Dodaj do ulubionych

Funkcja "crop" w Photoshopie - problem

05.04.07, 20:37
Jak się ustala szerokość i wysokość (w pikselach) okienka w funkcji "Crop"?
Wpisuję odpowiednie wartości w pola "Width" i "Height", ale zaznaczenie
ciągnie się za kursorem, stosunek boków jest stały, ale wartości bezwzględne -
nie ustawiają się wedle tego, co wpisałem we wspomniane pola. Dziwne, prawda?
Obserwuj wątek
    • hrabia.mileyski Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 05.04.07, 23:54
      Dziwne rzeczy opisujesz.Włącz w menu Widok miarki i przekonaj sie, ze wszystko
      jest jak być powinno.
      Właśnie widok miarki pozwoli Ci zrozumieć, gdzie tkwi błąd Twojego rozumowania.
      Bo jeśli rozpoczynasz przeciąganie crop nie od styku lewego i górnego brzegu
      (czyli od wartości zero w obu przypadkach), ale od dowolnie wybranego punktu
      obrazka, to masz własnie takie wrażenia, jak opisujesz.
      Wiesz przecież, że ponadto utworzony kadr możesz dowolnie przesunąć.
      Ale natychmiast po zatwierdzeniu wielkości będą takie, jakie wpisałeś.
      • oceanograf Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 06.04.07, 19:15
        Na wstępie pragnę Ci, Hrabio, podziękować za zainteresowanie moim postem. Dzięki
        Tobie jestem już bliżej rozwikłania problemu. Ale nie wszystko jeszcze jest dla
        mnie jasne. Teraz już wiem, co się dzieje po wpisaniu danych liczb w pola
        "Width" i Height", obrazek automatycznie zmienia swoją rozdzielczość wedle tego
        co wpisałem. Dobrze, tę naukę pojąłem. Ale ja nie chcę zmiany rozdzielczości
        zaznaczonego fragmentu - chcę tylko go wyciąć, skadrować po prostu. W tym celu
        nie wpisuję żadnych danych we wspomniane pola i zaznaczam na rysunku obszar,
        który chcę wyciąć. I tu mam problem, bo nie umiem ustawić dokładnie, co do
        piksela, tego obszaru. Miarki trochę pomagają, ale kadrowanie i tak jest "na
        oko". Miarki nie mają takiej funkcji "przyciągania" (albo mam tę funkcję
        "odznaczoną", a nie wiem jak ją "zaznaczyć"), a i nie widzę jakichś pól, w które
        ewentualnie można by wpisać żądane wartości. Uf, mam nadzieję, że w miarę
        klarownie wyjaśniłem o co mi chodzi. Hrabio, czy byłbyś tak dobry i spróbował
        jeszcze raz zająć się moim problemem?
        • very_famous Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 06.04.07, 19:44
          A może spróbuj inaczej.
          Wybierz narzędzie Zaznaczenie prostokątne i wybierz dla niego opcję Fixed size,
          wpisz wysokość i szerokość jaką ma obejmować zaznaczenie i kliknij na obrazie. W
          razie potrzeby możesz przesunąć zaznaczeniem za pomocą narzędzia Move tool.
          Następnie wykadrowanie uzyskasz przez polecenie Image|Crop.

Pozdrawiam
          • oceanograf Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 06.04.07, 20:27
            Dziękuję serdecznie, Very. Działa bez zarzutu. O to dokładnie mi chodziło.
            Jestem pod wrażeniem, ludzie tu tacy chętni do pomocy, nie guglują, dzielą się
            swoją wiedzą. Podoba mi się tu. Pozdrawiam, cześć.
          • hrabia.mileyski Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 06.04.07, 20:49
            W photoshopie możesz wymierzyć fragment obrazka co do piksela.
            Do tego służy paleta Info. Znajedziesz ją tam, gdzie normalnie widzisz
            Navigatora, czyli urządzenie do zwiększania/zmniejszania widoku obrazka.To
            drugi, środkowy przycisk na górze rzeczonej palety.
            Zauważ, każdy ruch myszką w obrębie obrazka jest śledzony i w Info wyświetla się
            jej położenie x i y. Zobaczysz też rozmiar zaznaczenia W i H (tuż obok z prawej
            strony).Oczywiście tylko wówczas, gdy to zaznaczenie utworzysz. I to jest
            właśnie ten moment, który już chyba Twój problem rozwiązuje.
            Zauważ, że rozmiar W i H pozostaje stały, niezależnie od przesunięcia. To
            zresztą jest oczywiste.
            Dobrze jest włączyć Grid, czyli siatkę.
            Zajrzyj Edit->Preferences i w części Guides, Grid & Slices możesz ustawić sposób
            odczytu siatki - czy to w mm, czy w pikselach itp.
            Podobnie w Info - kliknij w małą strzałkę na palecie i ustaw sobie analogicznie,
            jak jest w preferencjach.
            Jeśli chcesz jedynie wyciąć fragment obrazka, to faktycznie, możesz też (jak
            radził kolega powyżej) użyć zaznaczenia prostakatnego.
            Ale teraz mając przed oczyma paletę Info możesz kontrolować co do piksela (o ile
            odmierza piksele - patrz wyżej) swoje zaznaczenie.
            Jeśli pracujesz z zaznaczeniem prostokątnym, to możesz wycinać zaznaczenie, lub
            kopiować je na nowej warstwie.
            W pierwszym przypadku użyj Ctrl+Shift+J, a w drugim Ctrl+J.
            Funkcja Crop po prostu (jak wiesz) skadruje, też dokładnie, jeśli zastosujesz
            sie do rad odnośnie podglądu palet Info.
            To chyba tyle, dobrze, że się odezwałeś, bo w pierwszej chwili nie do końca
            wiedziałem, w czym naprawdę tkwi problem i od której strony sie za niego zabrać.
            • hrabia.mileyski Trochę późno, ale przeczytaj 06.04.07, 20:52
              Poprzedni post, jak widze, przyszedł nieco za późno.
              Musiałem przerwać pisanie na dłuższą chwilę i tak wyszło.
            • oceanograf Re: Funkcja "crop" w Photoshopie - problem 06.04.07, 23:56
              Dziękuję, Hrabio! To jest to!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka