Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

El. MPJ i MPW 2009

11.03.09, 20:40
    Kilka słów komentarza do regulaminów na stronie PZC.

Brak baraży, natłok meczów i liczenie małych punktów w zamian za mecze 8
    endowe bez ograniczenia czasu, system każdy z każdym w możliwie dużych grupach
    oraz za porównanie grup (jeśli jedna będzie dużo silniejsza od drugiej, mogą z
    niej awansować 3 zespoły).

Liczenie małych punktów inaczej niż dotąd. Zrywamy z bezsensowną tradycją na
    rzecz logiki. Jeśli ktoś chce rozwinąć ten temat, służę wyjaśnieniami, ale nie
    dziś.

Kłopoty z nierównomiernością rozgrywania meczów w grupach, ponieważ inaczej
    niektórzy M musieliby grać 4 mecze w ciągu dnia. Robię co się da w sprawie jak
    najmniejszego wpływu nierównomierności na wynik zawodów i będę jeszcze w tej
    sprawie rozmawiał z sędzią.

Generalnie kicha, ale jest to efektem tylko 2 dni na rozegranie zawodów. Gdyby
    tak jeszcze pól dnia... To byłyby i baraże, i page play off, i jeden mecz
    więcej (ważny) dla W...

Prawdopodobnie jutro w siedzibie PZC nastąpi losowanie grup. Rozstawieni do
    różnych grup będą mistrzowie i wicemistrzowie Polski 2008.

K.
    Obserwuj wątek
      • justynazalewska Re: El. MPJ i MPW 2009 12.03.09, 17:10
        Wylosowano grupy :) Całkiem fajne :) Szczególnie interesująco zapowiada się w
        grupie A chłopców. Uważam że jest to grupa śmierci. Ktoś będzie musiał
        odpaść-niestety

ŚKC Marlex
        Axel Toruń
        Media Zbieranina
        Warszowice zwycięzcy ostatniej Olimpiady młodzieży

Będzie niezłe widowisko i mam nadzieję że lód będzie dobry bo szkoda żeby
        decydował tu przypadek.
        Zapraszam więc do Gdańska bo będzie co oglądać :) Każda z tych drużyn ma wysokie
        cele.
        Z mojej strony mogę im życzyć dobrej gry a przede wszystkim dobrego lodu, który
        wyłoni drużyny najlepsze.

Pozdrawiam Justyna
        • t.kierzkowski Re: El. MPJ i MPW 2009 12.03.09, 17:40
          A ja żałuję, że przed dokonaniem losowania organizatorzy nie podali mecz których
          drużyn kobiet zostanie rozegrany w piątek w pierwszej kolejce. Byłoby jasno
          powiedziane, że np. drużyny 1 i 4 i nie byłoby miejsca na niedomówienia. Teraz
          niestety dwie poszkodowane drużyny mogą mieć żal dlaczego to akurat one.
      • lwilczek Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 00:20
        News z linii frontu, czyli z gdańska. TURNIEJ ELIMINACYJNY MISTRZOSTW POLSKI JUNIORÓW ZOSTAJE ODWOŁANY Z POWODU SKANDALICZNEGO STANU LODOWISKA!!!! SKANDAL SKANDAL I JESZCZE RAZ QUŹWA SKANDAL... Szczegóły rano...
        • t.kierzkowski Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 03:31
          Dziękuję tym, którzy umożliwili mi zajebisty wypad ze Śląska do Włocławka i z
          powrotem. Po prostu marzyłem o takim urozmaiceniu w środku tygodnia. Zastanawiam
          się jak opisać stan mojego i moich zawodniczek zdenerwowania sytuacją i niestety
          nie przychodzą mi do głowy żadne cenzuralne sowa. Po prostu jesteśmy maksymalnie
          wkurwieni!

marną pociechą jest fakt, że i tak jesteśmy chyba w niezłej sytuacji, bo gdy
          koło 22 nadeszła wiadomość o odwołaniu turnieju mogliśmy jeszcze zawrócić i
          oszczędzić około 500 km w dwie strony oraz kilkadziesiąt zł za noclegi.
          Zdecydowana większość drużyn chyba zdążyła do Gdańska dotrzeć.

O stanie lodu wypowiedzą się pewnie osoby kompetentne, które były na miejscu i
          wszystko widziały. Dla mnie sytuacja jest dramatyczna. Proponuję kolejny raz
          zorganizować jakieś zawody w Ustrzykach Dolnych, bo podobno na tamtejszej
          sadzawce wciąż trzyma lód. Po cholerę zastanawiać się i sprawdzać, czy da się
          tam zorganizować warunki do gry. Przecież lód to lód, zawodnicy trochę
          ponarzekają na forum, a zarząd odhaczy kolejna imprezę.

Nie da się ukryć, że wpadka jest ogromnego kalibru. W każdej normalnej
          dziedzinie życia za takie wpadki ktoś płaci. Istnieje coś takiego jak
          odpowiedzialność materialna oraz odpowiedzialność polityczna. Naiwnie oczekuję,
          że osoby odpowiedzialne za organizację rozgrywek poniosą konsekwencje -
          przynajmniej te polityczne, bo w materialne nie wierzę.

PS. Gratuluję całemu curlingowemu środowisku szerzej znanemu w świecie jako
          stado baranów. Mamy co chcieliśmy. Przyzwalaliśmy przez kolejne lata na kolejne
          idiotyzmy, brak szacunku i jakiejkolwiek odpowiedzialności władz PZC, to się
          doczekaliśmy.
          Gratuluję tez członkom zarządu - zwłaszcza grającym. Nie ma co - warto takie
          szopki firmować swoim nazwiskiem.

Tomek Kierzkowski
          • martaka_mcc Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 07:59
            Tomek, rozumiem twoje zdenerwowane, ja nie gram, ale tez po tej informacji
            wczoraj wieczorem się wkurzyłam, wiec rozumiem Cię bardzo dobrze. W tej chwili
            rozważam wyjazd na turniej, bo nie wiem czy jest sens. Nie odwoływaliby jeśli
            sytuacja nie byłaby tragiczna. Dziś o 11-stej ma być kolejne spotkanie i wtedy
            okaże się czy coś zrobią, by zapobiec międzynarodowej kompromitacji. Do tego
            czasu się wstrzymuję z decyzją. Szkoda tylko, że niekompetencja paru osób
            potrafi zabić taki piękny sport. Brak słów.
            • kantoro88 Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 08:19
              Kompromitacja!
              Przejechac cala Polske, zeby dowiedziec sie, ze przyjechalismy tylko po informacje, ze Mistrzostwa Polski Juniorow nie odbeda sie. Wstyd!
              Zaplacilismy za pociag Intercity w dwie strony oraz za 3 noce z gory. Na caly klub to okolo 3.5 tysiaca zlotych. Teraz czeka nas 3 dni siedzenia w Gdansku zima... Tomku Ty miales tyle szczescia ze wrociles do domu od razu po informacji odwolania zawodow.
              i do martaka_mcc, nie wiem czy najwazniejsze w tej chwili to smieszny turniej towarzyski, kosztem przyszlosci polskiego curlingu.
              Bo sorry, ale jak MISTRZOSTWA POLSKI JUNIOROW sa dla Was przetarciem szlakow dla jakiegos turnieju, to smiech na sali...
              Nie mamy pretensji do sedziow, bo to byla jedyna mozliwa decyzja o odwolaniu tych zawodow.
              Niestety jezeli ja bralbym sie za przygotowanie jakiegos turnieju to dalbym z siebie wszystko, a Ty Hans zawiodles pod tym wzgledem na calej linii. Jezeli czegos sie podejmujemy i nie potrafimy temu sprostac,to trzeba poniesc konsekwencje.
              Podsumuje: ZENADA.

Pozdrawiam,
              Jakub Gowania
              Michal Koziol

PS. Niestety w naszym hostelu brak jest polskich liter.
              • martaka_mcc Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 09:06
                Jakubie i Michale,
                Nie wiem czemu stwierdziliście, że "śmieszny turniej jest ważniejszy od MPJ" i
                że jest to "przetarcie szlaków dla turnieju", ja nigdy nic takiego nie
                powiedziałam i tak nie uwazam. Jestem zdania, że taka sytuacja jak się zdarzyła
                nie powinna mieć miejsca, dlatego rozumiem wasze rozgoryczenie i obwinianie
                wszystkich dookoła. Ale skoro PZC nie raczył zapewnić lodu na imprezę rangi
                Mistrzostw Polski Juniorów to znaczy, że nie szanują reprezentantów Polski, bo
                wśród Was taka drużyna jest to co tam inni, "niech nie narzekają tylko grają" ze
                zacytuje już kultowa wypowiedz naszego Dyrektora Sportowego. Podejrzewam i
                chciałbym się mylić, że odwołując MPJ zrezygnowali z wynajmu lodu i dziś o 11.00
                podczas spotkania zobaczycie otwartą slizgawkę.
                Nie obwiniałbym tak lekką ręką Hansa, bo to nie on decydował ile czasu dostanie
                na przygotowanie lodu, tylko PZC. A skoro umozliwili mu wejście na lód we wtorek
                po ślizgawkach i wylewał całą noc, to podejrzewam, że zrobił co mógł. Poza tym
                chylę czoła przed Karoliną, miała trudny orzech do zgryzienia i jestem pewna, że
                lód musił mieć naprawdę te 6 mm spadku na jednym torze skoro podjęła taką decyzję.
                Organizatorem MPJ jest PZC i to on powinien być adresatem Waszych skarg. Poza
                tym nie widzę możliwości, by nie ubiegać się od PZC o zwrot kosztów poniesionych
                na MPJ odwołane z powodu ich zaniedbania. Myślę, że swoim postępowaniem
                osiągnęli całkowite dno i nie mam na myśli tylko tej sytuacji, ale wszystko z
                brakiem kalendarza imprez, brakiem znajomości dyscypliny i wyczyszczeniem konta
                Związku. Najwyższy czas PRZESTAĆ TO TOLEROWAĆ.
                • damiahn Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 10:23
                  Żerby nie było niedomówień. Osobiście nie jechałem ale organizowałem
                  wyjazd swoim chłopakom na dodatek nie wiedząc teraz jak rozgryźć
                  chociażby kwestie dotacji.
                  Dlatego jestem również za tym, że ktoś musi za to zapłacić.
                  Prosiłbym niestety w tej akurat sytuacji raczej nie wieszać psów na
                  PZC. PZC nie jest bezpośrednim organizatorem (przynajmniej tak do
                  tej pory bywało) a "zleca" za kasę organizację.
                  Inna sprawa od kogo jako poszkodowani możemy domagać się zwrotu za
                  przejazdy, hotele itp. (Tu prosiłbym kogoś bardziej prawniczego o
                  zabranie głosu)
                  Oraz jakie wnioski PZC wyciągnie w tej sytuacji...
                  Fajnie by było gdyby można było organizatora wpisać na "czarną
                  listę" tylko skoro i tak nikt nie chce organizować mistrzostw - to
                  wątpliwa kara...
                  W każdym razie oczekuję jak wielu innych - szczegółów dotyczących
                  tej sprawy.
                  • martaka_mcc Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 10:52
                    Witam ponownie,
                    Masz rację Damian zakres odpowiedzialności może być różny i na spokojnie trzeba
                    to będzie przeanalizować, ale liczę, że tym razem jednak konsekwencje zostaną
                    wyciągnięte i na oburzeniu się nie skończy.
                    Co do informacji bieżących to problemem nie był brak wypoziomowania torów tylko
                    przemalowywanie na ostatnia chwilę 4 torów na 5 i wyrywanie taśm co spowodowało
                    zniszczenie dwóch torów. Pozostałe dwa są podobno znośne, piąty już od wczoraj
                    pozostawiał wiele do życzenia i z niego zrezygnowano.
                    Kazik zobowiązał się przygotować lód na turniej, ale MPJ się nie odbędą i tego
                    faktu już nic nie zmieni. Z małymi wyjątkami wszyscy wracają do domu, więc
                    informacje z pierwszej ręki już niedługo.
                  • dj_pinball Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 11:20
                    > Prosiłbym niestety w tej akurat sytuacji raczej nie wieszać psów
                    na
                    > PZC. PZC nie jest bezpośrednim organizatorem (przynajmniej tak do
                    > tej pory bywało) a "zleca" za kasę organizację.

To jest właśnie problem, że PZC ma w dupie coś takiego jak
                    Mistrzostwa Polski i nie robi nic w tym temacie, poza nieudolnym
                    szukaniem frajera, który zrobi imprezę i to najlepiej za darmo.
                    • damiahn Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 12:14
                      Z tego co wiem, Hans nie robił tego za frajer. Z drugiej strony
                      wierzę, że nikt go nawet nie przypalał, by zorganizował imprezę.
                      Jeżeli jednak zobowiazuję się do czegoś, to ponoszę
                      odpowiedzialność. Są oczywiście kataklizmy, które mogą mimo
                      najlepszych chęci zniweczyć trud włożony.
                      Sam dojrzewam do zorganizowania w Pawłowicach np.: eliminacji par
                      mikstowych i nie mogę gwarantować, że np.: nie wyskoczy +25 słońce -
                      wtedy nawet jak na rzęsach stanę to nic nie zrobię.
                      Pytanie czy w tym przypadku tak było.
                      Po czyjej stronie leży wina...
                      • cmac Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 20:47
                        Damian, prosze Cie.
                        Za organizacje zawodow rangi MP odpowiedzialny jest ZWIĄZEK. To ze komus to
                        podzleca to nie zwalnia go z odpowiedzialnosci!!! Dla zawodnikow/klubow strona
                        jest PZC!

Bo gdyby tak bylo to ZWIAZEK nigdy za nic nie bylby odpowiedzialny. Ja wiem ze
                        tak jest mega wygodnie...
                        Kwestia jest taka ze niestety chyba osiagnelismy taki stan ze naprawde wypada
                        sie podac do dymisji. Tego wymaga honor i dobry ton. Jedna wpadka, dwie, trzy...
                        demagogia, kłamstwa, mataczenia, brak kompetencji i zaangazowania, prywata....
                        dlugo by wymieniac. Ile mozna patrzac prosto w oczy mowic ze sie wszystko dobrze
                        robi, ze to nie nasza wina, ze my bardzo chcemy itd itp... Jak sie czegos nie
                        potrafi robic to trzeba sobie dac spokoj. Stac kogos z odpowiedzialnych na taki
                        krok?
                        niestety wątpie.

pzdr serdecznie
                        Maciek Cylupa

PS: i prosze cie, nie kaz mi udowadniac powyzszych sformulowan...
                    • kantoro88 Re: El. MPJ i MPW 2009 20.03.09, 13:37
                      Z prawnego punktu widzenia to Związek odpowiada karnie za ten nie wypał. Stało się to w momencie wpłaty wpisowego przez druzyny i zaksięgowania pieniędzy na koncie Związkowym (to nic innego jak OBUSTRONNE ZAWARCIE ORAZ AKCEPTACJA UMOWY NA USŁUGĘ, którą w tym przypadku było rozegranie turnieju, w określonym miejscu i określonej dacie, pod szyldem PZC - Mistrzostw Polski Juniorów!). Związek tejże umowy nie dotrzymał poprzez nie wykonanie usługi, więc wpełnio odpowiada finansowo za tego rodzaju wykroczenie. Związek będzie zobowiązany do zwrócenia WSZYSTKICH kosztów, ale także można rościć o ODSZKODOWANIA! To już sprawa PZC skąd weźmie na to pieniądze (najprawdopodobniej winą obarczy się organizatora, ale to już nie Nasza sprawa skąd te pieniądze do Nas trafią).

Nie chcę komentować tej sprawy... Na pierwszym semestrze studiów miałem wykład, że podstawą organizowania imprezy jest dobre UBEZPIECZENIE!!!

Pozdrawiam.
                • count_of_snowdon Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 12:16
                  Oczywiście wszyscy są wściekli i pełni negatywnych emocji ... po takiej "wpadce" (to dość lajtowe chyba określenie, zważywszy poniesione prywatne nakłady). Cóż - wszyscy mamy do takiej ocen prawo. Pozytywem może okazać się tu wyciągnięcie konsekwencji i "pobudka" naszych rozkosznych władz związkowych. Nic mi nie wiadomo na temat sposobu dysponowania środkami, więc nie zabieram głosu - wszak komisja rewizyjna istnieje.
                  Nie mniej z tego, co mi wiadomo, gdański klub zgodę na organizację mistrzostw uzależnił od pewnych warunków ...
                  Władze związku miały gwarantować kamienie i lód.
                  Na to chyba też szły jakieś związkowe (czyli pochodzące z klubowych danin) środki finansowe. Nie wiem ile czasu ice-master dostał na przygotowanie lodu i jakim sprzętem dysponował ..., zresztą jak na razie same niewiadome.
                  Myślę, że zarówno PZC, jak i klub gdański powinny (niezwłocznie) zająć oficjalne stanowisko w wiadomej kwestii.
                  A do tego czasu proponuję się wstrzymać z pochopnymi ocenami.
                  O ile mi wiadomo - w dalszym ciągu trwają prace związane z przygotowaniem lodu do pozostałych imprez.
        • krzychbe Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 14:44
          A ja składam gratulacje Karolinie. Za odwagę. Ktoś musiał wreszcie to zrobić
          jako pierwszy.

Dwa lata temu, podczas eliminacji MPK i I fazy finałów MPM (gdzie byłem sędzią
          pomocniczym, a stan lodowiska większość ma szansę pamiętać - nie mylić z
          zeszłorocznymi mikstami, z całkiem niezłym lodem) postulowałem takie samo
          rozwiązanie. Zebranie sędziów z obecnymi na zawodach członkami zarządu
          zdecydowało, że jednak gramy. Brak zdecydowania na odwołanie zawodów wtedy
          oszczędził wprawdzie zawodników, ale spowodował sytuację obecną.

To jak, jesteśmy już wystarczająco zdeterminowani (tylko nie zdenerwowani,
          trzeba ochłonąć i działać na zimno!), by w końcu coś zrobić (cokolwiek, byle nie
          beczeć)?

K.
      • lwilczek Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 13:02
        Byłem i widziałem lód dzisiaj o 11:00... Różnica na szerokości całego lodowiska to dobre 4 -5 cm.. A dodatkowo na środku ,,wyspa'' lód popekany i zamarza wielki, a w niektórych miejscach wcale... I to po wydaniu już 6 warstw wody...

Ja mam tylko nadzieję że nikomu nie wpadnie powtarzanie tych zawodów w ciągu najbliższego 1,5 miesiąca... U nas 3/4 drużyny ma matury... O kosztach i czasie nie wspomnę.. ,,tylko'' 12 h pociagiem w jedną stronę, noclegi i 5 m-cy przygotowań...

Co do pzc... To jak zwykle... ,,...my rączki mamy tutaj...to nie nasza wina''

To kiedy to walne....? :)

Pozdrawiam
        Łukasz Wilczek
        Krakowski klub curlingowy
        • gol87 Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 15:18
          Witam wszystkich!

Chciałbym ustosunkować się do waszych komentarzy. Jest mi niezmiernie przykro,
          że ludzie musieli przemierzać cały kraj by dowiedzieć się że zawody się nie
          odbędą. Przygotowując lód z Kazikiem wiem dokładnie jak to wyglądało i
          postępowało. Chciałbym tutaj sprostować kilka spraw. Pracowaliśmy nad tym 3 dni
          i wkładaliśmy w to tyle serca ile mogliśmy, do końca wierzyliśmy w że damy radę
          i wszystko będzie dobrze i każdy będzie zadowolony. Niestety wszystko było
          przeciwko nam i polegliśmy. Woda była zdecydowanie za bardo zmineralizowana co
          spowalniało proces zamarzania lodu, wydłużało to zamarzanie z 6 czasem do 12
          godzin. Nie jednokrotnie przekładaliśmy termin kolejnego zalewania ponieważ woda
          "stała". Agregaty chodziły cały czas na pełnych obrotach (-12.0 C) przy wysokiej
          temperaturze powietrza rosła temperatura lodu, co powodowało spowolnienie
          zamarzania. Teraz sprostuje kilka wypowiedzi które nie są prawdą.

lwilczek napisał:
          > ki, a w niektórych miejscach wcale... I to po wydaniu już 6 warstw wody...

Powiedź mi z kim rozmawiałeś o wylanych warstwach? Byłeś tam? robiłeś to, że
          takie farmazony wypisujesz? W momencie kiedy pisałeś te swoje wypociny
          wylewaliśmy dopiero 5 warstwę wody. Słuchaj szkoda, nie widziałeś jaki lód
          zastaliśmy chociaż to i tak słabe usprawiedliwienie. Zabrakło jednego dnia, ale
          co zrobisz że to lodowisko miasta, które podczas jednego dnia w weekend
          obsługuje ok 2000 osób, to dla nich czysty zysk licząc to że bilet kosztuje 8
          zeta. Wracając do tematu, jeszcze będzie wylana jedna dwie warastwy wody i
          lodowisko będzie gotowe do zawodów. Wyspa o której piszesz była wczoraj, jednak
          muszę ciebie zmartwić ginie w oczach i po twoich domniemanych 6 wylaniach będzie
          niewidoczna, czyli licząc 5+1 to będzie 6.

Nawiązując do organizacji nie od dzisiaj wiadomo, że to PZC zapewnia lód i
          kamienie na zawody. Szkoda tylko, że my jako gdańszczanie będziemy jeżdżąc na
          zawody postrzegani jako Ci którzy zawalili mistrzostwa.

Uspokoję wszystkich tych którzy chcieli wystartować w Pucharze Gdańska. Zawody
          odbędą się. Lód będzie przygotowany, z resztą jak chcecie dowiedzieć się
          informacji z pierwszej ręki to proszę kontaktować się z Kazikiem.

Przepraszam wszystkich za to że się uniosłem, ale denerwują mnie bezsensowne
          komentarze które mijają się z prawdą, bądź wynikają z niedoinformowania.

Pozdrawiam,
          Piotr N.
          • lwilczek Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 17:25
            Chlopie... Wypraszam sobie takie komentarze...Żadnych farmazonow nie pisze. Kiedy byłem tam dzisiaj o 11:00 była wyspa i były nie zamarznięte ,,dziury'' i był popekany lód przy bandzie i był wystający dom! Jak chcesz to pokaże ci zdjęcia bo zrobiłem na pamiątkę...

5 czy 6 warstw .... ojej pomylił się o jedną... To faktycznie zmienia całkowicie postać rzeczy...?! Informacje czerpalem z ust kazika bo z nim rozmawiałem...

I proszę nie odwracaj kota ogonem, że wszystkiemu winna zmineralizowana woda...normalnie śmiech.. Każdy kto tam był i słyszał wypowiedzi kazika i karoliny wie jaka była przyczyna... I żeby nie było, nie mam pretensji do kazika i osób mu pomagających.. Bo wierzę, że robiliscie co było można, bardziej do osób które chciały zrobić MPJ byle szybko i byle taniej..

Pozdrawiam
            Łukasz Wilczek
            • kwak4 Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 22:16
              Piotrze N. - posłuchaj uważnie. Nie byłoby tych "farmazonów" o 5 czy 6 warstwach
              lodu, gdybyś po prostu jak najszybciej, najlepiej już wczoraj, kiedy rozeszła
              się wieść o odwołaniu kwalifikacji, napisał, dlaczego tak się stało. Masz wiedzę
              z pierwszej ręki - to nie chowaj głowy w piasek, tylko wrzuć to na forum.
              Żebyśmy wiedzieli szybko, dokładnie i wszyscy. Zapamiętasz?
              Damianie - za organizację mistrzostw Polski (w tym za to, na ile dni jest
              wynajęte lodowisko) odpowiada PZC. Związkiem zarządza Zarząd. Dziewięć osób,
              które przyjęły na siebie odpowiedzialność za polski curling. A więc odpowiadają
              i za to całe zło, z którym mamy od prawie roku do czynienia. Jeżeli członkowie
              Zarządu nie chcą być z tym kojarzeni - niech podejmą stosowne działania. Jakie?
              To każdy z Was (Marek Jóźwik, Paweł Kubik, Andrzej Janowski, Alicja Oracz,
              Krzysztof Czapla, Arkadiusz Detyniecki, Damian Herman, Wojciech Hunkiewicz,
              Bartosz Sitkiewicz) musi przemyśleć i rozważyć we własnym sumieniu.
              Karolino - szacunek... za tę decyzję.
              Krzysztof Kowalski (MCC Warszawa, Polaris)
              • justynazalewska Re: El. MPJ i MPW 2009 19.03.09, 22:50
                Byłam, widziałam,udokumentowałam,straciłam 2000 tyś i podejmę odpowiednie środki
                choćby to miały być sądowne.
                Czekam na raport Karoliny i Kazika.

Gratulacje dla Karoliny za decyzje. W końcu ktoś się odważył.

Pozdrawiam Justyna :)
                • ice.kaz Re: El. MPJ i MPW 2009 20.03.09, 03:13
                  Dla scislości informuję że ja byłem autorem pomyslu o odwolaniu
                  imprezy.
                  Nie będziemy rozgrywać zawodów tej rangi na lipnym lodzie, udawać
                  że jest dobrze.
                  Mój Kuba też przyjechal do Gdańska grać w tym turnieju, więc chyba
                  nikt nie wątpi w moje intencje . Osoba odpowiedzialna za
                  przygotowanie lodu (powinna), będzie od dziś zglaszać sędziemu
                  gotowość areny do rozgrywek, a ja nie moglem się pod tym podpisać. W
                  środę rano zglaszalem że w tych warunkach przygotowanie 5 torów
                  jest niemożliwe w terminie do czwartku rana, a przyczyn było kilka .
                  Wiem co czujecie bo sam czuję to samo, wiem co czują Wasi Rodzice bo
                  i w tej kategorii osobiście odbieram to jako porażkę .
                  Z szacunku do Was tak się stalo bo należy Wam się coś więcej.
                  Pozdrawiam

• damiahn Re: El. MPJ i MPW 2009 23.03.09, 12:03
                > Damianie - za organizację mistrzostw Polski (w tym za to, na ile
                dni jest
                > wynajęte lodowisko) odpowiada PZC.

Za organizację jakiejkolwiek imprezy odpowiedzialny powinien być
                Komitet Organizacyjny. Jak to wygląda w Polsce to inna sprawa na
                kolejne dni dyskusji...
                Tu mógłbym odbić piłeczkę. Jeśli Icemaster wie, że nie będzie w
                stanie zrobić odpowiedniego lodu powinien to chyba od razu zgłosić
                Krzysiu?
                Jeśli główny organizator (a organizowałem już co nieco) wie, że nie
                ma szans przygotować imprezy - nie podejmuje się organizacji. Czy
                nie jest to logiczne?
                W tym przypadku wylewanie pomyj (m.in. na mnie) uważam za nadużycie.
                A dlaczego piszę w tym tonie? bo z moich gorących korespondencji w
                pamiętny wieczór wynikało, że przyczyny złego lodu leżały gdzie
                indziej niż zbyt krótki czas wynajęcia lodowiska.
                Dlatego najpierw chcę dowiedzieć się szczegółów a potem, jeśli uznam
                to za zasadne, będę oskarżał - nawet siebie czyli zarząd czy też
                może konkretnie bardziej komisję techniczną, która za ten odcinek
                powinna być chyba odpowiedzialna...? .
                Wierzę jednak, że zwyczajowo prawda leży gdzieś bardziej po środku...
                Przy okazji niestety muszę z góry przeprosić, że w związku z pewną
                sytuacją rodzinną być może nie będę w stanie uczestniczyć w
                najbliższym zebraniu, gdzie z pewnością można by dowiedzieć się
                więcej.

• kwak4 Re: El. MPJ i MPW 2009 23.03.09, 15:20
                  Damianie. Powtarzam - za organizację mistrzostw Polski odpowiada PZC. Tak czy
                  nie? Dlatego oczekuję (choćby z racji tego, że jeden z zawodników mojej drużyny
                  pojechał na MPJ do Gdańska na darmo, wydając przy tym mnóstwo kasy) ze strony
                  PZC wyjaśnienia, dlaczego nie doszło do turnieju. Szczegółowego, a nie
                  ogólnikowego („z przyczyn technicznych”) wyjaśnienia. Jesteś członkiem zarządu
                  (wiem, wiem, nie Ty jeden), więc zamiast pisać na forum o rzekomym wylewaniu
                  pomyj, napisz na stronie PZC o tym np., kto podjął jaką decyzję, czy była ona
                  słuszna i jakie były jej skutki. Wszyscy będziemy Ci za to wdzięczni.
                  Osobiście uważam, że powinien to zrobić przede wszystkim „sekretarz” Janowski,
                  „dyrektor” Wodzyński lub „prezes” Jóźwik, ale oni albo to olewają, albo wolą
                  ukrywać prawdę.
                  To nie pierwsza sprawa, która powinna być publicznie wyjaśniona przez członków
                  zarządu PZC. Wymienię tylko dwie:
                  1. co to znaczy, że wniosek PZC do ministerstwa sportu o fundusze na ten rok
                  został odrzucony „z przyczyn formalnych”? Czy to znaczy, że „dyrektor”, który w
                  rozmowach z zawodnikami chełpi się, iż zna się na organizacji profesjonalnego
                  sportu, nie umie sporządzić takiego wniosku?
                  2. dlaczego do 23 marca nie znamy zasad ani terminów (choćby projektu)
                  tegorocznych mistrzostw Polski? Czy to przerasta możliwości „dyrektora”, a może
                  „prezesa” czy „sekretarza”? Czy też wynika to np. z braku wystarczających
                  środków finansowych na ten rok, bo związek ma ogromne długi?
                  To są pytania, a nie pomyje. Od tego jest forum, żeby publicznie pytać.
                  Pozdrawiam
                  Krzysztof Kowalski
                  PS. I pytanie dodatkowe: czy to prawda, że pojawił się pomysł wyłonienia kadry
                  „na podstawie testów wydolnościowych”? Jeśli tak, to czyja to idea?
                  • cmac Re: El. MPJ i MPW 2009 23.03.09, 17:24
                    Damian

Sorry, ale jesli czytam tekst typu "prawda lezy po srodku" czy "komisja powinna
                    sie tym zajac" to juz wiem ze do ZADNYCH konkretnych wnioskow nie dojdziemy.
                    ZWIAZEK odpowiada za organizacje MP. tak? Jak to robi związek, na piechote,
                    pociagiem czy przez CB radio to czlonkow/zawodnikow powinno malo obchodzić. Czy
                    tym mial sie zajac pan J, pan W czy pan H to tez nas malo obchodzi. Jaka role w
                    tym pelni jakas tam komisja, sekcja czy komórka takze.
                    Chce powiedziec ze calosc dzialania PZC odpowiada Zarzad a w nim Prezes,
                    Sekretarz.... I nas to malo interesuje jak Zarza ma zorganizowaną prace i
                    odpowiedzialnosci wewnątrz.
                    Po raz kolejny jest pełna wpadka i nie ma winnych.
                    Znaczy są ale gdzie pośrodku..... czego? Mysle ze sam sobie odpowiesz a ja TU
                    brzydkich słów nie użyje choć by się przydało.
                    Skończmy z tą amatorszczyzna, prywatą i lenistwem w zarządzaniu Związkiem
                    Sportowym nota bene dyscypliny olimpijskiej.
                    • damiahn Re: El. MPJ i MPW 2009 23.03.09, 23:00
                      Krzysiu :)
                      Za organizację Mistrzostw Polski odpowiada PZC - Tak
                      Za organizację imprezy mistrzowskiej odpowiada organizator/komitet
                      organizacyjny - Nie? :)
                      O odwołaniu zawodów zadecydowała Sędzina główna - więc to ona musi
                      określić szczegółowo przyczyny - tak/nie? :)
                      Wierzę, że będzie ten raport szczegółowo przedstawiany/omawiany na
                      zebraniu w piątek :)
                      Jeśli żądasz szczegółowej relacji tutaj już dziś - to musisz
                      poprosić o to Karolinę, bo ja na razie nie mam oficjalnego raportu i
                      nie wiem czy ktokolwiek z zarządu już go ma... :)
                      Odnośnie innych spraw do wyjaśnienia - zgadzam się z Tobą.
                      Odnośnie wyłonienia kadry to mnie już zastrzeliłeś :) to byłby
                      odlotowy casus.
                      Dla mnie problem do rozwiązania na "jutro" jest to jak ustalić kto
                      ma mieć prawo jechać na zgrupowanie do Torunia. Jak określiłem na
                      forum K.Sz.i Regulaminowej - dla mnie jedynie sensowne jest, że mają
                      możliwość jechać albo wszyscy zainteresowani albo nikt. Innej
                      alternatywy tu nie widzę.
                      Maku.
                      Uważam, że jest to zbyt poważna sytuacja, by wyroki określać na
                      forum. Wcześniej napisałem to co dowiedziałem się z rozmów z
                      Karoliną, Justyną, Bartkiem - osób, które tam były. Ja nie byłem
                      więc nie zamierzam już kogoś konkretnego winić.
                      Tym bardziej, że nie mam na razie jasnego, szczegółowego
                      sprawozdania Karoliny, Kazika czy Hansa.
                      Z dotychczasowych rozmów potwierdzam to co napisałem wcześniej.
                      Jednakże na dzisiaj nie zamierzam o szczegółach dyskutować na forum -
                      niejako poza plecami "zainteresowanych".
                      "Nie ma winnych". Na dziś uważam, że takie stwierdzenie jest jeszcze
                      nie na miejscu... :)
                      pozdrawiam,
                      damian

• cmac Re: El. MPJ i MPW 2009 24.03.09, 08:48
                        Damian

Powtorze po raz kolejny: wine ponosi PZC z Zarzadem na czele. To czy jakis
                        podwykonawca cos zle zrobil to juz wewnętrzna sprawa Zarzadu! Jesli Zarzad
                        dobrał sobie złych podwykonawcow do organizacji MP to juz wina zarzadu. Ja nie
                        wiem kto zawinil, ale konsekwencje powinien poniesc Zarząd.

Jedne MP odwołane, wszystkie kolejne przeniesione (chyba?) to chyba
                        wystarczajace powody. Przykro mi ze tego nie rozumiesz i wciąz tkwisz w Gdańsku
                        na lodowisku i tam szukasz winnych.
                        • krzychbe Re: El. MPJ i MPW 2009 24.03.09, 09:53
                          Ludzie, opamiętajcie się! Toczycie 574 dyskusję na zbliżony temat, podczas gdy z
                          573 poprzednich nie wynikło NIC. Po co? Żeby zapomnieć o tym, co jest problemem
                          najistotniejszym? Jeszcze chwila i sprawa znów się rozmyje.

Nawet jeżeli (dla nierozumiejących języka polskiego - słowo "jeżeli" oznacza, że
                          jakaś opcja jest uznawana za możliwą, ale nie pewną) coś z ostatniego skandalu
                          jest winą klubu z Gdańska, czy to naprawdę Gdańsk i Hans są problemem polskiego
                          curlingu? Nie, problemem są osoby na ważnych stanowiskach (przede wszystkim
                          prezes, sekretarz, dyrektor sportowy), od których najwięcej zależy, a którzy nie
                          robią nic, a jak się już za coś wezmą, to partaczą niemiłosiernie. W dodatku
                          dyrektor sportowy za swoje partactwa (czy ktoś jest w stanie wymienić choć jedną
                          rzecz, którą dyr. Wodzyński zrobił?) pobiera z PZC wynagrodzenie.

Bez zmiany najwyższych władz PZC będzie dalej tak, jak dotąd, a pewnie i gorzej,
                          bo jesteśmy raczej na równi pochyłej. Sami nie ustąpią (ktoś jeszcze liczy, że
                          będzie inaczej?), więc muszą zadziałać kluby i podziękować im za współpracę
                          (tak, tak, podziękować, pozostańmy piętro wyżej od poziomu kultury niektórych z
                          nich). Innej drogi nie ma, nic nie wnoszące dyskusje tu na forum są ślepym
                          zaułkiem, w który już nieraz się zapędziliśmy. Innymi słowy są beczeniem stada
                          baranów :(((

K.
                          • cmac Re: El. MPJ i MPW 2009 24.03.09, 10:52
                            Krzysiek 100% racji.
                            Jest prostsze wyjscie: dymisja 2 czlonkow Zarzadu i musi byc zwołane nowe Walne
                            i wybory. To szybki krok, ale jak widac nikogo z obecnych czlonków na to nie stać.
      • oldcurler Re: MPW 2009 23.03.09, 10:19
        Czy odbyły sie MP wózkarzy w Gdańsku? Pewnie nie, gdyż ukazały by sie
        wyniki na witrynie PZC. A może jednak?
        • kantoro88 Re: MPW 2009 23.03.09, 10:55
          Z tego co było mówione na zebraniu trenerów, ice mastera i sędziny podczas "eliminacji MPJ" (nie przypadkowo w cudzysłowu) miały się odbyć jedynie MP na Wózkach, gdyż 2 tory były JUŻ (na 5! - sic!) gotowe do gry na, nazwijmy to, polskim poziomie.

Pozdrawiam,

Michał.
        • count_of_snowdon Re: MPW 2009 23.03.09, 10:59
          MPJ się nie odbyły - lód nie był gotowy na czas.
          Rozgrywki wózkarzy odbyły się w terminie - PZC tradycyjnie śpi
          jeszcze :P
          Gdański turniej też się odbył ... choć lód również płatał figle.
        • oldcurler Re: MPW 2009-finał? 25.03.09, 17:04
          Może to nie ważne, ale ja pogratuluję wózkarzom udanych frekwencją mistrzostw, a teamowi z Rudy złotych medali!
          Juniorom bardzo współczuje. Nie tylko zmarnowanych pieniędzy i czasu,
          ale jeszcze bardziej swoistej "szkoły życia". Mnie osobiście szlag trafia na takie nagminne "łamanie kołem" psychik młodych ludzi w Polsce.
          Szanowni Koledzy Decydenci. Nie chcem, nie lubiem, nie umiem? Każda z tych "cnót" dyskwalifikuje w pracy z młodymi ludźmi. A takich w curlingu najwięcej.
          Tak sobie myślę. Poradził sobie nasz dzielny Naród z brakiem papieru toaletowego, poradzi sobie i z PZC
          Miłych rozmyślań
          Waldemar Ząbczyk
          OLDCURLER

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka