the-skin-pl 19.05.08, 20:34 szkoda gościa. Darzyłem go szacunkiem i nie zmienia tego nawet fakt ze trenował Legie Warszawa któtej nie cierpię. Cześć jego pamieci. Niech muz ziemia lekką będzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kornik Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.hcz.com.pl 19.05.08, 20:38 Wyrazy współczucia. Ryszard Kulesza był dobrym trenerem. Pokonał Holandię w Chorzowie i był o 20 minut od wprowadzenia Polski do finałów ME w 1980 r., a potem udanie zaczął eliminacje MŚ w 1982. Odpowiedz Link Zgłoś
tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 21:06 przecież jest jasne, że ten mecz był ustawiony kibice Legii powinni się cieszyć, że prawo nie sięga tak daleko wstecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.c196.msk.pl 19.05.08, 21:13 Kibicom z Warszawy polecam słowa Wójcika pod rozwagę jak to zobowiązanie antykorupcyjne nie dotyczy przeszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:20 A skąd wiadomo? Wiadomo, chyba tylko Panu Kuleszy, który krzyczał jak to cała Polska widziała w tv, mimo, że mecz nie był transmitowany i tym samym odebrał niesłusznie tytuł MP. Pragnę przypomnieć, że sąd niezawisły potem przyznał, że tytuł został odebrany bez ŻADNYCH podstaw czy dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziwny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: 193.93.202.* 19.05.08, 21:25 Na youtube są kawałki z tego meczu. Trzeba być albo idiotą albo kibicem legii aby udawać, że się tego nie widzi (a najpewniej jednym i drugim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:38 uuu, powiało grozą, na youtube są kawałki, respekt dziennikarzu śledczy dla Ciebie. Może kilka faktów jednak przyjmiesz: 5 lipca 1995 roku Prokuratura Rejonowa w Krakowie umarza dochodzenie w sprawie rzekomego kupienia przez Legię meczu z Wisłą. W uzasadnieniu tej decyzji napisano, że nikt nie potwierdził zarzutów prasy i działaczy piłkarskich (link do uzasadnienia). W tym momencie decyzja PZPN-u z lipca 1993 roku stała się nie tylko nieuzasadniona, ale wręcz bezprawna. Dlaczego piłkarska centrala dziewięć lat później podtrzymuje sprzeczne z prawem postanowienia? Polecam: www.legia.com.pl/pl/index.php?view=2&nID=3581 Odpowiedz Link Zgłoś
brutalny.brutus Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 22:14 No jak to? Najpierw pisałeś o "sądzie niezawisłym", a teraz, że prokuratura umorzyła? To w którym poście skłamałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:25 No tak, skłamałem o tym sądzie niezawisłym, bo jak widać sprawa nawet do sądu z braku dowodów nie doszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaq Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:30 patrzcie, patrzcie - legionista prawem sie zasłania a raczej jego niedoskonałością i lukami... Cwaniaczku... reguła się potwierdza – W TEN SPOSÓB BRONIĄ SIĘ WINNI... Zdobądź kopie meczu Wisła-Legia (0:6), rozsiądź sie przed telewizorem, zdejmij różowe okulary załóż denka od starych butelek mleka i wpatrz sie w ekran. Na drugim ekranie puść sobie "korespondencyjny pojedynek do jednej bramki" ŁKS-u z Olimpią (7:1)... może wreszcie dojrzysz czarno na białym jak to z ta wasza legią tamtego dnia było... i żaden sąd tego obrazu nie zmieni... ŻADEN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzakis nie widzialem w tv - nie musialem, bylem. spiker IP: *.dslgb.com 19.05.08, 23:17 powiadamial o bramce lodzkiej i padal automatycznie gol dla legii.kibice chcieli skakac przez plot na dzialaczy ale zostali uspokojeni przez niebieskich. a dowodow niedaleko trza szukac.polecam krakowska prase po meczu.padly konkretne nazwiska trzech kluczowych wislakow i konkretna kwota.jeden z nich mial sie przyznac.i faktycznie szybko przestano o tym pisac.no ale wiadomo ze prokuratura krakowska zwlaszcza dla k-krowodrza jest mocno "manipulatywna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sur Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.generacja.pl 20.05.08, 16:51 Lecz się człowieku tu na drugi plan schodzi to że gó..anej Legii zabrano tytul tu chodzi o to ze tak długo cierpial w szpitalu. Ze uwazali go za wariata. Niech żyje Kulesza niech żyje Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo wyborcza jak zwykle klamie... IP: *.dyn.optonline.net 19.05.08, 22:39 ...pare tygodni temu ukazal sie na portalu Prawy.pl artykul o panu Kuleszy, o jego chorobie, o tym, ze nikt ze zwiazku nie interesuje sie jego problemami, jego tragiczna sytuacja finansowa (tak, byl uczciwy, a to w tym kraju rzadzonym przez oligarchie oznacza bardzo czesto biednym), zona pana Kuleszy nie zalila sie, ale opowiadala jak prosila o pomoc, nikt jej nie pomogl, napisal tylko jeden portal, teraz Kulesza juz nie zyje, teraz mozna go spokojnie wykorzystac, tacy szmaciarze jak Michnik, Listkiewicz beda o nim pisac/mowic dyrdymaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.ghnet.pl 19.05.08, 21:10 co za swołocz...nawet w obliczu śmierci nie potrafią się zachować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wis Zdziczała Warszawa nie niezapomniała. IP: *.zetosa.com.pl 19.05.08, 21:35 To widać po niektórych komentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Zdziczała Warszawa nie niezapomniała. IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.08, 21:43 a to Polska własnie!!!!! Cześć Jego pamięci!!!! Komentaarze idiotów pozostawię bez komentarza...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Jak widać dzicz ma już dostęp do komputerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 21:48 Jak się czyta niektóre posty to łapy opadają. Był trenerem, który widział co się dzieje w piłkarskim bagnie. Bardzo dobrze postąpił zabierając Młynarczyka do samolotu. Panu Józkowi zmarł wtedy ojciec i był w strasznym dole. Każdy mógł się się po tym załamać. A Młynarz grał. To nędzne warszawskie dziennikarzyny rozdmuchały całą ta aferę. Chciały osłabić Widzew przed końcem rozgrywek. Ale RTS wygrał rezerwami i zdobył wtedy zasłużenie majstra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que Wszystkie Ryśki to porządne chłopy IP: *.chello.pl 19.05.08, 21:59 Kulesza nie odstawał. [`] cześć jemu, wyrazy współczucia dla rodziny i przyjaciół kibic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.aster.pl 19.05.08, 22:04 Niech spoczywa w pokoju. Co do dyskusji o tym, co cała Polska widziała... niby o zmarłych się nie powinno źle mówić, ale ja jakoś nie potrafię zapomnieć 1993 roku. To był mój pierwszy sezon z Legią i nadal czuję się okradziona z tego Mistrzostwa i pamiętam jak rozpaczałam nie rozumiejąc tej decyzji. Do tych, którzy mówią, że mecz był sprzedany: przedstawcie mi chociaż jeden dowód (oprócz takiego, że potwierdzili to kibice Wisły,co pozostawię bez komentarza). Chociaż jeden dowód... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raskolnikov Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:17 Ciekawe czy gdyby Legia wygrała wtedy 30:0, a Wisła 31:1, nadal znaleźliby się tacy co jeszcze szukaliby dowodów. Co z tego że nie było formalnych podstaw żeby odebrać Legii mistrza. Kupiony tytuł to i tak można sobie wsadzić. Satysfakcja żadna - bo i z czego? że interes się udał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raskolnikov Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 22:18 Autopoprawka - nie Wisła tylko ŁKS oczywiście. Wisła akurat wtedy brała nie dawała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:35 Kibice Legii go znienawidzili bo jako miejscowy przyznal ze oszukiwali. Przeciez to bylo jasne a Listkiewicz byl sedzia jednego z meczykow kantowanych. Rok wczesniej Legia ustawila meczyk z Gornikiem i zdobyla mistrza przez sedziego Redzinskiego ktory wyrzucil z boiska 2 kopaczy zaboli i zdobyli remis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 22:49 > wczesniej Legia ustawila meczyk z Gornikiem i zdobyla mistrza przez sedziego > Redzinskiego ktory wyrzucil z boiska 2 kopaczy zaboli i zdobyli remis. Z tego co pamiętam to nawet trzech. To był najbardziej ordynarnie drukowany mecz, jaki w życiu widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: Kulesza nie pasowal bo byl uczciwszy... 19.05.08, 22:58 To było rok później, w 94 roku. Paradoksalnie, chyba dobrze że Górnik nie zdobył wtedy majstra. W klubie był niejaki Kubisztal, który wsadził sporo dziwnej kasy w piłkarzy (kilku z olimpijskiej Wójcika) i gdyby była szansa LM, to kto wie jak by się skończyło. Pewnie długami i może nawet upadkiem... Płoskoń jaki był taki był, ale finanse trzymał w miarę w ryzach. Odpowiedz Link Zgłoś
tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 22:40 zobacz jak zachowywała się obrona Wisły przy bramkach, co wyprawiał bramkarz Bobrowicz. Jeśli dobrze pamiętam, proszę mnie poprawić, ale Wisła zdyskwalifikowała po tym meczu kilku piłkarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samulak Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 23:01 Oglądnij bramki i kładących się na murawę Wiślaków. To jest wystarczający dowód. Jąkający się Wójcik to tylko deser. Odpowiedz Link Zgłoś
tommag04 Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:08 Gość portalu: Adi napisał(a): > Niech spoczywa w pokoju. > Co do dyskusji o tym, co cała Polska widziała... niby o zmarłych się nie powinn > o > źle mówić, ale ja jakoś nie potrafię zapomnieć 1993 roku. To był mój pierwszy > sezon z Legią i nadal czuję się okradziona z tego Mistrzostwa i pamiętam jak > rozpaczałam nie rozumiejąc tej decyzji. Do tych, którzy mówią, że mecz był > sprzedany: przedstawcie mi chociaż jeden dowód (oprócz takiego, że potwierdzili > to kibice Wisły,co pozostawię bez komentarza). Chociaż jeden dowód... były takie sezony, że nie opuszczałem meczu na Łazienkowskiej chodziłem na Legię, kiedy broniła się przed spadkiem, a Stanisław Terlecki strzelił chyba ostatnią piękną bramkę w życiu (w meczu z Ruchem 2:2) byłem kiedy Stal Mielec w ostatniej akcji meczu wyrównała na 1:1 i z żylety poleciały wyrywane kawałki ławek na boisko byłem na meczu, kiedy Szczęsny zawalił dwie bramki (nie pomną z kim to było), a kibice krzyczeli "dawaj hat-tricka" w tych wszystkich momentach byłem ze swoją drużyną, ale meczu w Krakowie (i całej ery Wójcika) to teraz po latach się jednak wstydzę ... Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Byl dobrym trenerem... 19.05.08, 22:21 ....bo tylko dobry szkoleniowiec zabiera pilkarza na zgrupowanie nawet jesli jest pijany...inny trener zabral by jakiegos trzezwego szmaciarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 19.05.08, 22:31 Nie bywałe chamstwo wobec majestatu śmierci! Jak to rozumieć? Tylko prywmitywizmem warszawki, zdziczeniem sumień podwarszawskich meneli, kreujących na bohaterów kryminalistów z Pruszkowa, Wołomina i samej warszawki? Pan Ryszard Kulesza był wspaniałą Postacią polskiej piłki nożnej. Nie odebrał tytułu mistrza Polski tylko Legii Warszawa. Odebrał prawo do robienia przekrętów kryminalistom, żerującym na Jego ukochanej i naszej ukochanej dyscyplinie sportu. Byłem na tym zjeździe PZPN, gdy w obronie jawnej kpiny z milionów słuchaczy, bo decydujące mecze transitowane były w sportowym Studio S-13 Polskiego Radia, wystąpił adwokat diabła - Ryszar Parulski. Kiedy rywale Legii zdobywali gola i informowało o tym Radio, natychmiast "dzielni" legioniści zdobywali jedną więcej, potrzebną do mistrzowskiego tytułu! Ale nie tylko oni powinni być napiętnowani słowami cała Polska widziała - co było pewną metaforą. Śp. Ryszard Kulesza apelował o przywrócenie normalności w polskiej piłce nożnej. Winna była zarówno Legia, jak podkładająca się jej Wisła Kraków, winne były pozostałe "rywalizujące" w ten sposób drużyny! To o tym całym bagnie mówił wówczas Pan Ryszard Kulesza, a nie tylko o drużynie dzisiaj w ten sposób wypowiadających się zdziczałych chamów z warszawki. To dobrze, że bandyci i zdziczali chamowie, znienawidzili Pana Ryszarda Kuleszę. To jest prawidłowa reakcja prymitywnych i ciemnych typów. Oni wobec uczciwości nie potrafią się inaczej zachować, bo ich filozofią jest wygrywać za wszelką cenę, także dzięki oszustwie, i dzięki bandytyźmie. Jesteście moralną zgnilizną za życia i tym się różnicie od Pana Ryszarda Kuleszy! Wielu z Was zdechnie pod płotem, lub w rynsztoku, albo zginie z rąk wspólnie zwalaczających się band z Pruszkowa, Wołomina i warszawki. Możecie tylko pomarzyć o klasie, jaką reprezentował Pan Ryszard Kulesza! Niczego w życiu nie potrafiliście osiągnąć uczciwie, więc cieszył was także mistrzowski kupiony tytuł. Dno moralne i to chyba cały klimat warszawki, w której dzisiaj jest więcej chamów z Pruszkowa, Wołomina i Kobyłki oraz Zielonki, jak z samej rodowitej Warszawy. A Pan Ryszard Kulesza nie był z warszawki. Był rodowitym WARSZAWIAKIEM! Więc ciszej nad Jego Trumną, napływowo chołoto! Panie Ryszardzie, kiedy to piszę mam łzy w oczach. Będę się modlił za Pana, Pan niech prosi o zmiłowanie dla tych zdziczałych moralnie chamów, którzy po śmierci Panu urągają, bo ja nie potrafię być, aż tak miłosierny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Kuleszy Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 19.05.08, 23:02 Pan Ryszard Kulesza był wielką postacią polskiej piłki nożnej, jednym z ostatnich prawdziwych dżentelmenów futbolu, jednym z garstki tych, którzy przez całe życie byli wierni piłce w sposób najlepszy z możliwych - z miłości do tego sportu. Był chlubą Polski, chlubą Warszawy i zakałą warszawki, za co cześć mu i chwała. Spoczywaj w spokoju i do zobaczenia Gdzieś Wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RODOWITY Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 20.05.08, 09:19 DO OBIEKTYWNEGO. Z obiektywizmem o Ty niewiele masz wspólnego, OBRAŻASZ ludzi wyzywasz, więc gdzie tu obiektywizm (polecam słownik sjp.pwn.pl/lista.php?s=&begin=o )ja akurat b. współczuję rodzinie i tak dalej, ale co do Jego postawy w sprawie tytułu dla Legii to jest to Jego przeszłość i każdy może mieć swoje zdanie, nawet b. negatywne. Osobiście byłem na tym meczu w Krakowie i na ul. Żwirki i Wigury w Warszawie pod jednostką wojskową, gdy odebrano Legii tytuł i pamiętam co, i jak było jak ludzie reagowali i co P. Kulesza mówił. Wiem, że w Polsce nie jest to norma, ale na całym świecie trzeba winę udowodnić-wtedy nic takiego nie było. I jeszcze jedna sprawa, piszesz ( z błędem ort. Wiele razy ) o warszawiakach "hołota", ja jestem warszawiakiem w 4 pokoleniu a mój dziadek walczył w Powstaniu Warszawskim, więc nie uogólniaj, bo WIELU to razi i obraża a z Twojej wypowiedzi wynika tylko OGROMNY kompleks wobec stolicy i jej mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 10:56 To był dobry człowiek. Za dobry na trenera piłkarskiego i w ogóle za dobry na szefa czegokolwiek. Czasy trenerskie Ryszarda Kuleszy to okres rozsypywania się tego, co stworzyli Ryszard Koncewicz i Kazimierz Górski. Winę ponosi jednak nie Kulesza ale socjalistyczni działacze i trenerzy ligowi, którzy rozbisurmaniali piłkarzy. W czasach późnego Gierka standard życiowy nawet trzecioligowego piłkarza był wielokrotnie wyższy od lekarza czy inżyniera. Każdy piłkarz był faktycznie zawodowcem, na tzw. lewym etacie czy jako lewy oficer. W PRL zarejestrowanych zawodników w klubach piłki nożnej było około 200 tysięcy. Każdy z nich był na utrzymaniu przedsiębiorstwa albo mundurowego resortu. Tymczasem w takiej RFN piłkarzy było 4,5 miliona ale zawodowców około 200. Za czasów Ryszarda Kuleszy w reprezentacji grywali takie "gwiazdy" jak np. Roman Ogaza (pudłujący z metra) czy Roman Wójcicki (rura). Po prostu, wybierał z tego, co miał. Odpowiedz Link Zgłoś
champagne_fr Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:08 Askorumpowane PZPN zapomnieli o NIM BYL TO WIELKI CZLOWIEK TRENER... ci skorumpowani z PZPN pokazali jeszcze jeden raz kim NAPRAWDE SA.... wstyd mi i niech natychmiast zrobia porzadek z PZPN... bo to jest skorumpowana KASOPWA M.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz45 Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 07:53 Czegoś się tak rozpędził... Michał Listkiewicz jako jedyny z PZPN odwiedzał R. Kuleszę i to systematycznie, jak napisano w artykule. Poza nim nikt inny ani z byłych piłkarzy, ani z trenerów. Jeśli tak było, to Listkiewicz jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Zmarł Ryszard Kulesza, nikt nic nie widział! IP: 213.199.198.* 19.05.08, 23:17 Spoczywaj w spokoju A mistrza 93 oddawajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyg@nek Zmarł uczciwy, honorowy, odważny człowiek. IP: *.19.165.34.osk.enformatic.pl 19.05.08, 23:17 Polska piłka straciła człowieka, który kochał ten sport. Porządni ludzie odchodzą a łajdacy zostają. Największym nieszczęściem polskiej piłki nie są sprzedajni sędziowie, sprzedajni działacze, sprzedajni zawodnicy-nieudacznicy (co widać po europejskich pucharach). Największym nieszczęściem polskiej piłki są kibice-przygłupy. Oni kupią każde łajdactwo pod warunkiem, że to łajdactwo będzie przysparzało korzyści ich klubowi. Płaczecie nad nieuczciwością w polskiej piłce? To kopnijcie w dvpę swój! klub za to, że was oszukał i nie potrafił uczciwie zdobyć mistrzostwa Polski. Jeśli przestaniecie kupować wybrakowany towar, towar będzie musiał mieć coraz lepszą jakość. Tylko czy wasz stułbiowy móżdżek jest to w stanie pojąć? "Warszawa nie zapomniała"? Pi@rdolić taką Warszawę. Ci, którzy piszą przygłupiaste hasła "Warszawa nie zapomniała" są największym nieszczęściem polskiej piłki. "Prokurator się nie doszukał...". A wy nie macie oczu i własnego rozumu? Nie widzicie, że wasza Legia was oszukiwała? Ilu sędziów i fryzjerów trzeba aresztować żeby cokolwiek nawróciło was na chęć samodzielnego myślenia? "Oni" to łajdacy, a wy? Wy, którzy tym łajdakom biliście brawo, bo ich łajdactwo dopisywało wam punkty...? Polska Cię będzie pamiętać Rysiu. Jako człowieka uczciwego, honorowego i odważnego. Warszawa może być z Ciebie dumna. A z przygłupów, którzy niczego nie potrafią zrozumieć Warszawa powinna się wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Odszedł Pierwszy (jak dotąd, Ostatni) Sprawiedliwy IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.08, 23:20 Cała Polska widziała, ale oni wciąż są niewidomi! Szerokiej drogi do nieba Panie Ryszardzie! ['] Odpowiedz Link Zgłoś
hawranekslonko Re: Odszedł Pierwszy (jak dotąd, Ostatni) Sprawie 19.05.08, 23:30 Wszystkie Ryski to fajne chłopaki.Czesc pamieci trenera ,przyjaciela,wielkiego czlowieka.Wielka pustka.[*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małolat z Sopotu Lechia Gdańsk pamięta i dziękuje 1972-1974 IP: *.eranet.pl 19.05.08, 23:32 Spoczywaj w Bogu,pamietamy Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Zmarł Ryszard Kulesza 19.05.08, 23:33 Pan Ryszard Kulesza całe życie poświęcił piłce. Wiele lat pracował w PZPN, a jego największym osiągnięciem było powstanie szkoły trenerskiej PZPN (wtedy trenerzy nie mieli jeszcze tak wielu możliwości kształcenia, jak dziś). Co do roku 1993 - pan Ryszard miał wtedy pecha, może intencje miał dobre, ale korupcja w polskiej piłce była wtedy mocno zakorzeniona od wielu lat, a prokuratura traktowała tego typu zarzuty dość pobłażliwie. Nigdy wcześniej nikt nikogo za ustawianie meczów nie karał, to było normalne, akceptowane, a tu nagle takie ostre - jak się wtedy wydawało - sankcje (dzisiaj byłaby to degradacja, a może nawet wykluczenie z rozgrywek, a piłkarze zostaliby na wiele lat zawieszeni), stąd kara napotkała na tak silny opór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 00:04 Panie Ryszradzie...kiedyś rozmawiałem z Panem, uscisneliśmy sobie ręce, wspomnieliśmy starą Warszawę, tą pozbawioną nowo....etc...naleciałości...było miło.....zawsze był Pan uśmiechnięty, pogodny, skory do rozmowy...Będę o Panu pamiętał.....Warszawiak z K6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddddddd Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.versanet.de 19.05.08, 23:53 ty nie musisz, ty sie musisz jeszcze dlugo uczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bnew Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.abbott.com 20.05.08, 00:07 ...nic tak nie cieszy jak oko trenera Kuleszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Czy to forum najgłupszych kiboli? IP: *.hcz.com.pl 20.05.08, 07:52 Co za kretyństwa tu wypisujecie! Przeciez umarł człowiek, dobry trener, a zgraja krzykaczy sprzecza się o to co powiedział 15 lat temu, po wydarzenich, które dla wszystkich były bardziej oczywiste niż dzisiejsze sprawy Lubina, Widzewa czy Sosnowca. Najzabawniejsze, że ta sama grupa ślepych kiboli Legii (nie mylić z normalnymi sympatykami tego kulbu) wydzierałaby się do dziś równie głośno na temat oszustów, gdyby to ŁKS wygrał wówczas wyżej niż Legia z Wisłą. Odpowiedz Link Zgłoś
jtomczyk Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 08:23 spokój jego duszy. To jedno krótkie zdanie,że cała Polska widziała to więcej niż tysiące działaczy w sumie zrobili dla walki z najgorszą patologią polskiego futbolu. Trzbe było byc wielkim człowiekiem,żeby to powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekkrukowski Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 08:57 Właściwie to on stworzył drużynę, która zagrała w 1982. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicka Legii Zmarł Ryszard Kulesza IP: 62.111.159.* 20.05.08, 08:58 odszedł wielki Człowiek, wspaniały szkoleniowiec, świetny trener - po prostu Gość. Smutne, że właśnie tacy odchodzą za wcześnie... Cześć Jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zmarł Ryszard Kulesza 20.05.08, 10:58 Dobroduszny człowiek, który został kozłem ofiarnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tad Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.proxy.aol.com 20.05.08, 09:07 Ile razy autor byl pijany a nikt nie pisze ze nie byl w pracy. To jakis duren... pisze ze pijany Mlynarczyk ... Niech Bog ma Kulesze w opiece a pijany autor tez tam badzie ! Thanks, Tad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sur Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.generacja.pl 20.05.08, 16:48 Szkoda człowieka. Pokazał Polsce że trzeba walczyc z robactwem. Tylko szkoda że tak mało o nim słychać było. Żegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.08, 21:33 Dlaczego zniknęła moja odpowiedż Rodowitemu? Nie zawierała przecież nic obraźliwego! Nie złamałem w niczym regulaminu. Czyzby Rodowity warszawiak miał znajomków w warszawce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 21.05.08, 07:41 Może za dużo błędów napisałeś i nie było to wychowawcze (dzieci to czytają) albo redakcja stwierdziła,że Twoje komentarze nic nie wnoszą do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 22.05.08, 00:45 Napisałem,że jesteś prmitywnym fanatykiem, który dla usprawiedliwienia przekrętu na boisku Twojej rodowitej Legły Warszawa nie zawahał się użyć związków Twojej rodziny z Powstaniem, Warszawskim. Napisałem, że przez to obrażasz pamięć ludzi, którzy walczyli za Warszawę i Polskę oraz, że tym samym, wmieszając udział swojej rodziny, biorącej udział w Postwaniu Warszawskim z Legią Warszawa, obrażasz własną rodzinę. To świadczy o tym ,jakim prymitywnym jesteś mieszkańcem warszawki. Ale napisałem także, że to człowiek RODEM Z WARSZAWY, a nie z warszawki, jak Ty, miał odwagę zaprotestować przeciwko przekrętom w piłce nożnej. To on zaczął czystkę w polskiej piłce nożnej i dzisiaj Twoja Legła Warszawa, ani inny klub, nie byłby w stanie zdobyć tytuł mistrza Polski w tak ordynarny sposób, strzelając ilośc bramek potrzebnych do tego na zawołanie, a raczej za opłacenie innym równie "uczciwym" kopaczom. O tym prymitywny człowieku napisałem i nie uważam, aby było to obrażliwe w kontekście tego, że obrażana jest pamięć tak szlachetnego człowieka, jak zmarłego Ryszarda Kuleszy, tylko za to,że kiedyś odważył się nazwać chamstwo - chamstwem i przekręt przekrętem. Na szczęście wiekszość tych, którzy na tym forum się ywpowiadają są normalni, a nie Rodowici. Niby czego miałbym zazdrościć i mieć kompleks wobec takich, jak Ty r o d o w i t y c h mieszkańców warszawki? Chyba kpisz z samego siebie, mieszkańcu największej wioski w Polsce!:):):) Wyrażam hołd rdzennemu mieszkańcowi nie warszawki, lecz Warszawy! A Ty, syny rybi, spływaj w odmęty skanalizowanej rzeki, płynącej przez warszawkę. Masz chyba jasną odpowiedź i nie doszukuj się w niej błędów, bo tych wynikających z cech Twojego charakteru i spaczonego rozumowania, nie doszukasz się u mnie, rodowita swołocz z warszawki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 22.05.08, 09:47 Do obiektywnego. Po pierwsze zmień login. Po drugie widzę, że nie jesteś w stanie zrozumieć prostego tekstu. Swoją rodziną nic nie usprawiedliwiałem tylko chciałem pokazać Tobie pseudo-obiektywisto, że uogólniając i wrzucając wszystkich do jednego worka wiele osób obrażasz. Po trzecie, co oprócz nawoływania do odebrania Legii tytułu zrobił w walce z korupcją P. Ryszard? Dodam, że miał na to wiele lat od 94 roku. Czemu nie widział działającego wiele lat "Fryzjera", przekupnych sędziów, itp. On nic nie zaczął. Pokrzyczał i koniec, co chciał osiągnąć to osiągnął i zakończył walkę z korupcją. Od dwóch lat prokuratura zamyka za korupcję w polskiej piłce a co na to PZPN razem, z P. Ryszardem na czele zrobił? Nic!!! Ja pierwszy podałbym rękę za odebranie tytułu każdej drużynie w tym i Legii, ale jeśli by to zrobił w majestacie prawa a nie na zasadzie "cała polska widziała..." Co do Twoich OGROMNYCH kompleksów to po tym co piszesz to nie mam wątpliwości. Można nie lubić miasta, mieszkańców, ale to nie to, Ty masz kompleks!!! Pytasz, czemu nie wiem, może tam gdzie mieszkasz nie ma kina, pierwszoligowej drużyny, a może byłeś ( w Warszawie)i nie odniosłeś sukcesu. Sam zresztą doskonale wiesz, więc nie zadawaj głupich pytań, dlaczego miałbyś mieć kompleksy. A co do błędów, jeden sukces już odniosłeś, błędów (ortograficznych) jest dużo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.rzeszow.mm.pl 22.05.08, 10:29 Rodowity - schizofrenia to bardzo niebezpieczna choroba. Ponieważ przynajmniej starasz się być grzeczny, lojalnie ostrzegam Cię, uważaj. Schizofrenikowi wydaje się, że jest normalny, wie wszystko lepiej od innych, mało tego, wydaje mu się, że zna myśli innych ludzi; ich sukcesy i porażki, słowem - czyta w ich myślach:):):) Ubawiłeś mnie serdecznie, chociaż w niektórych wątkach Twojej dysputy samego z sobą, Twoje wywody nie są śmieszne. Świętej Pamięci Pan Ryszard Kulesza - a miałem zaszczyt, że poznałem i znałem Tego Człowieka Osobiście, zrobił dokładnie to, co do Niego należało! Znowu schozifreniku zaczynasz być wredny, oskarżając Pana Ryszarda, że nic nie zrobił od 1994 roku, bo później był "Fryzjer" i jemu podobni. Słuchaj schizo! Czy Ty kpisz, czy o drogę pytasz?!...Szkoda dyskutować z kimś komu brak argumentów, a ma za to przekonanie o swojej racji. Ale to jest też sypmton objaw choroby schizofrenicznej, niestety... Longinu nie muszę zmieniać, bo byłem, jestem sobą, podobnie jak Pan Ryszard Kulesza. Przede wszystkim był wspaniałym Człowiekiem. Mając na uwadze kogoś tak wrednego, jak Ty, jest to przykład, że nie można niczego uogólniać i nie wolno mieszać mieszkańca Warszawy z typem podobnym do Ciebie, reprezentującym warszawkę. W jednym masz rację, pochodzę z miejscowości, gdzie nie ma kina i brak jest jakiejkolwiek kultury, a istotnie, masz rację będąc pewny, że mam OGROMNY kompleks warszawki, bo w niej doznałem samych porażek (poza oczywiście tym, że Legię za czyste kpiny z piłki nożnej pozbawiono mistrzowskiego tytułu:):):)! Byłem nie jeden raz w Warszawie, aby się wykąpać, bo w moim mieście nie ma nie tylko kina, ale także i łazienek. Wyobraż sobie, schizo, że poniosłem klęskę, bo nie miałem się gdzie umyć w stolicy poza Dworcem Centralnym, ale z reguły tamtejsze natryski okupują Ci z warszawki, którzy w wannach podobnie do Balcerka, hodują gołębie i króliki, lub ludzie, których nazywajączęścią od roweru... Masz rację schizo; zgodnie z prawidłami tej choroby jesteś bezbłędny i wszystko wiesz najlepiej. Tak trzymać!:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 23.05.08, 08:02 No to już kilka rzeczy ustaliliśmy, co do Twojej diagnozy, kompleks jak się patrzy, teraz dorzuciłbym jeszcze schizofrenie- strasznie dużo o niej wiesz a nie wierzę, że jesteś psychiatrą no i te tak bardzo emocjonalne podejście do całej dyskusji, strasznie się denerwujesz. Jak przeczytasz komentarze to, co wyżywasz się później na rodzinie, kolegach z pracy? Wrzuć Sobie na luz, bo podupadniesz na zdrowiu- stres zabija! A co do tego, co piszesz dziś mam kolejny raz to samo pytanie i b. proszę o konkretną odpowiedź. CO PAN RYSZARD KOLEGA TWÓJ, PRZYJACIEL ZROBIŁ OD 1994 ROKU DO ROKU 2007(ROK 2008 odpuszczę, bo chorował). Napisz, jakie to sukcesy odniósł na kanwie walki ze zgnilizną w polskiej piłce. Podaj konkretne przykłady. Mam wrażenie, że chyba największym Twoim sukcesem było poznanie P. RYSZARDA i będziesz go bronił do końca, choć tak naprawdę oprócz obrażania innych nie masz żadnych argumentów. Miej na względzie, że czytają to inni, i pokaż, jakim wielkim człowiekiem był. Opisz jego OGROMNE SUKCESY PO 1994 ROKU NIECH "CAŁA POLSKA WIDZI" A jeśli ich nie ma to nie pisz tylko "był sam" itp., bo kolejnym moim pytaniem będzie, czemu trwał w PZPN do końca? Odcinał kupony? Czekam jak i cała Polska na Twoją mniej emocjonalną a bardziej merytoryczną odpowiedź. I jeszcze po raz kolejny moja prośba do Ciebie pisz poprawnie, nie rób błędów ortograficznych, bo czyta to młodzież i dajesz im zły przykład a z tego to ś.p. Pan Ryszard nie był by zadowolony. Twój podpis to nie jest "Longin", bo to jest imię męskie a "login" Nie bądź śmieszny. Skoro nie możesz przyłożyć się do merytorycznej treści to chodź przyłóż się formy. Linka (nie chodzi o sznurek)do słownika ortograficznego już dostałeś, ale niestety nie chcesz lub nie umiesz z niego skorzystać. Jeśli tak to napisz wyślę specjalnie dla Ciebie instrukcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.radio.rzeszow.pl 23.05.08, 19:19 Rodowity - biedny i nieszczęśliwy człowieku. Czas kończyć z Tobą dyskusję, bo jesteś kieszonkowym zawodowcem, siedzącym od rana do wieczora w komputerze i biorącym udział we wszystkich możliwych dyskusjach. Może Cię to rajcuje, a może szukasz spełnienia swojej wielkości i leczysz kompleksy, a przy okazji rozwijasz schizo... Nie wiem i nie muszę tego wiedzieć. Przeczytaj sobie jeszcze raz inne wypowiedzi na temat Śp. Ryszarda Kuleszy, jeżeli tylko mnie obrałaś sobie za cel prowadzenia chorych dyskusji. Tłumaczę Ci bez emocji, ale nie wiem dlaczego mam to czynić całej Polsce?! Jak wynika z większości wypowiedzi na temat zmarłego Ryszarda Kuleszy, większość normalnych ludzi wspomina go z szacunkiem! Wielkośc Tego Człowieka polega na tym, że przed Jego wystąpieniem na publicznym forum PZPN w obecności środków masowego przekazu wszyscy mówili półszeptem i pisali metaforyczynie o korupcji w polskim futbolu. On jeden miał odwagę jako pierwszy powiedzieć o tym na słynnym zjeździe, w którym nie tylko głosował, ale był jednym z inspiratorów odebrania Twojej Legle wrszawka mistrzowski tytuł. Wiedział doskonale, co go może za to czekać, ale w obronie prawdy, nie wahał się tego uczynić. Więc czego prostaku się teraz do Niego przyczepiasz, gdy już nie żyje i nie może się bronić?!... Wiesz, chamku z warszawki (ta odzywka to nie emocje, lecz konieczne podkreślenie Twojej osobowości) - istnieje pewien odwieczny zwyczaj w naszym narodzie, że o zmarłym nie powinno się źle, nawet, gdy popełniał za życia jakieś błędy. Powiedz mi prymitywie, jaki błąd popełnił Ryszard Kulesza, że chciał czystości w polskiej piłce nożnej. Był wybrany do PZPN, więc spełniał swoją rolę w sposób wyjątkowo pożyteczny. Nie był prezesem PZPN i nie miał władzy wykonawczej, więc dlaczego prostaczku twierdzisz, że odcinał kupony. Właśnie po swoim wystąpieniu został usunięty w cień przez tych, którzy nie chcieli prawdy, ale doczekali się jej teraz! Nie wiesz nawet jakim jestem spokojnym, człowiekiem i nie posądzaj mnie o emocje, bo na pewno są mi obce w dyskusji z Tobą! Tak masz rację, moim sukcesem jest to, że poznałem tak prawego i uczciwego człowieka, jakim pozostanie w mojej pamięci Śp. Ryszard Kulesza. Dla Ciebie, który ma inny system wartości, może być inaczej. Ale, kogo chcesz przekonać, że wówczas postąpiono źle odbierając Legii tytuł mistrza Polski za handlowanie punktami?! Popełniono wówczas tylko jeden zasadniczy błąd na który Pan Kulesza nie miał żadnego wpływu. A mianowicie taki, że odebrano tylko tytuł Legii, a nie wywalono ją o dwie klasy niżej, a wraz z nią Wisłę, która się jej podłożyła oraz nie ukarano innych drużyn "rywalizujących" z Legią o ten sprzedajny tytuł.To mogę Ci powiedzieć wobec całej Polski, a obiektywnych i normalnych ludzi proszę o pomoc! Facet, podpisujący swoje teksty jako Rodowity, prawdopodobnie cierpi na pomroczność jasną, czy ciemną, ale nazwijmy rzecz po imieniu, że jego sposób argumentacji, czepianie się czegokolwiek, aby tylko jego było na wierzchu, zdradza wszelkie cechy schizofrenii. Największym jednak jego przewinieniem jest to, że nie potrafi uszanować pamięci zmarłego człowieka w imię obrony podłości i szwindlu w sporcie. Skończyłem z tym człowiekiem dyskusję, bo nie mogę zniżać się do tego samego poziomu. Zajmijcie się nim, bo to bardzo "wdzięczny obiekt" do dyskusji:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodowity Re: Zmarł Ryszard Kulesza IP: *.chello.pl 24.05.08, 12:44 Sprawdź Sobie to, co pisałem we wcześniejszych postach i zobacz, że nigdy nie obrażałem Twojego kolegi ani Ciebie, ( może powinienem po tym jak Ty obrażasz mnie i innych zamiast merytorycznie dyskutować), jeśli by tak było używałbym takich słów, jakich używasz Ty, (cham, prostak) wiec to, co piszesz jest po prostu kłamstwem. Jeśli nie zrozumiałeś tego, co pisałem to specjalnie dla Ciebie jeszcze raz. Chodzi mi nie o to, że odebrano tytuł a o to, że zrobiono to bez podstaw prawnych (dowodów). A dlatego napisałem odp. akurat Tobie, bo w Swojej pierwszej wypowiedzi (w kolejnych też) obrażałeś ludzi, którzy w żaden sposób na to nie zasługiwali. Po drugie nie stwierdziłem faktu, że p Ryszard "odcinał kupony" tylko zadałem pytanie. A poza tym Twój argument o tym, że nic nie zrobił, bo nie był prezesem jest bez sensu. Tak prezesem nie był, ale był wiceprezesem, więc miał możliwości. Co do odsunięcia Go w cień to też coś koleszko się mylisz wice był (lata 91-99) przed, w trakcie i po tym jak odbierano Legii tytuł. Mylisz się również w tym, co piszesz o mnie i o forach, bardzo sporadycznie piszę coś na nich i biorę udział w dyskusjach-, choć ta z Tobą raczej nią nie jest z powodu braku z Twojej strony argumentów i ciągłego obrażania mnie i innych ludzi, których oczywiście nie znasz. A tak na marginesie nie "siedzi się w komputerze" a "przy komputerze". W jednym tylko masz rację czas kończyć tą "dyskusje", bo poziom merytoryczny z Twojej strony jest żenująco niski, tak jak Twój poziom kultury i wiedzy na tematy, w których się wypowiadasz. Żegnam Cię bez żalu. Uważaj na nerwy i nie wyżywaj się na innych. Odpowiedz Link Zgłoś