Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pistorius spowoduje katastrofę?

IP: *.mmpnet205.tnp.pl 16.07.08, 23:44
    Jak dla mnie to on nie powinien biegac z innymi pelnosprawnymi
    sprtowcami...
    Jesli koles nie jest podatny na taka ilosc kontuzji jak "normalny"
    biegacz to moim zdaniem nie powinien z nimi konkurowac. Koles nie ma
    nog do polowy wiec jego duza czesc kontuzji omija a to chyba
    niezabardzo fair jest.
    Obserwuj wątek
      • Gość: asd Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.chello.pl 17.07.08, 00:59
        A co będzie, kiedy rozwój technologii prześcignie możliwości ludzkiego
        organizmu i ludzie tacy jak on będą robić czasy o 1s. lepsze niż tacy, którzy
        biegają na własnych nogach ? Rozumiem, że to delikatna sprawa, ale...
        • manhu PPP 17.07.08, 15:29
          Politycznie Poprawna Paranoja!

On nie ma nóg! Np.w wyścigach samochodowych są mocne ograniczenia na wygląd samochodu, moc, wagę itp. Nie powinien rywalizować w olimpiadzie dla normalnych (dopingowiczów:). Dla niego jest olimpiada specjalna, gdzie nogi nie są wymagane.

O tym, że wkrótce mogą wymyślić protezy o dużo lepszych parametrach niż prawdziwe nogi nie będę pisał - czytać posty kilku osób poniżej.
      • Gość: pimol Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:25
        To jest zwykły /może niezwykły/ interes. Na tym poziomie na świecie biega
        przynajmniej kilkaset zawodników. Kto o nich pisze? Ile ma już kontraktów,a
        ile będzie miał po olimpiadzie.
      • Gość: fu Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.176.stk.vectranet.pl 17.07.08, 11:16
        precz z tym cyborgiem!
      • lehoo Pistorius spowoduje katastrofę? 17.07.08, 11:17
        Sorki Oskar, ale olimpiada jest dla ludzi, a nie dla cyborgów.
        • Gość: lukas Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.renf.cable.ntl.com 17.07.08, 11:27
          zastanow sie co ty wygadujesz!!!
          • Gość: tomek Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 12:21
            Pod względem ludzkim jest to człowiek, ale pod względem sportowym to
            faktycznie cyborg.
            • edobromila Re: Pistorius spowoduje katastrofę? 17.07.08, 15:00
              Cyborgiem byłby jakby z tymi protezami biegałoby się łatwiej i szybciej niż z
              "naturalnymi" nogami. A tak raczej nie jest.
              No tak, ale lepiej żeby niepełnosprawni siedzieli w domu na zasiłku i pili tanie
              wino, niż walczyli ze sobą i starali się coś osiągnąć, tak?
      • Gość: dawid Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 11:30
        nazywacie cyborgiem
        czlowieka ktory stracil nogi ale nie poddal sie i osiagnal tak wiele ze moze
        wystapic na olimpiadzie jestescie chorzy
        ja mu szczerze kibicuje i bede trzymal za niego kciuki
        • Gość: MK Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: 217.196.247.* 17.07.08, 11:48
          > nazywacie cyborgiem
          > czlowieka ktory stracil nogi ale nie poddal sie i osiagnal tak wiele ze moze
          > wystapic na olimpiadzie jestescie chorzy

Ja rowniez jestem dla pelen unania dla tego co robi i jaka ma silna wole.
          Niestety to jest sport i sportowe fair play to walka bez wspomagaczy a proteza
          moze takim byc.
          Jestem pewien ze w ciagu kilku lat protezy beda na tyle zaawansowane ze
          niepelnosprawni sportowny beda wygrywac ze zdrowymi, a to juz nie bedzie fair..
      • michals-3 Co to jest noga? 17.07.08, 11:40
        Głupie pytanie w tytule? A jednak nie, bo nie ma wątpliwości, że
        technologia, nawet jeśli jeszcze teraz nie potrafi, to w nie tak znowu
        dalekiej przyszłości z pewnością będzie potrafiła wytwarzać sztuczne
        kończyny pod każdym względem bardziej efektywne od naturalnych. I
        może się okazać, że naturalne nogi nie będą się w biegach w ogóle
        liczyć. Tylko czy to jeszcze będzie sport, czy jakaś dziwaczna
        konkurencja o charakterze czysto technologicznym? Niezbędne jest
        istnienie ścisłej definicji rozgraniczającej między tym, co jest
        nogą, a co nią nie jest. Bo jeśli nie, to równie dobrze można by
        jechać samochodem.

Widzę właściwie dwie możliwości definicji nogi. Można zdefiniować
        nogi jako to, na czym się chodzi w codziennym życiu. Można by więc
        biegać w protezach, pod warunkiem, że się tych protez rzeczywiście
        używa na codzień do chodzenia. Zakładanie specjalnych protez do
        biegu jest oczywiście formą technologicznego dopingu i (proszę
        wybaczyć brak politycznej poprawności) logicznie rzecz biorąc powinno
        być poza wszelką dyskusją. Ale to nie całkiem załatwia problem, bo
        w dalszym ciągu może się zdarzyć, że w przyszłości to głównie
        producenci protez będą ze sobą rywalizowali w dyscyplinie zwanej
        "biegi". I niestety wychodzi na to, że najlepszą definicją jest ta
        najmniej politycznie poprawna: noga to musi być organ pochodzenia
        naturalnego.
        • Gość: r2d2k Re: Co to jest noga? IP: 217.8.176.* 17.07.08, 11:42
          Czy można skakać w zwyż na szczudłach?
          • Gość: kopytko Re: Co to jest noga? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 11:43
            a co to jest zwyż?
        • Gość: eee Re: Co to jest noga? IP: 82.160.24.* 17.07.08, 13:11
          dokladnie bedzie cos takiego jak w F1 , klasyfikacja konstruktorów :)
      • Gość: piki Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 11:50
        Piszecie pierdoły o "dopingu technologicznym". A u zwykłych sprawnych sportowców
        buty? To też technologiczny doping - jeden ma lepsze, drugi gorsze.
        • michals-3 Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso 17.07.08, 11:56
          Tak, buty to też doping technologiczny, tyle że powszechnie przyjęty.
          Ale mówienie, że jeden ma lepsze, a drugi gorsze, to już jakieś
          nieporozumienie. Każdy może sobie kupić te lepsze.

Gość portalu: piki napisał(a):

> Piszecie pierdoły o "dopingu technologicznym". A u zwykłych sprawnych sportowcó
          > w
          > buty? To też technologiczny doping - jeden ma lepsze, drugi gorsze.
          • Gość: piki Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 12:05
            Podobnie jak każdy może zamontować sobie protezy. Każda nowość zanim stanie się
            powszechnie przyjęta jest nowością. Pamiętasz, co sie działo, kiedy użyto
            pierwszej tyczki z włókna szklanego?

michals-3 napisał:

> Tak, buty to też doping technologiczny, tyle że powszechnie przyjęty.
            > Ale mówienie, że jeden ma lepsze, a drugi gorsze, to już jakieś
            > nieporozumienie. Każdy może sobie kupić te lepsze.
            >
            • Gość: Stasiek Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 12:11
              czyli chcesz, żeby sportowcy zaczynali karierę od ucięcia sobie nóg i wstawienia
              protez?
              nie wiem czy te protezy są lepsze od naturalnych nóg czy gorsze, ale są INNE i
              to powinno wystarczyć jako argument przeciwko jego startom z pełnosprawnymi
              sportowcami
            • Gość: rolek Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso IP: 85.134.197.* 17.07.08, 12:11

> Podobnie jak każdy może zamontować sobie protezy. Każda nowość zanim stanie się
              > powszechnie przyjęta jest nowością. Pamiętasz, co sie działo, kiedy użyto
              > pierwszej tyczki z włókna szklanego?

Chyba nie wiesz co mówisz koleś! Każdy może zamontowac sobie lepszą proteze???
              pewnie tylko trzeba będzie sobie pierw noge obciąć!
              Jestem zdecydowanie na 'nie' dla biegaczy w protezach!
            • michals-3 Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso 17.07.08, 12:23
              Żeby nie było wątpliwości: popieram bieganie boso, popieram bieganie
              w butach i popieram bieganie na protezach. Natomiast nie popieram
              wsadzania tych trzech kategorii do jednej. Bo nie ma możliwości
              obiektywnego wyrównania szans.

Zmiana tyczki to nie jest dobra analogia. Raczej należałoby sobie
              wyobrazić skakanie z tyczką w konkurencji skoku wzwyż.

> Podobnie jak każdy może zamontować sobie protezy. Każda nowość zanim stanie się
              > powszechnie przyjęta jest nowością. Pamiętasz, co sie działo, kiedy użyto
              > pierwszej tyczki z włókna szklanego?
              >
              > michals-3 napisał:
              >
              > > Tak, buty to też doping technologiczny, tyle że powszechnie przyjęty.
              > > Ale mówienie, że jeden ma lepsze, a drugi gorsze, to już jakieś
              > > nieporozumienie. Każdy może sobie kupić te lepsze.
              > >
        • Gość: as Re: Zrozumiem was, jeśli popieracie bieganie boso IP: *.chello.pl 17.07.08, 13:53
          ale każdy ma buty, a protezy nie każdy
      • naprawdetrzezwy Jak wygląda skurcz protezy? 17.07.08, 12:19
        A jeśli gość postanowi zatańczyć w Jeziorze Łabędzim?
        Bo ma ochotę?
        • Gość: d. Re: Jak wygląda skurcz protezy? IP: *.static.qsc.de 17.07.08, 12:52
          > A jeśli gość postanowi zatańczyć w Jeziorze Łabędzim?

Jest taka dyscyplina olimpijska?
      • butcher_4 Pistorius spowoduje katastrofę? 17.07.08, 12:54
        Niedługo będzie już jak z F1. Mniej ważne będą umiejętności biegacza, ale to jakimi protezami będzie biegał...
      • Gość: Gekon Polszczyzna IP: *.telkonet.pl 17.07.08, 13:24
        "Wynik z Lucerny jest czwartym najlepszym w tym sezonie..."

No to czwartym, czy najlepszym???
        • Gość: Sylwek Re: Polszczyzna IP: *.elpos.net 17.07.08, 14:38
          Czwartym w tym roku wśród reprezentantów RPA - czyli jako czwarty niby powinien
          kwalifikować się do ich krajowej 4-osobowej sztafety.
          Ale też jestem przeciw takiemu występowi.
      • Gość: gość Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.chello.pl 17.07.08, 15:24
        Podziwiam tego człowieka za upór, ale jestem stanowczo przeciw startowi we
        wspólnej konkurencji posiadaczy protez z posiadaczami nóg. Znając sport i kasę
        jaka w nim jest obecna skończy się tym, że 12 - latkom rokującym dobre wyniki
        będzie się amputować nogi i wychowywać na fantastycznych biegaczy na 400 m. I
        nie mówcie, że dobrowolna amputacja będzie dostępna tylko po osiągnięciu
        pełnoletności. Rodzice przyszłych gwiazd na pewno znajdą sposób. Popatrzcie na 4
        - 5 latków trenowanych na przyszłe gwiazdy tenisa, albo ojca Klimka Murańki...
        Pozdrawiam
      • toja3003 Dla niepełnosprawnych są 17.07.08, 15:48
        Dla niepełnosprawnych są igrzyska paraolimpijskie, dla
        pełnosprawnych olimpijskie.
      • Gość: niepelnosprawny Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.07.08, 16:47
        Tak się składa że też nie mam nogi i to forum potwierdza w 100% moje obserwacje
        z reala - pełnosprawni są "tolerancyjni" do momentu kiedy niepełnosprawni nie
        zagrażają ich pozycji. Osobiście uważam że w tym przypadku rzeczywiście sprawa
        jest dyskusyjna gdyż trudno oszacować czy jego wysiłek jest analogiczny do
        pełnosprawnego, co nie zmienia faktu iż z tonu większości wypowiedzi sieje jad i
        zawiść - dokładnie jak w moim życiu - jak tylko intelektualnie góruje nad
        "normalnymi" (pracuję umysłowo więc mam okazję często) zaraz jestem atakowany. I
        tej większości z całego serca życzę - ch.. wam w dupy :)

pozdrawiam ludzi dobrej woli
        • Gość: gość Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.chello.pl 17.07.08, 21:45
          Witam,
          ja nie mam nic przeciwko niepełnosprawnym. Mogą mnie przewyższać pod każdym
          względem(tym fizycznym też - bo im się to należy). Tylko w przypadku zawodów
          sportowych jak sam słusznie zauważyłeś ciężko oszacować wkład jego własnych
          mięśni i wkład protezy w wynik. Boję się także tego, że jeśli niepełnosprawny
          będzie biegał szybciej dzięki protezom, to pojawi się jakiś nawiedzony "ktoś"
          kto obetnie sobie nogi, żeby biegać szybciej. A to już będzie kosmiczne
          wypaczenie sportu niestety. Dlatego właśnie jest ruch paraolimpijski, gdzie w na
          przykład maratonach jeżdżą ludzie na wózkach no i są szybsi od "zwyczajnych"
          maratończyków.
          Pozdrawiam
          • Gość: niepelnosprawny Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.wroclaw.mm.pl 17.07.08, 23:12
            Zgadzam się z Tobą. Natomiast "życzenia" moje kierowałem do ludzi a właściwie
            durniów pokroju lehoo - cytuję "Sorki Oskar, ale olimpiada jest dla ludzi, a nie
            dla cyborgów. " ewentualnie tego kretyna przed nim - "precz z tym cyborgiem!".
            Życzę im bliższego spotkania 3 stopnia z tramwajem ;)
            Pozdrawiam
          • Gość: beata Re: Pistorius spowoduje katastrofę? IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.08, 22:08
            No fakt. Co się będzie niepełnosprawny pchał do sztafety? Jemu nie wolno bo
            bozia nogi zabrała! Ludzie, co się z wami dzieje? Naszą Natalię podziwiacie bo
            gra w pingpong jedną ręką, a kolesia chcecie zgnoić bo tak wyćwiczył mięśnie ud
            że dorównał a nawet przegonił pełnosprawnych? Mierzcie wszystkich równo! Dla
            mnie to sportowiec jak każdy inny tylko miał trudniej.

Uwierz, bieganie w protezach to ogromny wysiłek! Samo zachowanie równowagi to
            męczarnia, nawet używając protez sportowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka