panie
        Ryszardzie, kiedy to piszę mam łzy w oczach. Będę się modlił za
        Pana, Pan niech prosi o zmiłowanie dla tych zdziczałych moralnie
        chamów, którzy po śmierci Panu urągają, bo ja nie potrafię być, aż
        tak miłosierny...
        • Gość: fan Kuleszy Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 23:02
          Pan Ryszard Kulesza był wielką postacią polskiej piłki nożnej,
          jednym z ostatnich prawdziwych dżentelmenów futbolu, jednym z
          garstki tych, którzy przez całe życie byli wierni piłce w sposób
          najlepszy z możliwych - z miłości do tego sportu. Był chlubą Polski,
          chlubą Warszawy i zakałą warszawki, za co cześć mu i chwała.
          Spoczywaj w spokoju i do zobaczenia Gdzieś Wyżej.
        • Gość: RODOWITY Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 20.05.08, 09:19
          DO OBIEKTYWNEGO. Z obiektywizmem o Ty niewiele masz wspólnego, OBRAŻASZ ludzi
          wyzywasz, więc gdzie tu obiektywizm (polecam słownik
          sjp.pwn.pl/lista.php?s=&begin=o )ja akurat b. współczuję rodzinie i tak
          dalej, ale co do Jego postawy w sprawie tytułu dla Legii to jest to Jego
          przeszłość i każdy może mieć swoje zdanie, nawet b. negatywne. Osobiście byłem
          na tym meczu w Krakowie i na ul. Żwirki i Wigury w Warszawie pod jednostką
          wojskową, gdy odebrano Legii tytuł i pamiętam co, i jak było jak ludzie
          reagowali i co P. Kulesza mówił. Wiem, że w Polsce nie jest to norma, ale na
          całym świecie trzeba winę udowodnić-wtedy nic takiego nie było. I jeszcze jedna
          sprawa, piszesz ( z błędem ort. Wiele razy ) o warszawiakach "hołota", ja jestem
          warszawiakiem w 4 pokoleniu a mój dziadek walczył w Powstaniu Warszawskim, więc
          nie uogólniaj, bo WIELU to razi i obraża a z Twojej wypowiedzi wynika tylko
          OGROMNY kompleks wobec stolicy i jej mieszkańców.
          • zigzaur Re: Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 10:56
            To był dobry człowiek.

Za dobry na trenera piłkarskiego i w ogóle za dobry na szefa czegokolwiek.

Czasy trenerskie Ryszarda Kuleszy to okres rozsypywania się tego, co stworzyli
            Ryszard Koncewicz i Kazimierz Górski. Winę ponosi jednak nie Kulesza ale
            socjalistyczni działacze i trenerzy ligowi, którzy rozbisurmaniali piłkarzy. W
            czasach późnego Gierka standard życiowy nawet trzecioligowego piłkarza był
            wielokrotnie wyższy od lekarza czy inżyniera. Każdy piłkarz był faktycznie
            zawodowcem, na tzw. lewym etacie czy jako lewy oficer. W PRL zarejestrowanych
            zawodników w klubach piłki nożnej było około 200 tysięcy. Każdy z nich był na
            utrzymaniu przedsiębiorstwa albo mundurowego resortu. Tymczasem w takiej RFN
            piłkarzy było 4,5 miliona ale zawodowców około 200.

Za czasów Ryszarda Kuleszy w reprezentacji grywali takie "gwiazdy" jak np. Roman
            Ogaza (pudłujący z metra) czy Roman Wójcicki (rura).

Po prostu, wybierał z tego, co miał.
      • champagne_fr Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:08
        Askorumpowane PZPN zapomnieli o NIM
        BYL TO WIELKI CZLOWIEK TRENER...
        ci skorumpowani z PZPN pokazali jeszcze jeden raz kim NAPRAWDE SA....
        wstyd mi i niech natychmiast zrobia porzadek z PZPN...
        bo to jest skorumpowana KASOPWA M....
        • Gość: maz45 Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 07:53
          Czegoś się tak rozpędził...
          Michał Listkiewicz jako jedyny z PZPN odwiedzał R. Kuleszę i to systematycznie,
          jak napisano w artykule. Poza nim nikt inny ani z byłych piłkarzy, ani z
          trenerów. Jeśli tak było, to Listkiewicz jest ok.
      • Gość: L Zmarł Ryszard Kulesza, nikt nic nie widział! IP: 213.199.198.* 19.05.08, 23:17
        Spoczywaj w spokoju

A mistrza 93 oddawajcie!
      • Gość: cyg@nek Zmarł uczciwy, honorowy, odważny człowiek. IP: *.19.165.34.osk.enformatic.pl 19.05.08, 23:17
        Polska piłka straciła człowieka, który kochał ten sport.
        Porządni ludzie odchodzą a łajdacy zostają.
        Największym nieszczęściem polskiej piłki nie są sprzedajni sędziowie, sprzedajni
        działacze, sprzedajni zawodnicy-nieudacznicy (co widać po europejskich pucharach).
        Największym nieszczęściem polskiej piłki są kibice-przygłupy. Oni kupią każde
        łajdactwo pod warunkiem, że to łajdactwo będzie przysparzało korzyści ich
        klubowi. Płaczecie nad nieuczciwością w polskiej piłce? To kopnijcie w dvpę
        swój! klub za to, że was oszukał i nie potrafił uczciwie zdobyć mistrzostwa
        Polski. Jeśli przestaniecie kupować wybrakowany towar, towar będzie musiał mieć
        coraz lepszą jakość. Tylko czy wasz stułbiowy móżdżek jest to w stanie pojąć?
        "Warszawa nie zapomniała"? Pi@rdolić taką Warszawę. Ci, którzy piszą
        przygłupiaste hasła "Warszawa nie zapomniała" są największym nieszczęściem
        polskiej piłki.
        "Prokurator się nie doszukał...". A wy nie macie oczu i własnego rozumu? Nie
        widzicie, że wasza Legia was oszukiwała?
        Ilu sędziów i fryzjerów trzeba aresztować żeby cokolwiek nawróciło was na chęć
        samodzielnego myślenia? "Oni" to łajdacy, a wy? Wy, którzy tym łajdakom biliście
        brawo, bo ich łajdactwo dopisywało wam punkty...?
        Polska Cię będzie pamiętać Rysiu. Jako człowieka uczciwego, honorowego i
        odważnego. Warszawa może być z Ciebie dumna.
        A z przygłupów, którzy niczego nie potrafią zrozumieć Warszawa powinna się wstydzić.
      • Gość: ps Odszedł Pierwszy (jak dotąd, Ostatni) Sprawiedliwy IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.08, 23:20
        Cała Polska widziała, ale oni wciąż są niewidomi! Szerokiej drogi do nieba Panie
        Ryszardzie! [']
        • hawranekslonko Re: Odszedł Pierwszy (jak dotąd, Ostatni) Sprawie 19.05.08, 23:30
          Wszystkie Ryski to fajne chłopaki.Czesc pamieci trenera ,przyjaciela,wielkiego
          czlowieka.Wielka pustka.[*]
      • Gość: Małolat z Sopotu Lechia Gdańsk pamięta i dziękuje 1972-1974 IP: *.eranet.pl 19.05.08, 23:32
        Spoczywaj w Bogu,pamietamy
      • markus.kembi Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:33
        Pan Ryszard Kulesza całe życie poświęcił piłce. Wiele lat pracował w PZPN, a jego największym osiągnięciem było powstanie szkoły trenerskiej PZPN (wtedy trenerzy nie mieli jeszcze tak wielu możliwości kształcenia, jak dziś).

Co do roku 1993 - pan Ryszard miał wtedy pecha, może intencje miał dobre, ale korupcja w polskiej piłce była wtedy mocno zakorzeniona od wielu lat, a prokuratura traktowała tego typu zarzuty dość pobłażliwie. Nigdy wcześniej nikt nikogo za ustawianie meczów nie karał, to było normalne, akceptowane, a tu nagle takie ostre - jak się wtedy wydawało - sankcje (dzisiaj byłaby to degradacja, a może nawet wykluczenie z rozgrywek, a piłkarze zostaliby na wiele lat zawieszeni), stąd kara napotkała na tak silny opór.
        • Gość: Tomek Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 00:04
          Panie Ryszradzie...kiedyś rozmawiałem z Panem, uscisneliśmy sobie
          ręce, wspomnieliśmy starą Warszawę, tą pozbawioną
          nowo....etc...naleciałości...było miło.....zawsze był Pan
          uśmiechnięty, pogodny, skory do rozmowy...Będę o Panu
          pamiętał.....Warszawiak z K6
      • Gość: ddddddd Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.versanet.de 19.05.08, 23:53
        ty nie musisz, ty sie musisz jeszcze dlugo uczyc....
      • Gość: bnew Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.abbott.com 20.05.08, 00:07
        ...nic tak nie cieszy jak oko trenera Kuleszy...
      • Gość: szcz Czy to forum najgłupszych kiboli? IP: *.hcz.com.pl 20.05.08, 07:52
        Co za kretyństwa tu wypisujecie! Przeciez umarł człowiek, dobry
        trener, a zgraja krzykaczy sprzecza się o to co powiedział 15 lat
        temu, po wydarzenich, które dla wszystkich były bardziej oczywiste
        niż dzisiejsze sprawy Lubina, Widzewa czy Sosnowca. Najzabawniejsze,
        że ta sama grupa ślepych kiboli Legii (nie mylić z normalnymi
        sympatykami tego kulbu) wydzierałaby się do dziś równie głośno na
        temat oszustów, gdyby to ŁKS wygrał wówczas wyżej niż Legia z Wisłą.
      • jtomczyk Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 08:23
        spokój jego duszy. To jedno krótkie zdanie,że cała Polska widziała
        to więcej niż tysiące działaczy w sumie zrobili dla walki z
        najgorszą patologią polskiego futbolu. Trzbe było byc wielkim
        człowiekiem,żeby to powiedziec...
      • Gość: marekkrukowski Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 08:57
        Właściwie to on stworzył drużynę, która zagrała w 1982.
      • Gość: kibicka Legii Zmarł Ryszard Kulesza IP: 62.111.159.* 20.05.08, 08:58
        odszedł wielki Człowiek, wspaniały szkoleniowiec, świetny trener -
        po prostu Gość. Smutne, że właśnie tacy odchodzą za wcześnie...
        Cześć Jego pamięci.
        • zigzaur Re: Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 10:58
          Dobroduszny człowiek, który został kozłem ofiarnym.
      • Gość: Tad Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.proxy.aol.com 20.05.08, 09:07
        Ile razy autor byl pijany a nikt nie pisze ze nie byl w pracy.
        To jakis duren... pisze ze pijany Mlynarczyk ...
        Niech Bog ma Kulesze w opiece a pijany autor tez tam badzie !

Thanks,
        Tad
      • Gość: Sur Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.generacja.pl 20.05.08, 16:48
        Szkoda człowieka. Pokazał Polsce że trzeba walczyc z robactwem.
        Tylko szkoda że tak mało o nim słychać było. Żegnaj
        • Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 21:33
          Dlaczego zniknęła moja odpowiedż Rodowitemu? Nie zawierała przecież
          nic obraźliwego! Nie złamałem w niczym regulaminu. Czyzby Rodowity
          warszawiak miał znajomków w warszawce?
          • Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 21.05.08, 07:41
            Może za dużo błędów napisałeś i nie było to wychowawcze (dzieci to czytają) albo
            redakcja stwierdziła,że Twoje komentarze nic nie wnoszą do dyskusji.
            • Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 22.05.08, 00:45
              Napisałem,że jesteś prmitywnym fanatykiem, który dla
              usprawiedliwienia przekrętu na boisku Twojej rodowitej Legły
              Warszawa nie zawahał się użyć związków Twojej rodziny z Powstaniem,
              Warszawskim. Napisałem, że przez to obrażasz pamięć ludzi, którzy
              walczyli za Warszawę i Polskę oraz, że tym samym, wmieszając udział
              swojej rodziny, biorącej udział w Postwaniu Warszawskim z Legią
              Warszawa, obrażasz własną rodzinę. To świadczy o tym ,jakim
              prymitywnym jesteś mieszkańcem warszawki. Ale napisałem także, że to
              człowiek RODEM Z WARSZAWY, a nie z warszawki, jak Ty, miał odwagę
              zaprotestować przeciwko przekrętom w piłce nożnej. To on zaczął
              czystkę w polskiej piłce nożnej i dzisiaj Twoja Legła Warszawa, ani
              inny klub, nie byłby w stanie zdobyć tytuł mistrza Polski w tak
              ordynarny sposób, strzelając ilośc bramek potrzebnych do tego na
              zawołanie, a raczej za opłacenie innym równie "uczciwym" kopaczom. O
              tym prymitywny człowieku napisałem i nie uważam, aby było to
              obrażliwe w kontekście tego, że obrażana jest pamięć tak
              szlachetnego człowieka, jak zmarłego Ryszarda Kuleszy, tylko za
              to,że kiedyś odważył się nazwać chamstwo - chamstwem i przekręt
              przekrętem. Na szczęście wiekszość tych, którzy na tym forum się
              ywpowiadają są normalni, a nie Rodowici. Niby czego miałbym
              zazdrościć i mieć kompleks wobec takich, jak Ty r o d o w i t y c h
              mieszkańców warszawki? Chyba kpisz z samego siebie, mieszkańcu
              największej wioski w Polsce!:):):) Wyrażam hołd rdzennemu
              mieszkańcowi nie warszawki, lecz Warszawy! A Ty, syny rybi, spływaj
              w odmęty skanalizowanej rzeki, płynącej przez warszawkę. Masz chyba
              jasną odpowiedź i nie doszukuj się w niej błędów, bo tych
              wynikających z cech Twojego charakteru i spaczonego rozumowania, nie
              doszukasz się u mnie, rodowita swołocz z warszawki...
              • Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 22.05.08, 09:47
                Do obiektywnego. Po pierwsze zmień login. Po drugie widzę, że nie jesteś w
                stanie zrozumieć prostego tekstu. Swoją rodziną nic nie usprawiedliwiałem tylko
                chciałem pokazać Tobie pseudo-obiektywisto, że uogólniając i wrzucając
                wszystkich do jednego worka wiele osób obrażasz. Po trzecie, co oprócz
                nawoływania do odebrania Legii tytułu zrobił w walce z korupcją P. Ryszard?
                Dodam, że miał na to wiele lat od 94 roku. Czemu nie widział działającego wiele
                lat "Fryzjera", przekupnych sędziów, itp. On nic nie zaczął. Pokrzyczał i
                koniec, co chciał osiągnąć to osiągnął i zakończył walkę z korupcją. Od dwóch
                lat prokuratura zamyka za korupcję w polskiej piłce a co na to PZPN razem, z P.
                Ryszardem na czele zrobił? Nic!!! Ja pierwszy podałbym rękę za odebranie tytułu
                każdej drużynie w tym i Legii, ale jeśli by to zrobił w majestacie prawa a nie
                na zasadzie "cała polska widziała..." Co do Twoich OGROMNYCH kompleksów to po
                tym co piszesz to nie mam wątpliwości. Można nie lubić miasta, mieszkańców, ale
                to nie to, Ty masz kompleks!!! Pytasz, czemu nie wiem, może tam gdzie mieszkasz
                nie ma kina, pierwszoligowej drużyny, a może byłeś ( w Warszawie)i nie odniosłeś
                sukcesu. Sam zresztą doskonale wiesz, więc nie zadawaj głupich pytań, dlaczego
                miałbyś mieć kompleksy. A co do błędów, jeden sukces już odniosłeś, błędów
                (ortograficznych) jest dużo mniej.
                • Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 22.05.08, 10:29
                  Rodowity - schizofrenia to bardzo niebezpieczna choroba. Ponieważ
                  przynajmniej starasz się być grzeczny, lojalnie ostrzegam Cię,
                  uważaj. Schizofrenikowi wydaje się, że jest normalny, wie wszystko
                  lepiej od innych, mało tego, wydaje mu się, że zna myśli innych
                  ludzi; ich sukcesy i porażki, słowem - czyta w ich myślach:):):)
                  Ubawiłeś mnie serdecznie, chociaż w niektórych wątkach Twojej
                  dysputy samego z sobą, Twoje wywody nie są śmieszne. Świętej Pamięci
                  Pan Ryszard Kulesza - a miałem zaszczyt, że poznałem i znałem Tego
                  Człowieka Osobiście, zrobił dokładnie to, co do Niego należało!
                  Znowu schozifreniku zaczynasz być wredny, oskarżając Pana Ryszarda,
                  że nic nie zrobił od 1994 roku, bo później był "Fryzjer" i jemu
                  podobni. Słuchaj schizo! Czy Ty kpisz, czy o drogę pytasz?!...Szkoda
                  dyskutować z kimś komu brak argumentów, a ma za to przekonanie o
                  swojej racji. Ale to jest też sypmton objaw choroby
                  schizofrenicznej, niestety... Longinu nie muszę zmieniać, bo byłem,
                  jestem sobą, podobnie jak Pan Ryszard Kulesza. Przede wszystkim był
                  wspaniałym Człowiekiem. Mając na uwadze kogoś tak wrednego, jak Ty,
                  jest to przykład, że nie można niczego uogólniać i nie wolno mieszać
                  mieszkańca Warszawy z typem podobnym do Ciebie, reprezentującym
                  warszawkę. W jednym masz rację, pochodzę z miejscowości, gdzie nie
                  ma kina i brak jest jakiejkolwiek kultury, a istotnie, masz rację
                  będąc pewny, że mam OGROMNY kompleks warszawki, bo w niej doznałem
                  samych porażek (poza oczywiście tym, że Legię za czyste kpiny z
                  piłki nożnej pozbawiono mistrzowskiego tytułu:):):)! Byłem nie jeden
                  raz w Warszawie, aby się wykąpać, bo w moim mieście nie ma nie tylko
                  kina, ale także i łazienek. Wyobraż sobie, schizo, że poniosłem
                  klęskę, bo nie miałem się gdzie umyć w stolicy poza Dworcem
                  Centralnym, ale z reguły tamtejsze natryski okupują Ci z warszawki,
                  którzy w wannach podobnie do Balcerka, hodują gołębie i króliki, lub
                  ludzie, których nazywajączęścią od roweru... Masz rację schizo;
                  zgodnie z prawidłami tej choroby jesteś bezbłędny i wszystko wiesz
                  najlepiej. Tak trzymać!:):):)
                  • Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 23.05.08, 08:02
                    No to już kilka rzeczy ustaliliśmy, co do Twojej diagnozy, kompleks jak się
                    patrzy, teraz dorzuciłbym jeszcze schizofrenie- strasznie dużo o niej wiesz a
                    nie wierzę, że jesteś psychiatrą no i te tak bardzo emocjonalne podejście do
                    całej dyskusji, strasznie się denerwujesz. Jak przeczytasz komentarze to, co
                    wyżywasz się później na rodzinie, kolegach z pracy? Wrzuć Sobie na luz, bo
                    podupadniesz na zdrowiu- stres zabija! A co do tego, co piszesz dziś mam kolejny
                    raz to samo pytanie i b. proszę o konkretną odpowiedź. CO PAN RYSZARD KOLEGA
                    TWÓJ, PRZYJACIEL ZROBIŁ OD 1994 ROKU DO ROKU 2007(ROK 2008 odpuszczę, bo
                    chorował). Napisz, jakie to sukcesy odniósł na kanwie walki ze zgnilizną w
                    polskiej piłce. Podaj konkretne przykłady. Mam wrażenie, że chyba największym
                    Twoim sukcesem było poznanie P. RYSZARDA i będziesz go bronił do końca, choć tak
                    naprawdę oprócz obrażania innych nie masz żadnych argumentów. Miej na względzie,
                    że czytają to inni, i pokaż, jakim wielkim człowiekiem był. Opisz jego OGROMNE
                    SUKCESY PO 1994 ROKU NIECH "CAŁA POLSKA WIDZI" A jeśli ich nie ma to nie pisz
                    tylko "był sam" itp., bo kolejnym moim pytaniem będzie, czemu trwał w PZPN do
                    końca? Odcinał kupony? Czekam jak i cała Polska na Twoją mniej emocjonalną a
                    bardziej merytoryczną odpowiedź. I jeszcze po raz kolejny moja prośba do Ciebie
                    pisz poprawnie, nie rób błędów ortograficznych, bo czyta to młodzież i dajesz im
                    zły przykład a z tego to ś.p. Pan Ryszard nie był by zadowolony. Twój podpis to
                    nie jest "Longin", bo to jest imię męskie a "login" Nie bądź śmieszny. Skoro nie
                    możesz przyłożyć się do merytorycznej treści to chodź przyłóż się formy. Linka
                    (nie chodzi o sznurek)do słownika ortograficznego już dostałeś, ale niestety nie
                    chcesz lub nie umiesz z niego skorzystać. Jeśli tak to napisz wyślę specjalnie
                    dla Ciebie instrukcję.
                    • Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.radio.rzeszow.pl 23.05.08, 19:19
                      Rodowity - biedny i nieszczęśliwy człowieku. Czas kończyć z Tobą
                      dyskusję, bo jesteś kieszonkowym zawodowcem, siedzącym od rana do
                      wieczora w komputerze i biorącym udział we wszystkich możliwych
                      dyskusjach. Może Cię to rajcuje, a może szukasz spełnienia swojej
                      wielkości i leczysz kompleksy, a przy okazji rozwijasz schizo... Nie
                      wiem i nie muszę tego wiedzieć. Przeczytaj sobie jeszcze raz inne
                      wypowiedzi na temat Śp. Ryszarda Kuleszy, jeżeli tylko mnie obrałaś
                      sobie za cel prowadzenia chorych dyskusji. Tłumaczę Ci bez emocji,
                      ale nie wiem dlaczego mam to czynić całej Polsce?! Jak wynika z
                      większości wypowiedzi na temat zmarłego Ryszarda Kuleszy, większość
                      normalnych ludzi wspomina go z szacunkiem! Wielkośc Tego Człowieka
                      polega na tym, że przed Jego wystąpieniem na publicznym forum PZPN w
                      obecności środków masowego przekazu wszyscy mówili półszeptem
                      i pisali metaforyczynie o korupcji w polskim futbolu. On jeden miał
                      odwagę jako pierwszy powiedzieć o tym na słynnym zjeździe, w którym
                      nie tylko głosował, ale był jednym z inspiratorów odebrania Twojej
                      Legle wrszawka mistrzowski tytuł. Wiedział doskonale, co go może za
                      to czekać, ale w obronie prawdy, nie wahał się tego uczynić. Więc
                      czego prostaku się teraz do Niego przyczepiasz, gdy już nie żyje i
                      nie może się bronić?!... Wiesz, chamku z warszawki (ta odzywka to
                      nie emocje, lecz konieczne podkreślenie Twojej osobowości) -
                      istnieje pewien odwieczny zwyczaj w naszym narodzie, że o zmarłym
                      nie powinno się źle, nawet, gdy popełniał za życia jakieś błędy.
                      Powiedz mi prymitywie, jaki błąd popełnił Ryszard Kulesza, że chciał
                      czystości w polskiej piłce nożnej. Był wybrany do PZPN, więc
                      spełniał swoją rolę w sposób wyjątkowo pożyteczny. Nie był prezesem
                      PZPN i nie miał władzy wykonawczej, więc dlaczego prostaczku
                      twierdzisz, że odcinał kupony. Właśnie po swoim wystąpieniu został
                      usunięty w cień przez tych, którzy nie chcieli prawdy, ale doczekali
                      się jej teraz! Nie wiesz nawet jakim jestem spokojnym, człowiekiem i
                      nie posądzaj mnie o emocje, bo na pewno są mi obce w dyskusji z
                      Tobą! Tak masz rację, moim sukcesem jest to, że poznałem tak prawego
                      i uczciwego człowieka, jakim pozostanie w mojej pamięci Śp. Ryszard
                      Kulesza. Dla Ciebie, który ma inny system wartości, może być
                      inaczej. Ale, kogo chcesz przekonać, że wówczas postąpiono źle
                      odbierając Legii tytuł mistrza Polski za handlowanie punktami?!
                      Popełniono wówczas tylko jeden zasadniczy błąd na który Pan Kulesza
                      nie miał żadnego wpływu. A mianowicie taki, że odebrano tylko tytuł
                      Legii, a nie wywalono ją o dwie klasy niżej, a wraz z nią Wisłę,
                      która się jej podłożyła oraz nie ukarano innych
                      drużyn "rywalizujących" z Legią o ten sprzedajny tytuł.To mogę Ci
                      powiedzieć wobec całej Polski, a obiektywnych i normalnych ludzi
                      proszę o pomoc! Facet, podpisujący swoje teksty jako Rodowity,
                      prawdopodobnie cierpi na pomroczność jasną, czy ciemną, ale nazwijmy
                      rzecz po imieniu, że jego sposób argumentacji, czepianie się
                      czegokolwiek, aby tylko jego było na wierzchu, zdradza wszelkie
                      cechy schizofrenii. Największym jednak jego przewinieniem jest to,
                      że nie potrafi uszanować pamięci zmarłego człowieka w imię obrony
                      podłości i szwindlu w sporcie. Skończyłem z tym człowiekiem
                      dyskusję, bo nie mogę zniżać się do tego samego poziomu. Zajmijcie
                      się nim, bo to bardzo "wdzięczny obiekt" do dyskusji:):):)
                      • Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 24.05.08, 12:44
                        Sprawdź Sobie to, co pisałem we wcześniejszych postach i zobacz, że nigdy nie obrażałem Twojego kolegi ani Ciebie, ( może powinienem po tym jak Ty obrażasz mnie i innych zamiast merytorycznie dyskutować), jeśli by tak było używałbym takich słów, jakich używasz Ty, (cham, prostak) wiec to, co piszesz jest po prostu kłamstwem. Jeśli nie zrozumiałeś tego, co pisałem to specjalnie dla Ciebie jeszcze raz. Chodzi mi nie o to, że odebrano tytuł a o to, że zrobiono to bez podstaw prawnych (dowodów). A dlatego napisałem odp. akurat Tobie, bo w Swojej pierwszej wypowiedzi (w kolejnych też) obrażałeś ludzi, którzy w żaden sposób na to nie zasługiwali. Po drugie nie stwierdziłem faktu, że p Ryszard "odcinał kupony" tylko zadałem pytanie. A poza tym Twój argument o tym, że nic nie zrobił, bo nie był prezesem jest bez sensu. Tak prezesem nie był, ale był wiceprezesem, więc miał możliwości. Co do odsunięcia Go w cień to też coś koleszko się mylisz wice był (lata 91-99) przed, w trakcie i po tym jak odbierano Legii tytuł. Mylisz się również w tym, co piszesz o mnie i o forach, bardzo sporadycznie piszę coś na nich i biorę udział w dyskusjach-, choć ta z Tobą raczej nią nie jest z powodu braku z Twojej strony argumentów i ciągłego obrażania mnie i innych ludzi, których oczywiście nie znasz. A tak na marginesie nie "siedzi się w komputerze" a "przy komputerze". W jednym tylko masz rację czas kończyć tą "dyskusje", bo poziom merytoryczny z Twojej strony jest żenująco niski, tak jak Twój poziom kultury i wiedzy na tematy, w których się wypowiadasz. Żegnam Cię bez żalu. Uważaj na nerwy i nie wyżywaj się na innych.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka