kaballa
13.05.12, 20:20
"Wszystko jest tylko odczuciem w stosunku do człowieka osiągającego."
Szalenie spodobało mi się to zdanie, dlatego postanowiłam nim rozpocząć ten wątek, jednakże oryginalny tytuł art. "Poza materią" ( można znaleźć w necie) , też budzi umysł do aktywności połączonej z przyjemnością poznawania.
Cytując: "Nigdy nie myśleliśmy, że fizyka może graniczyć z mistycyzmem, z czymś, co jest poza granicami świata koncepcji i wymiarów, które można zobaczyć, poczuć, powąchać i tak dalej. Wiedzieliśmy że nauka jest czymś stabilnym, poważnym, podstawowym, godny zaufania, mierzalnym i sprawdzalnym. Jednak w ostatnich dziesięcioleciach fizyka kwantowa, która zajmuje się badaniem cząsteczek elementarnych tworzących materię, doszła do zaskakujących wniosków: materia sama w sobie nie istnieje, cząstki nie istnieją, one są widoczne jedynie dla nas. Cząsteczki w rzeczywistości są falami, a te fale znikają, aż w końcu pozostaje jedynie jakaś siła, która też gdzieś zanika i zmienia się w nicość.
Z początkiem ubiegłego stulecia fizyka natrafiła na problem - czy to jest cząstka materii czy fala? Dziś już rozumiemy, że materia przedstawia się jako taka tylko w naszym odczuciu, a w rzeczywistości jest jakąś energią, tak jak i my jesteśmy energią lub jak określa to mądrość kabały, jesteśmy właściwością. Istnieje właściwość otrzymywania i właściwość emanacji. Siła otrzymywania i siła emanacji “plus i minus “, i z tych dwu sił składa się cała rzeczywistość. I mimo że odczuwamy tą rzeczywistość w postaci bardziej “trwałej” to tylko dlatego, że tak mówią nam zmysły i dlatego tak odczuwamy." - zachęcam do przeczytania w całości tekstu, który o ile jesteśmy w pragnieniu poznania więcej, odsłoni nam niezwykłość stworzenia.
Kończę zdaniem, którym zaczęłam nie bez powodu "Wszystko jest tylko odczuciem w stosunku do człowieka osiągającego."