Dodaj do ulubionych

do logopedów

26.02.06, 12:36
pracujecie w zawodzie tzn.jako logopedzi?
Obserwuj wątek
    • upendo Re: do logopedów 26.02.06, 16:15
      Witam
      Jestem poczatkujacym logopedą, dopiero rok po studiach.
      Udało mi się znaleźć pracę jako logopeda w 3 przedszkolach (prywatnych i
      niepublicznych) i Ośrodku Socjoterapeutycznym. Niestety wszędzie jedynie na
      umowę zlecenie, co ma swoje minusy, ale i tak jestem zadowolona, bo mogę
      zdobywać doświadczenie i mam kontakt z zawodem, który chciałabym wykonywac w
      przyszłości. Jest to na zasadzie kilku godzin w tygodniu, np. w jednym
      przedszkolu 8 h, w drugim 2 h, w trzecim 1 h, w ośrodku 3 h.
      Nie jest łatwo...Mieszkam w Krakowie, więc wydawałoby się, że w dużym mieście,
      przy takiej ilości placówek, nie powinno byc bardzo trudno. A jednak.
      Próbowałam nie tylko w oświacie, ale też w służbie zdrowia i nawet 2 Ośrodki
      zgodziły się zgłosić moja kandydaturę do konkursu NFZ, ale nie wygrały.
      Narazie szukam dalejsmile
      pozdrawiam
      • boonia Re: do logopedów 26.02.06, 17:04
        To i tak dobrze,ja pracuję jako wychowawca a bardzo chciałabym pracować jako
        logopeda, po to kończyłam logopedię ale niestety w naszym mieście nie tak łatwo
        znaleźć pracę.Wiem że kilka osób prywatnie przyjmuje dzieci w domu lub jeździ do
        nich.Nie myślałaś o założeniu własnej poradni ?
      • upendo Re: do logopedów 26.02.06, 17:31
        Tak myślę o założeniu własnego gabinetu i mam nadzieję, że kiedyś mi się to
        udasmile
        Narazie powstrzymują mnie wysokie składki na Zus itp. Z tego, co się
        dowiadywałam najkorzystniej przy zakładaniu własnej działalności gospodarczej,
        byłoby być zatrudnionym gdzieś na umowę o pracę i zarabiać przynajmniej ok. 890
        zł. Wtedy płaci się tylko za ubezpieczenie ok. 130 zł, a składka emerytalna
        jest już płacona przez pracodawcę.
        Narazie mam kilkoro dzieci i jedną osobę dorosłą, które przyjmuję w domu. Z
        tego, co widzę zainteresowanie jest coraz większe, więc może jednak pomyślę
        poważniej o tym gabineciesmile
        Podobno kiedy zakłada się działalność po raz pierwszy, są duże zniżki na Zus
        przez 2 lata.
        Gdyby ktoś miał doświadczenia z prowadzenia własnego gabinetu będę wdzięczna
        za opinie.
        pozdrawiam
        • boonia Re: do logopedów 26.02.06, 20:00
          chętnie też bym się czegoś dowiedziała bo sama chciałabym w przyszłości otworzyć
          gabinet a zupełnie nie wiem od czego zacząć- jeśli chodzi o formalności bo
          materiałów itp. pomocy już trochę mam
          • hofff Re: do logopedów 27.02.06, 08:01
            musisz przejsc cala procedure jak przy owieraniu dzialalnosci gospodarczej. zus,
            urzad miasta, regon, skarbowka itd. jezeli pracujesz gdzies na etacie to
            faktycznie nie bedziesz odprowadzac ubezpieczenia emerytalnego, zostana ci tylko
            zdrowotne (chamstwo, placisz drugi raz!). naturalnie musisz okreslic siedzibe
            firmy, czyli miec gabinet.jezeli chodzi o pacjentow, to wszystko zalezy w jakim
            miescie mieszkasz, pod tym katem tez okreslasz stawke. jezeli chcialabys
            przyjmowac na nfz to oni maja okreslone wymagania, jak powinien byc wyposazony
            gabinet i mozesz liczyc sie z kontrola. rozliczasz sie oczywiscie z urzedem
            skarbowym i dla nich tez prowadzisz ksiegowosc. musisz miec takze konto firmowe
            - a to tez kosztuje.
            jesli moge doradzic, to policz sobie wszystkie koszty zwiazane z prowadzeniem
            gabinetu i sprawdz czy bedzie oplacalny.
            powodzenia
    • korneliaaa1 Re: do logopedów 10.03.06, 13:51
      Witam, jestem wlasnie po raz pierwszy na forum i bardzo sie ciesze , ze tu
      trafilam smile Jestem po polonistyce na UW i podyplomowce - logopedia na UW.
      Logopeda zostalam w 2004 roku i od roku pracuje jako wolontariusz w swietlicy
      terapeutycznej jako logopeda. Przyznam sie jednak, że specjalnie nie szukalam
      pracy jako logopeda (mieszkam we Wrocławiu), wiec nie wiem, czy jest z nia
      ciezko, czy nie. Mysle na pewno w przyszlosci o zalozeniu wlasnego gabinetu
      logopedycznego, ale najpierw jeszcze szlifuje swoje umiejetnosci i ciagle
      czegos nowego sie ucze. Polecam w ogole wolontariat jako trening do pracy -
      uczy to pokory, daje mnostwo radosci i doswiadczenia. Pozdrawiam serdecznie
      • emguni Re: do logopedów 01.08.06, 15:49
        A na jakich zasadach jest opodatkowany logopeda prowadzący prywatną praktykę?
    • aldona55 Re: dla logopedów 07.08.06, 01:21
      Polecam kapitalną stronę Poradnik Logopedyczny Marzeny Mieszkowicz z Płocka

www.plock.edu.pl/prv/logopeda/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka