Dodaj do ulubionych

grawitony a czarne dziury

01.07.05, 12:15
Zaklada sie istnienie bezmasowych czastek o spinie calkowitym, majacych
przenosic energie pola grawitacyjnego zwanych grawitonami. Zalozenie to
zostalo sprawdzone prez pomiary bilansu energetycznego ukladu podwojnego
pulsarow (Nobel z fizyki z 1994r). Jesli czarna dziura jest schowana za
horyzontem zdarzen (predkosc ucieczki > c), to jak grawitony moga przechodzic
od czarnej dziury przez horyzont zdarzen do obserwatora? Obserwator wyczuwa
pole grawitacyjne czarnej dziury, a grawitony rozchodza sie z predkoscia c.
Obserwuj wątek
    • dokowski Błąd. To było odkrycie fal grawitacyjnych. 01.07.05, 14:13
      mozart napisała:

> Zaklada sie istnienie bezmasowych czastek o spinie calkowitym, majacych
      > przenosic energie pola grawitacyjnego zwanych grawitonami. Zalozenie to
      > zostalo sprawdzone prez pomiary bilansu energetycznego ukladu podwojnego
      > pulsarow (Nobel z fizyki z 1994r)

Grawitony odkryto w innym eksperymencie z superzimnymi neutronami.

Promieniowanie czarnej dziury opisał Hawking, nie muszą to być grawitony.

A propos, kiedyś wiedziałem, ale zapomniałem, może ktoś pamięta, czy czarna
      dziura podczas promieniowania zachowuje liczbę barionową?
      • dokowski Nikt tutaj tego nie wie? 06.07.05, 12:23
        dokowski napisał:

> czy czarna dziura podczas promieniowania zachowuje liczbę barionową?

• Gość: p Czy to Ty doku ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:56
          Czy to aby nie Ty twierdziles kiedys
          ze fizycy rozrozniaja miedzy
          zdarzeniami absolutnie niemozliwymi gdzie
          prawdopodobienstwo ich zajscia jest dokladnie
          zero, a zdarzeniami gdzie prawdopodobienstwo ich zajscia
          jest np. rzedu 10^-10000. I ze obiekty makroskopowe
          absolutnie nie moga tunelowac ?

p
          • dokowski Ja twierdziłem, że kiedy powstanie ogólna ... 11.07.05, 17:01
            Gość portalu: p napisał(a):

> Czy to aby nie Ty twierdziles kiedys
            > ze fizycy rozrozniaja miedzy
            > zdarzeniami absolutnie niemozliwymi gdzie
            > prawdopodobienstwo ich zajscia jest dokladnie
            > zero, a zdarzeniami gdzie prawdopodobienstwo ich zajscia
            > jest np. rzedu 10^-10000. I ze obiekty makroskopowe
            > absolutnie nie moga tunelowac ?

... kwantowa teoria wszystkich pól, w tym grawitacyjnego, to wówczas wynikiem
            tej teorii będzie to, co przytoczyłeś powyżej. Nigdy nie twierdziłem, że fizycy
            już teraz zgadzają się z takim rozumieniem makroskopowości.

Tunelowanie jest zdarzeniem, które występuje z pewnym prawdopodobieństwem jako
            tzw. kolaps funkcji falowej. Tunelować może tylko cząstka będąca w stanie
            funkcji falowej, nie może tunelować cząstka "skolapsowana". Obiekt makroskopowy
            będzie w przyszłości z definicji obiektem w stanie permanentnego kolapsu
            wewnętrznego.

Dzisiejsza niekompletna teoria kwantów tego nie widzi. Z obowiązującego dzisiaj
            modelu kwantów wynika, że teoretycznie można by utworzyć funkcję falową dla
            każdego ciała, nawet makroskopowego. W przyszłości okaże się, że w pewnych
            układach odniesienia jest to niemożliwe, a mianowicie w układach odniesienia, w
            których opisujemy kolapsujące funkcje falowe będące podzbiorami obserwowanego
            ciała.

Tunelowanie ciała kolapsującego falowo w swoim "wnętrzu" jest niemożliwe, a nie
            tylko nieprawdopodobne.
            • Gość: p Re: Ja twierdziłem, że kiedy powstanie ogólna ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.05, 18:19
              Fajnie spotkac Cie po latach ;)

Szkoda ze nie ma tu teraz Innppp, ale moze
              sie znajda tu jacys zaawansowani fizycy kwantowi
              chetni do podjecia polemiki.
              Ja ciekawy jestem jak w przyszlosci fizycy sobie
              poradza z rozroznieniem miedzy tym co absolutnie niemozliwe
              a tym co jest mozliwe z p=10^-10000 ?

Masz jakies sugestie w tym wzgledzie ?
              Bo rozumiem o ile sie nie myle, ze wg. Ciebie
              beda musieli do takiego stanu dojsc ze swa wiedza w przyszlosci
              aby to co teraz prorokujesz sie spelnilo.

Jesli sie myle to mnie popraw.

pozdrawiam
              p
              • dokowski Będzie pewnie tak jak z prawami zachowania ... 12.07.05, 11:11
                Gość portalu: p napisał(a):

> Ja ciekawy jestem jak w przyszlosci fizycy sobie
                > poradza z rozroznieniem miedzy tym co absolutnie niemozliwe
                > a tym co jest mozliwe z p=10^-10000 ?

... energii czy pędu. Absolutnie jest niemożliwe, aby Ziemia nagle sama bez
                żadnej emisji czy absorbcji "odbiła" się od przestrzeni lub czasu i zaczęła
                obracać się wokół Słońca w przeciwnym kierunku lub znikła albo ruszyła "pod
                prąd czasu".
      • bush_w_wodzie Re: Błąd. To było odkrycie fal grawitacyjnych. 07.07.05, 15:36
        dokowski napisał:

> mozart napisała:
        >
        > > Zaklada sie istnienie bezmasowych czastek o spinie calkowitym, majacych
        > > przenosic energie pola grawitacyjnego zwanych grawitonami. Zalozenie to
        > > zostalo sprawdzone prez pomiary bilansu energetycznego ukladu podwojnego
        > > pulsarow (Nobel z fizyki z 1994r)
        >
        > Grawitony odkryto w innym eksperymencie z superzimnymi neutronami.
        >

nic podobnego - nie odkryto grawitonow

>
        > Promieniowanie czarnej dziury opisał Hawking, nie muszą to być grawitony.
        >
        > A propos, kiedyś wiedziałem, ale zapomniałem, może ktoś pamięta, czy czarna
        > dziura podczas promieniowania zachowuje liczbę barionową?

nie wiadomo.

to sie nazywa paradoksem utraty informacji. nie wiadomo czy informacja ginie
        bezpowrotnie w czarnej dziurze czy nie.

obecnie modny jest obrazek tzw czarnej dziury z wlosami wiazacy sie z zasada
        holograficzna w mysl ktorej cala informacja kwantowa o czarnej dziurze zostaje
        na jej powierzchni

w takim wypadku liczba barionowa bylaby pewnie zachowywana (o ile oczywiscie
        liczba barionowa nie jest lamana bezposrednio przez oddzialywania)
        • dokowski Dokładniej odkryto, że pole grawitacyjne ma ... 11.07.05, 17:05
          bush_w_wodzie napisał:

> > Grawitony odkryto w innym eksperymencie z superzimnymi neutronami.
          > >
          >
          > nic podobnego - nie odkryto grawitonow

... naturę kwantową. To był skrót myślowy, oczywiście nie zaobserwowano
          grawitonów ani nie zbadano ich właściwości, ale odkryto przynajmniej fakt, że
          grawitony istnieją.
          • bush_w_wodzie Re: Dokładniej odkryto, że pole grawitacyjne ma . 11.07.05, 22:54
            dokowski napisał:

> bush_w_wodzie napisał:
            >
            > > > Grawitony odkryto w innym eksperymencie z superzimnymi neutronami.
            > > >
            > >
            > > nic podobnego - nie odkryto grawitonow
            >
            > ... naturę kwantową. To był skrót myślowy, oczywiście nie zaobserwowano
            > grawitonów ani nie zbadano ich właściwości, ale odkryto przynajmniej fakt, że
            > grawitony istnieją.

i to niestety nie jest prawda. odkryto tylko ze ruch neutronow w polu
            grawitacyjnym jest opisane przez normalne rownanie schrodingera. nie mowi to nic
            o dynamice samego pola i jej ewentulanej kwantowej naturze - a zatem nie mowi
            nic o grawitonach

pozdrowienia
            • dokowski Gra słów 12.07.05, 11:02
              bush_w_wodzie napisał:

> > odkryto przynajmniej fakt, że grawitony istnieją.
              >
              > i to niestety nie jest prawda. odkryto tylko ze ruch neutronow w polu
              > grawitacyjnym jest opisane przez normalne rownanie schrodingera.
              > nie mowi to nic o dynamice samego pola i jej ewentulanej kwantowej naturze

mówi o kwantowej naturze pola grawitacyjnego, bo tak fizycy interpretują
              odkryte poziomy energii grawitacyjnej
      • losiu4 Re: Błąd. To było odkrycie fal grawitacyjnych. 08.07.05, 14:14
        to jak czarna dziura oddziaływuje grawitacyjnie?

Pozdrawiam

Losiu
      • losiu4 Re: Błąd. To było odkrycie fal grawitacyjnych. 10.07.05, 21:49
        dokowski napisał:

> Grawitony odkryto w innym eksperymencie z superzimnymi neutronami.

Doku... fige odkryto, a nie grawitony :)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: gosc Re: grawitony a czarne dziury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 19:14
      > Jesli czarna dziura jest schowana za
      > horyzontem zdarzen (predkosc ucieczki > c), to jak grawitony moga przechodzic
      > od czarnej dziury przez horyzont zdarzen do obserwatora? Obserwator wyczuwa
      > pole grawitacyjne czarnej dziury, a grawitony rozchodza sie z predkoscia c.

To dobre gadanie,zawsze jest od czegoś zacząć.Ale te twierdzenia szczególnie ostatnie to na jakiej podstawie teoretycznej i obserwacyjnej?
      • Gość: p Re: grawitony a czarne dziury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 15:02
        A moze z tymi grawitonami jest
        podobnie jak z elektronami i dziurami.

Moze one wcale nie plyna w nasza strone
        przez horyzont tylko wlasnie od nas w kierunku
        horyzontu.
        A poniewaz w koncu ich strumien tak bardzo sie
        zageszcza to dzieki temu powstaje ow horyzont ?

Moze mnie wysmiejecie, ale moze przy okazji
        dowiem sie czegos ciekawego.

pozdrawiam
        p
        • dev32 Re: grawitony a czarne dziury 06.07.05, 21:01
          Zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma czegoś takiego, jak grawiton. Jest to hipoteczna cząstka, za pomocą której próbuje się wyjaśnić oddziaływanie grawitacyjne w sposób typowo kwantowy, a jak dotąd jej nie zaobserwowano i tak już zostanie. TW dość jasno tłumaczy nam czasoprzestrzenną właściwość pola grawitacyjnego.
          • devegas Re: grawitony a czarne dziury 07.07.05, 16:51
            Owszem OTW tłumaczy nam oddziaływania grawitacyjne jako efekt pewnego kontinuum czaso-przestrzennego. Ale nawet sam Einstein sugerował, że jego teoria jest pewnym przybliżeniem i zakładał że w pewnej mikro -skali jego kontinuum może się rozpaść. Ta skala to najmnejsza skala we wszechświecie 10-33 cm. Jest to skala w której zakłada się że fizyka kwantowa "spotka się " z OTW.
            Skala 10-33 cm to obszar działania tzw. geometrii kwantowej. Stąd grawitiony czy inne dilationy są niewykluczone , tłumaczone tak mądrze jako kwantowe wzbudzenie geometrii.
            • amon-ra Re: grawitony a czarne dziury 07.07.05, 20:19
              Osobiście bardzo ostrożnie podchodzę do tematu grawitonów, chyba już to zauważyłeś :D OTW w wielu punktach nie zgadza się z kwantową teorią oddziaływań, ale to oczywiście paradoks pozorny - tak, z superstrunami (które powinny zamknąć paradoks nieskończonej liczby poziomów uorganizowania materii) wiążę wielką nadzieję, gdyż nareszcie mógłby zniknąć odwieczny spór w świecie nauki o istotę grawitacji i budowy samej materii; de facto, jeżeli przyjmiemy, że wszystkie cząstki są w rzeczywistości efektami różnorakich drgań superstrun, a zakrzywienia czasoprzestrzenne i inne, opisane w TW i teoriach pochodnych zjawiska (tunele w strukturze kontinuum, podróże w przeszłość na poziomie cząsteczkowym, falowa struktura materii, być może także jednorodność materii i energii, fale i soczewki grawitacyjne) staną się jednoznaczie potwierdzonym teoretycznie (i może doświadczalnie i empirycznie) faktem wynikającym z różnego rodzaju modyfikacji siatki strun. Według mnie udowodnienie istnienia tychże będzie największym fizycznym odkryciem od czasów TW, a może i w całej historii antroponauki.
              • dev32 PS 07.07.05, 20:21
                To byłem ja, ale serwer automatycznie zalogował mnie pod starym nickiem :/
    • bush_w_wodzie Re: grawitony a czarne dziury 07.07.05, 15:47
      czarna dziura jest rozwiazniem rownan ogolnej teorii wzglednosci (otw) zatem nie
      ma sprzecznosci miedzy otw a geometria czarnej dziury. w mysl tych rownan na
      zewnatrz czarnej dziury widac tylko trzy wielkosci ja charakteryzujace: mase
      ladunek i moment pedu

grawitacji nie da sie opisac za pomoca obrazka emisji i absorpcji grawitonow.
      odwrotnie: to grawitony i ich wlasnosci wynikaja z rownan grawitacji w
      przyblizeniu malych pol. dlatego wnioski wynikajace z analizy wymiany grawitonow
      moga byc zupelnie bledne

w jednym natomiast masz racje: gdyby wewnatrz horyzontu oscylowaly jakies masy
      to ich promieniowanie grawitacyjne nie bedzie moglo opuscic czarnej dziury.

podobnie jest z ladunkiem elektrycznym: widac na zewnatrz ladunek czarnej dzury
      ale nie widac fotonow wyprodukowanych przez przyspieszane ladunki pod horyzontem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka